PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 406 tys. ocen
8,7 10 1 405739
7,9 56 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Valar Morghulis, forumowicze.

Proponuje wam nową zabawę, opartą na Bitwie Postaci. Gra jest trochę inna, inspirowana
zasadami znanymi z federacji bokserskich. Do pojedynku wystawiamy jedną parę postaci, które
stoczą ze sobą pojedynek.

Zwycięzca, czyli Nowy Mistrz gra dalej i mierzy się z kolejnym pretendentem do tytułu, którego
wybiera gracz kończący walkę. Przegrany oczywiście odpada.

Zasady głosowań prawie wszyscy chyba znają, przy postaciach stawiamy KILL-SAVE, przy KILL
odejmujemy dwa punkty, przy SAVE dodajemy dwa, wygrywa wojownik, który jako pierwszy
zdobędzie 60 punktów, lub jego przeciwnik wszystkie punkty straci.

Głosujemy DWA RAZY DZIENNIE, przy czym kolejny głos oddać możemy dopiero po następnej
osobie.

Zobaczymy, kto najdłużej utrzyma się na szczycie. Jeszcze jedna zasada: przegrany wojownik nie
odpada definitywnie, może powrócić i szukać szczęścia po sześciu kolejnych rozgrywkach tj.
stoczonych walkach.

Przy postaciach, które biorą udział w pojedynku możemy wpisywać wcześniejsze statystki ich
walk, daje przykład (w-wygrana, p-porażka)

Daario Naharis (30) vs Szary Robak (30)

Daario Naharis 2w,1p
Szary Robak 0w,1p

Jeśli jakaś postać przegrała a potem powróci by stoczyć nową walkę, nie zapominajcie
uwzględnić w statystykach liczby porażek. Oczywiście tyczy się to także wszystkich poprzednich
zwycięstw.

ocenił(a) serial na 8
Lodowy

ROBB STARK - KILL
JEOR MARMONT - SAVE

ROBB (30) VS JEOR (30)

Takim sposobem nigdy nie znajdziemy zwycięzcy.....

Neo303_filmweb

ROBB STARK - KILL
JEOR MARMONT - SAVE

ROBB (28) VS JEOR (32)

ocenił(a) serial na 10
SidLeniwiec

ROBB STARK - SAVE
JEOR MARMONT - KILL

ROBB (30) VS JEOR (30)

ocenił(a) serial na 9
Lodowy

ROBB STARK - KILL
JEOR MARMONT - SAVE

ROBB (28) VS JEOR (32)

ocenił(a) serial na 10
SarkazM

ROBB STARK - SAVE
JEOR MARMONT - KILL

ROBB (30) VS JEOR (30)

Widzę że wraz z zakończeniem sezonu frekwencja na forum spadła, co przekłada też się na niewielki udział uczestników w głosowaniu. W takim tempie (5 głosów na dzień) szybko nie uporamy się z tą walką.
JEST PROPOZYCJA:
Proponuje walkę ROBBA STARKA z JEOREM MORMONTEM wyjątkowo zaliczyć jako remis i oddelegować obu panów do poczekalni, Czas by Młody Wilk podobnie jak wcześniej Oberyn sobie odpoczął.Swoją drogą mam nadzieje że ten remis to tylko wyjątek a nie nowa tradycja pojedynków, co prawda Góra z Khalem walczył równie długo,, ale tam były zwroty akcji itp. a tutaj stoimy w martwym punkcie. Proponuje abyśmy wspólnymi siłami wybierali nowych zawodników podobnie jak ostatnio zaczynając od najmniej wyrazistych postaci. Zgodzicie się ze mną ? Jeżeli tak to myślę że szansę powinien dostać ktoś z grona - Jory Cassel,Rodrick Cassel,Rickard Karstark,Roose Bolton,Theon Greyjoy,Ilyn Payne,Maryn Trant,Tyrion Lannister (?) a może Gorąca Bułka ? Lepszych zawodników pokroju Syrio Forela,Tormunda Zabójce Olbrzyma, Daario Naharisa,Brienne z pier*dolonego Tarthu czy Joraha Mormonta bym jeszcze jednak chwilę przetrzymał.

ocenił(a) serial na 9
Lodowy

Proponuje po prostu zmienić przeciwnika dla Robba i niech poziom idzie w górę aż do mistrza Oberyna .

ocenił(a) serial na 10
Sagemik

Oj liczyłem na więcej opinii...
Sam mam podjąć tą decyzję ?
No dobra... wystawiłem do walki Jeora Mormonta, no to teraz mogę go zdjąć.
Nie miejcie pretensji że się tutaj żądzę czy coś, ale sami widzicie że nie ma z kim dyskutować.
Czas więc na próbę ratowania zakurzonego tematu.

