Chodzi mi o trzy tytuły miniseriali z końcówki lat 90tych,które emitowane były na TVP2.Niestety za wiele szczegółów nie pamiętam i mogę coś pomylic ;)
1.Akcja się działa w Anglii.Byc może w Londynie.Główny bohater miał rodziców którzy prowadzili smażalnię ryb.Wydaje mi się,że bar spłonął i wtedy przenieśli się do Australii.Tam również chcieli miec swoją smażalnię.Pamiętam,że była rywalizacja bo powstał konkurencyjny bar.Potem był konkurs kto przyrządzi lepszą rybę ten zostaje na rynku i oczywiście wygrali rodzice naszego bohatera.
2.Tutaj kompletnie fabuły nie pamiętam.Akcja działa się w Anglii,ale nie pamiętam w jakim dokładnie okresie historycznym.Kojarzy mi się mniej więcej z "Czarnymi chmurami".Dużo scen było nakręconych w lesie,a jedyną scenę którą pamiętam to dom/gospoda i osoby,które schroniły się w piwnicy przed jeźdźcami.Wiem,że bohaterowie byli poszukiwani.
Wydaje mi się,że tylko raz był emitowany na TVP2 bo więcej się z nim nie spotkałem już.
3.Matka wychowywała samotnie dwójkę swoich dzieci i jej syn na okres wakacji sprowadził swojego przyjaciela z internatu i jego siostrę,których rodzice chyba nie żyli.Ich dom mieścił się nad morzem i w którymś odcinku okazało się,że jest połączony lochem z klasztorem.Cała czwórka miała przygody,najczęściej kryminalne.Kojarzy mi się,że sprowadzona dziewczyna (niska blondynka) miała białą papugę.Później ta matka spotykała się z mężczyzną,który okazał się brytyjskim oficerem wojskowym i w chwilach kryzysu pomógł bohaterom.Jednym z zadań które rozwiązali to rozbicie grupy,która chciała stworzyc plecak rakietowy lub coś takiego.W każdym razie z wysokiej skarpy zrzucali chłopaków (króliki doświadczalne),którzy mieli latac.Kolejna misja była związana z klasztorem.Mieszkał tam jakiś obłąkany mnich-uczeń.Zaprzyjaźnił się wtedy chyba z tą papugą.
Wiem,że to niewiele ale może akurat ktoś sobie skojarzy ;) Ferie z "dwójką" miały jednak sporą oglądalnośc.