PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624592}

Głęboka woda

2011 - 2013
7,7 11 tys. ocen
7,7 10 1 11350
Głęboka woda
powrót do forum serialu Głęboka woda

i jestem ciekaw czy serial opisuje prawdziwe oblicze pracownika socjalnego. TVP mówi, że tak, ale mi wydaje się, że serial jest trochę koloryzowany. A Wy co myślicie na ten temat?

ocenił(a) serial na 10
house90

Muszę Cię zmartwić, ale to nie jest obraz przekolorowany.Pracuje na szczeblu powiatowym w tym zawodzie 4 rok i co m-c chcę się przekwalifikować. Zawsze się jednak pocieszam, że na szczeblu gminnym jest 1000 krotnie gorzej - jak w filmie, a czasami jeszcze trudniej. Bardzo się cieszę, że powstał taki film, może nareszcie wzroście ranga tego zawodu, a ministerstwo zacznie adekwatnie do ryzyka zawodowego i szybkiego wypalania zawodowego doceniać pracujących tam ludzi.

ocenił(a) serial na 8
Kaawka

Pracuję w zawodzie drugi rok. Nie w Polsce, ale to chyba nie ma większego znaczenia gdzie. Według mnie serial nie do końca jest przekoloryzowany. Z bardzo podobnymi sytuacjami i ludźmi spotykam się każdego dnia. Pracuję w sekcji zajmującej się wyciąganiem ludzi z bezdomności.
Biurokracja jest ogromna, pracownicy opłacani słabo (biorąc pod uwagę stopień ryzyka). Bardzo często muszę wybrać: człowiek czy rosnący stos papierkowej roboty.
Podobnie, jak Kaawka powoli zaczynam borykać się z uczuciem wypalenia. Praca jest niezmiernie ciężka i niewdzięczna (np. w czwartek usłyszałam, że pewien niezadowolony pan mnie zniszczy + stos przeróżnych epitetów). Plusy zawodu: dobre słowo od człowieka, któremu się pomogło, empatyczni i nie nastawienie na wyścig szczurów koledzy. Ktoś w innym poście napisał, że pracownicy socjalni w serialu są zbyt cukierkowi, za dobrzy. W mojej pracy 95% moich kolegów to właśnie takie bardzo dobre osoby, które ostatni grosz oddadzą biednym. Kto inny mógłby wytrzymać w tej pracy?

house90

Odzyskałam wiarę w sens dalszego studiowania tego kierunku. Wydaje mi się, że ta praca może dowartościować człowieka tak samo jak "podłamać", mimo to warto się poświęcić nawet dla jednego "dziękuję".

użytkownik usunięty
house90

nie wiem nic o tej pracy, ale znam rodziny alkoholikow i wiem ogolnie jak tacy zyja - w tym filmie jest to zrobione bardziej milo dla oko, ale wszelkie awantury sa dobrze odwzorowane. Tylko zazwyczaj alkoholicy zyja w nedzy - stare, brudne meble, ogolnie brud w chacie, awantury, znecanie sie - na zywo to jest bardzo przerazajace - jak np. ktos kogos bije na twoich oczach i nie wiesz co zrobic, bo to niby ich sprawy, a z drugiej strony zal ci bitej, a z 3ciej po prostu sie boisz, bo np. awanturnik wydaje sie byc niebezpieczny i nie wiesz co ci moze zrobic. Chcialbym byc takim pracownikiem, bo znam takich ludzi osobiscie, wiem jak mysla i jakie zycie prowadza - sek jest w tym, ze to nisko platne jest, a ja nie chce byc biedny, a niestety tacy pracownicy, to nedza...