Do walki typuje Aragorna z III części LOTR-a - zwycięzce niedawnego pojedynku postaci filmowych.
tak więc:
ROBB STARK (30) vs. ARAGORN (30)

ocenił(a) serial na 9
Lodowy

Lodowy, wyrażam teraz swoją prywatną opinię, ale uważam, że Federacja Wojowników Westeros straciła rację bytu. Odkąd pojawili się "wojownicy" typu Joffrey i Bran na Hodorze przestałem głosować i nie mam zamiaru tego robić, wiedząc, że tego typu "wojaków" rozpieprzyłby byle wędrowny rycerz z zardzewiałym mieczem bez kolczugi.
Zgodziłem się by zmodyfikować zasady a udział w grze zaczynać od najsłabszego pułapu, ale mając na myśli najsłabszy nie chodziło mi by zaczynać jakiegoś piz.owatego księciunia mazgaja, którego kijem rozbroiła dziesięciolatka.
Zanim przeskoczymy od poziomu Robba do poziomu prawdziwych wymiataczy zacznie się piąty sezon serialu.
Proponowałem wam kiedyś zabawę by stworzyć własnych wojowników, na podstawie mitologii Martina. Taka kreatywność była by o wiele lepsza niż ciągłe stawianie do walki Ogarów i Oberynów. Zgłosiło się niestety dwie osoby więc gra raczej nie dojdzie do skutku,, zwłaszcza, że już po sezonie.

ocenił(a) serial na 10
killer83_2

Fakt faktem temat cieszy się znikomym zainteresowaniem.
W takim razie co dalej ? Kończymy ? Przerywamy ? Czy może zakładamy nowy temat, uwzględniający obecne statystyki zawodników z tym że ze ściśle określonymi zasadami ?
Nie wiem,ty podejmij decyzję, ja tu tylko sprzątam

ocenił(a) serial na 9
Lodowy

Widzę, że jest paru chętnych do głosowań, więc ja się już nie wcinam. Być może dobrym pomysłem było by zrobić nową Federację Wojowników, ale z prawdziwego zdarzenia, z podziałem na kategorie "wagowe".

Kategoria piórkowa (wojownicy amatorzy w stylu Aryii, Genrego, Tyriona itp.)
Kategoria lekka ( "F.cking" Merryn Trant, Janos Slynt, itp.)
Kategoria średnia (Jon Snow, Ramsey Bolton, Robb Stark itp.)
Kategoria ciężka (Syrio Forell, Jaqen L'Ghar, Silny Belwas, Robert Baraethon itp)
Kategoria superciężka (Ogar, Góra, Oberyn, Barristan, Jaime itp.)

I tak, np. zwycięzca trzech pojedynków kategorii piórkowej wchodzi do następnej kategorii wagowej czyli lekkiej i mierzy z aktualnym mistrzem,. itd. itd.

Mi się już nie chce wymyślać szczegółowych zasad, ale Ty i SarkazM macie głowę na karku więc jeśli macie ochotę...

ocenił(a) serial na 8
Lodowy

ROBB - KILL
ARAGORN - SAVE

ROBB STARK (28) vs. ARAGORN (32)

ocenił(a) serial na 10
Neo303_filmweb

ROBB - KILL
ARAGORN - SAVE

ROBB STARK (28) vs. ARAGORN (34)

ocenił(a) serial na 9
Lodowy

ROBB - KILL
ARAGORN - SAVE

ROBB STARK (26) vs. ARAGORN (36)

Sagemik

ROBB - KILL
ARAGORN - SAVE

ROBB STARK (24) vs. ARAGORN (38)

SidLeniwiec

ROBB - SAVE
ARAGORN - KILL

ROBB STARK (26) vs. ARAGORN (36)

ocenił(a) serial na 10
bartopilkarz

ROBB - KILL
ARAGORN - SAVE

ROBB STARK (24) vs. ARAGORN (38)

Lodowy

ROBB KILL
ARAGORN - SAVE
ROBB STARK 20 ARAGORN 40

ocenił(a) serial na 10
killer83_2

ROBB KILL
ARAGORN - SAVE

ROBB STARK 18 ARAGORN 42

ocenił(a) serial na 9
TakBardzoNiktWazny

ROBB KILL
ARAGORN - SAVE

ROBB STARK 16 ARAGORN 44

ocenił(a) serial na 9
Sagemik

O kurde, ale się bałagan zrobił.

W kwestii złych wojowników, to Joffrey był takim niewinnym początkiem i wydaje mi się że byliśmy o zaledwie parę rozsądnych wyborów od powrotu na właściwe tory. Nie najlepszym pomysłem był jednak wybór Aragorna, bo za kilka dni okaże się że o tytuł najlepszego w Westeros będą walczyć Darth Vader i Pan Iniemamocny.

