PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=36671}
7,5 20 tys. ocen
7,5 10 1 19692
7,7 6 krytyków
Ekstradycja
powrót do forum serialu Ekstradycja

i coś mi nie pasuje. Jak Cichy zabił Cyrka i wrobili w to Halskiego. Policja tak łatwo dała się nabrać, nawet nie było pokazane, czy Halski mógł się obronić. Po prostu stwierdzono, że skoro jego odciski są na broni to on jest winien i nawet nie wzięli pod uwagę, że Halski pojechał sprawdzić co się stanie pod tym hotelem. Żenada, dla mnie mocno niedopracowany moment w serialu.
A tak z innej beczki to powiem, że serial ten jak oglądałem w dzieciństwie to nie rozumiałem nic. Teraz patrzę inaczej. Polska chociaż już w latach 90 nadal mentalnie w PRL-u co zresztą chyba trwa do dziś.

ocenił(a) serial na 10
KornFanHead

Halski nie cieszył się dobrą sławą w policji, widać zresztą, że koleżeńskie stosunki utrzymywał z jednostkami (Sawka, kilka innych osób w tym były glina/detektyw z cz. 2 czy laborantka). Sądząc po jego wybrykach ("wyścigi i mordobicie" z pierwszego odcinka) mogli wnioskować, że faktycznie postanowił rozprawić się z Cyrkiem po "amerykańsku". Do tego dochodziła jeszcze kwestia śmierci Myszy - jak widać z pierwszego odcinka wielu osobom (nawet Sawce) nie podchodziło to, że Halski zajmuje się narkomanami (przy czym "zajmuje się" można wieloznacznie interpretować, bo jedna z "restauratorek" krzyczy, że Olo woli "obmacywać ćpunki" niż pomagać "praworządnym obywatelom"). Wydaje mi się, że znalezienie go (naćpanego) przy nagich zwłokach dziewczyny było większą przyczyną zwolnienia go niż rzekome zabicie Cyrka (które i tak było policji zapewne na rękę).

Inaczej było z Wąsikiem, który - choć był wtyką mafii - cieszył się poważaniem innych funkcjonariuszy, do tego odnosił "sukcesy" (jak "zdjęcie" ambasadora/kuriera).