Większośc z nas nadal placze po The Tudors :P
Wiec może na ukojenie założyłam ten temat :)
Jakie są wsze ulubione sceny z The Tudors?
Dla mnie najbardziej wzruszającą była śmierć Jane Seymour, ta muzyka, te słowa Henryka do umierającej Jane...Płakałam baaardzo.
http://www.youtube.com/watch?v=sQuyL2sugB4&feature=related
Najbardziej seksowną :p sceną to oczywiście dla mnie scena kończąca 1 sezon...Znów muzyka świetna, scena pełna namiętności :) Cudo!
No i końcowe wspomnienia Henryka przy końcu 4 sezonu...
Hmm, jeszcze śmierć Wolseya oraz przygotowanie Anny na szafot połączone z przygotowaniami Jane do lunchu :D z Heniem. Słowa, muzyka! Majstersztyk!
się rozmarzylyście widzę :D
a mnie marzył sie księże Buckhingham z 1 i 2 odcinka 1 sezon :) w roli Henia, oh idealny :D
co o tym sądzicie;d?
1 sezon ech jak dawno to było;)
Nie kojarzę typa, ale zaraz sprawdzę, który to;)
Już przypomniałam;] No niezły niezły ale według mnie Jonathanowi będzie ciężko dorównać
Z pewnością jeżeli chodzi o wygląd to pasowałby do tej roli lepiej :) no i jest starszy niż JMR to tez dla niego + :) ale ja już sobie chyba nie umiem wyobrazić innego Henia... :D po prostu uwielbiam Jonathana w tej roli :)
Rose, z tego co wiem, Anna straszy w Tower, jest ubrana w piękne szaty i przechadza się miedzy murami w ciemne i chłodne nocy z głową pod pachą :). Do tego można ją zobaczyć w Hamptopn Court i w Blickling Hall, który był jej rodzinnym domem :)
Mam jeszcze coś, nie wiem czy to widziałyście. :) otóż w Hampton Court nagrano kilkakrotnie jak dzrzwi, które były zamykane na klucz otwierały się samoczynnie, a za którymś razem nagrano to: http://www.castleofspirits.com/hamptonghost.gif niektórzy twierdzą, że jest to Katarzyna Howard, która ponoć cały czas próbuje się wydostac i prosić Henryka o łaskę... Inni twierdzą, że był to sam Henryk :) ja kiedyś widziałam inne zdjęcie stamtąd, któego teraz jakoś znaleźć nie mogę, ale spróbuję i normalnie ten "ktos" jest do Henia podobny ;)
Gdzie by nie straszyły to je znajdziemy!
A ja wiem że kiedyś Doyle Kennedy Johna Cavila ja ich poznam
i przywołam Katarzynę xD
Qdom, tak jak napisałam wyżej, Anna też straszy w conajmniej 3 miejscach więc wiesz :P
z tego akurat filmiku ciężko kogoś rozpoznać, ale kiedyś widziałam takie zdjęcie z Hampton, że dałabym sobbie głowę uciąć ze to Henio:P musze znaleźć
Przeczytałam wlaśnie jedną legendę dotyczącą Anny :) Ponoć co noc duch Anny podróżuje do Blickling Hall w upiornej karocy, powożonej przez bzgłowego woźnice i którą ciągną bezgłowe konie :P Anna oczywiście też nie ma głowy, trzyma ją na kolanach. Gdy już dojedzie do Blickling Hall snuje się przez całą noc po komnatach i korytarzach :P
Przed Blickling Hall, który został wzniesiony na gruzach starej posiadłości Boleynów w Hever stoi posąg z wizerunkiem Anny i podpisem "Anna Bolena born here in 1507" ;)
Ponoć straszy tam też Jerzy, rónież bez głowy, ale nie podróżuje tak jak jego siostra - karetą- ale jest ciągnięty przez konie.