W celu ratowania tematu chciałem ewentualnie zgłosić jeszcze nowego i chyba całkiem sensownego przeciwnika dla Robba - Jona Snow (już kiedyś próbowałem go przepchnąć, ale ktoś mnie ubiegł z innym bohaterem). Myślę że tę parę można uznać już za porządnych kandydatów, a do tego takie bratobójcze starcie bardzo mnie ciekawi.

Jeśli jesteście zainteresowani, to zapraszam:

Robb Stark (30) vs Jon Snow (30)

Krótka analiza:

Jon przyznał kiedyś, że Robb był od niego zawsze lepszy. Jest jedno 'ale'. Bracia nie mieli okazji porównać się od wyjazdu Jona na Mur, gdzie ten (moim zdaniem) bardzo się rozwinął (dużo trenował, walczył, itd.) i generalnie zmężniał, a w tym czasie Robb zajęty był królowaniem, więc siłą rzeczy nie spędził aż tak wiele czasu z mieczem w dłoni. Jakieś pomysły na zwycięzcę?

ocenił(a) serial na 9
SarkazM

Kopiuję to co napisałem Lodowemu byś nie przeoczył tematu:

Widzę, że jest paru chętnych do głosowań, więc ja się już nie wcinam. Być może dobrym pomysłem było by zrobić nową Federację Wojowników, ale z prawdziwego zdarzenia, z podziałem na kategorie "wagowe".

Kategoria piórkowa (wojownicy amatorzy w stylu Aryii, Genrego, Tyriona itp.)
Kategoria lekka ( "F.cking" Merryn Trant, Janos Slynt, itp.)
Kategoria średnia (Jon Snow, Ramsey Bolton, Robb Stark itp.)
Kategoria ciężka (Syrio Forell, Jaqen L'Ghar, Silny Belwas, Robert Baraethon itp)
Kategoria superciężka (Ogar, Góra, Oberyn, Barristan, Jaime itp.)

I tak, np. zwycięzca trzech pojedynków kategorii piórkowej wchodzi do następnej kategorii wagowej czyli lekkiej i mierzy z aktualnym mistrzem,. itd. itd.

Mi się już nie chce wymyślać szczegółowych zasad, ale Ty i Lodowy macie głowę na karku więc jeśli macie ochotę...

ocenił(a) serial na 10
SarkazM

Teraz to ja się już zupełnie pogubiłem...
Obecność Aragorna nie jest wcale przypadkowa, a po prostu jest realizacją pewnego założenia które miało na celu podnieść temat w tak kryzysowej chwili jak ta i go nie co urozmaicić - co jak widać po części się udało. Nie mówię że teraz za każdym razem będziemy wybierać nową zupełnie przypadkową postać (Aragorn zwyciężył w temacie pokrewnym, chociaż nie był moim faworytem) ale też nie widzę sensu w wybieraniu co rusz nowych przeciwników dla Robba Starka bo ktoś obecny się nie sprawdza.
Propozycja jest następującą:
a) skończyć walkę Robba z Aragornem, po czym skończyć temat.
b) Powołać nową FWW na zasadach by @killer83_2 z podziałem na podgrupy - tak by nie było już rodzynków pokroju Joffreya w walce np. z Górą bo to kpina czystej maści.
c) Uwzględnić obecne statystyki przy podziale na pod grupy (Nie wiem co z Aragornem, miał walczyć do pierwszej porażki?)
d) postać będzie mogła stoczyć tylko 3 pojedynki pod rząd żebyśmy nie musieli jej wymyślać coraz to lepszych przeciwników jak w przypadku Sandora , po czym będzie zastępowana

ocenił(a) serial na 9
Lodowy

Robb Stark (30) vs Jon Snow (30)

Robb Stark- KILL
Jon Snow -SAVE

Robb Stark (28) vs Jon Snow (32)

W książce jest napisane że John jest zwinniejszy od Robba i lepiej od niego włada mieczem .Król Północy natomiast jest od niego silniejszy fizycznie i przewyższa go we władaniu kopią . W pojedynku 1vs1 kipią się nie walczy wiec John musi wygrać .

ocenił(a) serial na 9
Lodowy

Ewentualnie, co też może być ciekawe możemy zrobić coś na zasadach lig piłkarskich. Już wyjaśniam o co chodzi:

Ekstraklasa: Czyli np.10 najlepszych wojowników Westeros
II Liga: Reszta wojowników Westeros (też np. 10 postaci).

Zwycięstwo: 3 pkt.
Remis: 1 pkt.
Przegrana: 0 pkt.

A teraz przykład.
I kolejka ekstraklasy Wojowników Westeros.

1. Oberyn Martell
2. Gregor Clegane
3. Sandor Clegane
4.Jaime Lanninster
5. Khal Drogo
6. Jaquen L'Gharr
7. Barristan Selmy
8. Syrio Forell
9. Robert Baraethon
10. Rhaegar Targaryen

Zasady głosowania: Każda kolejka trwa dwanaście godzin, to czas głosowania podczas którego forumowicze mogą oddać głos na swojego faworyta. Przy głosowaniu na swojego faworyta dodają +1, nie ma minusowania, uczestnicy zaczynają od 0 głosów czyli "goli-ciosów" (???)
Np. pojedynek Sandor Clegane- Jaime Lanninster:
Po dwunastu godzinach głosowania (każda kolejka rozpoczyna się o godzinie 00.01 następnego dnia i kończy. 00.00 następnego)
Wynik: 6-2 (dla Sandora) któremu przypisujemy do tabeli 3 pkt a Jaimiemu 0 oraz różnicę "goli zdobytych-straconych).

I rozpiska pojedynków wraz z przykładową symulacją:
w- wygrana
r - remis
p -przegrana

I kolejka: (głosowało np. 8 osób)

Oberyn Martell vs Gregor Clegane (r) 4-4
Sandor Clegane - Jaime Lanninster (w-p) 6-2
Khal Drogo - Jaquen L'gar (p-w) 1-7
Barristan Selmy - Syrio Forell (r) 4-4
Robert Baraethon - Rhaegar Targaryen. (p-w) 3-5

I tabela po pierwszej kolejce z rozpiską na gole oraz zdobyte i stracone punkty.

A teraz przykład.
I kolejka ekstraklasy Wojowników Westeros po pierwszej kolejce pojedynków.

1. Jaquen L'ghar 3 pkt/ 7-1
2. Sandor Clegane 3 pkt/ 6-2
3. Rhaegar Targaryen 3pkt/5-3
4. Oberyn Martell 1pkt/ 4-4
5. Gregor Clegane 1pkt/4-4
6. Syrio Forell 1 pkt/4-4
7. Barristan Selmy 1pkt/4-4
8. Robert Baraethon 0 pkt/3-5
9. Jaime Lanninster 0pkt 2-6
10. Khal Drogo 0pkt/1-7

Każdy gra z każdym czyli dziewięć kolejek, potem następują mecze rewanżowe. Prowadzenie takiej ligi to zadanie karkołomne bo trzeba skrupulatnie liczyć punkty, stracone i zdobyte głosy i dbać o właściwe położenie w tabeli (którą ustalamy po przekroczeniu ustalonego czasu na głosowanie). Po 18 kolejkach wyłaniamy mistrza, ostatnia postać spada do niższej ligi.
Tak samo w drugiej lidze (o ile powstanie), mistrz awansuje do ekstraklasy a ostatni zostaje zastąpiony nową postacią.

ocenił(a) serial na 10
killer83_2

Pomysł jest dobry, ba najlepszy z dotychczasowych - jednak zamiast 10 wojowników postawił bym kolejno 12 lub nawet 16 w I lidze i 16 w drugiej lidze. Tak aby rozgrywki trwały pełny miesiąc - Dodatkowo rozdzielił bym je na 2 osobne aczkolwiek pokrewne tematy, tak aby nie było bałaganu. 2 najlepszych awansuje z II Ligi i 2 najsłabszych spada do II ligi, ewentualnie ostatnia postać II ligi odbywa baraż z jakimś rodzynkiem wspólnie wytypowanym .
Także FEDERACJA WOJOWNIKÓW WESTEROS I LIGA
i FEDERACJA WOJOWNIKÓW WESTEROS II LIGA

ocenił(a) serial na 10
Lodowy

+ Ewentualna nagroda dla zwycięzcy - możliwość mierzenia się w turnieju iście światowym z postaciami filmowymi. :)

Plan ambitny ale wykonalny :)

ocenił(a) serial na 9
Lodowy

No to spoko, działaj w temacie, ja chętnie będę brał udział w głosowaniach a i pewnie paru prócz mnie się znajdzie :-) Aż jestem ciekaw kto zostanie mistrzem, wszak to chyba będzie najuczciwiej wyłoniony wojownik.

No i dobry pomysł z tą Ligą Mistrzów postaci filmowych :-)

ocenił(a) serial na 9
killer83_2

Fajny pomysł, też wezmę chętnie udział, ale nie wiem czy jestem w stanie podjąć się prowadzenia takiego przedsięwzięcia.