Jest tez legenda dotycząca Thomasa Boleyna, który w ramach odkupienia swoich win (oskarżenia własych dzieci) co rok, przez tysiąc lat jet ciągnięty przez konie przez 12 mostów miedzy Wroxham a Blickling :P
Uff co to ludzie nie wymysla :P
Tak jasne co to ludzie...
Czixxxa wybiera się do Blickling Hall i tam ją porywa Anna Boleyn
ja bym chciała
naprawiłabym jej głowę
Chyba wolałabym z Anną nie zadzierać mimo wszystko :D
ale jak ją wywołasz to daj znać :P
żeby nie spać w nocy?
ja taka nie jestem
oglądnęłam klątwę dziś w nocy i w 10 minucie się załamałam xD
podziwiam :D
ja raz na horrorze wymiękłam :P z koleżankami oglądałam w nocy "Oko" :) po 5 min kumpela zakrywała oczy i krzyczała "wyłączcie to" a po 10 min wszystkie zrezygnowałyśmy :D
Ja kiedys ze znajomymi wywoływałam duchy. Niby nam sie nie udało, posprzątaliśmy wszystko, siedzimy i gadamy sobie a tu nagle łup spadło zdjęcie z półki, a szklana ramka rozbiła się w drobny mak
i ja bym już dostała zawału :D
a co do legend to czytałam jeszcze, że kiedyś jakiś żołnierz czy inny pułkownik (nie wiem bo czytałam to na angielskojęzczynej stronie ;P) widział przez okno jednej z komnat w Tower jak strażnik stojący na dziedzińcu patrzy sie na coś, po czym zemdlał. później opowiedział on, że widział postać jakiejś kobiety, twierdził, że była to Anna i ze była przerażająca :) Ponoć pułkownik ten opowiedział tę historię i została ona umieszczona w jakiejś ksiazce ;p
Ooooo;) Kilka dni temu zaczelysmy pisac cos wlasnie o straszeniu ze Anna w Hever straszy czy gdzieś, a potem całą noc mi się śniły na zmianę Wszystkie żony Henia;)
Już nie pamiętam dokładnie co tam było ale jakos tak że była na dworze Henryka i żyłam dostatecznie dlugo żeby pamiętać każdą z nich
To było takie że jakbym ja byla tylko obserwatorem, nikt mnie nie zauważał, może byłam niewidzialna;)
Właśnie oglądałam ostatni odcinek 2 serii na Polsat Cafe i oczywiście się poryczałam :)
Ja też przed chwilą oglądałam z koleżanką i mamą. Nienawidzę tego odcinka ;( Dlaczego Anna musiała umrzeć <beczy>
A ja czytałam że Anna ją otruła
ludzie są banalni ;/
Ale na raka
Nie przeboleje tego xd
Anna...Anna...tak bo miała psychola xD
Anna nie otruła Katarzyny. Faktem jest, że wtedy gdy zobaczono, że serce Katarzyny jest zczerniałe uważali, że została otruta i mówiono, że to sprawka Anny, jednak w dzisiejszych czasach wiadomo już, że to był rak :)
a biedna Anna jeszcze o coś takiego oskarżona została....
Annę też poddani lubili, a właściwie cenili :) jakby miała szansę rządzić przez 20 lat jak Katarzyna lud kochałby ją i to może nawet bardziej :)
Uwaga
pytanie z bodajże "Najsłabszego ogniwa" wersja UK:
Pytanie: Ilu z króli Anglii nosiło imię Henryk?
Odpowiedź: Hmmm... wiem że był Henryk VIII....erm... trzech?
hahahahahahahaha :D
dobre dobre xDDDD
Wiem lud zaczął ją cenić....ale to na koronacji było nieziemskie hyhy
,,A gdzie reszta ludzi'' xD
bo dla katolików nie była ona na początku królową, nie rozumieli jak król mógł się pozbyć żony. na początku właściwie tylko ci, którzy byli za reformacją woleli na tronie Annę, a nie Katarzynę.