Do I Ligi zaproponowałbym następujących kandydatów:

1. Oberyn Martell
2. Gregor Clegane
3. Sandor Clegane
4. Jaime Lanninster
5. Khal Drogo
6. Jaqen H'Ghar
7. Barristan Selmy
8. Syrio Forell
9. Robert Baraethon
10. Rhaegar Targaryen
11. Bronn
12. Daario Naharis
13. Loras Tyrell - tu mam pewne wątpliwości

Jeśli chcecie 16 zawodników, to trzeba będzie jeszcze kogoś znaleźć, bo mi na szybko nikt do głowy nie przychodzi.
Jeśli wybieramy jednak 12, to skreśliłbym Lorasa.
Mam nadzieję że reszta kandydatów wam pasuje. Jeśli nie, to wymyślcie własnych.

Trzeba tez stworzyć listę zawodników II Ligi, tu pewnie może być bardziej zróżnicowany poziom, bo załapią się ci, którym niewiele brakuje do najlepszych, jak i ci wyraźnie słabsi.

A propos postaci takich jak Belwas, Victarion, Aero Hotah, itd. Może być z nimi problem, bo zdecydowana większość ludzi na forum nie ma pojęcia o ich istnieniu, więc mogą nie być zadowoleni z takich kandydatów. No chyba że przy każdym wojowniku ktoś obeznany napisze jakąś rozbudowaną biografię i opisze ich możliwości/zdolności i osiągnięcia...

ocenił(a) serial na 9
SarkazM

Pomyślałem trochę nad ewentualnymi kandydatami i mam takie propozycje:

I LIGA:
1. Oberyn Martell
2. Gregor Clegane
3. Sandor Clegane
4. Jaime Lanninster
5. Khal Drogo
6. Jaqen H'Ghar
7. Barristan Selmy
8. Syrio Forell
9. Robert Baraethon
10. Rhaegar Targaryen
11. Bronn
12. Daario Naharis
13. Beric Dondarrion
14. Brienne z Tarthu
15. Silny Belwas
16. Garlan Tyrell

Garlan i Belwas są postaciami bardzo ciekawymi, a do tego zupełnie pominiętymi w serialu, więc nie bedzie spojlerów, jeśli ich umieścimy. Bo Hotah czy Victarion prawdopodobnie dopiero się pojawią, więc sami wiecie...

II LIGA:
1. Jon Snow
2. Robb Stark
3. Theon Greyjoy
4. Mance Rayder
5. Szary Robak
6. Loras Tyrell
7. Meryn Trant
8. Ned Stark
9. Qhorin Półręki
10. Jory Cassel
11. Allister Thorne
12. Vardis Egen
13. Jorah Mormont
14. ?
15. ? Tu już mi brakło pomysłów, pomocy!
16. ?

Wcisnąłem tu Lorasa, bo sam przyznaje że jest znacznie słabszy od Garlana, a do tego dostał lanie nawet od Brienne.

Znalazłem do tego fajny internetowy generator pojedynków typu 'każdy z każdym'. Przykładowy terminarz i tabele wyglądają tak:

http://tournamentscheduler.net/schedule/MTIzNDI3Nzc5Ng
http://tournamentscheduler.net/schedule/MTIzNDI3Nzc5Ng/results

Pozwoliłem sobie wpisać losowe wyniki. :)

Jak widać, system pomaga liczyć punkty i 'gole', trzeba tylko pilnować i samemu liczyć i wpisywać wyniki.
I najlepiej przy takim głównym poście otwierającym grę wypisać które rundy odbywają się w które dni (po prostu po kolei daty), żeby uniknąć bałaganu.

ocenił(a) serial na 10
SarkazM

Proponuje zmagania w obu ligach rozpocząć 1 lipca, a do tego czasu prowadzić konsultację odnośnie zawodników, "terminarzu" itp. reczy

ocenił(a) serial na 9
Lodowy

No to w takim razie zapraszam wszystkich do burzy mózgów. Trzeba wynaleźć jeszcze kilku zawodników i ewentualnie wprowadzić jak najciekawsze zmiany. :)

ocenił(a) serial na 10
SarkazM

Także czas na pierwsze wnioski:
Zamiast Balvasa i Tyrella którzy będą zupełnymi anonimami dla serialowców, a nawet dla mnie nie zbyt wyraźnymi postaciami chociaż przeczytałem książki - proponuje zastąpić ich Tormundem Zabójcom Olbrzyma i tym łysym kanibalem (uciekło mi imię)
Do II ligi - ktoś z grupy Yoren,Rodrick Cassel,Mance Rayder,Kovaro,Locke,Stannis Baratheon,Joer Mormont,Yara Greyjoy,Roose Bolton czy Rickard Karstark - DO KONSULTACJI !
w ewentualnej poczekalni (ewentualnej III lidze ? - lub III minilidzę) - Joffrey Baratheon,Sam Tarly,Gendry,Podrick Payne,Arya Stark,Kraster,Bran na Hodorze,Tyrion Lannister

ocenił(a) serial na 9
SarkazM

Serio Ned Strark w II lidze? nie wierze .

ocenił(a) serial na 9
Sagemik

Tak, Ned w II lidze, bo w pierwszej zebrałby niemiłosierny łomot od każdego przeciwnika. Nawet sam G. R. R. Martin (autor sagi) powiedział, że Stark był co najwyżej niezły. Jego udział w rebelii Roberta i kolejnych wojnach nie polegał na tym, że własnoręcznie wyrzynał setki przeciwników, a na tym, że był świetnym strategiem i dowódcą. Znacznie lepszym wojownikiem był za to jego starszy brat, który zginął zaraz przed wybuchem Rebelii, więc w serialu się nie pojawia.

Jak już pisałem, Belwasa i Garlana moglibyśmy po prostu przybliżyć uczestnikom jakąś dłuższą biografią i opisem w poście otwierającym ligę. Będą na pewno ciekawym urozmaiceniem i lepszymi kandydatami niż Tormund i Styr. A zwłaszcza Tromund, który wydaje mi się być wielkim mitomanem, a wojownikiem takim 'bez szału'.
Jeśli jednak mamy ich odrzucić, to moim zdaniem lepszym od Tormunda kandydatem będzie ktoś z umieszczonych przeze mnie na początku w II lidze: Mance Rayder, Szary Robak, Loras Tyrell, Qhorin Półręki albo Vardis Egen (w końcu to jeden z najlepszych rycerzy w Dolinie).
W tych kwestiach czekam niecierpliwie na kolejne opinie, bo coś spadło nam tempo dyskusji, a do 1 lipca pasowałoby wszystko ustalić. :)

Spośród wymienionych kandydatów do II ligi najbardziej podobają mi się Asha, Yoren, i Locke. Mance'a już wcześniej umieściłem na liście, Stannis i Bolton to nie są typowi wojownicy, więc trudno będzie ich oceniać. Rodrik Cassel i Jeor Mormont to starcy, o których przeszłości niewiele wiemy, więc nawet ich 'odmłodzenie' da więcej pytań niż odpowiedzi. Kovarro i Karstark to postaci mało znane, też nikt nie wie tak naprawdę do czego są zdolni w walce.

Tworzenie III Ligi w oparciu na bohaterach z serialu to już przesada, zwyczajnie brakuje nam postaci. Spośród tych wymienionych, w poczekalni umieściłbym tylko Gendry'ego i Crastera, reszta jest zupełnie bezwartościowymi 'wojownikami'.

ocenił(a) serial na 10
SarkazM

Myślę że Szary Robak jednak powinien się znaleźć w I lidze, co do Mance to nie mam pewności czy jest większym "kozakiem" od wspomnianych Tormunda i Styra. Szczególnie od tego pierwszy który podobno zgładził olbrzyma :)
Proponuje tutaj 50/50 czyli po jednym, faktycznie III liga to zły pomysł, bo jeżeli pójdziemy w takie skrajności to niedługo w IV lidze umieścimy Starą Nianię,Konia "Góry" i Varysa.

ocenił(a) serial na 10
SarkazM

a co do Stannisa to przypomnijmy że walczył w pierwszej linij nad Czarnym Nurtem i szło mu względnie dobrze.

ocenił(a) serial na 9
Lodowy

Jeśli mogę się wtrącić. SarkazM, masz tendencję do wystawiania dziwacznych wojowników :-)
Garlan Tyrell? Czytałem sagę ale dam sobie głowę uciąć, że nie ma tam żadnej wzmianki sugerującej, że jest dobrym wojownikiem. Mało tego, jego brat Loras pewnie zmiótł by go z trzy uderzenia serca. Co do Neda , jest oczywiste, że przy kimś taki jak Oberyn, Ogar, Barristan będzie obrywał w ekstraklasie, ale chyba nie zasłużył by poniewierać się w II lidze np. kosztem Berica (i wspominanego Garlana) który też raczej jest słabeuszem. Ned ma to do siebie, że wzbudza większą sympatię niż niektórzy z wojowników i to może być jego siła. Mistrzostwa nie zdobędzie, ale raczej też nie spadnie do II ligi.

ocenił(a) serial na 9
killer83_2

Nie będę cytował bezpośrednio książek, bo nie mam aż tyle wolnego czasu, ale Wiki of Ice and Fire jest moim zdaniem wystarczająco rzetelnym źródłem. O Garlanie mówi:
"Garlan is similar in appearance to his younger brother, Ser Loras Tyrell, but he is taller, more broadly built, and has a beard. Garlan is five years older than Loras. He is an exceptionally skilled swordsman, preferring to train against three or four swordsmen, so as to better prepare himself for actual battle, but his lack of interest in gaining glory makes him less famous than Loras."
Streszczając, Garlan jest starszy, silniejszy i większy od Lorasa. Jest wspaniałym szermierzem, który ćwiczy walcząc przeciwko trzem przeciwnikom naraz. Jest mniej znany od Lorasa, bo nie ma parcia na szkło.
W związku z powyższym, pojedynek między braćmi mógłby faktycznie trwać 3 uderzenie serca, ale na pewno nie skończyłby się zwycięstwem Lorasa. :)

Skoro jednak faktycznie chcecie usunąć postaci spoza serialu, to częściowo zgadzam się z Lodowym i proponuję na jedno z wolnych miejsc Szarego Robaka. Może nie jest to jakiś zapierający dech w piersiach wojownik, ale jest w pewnym sensie maszyną do walki, więc musi być skuteczny. :)

Na drugie zwolnione miejsce wybrałbym jednak Styra. I to już nie na podstawie żadnych danych źródłowych, bo one nie są nigdy zbyt precyzyjne, tylko na podstawie serialu. Po prostu jest tam wielki, silny i agresywny i sprawia wrażenie dużo groźniejszego niż Tormund czy Mance. Myślę że takie podejście spodoba się oglądającym serial. :D

Skoro Stannis faktycznie walczył nad Czarnym Nurtem, to osobiście jestem w stanie uznać go za wojownika 'w stylu' Neda: Głównie dowódca, strateg i organizator, ale walczyć też potrafi.

Beric jest sławnym i szanowanym rycerzem, a do tego całkiem nieźle radził sobie w walce z Ogarem, więc osobiście jako wojownika cenię go bardziej niż Neda. A sympatia moim zdaniem nie powinna mieć wpływu na nasze głosowania, bo wygrywać powinni najlepsi, a nie najfajniejsi :)

Po przeanalizowaniu ostatnich postów zaproponuję dwie moim zdaniem najbardziej optymalne na tę chwilę konfiguracje:

Z bohaterami spoza serialu:

I LIGA:
1. Oberyn Martell
2. Gregor Clegane
3. Sandor Clegane
4. Jaime Lanninster
5. Khal Drogo
6. Jaqen H'ghar
7. Barristan Selmy
8. Syrio Forell
9. Robert Baratheon
10. Rhaegar Targaryen
11. Bronn
12. Daario Naharis
13. Beric Dondarrion
14. Brienne z Tarthu
15. Silny Belwas
16. Garlan Tyrell

II LIGA:
1. Jon Snow
2. Robb Stark
3. Theon Greyjoy
4. Mance Rayder
5. Szary Robak
6. Loras Tyrell
7. Meryn Trant
8. Ned Stark
9. Qhorin Półręki
10. Jory Cassel
11. Allister Thorne
12. Vardis Egen
13. Jorah Mormont
14. Styr, Magnar Thennu
15. Stannis Baratheon
16. Locke

Bez bohaterów spoza serialu:

I LIGA:
1. Oberyn Martell
2. Gregor Clegane
3. Sandor Clegane
4. Jaime Lanninster
5. Khal Drogo
6. Jaqen H'ghar
7. Barristan Selmy
8. Syrio Forell
9. Robert Baratheon
10. Rhaegar Targaryen
11. Bronn
12. Daario Naharis
13. Beric Dondarrion
14. Brienne z Tarthu
15. Szary Robak
16. Styr, Magnar Thennu

II LIGA:
1. Jon Snow
2. Robb Stark
3. Theon Greyjoy
4. Mance Rayder
5. Tormund Zabójca Olbrzyma
6. Loras Tyrell
7. Meryn Trant
8. Ned Stark
9. Qhorin Półręki
10. Jory Cassel
11. Allister Thorne
12. Vardis Egen
13. Jorah Mormont
14. Stannis Baratheon
15. Locke
16. Asha/Yara Greyjoy

Dalej czekam na wasze opinie i wszelkie możliwe sugestie poprawek. :)

ocenił(a) serial na 9
SarkazM

Ok, ale skoro bawimy się już w wybieranie postaci znanych z książek a nie tylko serialu to czego w I lidze nie ma Artura Dayne'a, Miecza Poranka? Gościa, który rozniósłby większość towarzystwa jedną ręką nie mówiąc o Garlanie, który nieważne jakby był dobry w walce i tak nikt na niego nie zagłosuje bo jest po prostu nieznaną postacią.

ocenił(a) serial na 10
SarkazM

Rheagara Targaryena również nie było w serialu -chociaż jego atutem jest że był dosyć obszernie wspomniany, ale to można potraktować jako wyjątek bo nie mamy również wiedzy wizualnej o tym jak walczy np. Robert Baratheon,Szary Robak,Jaqen H`ghar czy Mance Rayder. Niestety o postaciach pokroju Belwasa i Garlana w serialu nie mamy żadnych informacji, także ich dodawanie może potencjalnym głosującym namieszać w głowię.
Jeszcze jeden aspekt - atut własnego podwórka - zastanawiam się czy nie zastosować bonusów bądź kar ujemnych w postaci (od 0.25 - do 1 punkta) w zależności od miejsca walki - np. wspomniany już wyżej Tormund będzie radził sobie lepiej w skutej lodem kupie gówna niż np. Jorah Mormont. Pomysł jest pionierski i nieco faworyzował by "gospodarza" ale dzięki temu nie mielibyśmy schematyczności walk - tzn. 2 walki np. Królobójcy z Khalem zakończone tym samym wynikiem.
PRZYKŁAD:
Allister Thorne - Loras Tyrell - 0,5:0 - jako wynik początkowy.
Nie wiem czy to dobry pomysł i nie będzie z tym za dużo problemów, także tą kwestię powierzam wam.
Następna sprawa - kto weźmie na siebie rozpoczęcie i prowadzenie wątku ? - Sporo z tym zabawy także proponuje żeby jedna osoba lub nawet dwie osoby były odpowiedzialne za jeden temat.
Do 1 lipca nie wiele czasu a trzeba jeszcze rozpisać terminarz - i tutaj kolejna sprawa kolejność postaci - Proponuje by w I lidze początkowe rozstawienie postaci zależało w pierwszej kolejności od dotychczasowego miejsca w rankingu, a w drugiej od kwestii alfabetycznej -
Jako że postacie z II ligi w większości nie miały możliwości się sprawdzić proponuje rozlokować je tylko alfabetycznie.
Terminarz według zasady I kolejka 1 z 16,II kolejka 1 z 15,XV kolejka 1 z 2 (Oczywiście mam na myśli miejsca początkowe).
Ostatnia sprawa - kwestia punktacji - po 8 punktów do dowolnego rozdysponowania na ligę ? 1 punkt na mecz ? Czy może mniej punktów niż meczy np. 7 lub 6 żeby była możliwość "bezbramkowego remisu" w niektórych pojedynkach?

Lodowy

"Rheagara Targaryena również nie było w serialu -chociaż jego atutem jest że był dosyć obszernie wspomniany, ale to można potraktować jako wyjątek bo nie mamy również wiedzy wizualnej o tym jak walczy np. Robert Baratheon,Szary Robak,Jaqen H`ghar czy Mance Rayder. "

Obszernie wspomniany, ale bardziej jako człowiek niż jako wojownik. Ja bym jednak optował, aby wyłaniając "najlepszych wojowników Westeros" bazować na książkach, a nie na serialu. Info z serialu na ten moment jest po prostu zbyt ubogie. No i to książki są tutaj najwyższym kanonem - sceny z filmów które w książkach się nie pojawiły kanoniczne raczej nie są, ale jak najbardziej powinny być brane pod uwagę (jako że Martin bierze czynny udział w pracy nad serialem). Wypowiedzi Martina też powinny być traktowane jako kanon.

Skoro więc wrzuceni tutaj zostali Rhaegar czy Robert za najlepszych lat, uczciwie będzie wrzucić takich bohaterów jak chociażby wspomniany przez killera83 Arthur Dayne czy Victarion Greyjoy. Zdaje się że Blackfish też jest bardzo mocny. No i chyba Thoros z Myrr był lepszym szermierzem od Berrica (ale mogło mi się coś pomieszać).

"Jeszcze jeden aspekt - atut własnego podwórka - zastanawiam się czy nie zastosować bonusów bądź kar ujemnych"

To chyba dobry pomysł, ale wymagać będzie skrupulatnych analiz.

ocenił(a) serial na 9
Fourteen

Niech mi ktoś wyjaśni jakie znaczenie ma rozstawienie postaci, skoro zaplanowaliśmy, że każdy walczy z każdym? Wydaje mi się, że kolejność w tym przypadku nie ma najmniejszego znaczenia...

Wydaje mi się, że najsprawiedliwiej będzie uznać że wszystkie walki toczą się w warunkach możliwie neutralnych, a więc z wyłączeniem czynników otoczenia i temperatury. Będzie też znacznie prościej to analizować, bo gdy wejdziemy w szczegóły typu "Ile drzew znajduje się w pobliżu i jakiej są one wysokości", to niemiłosiernie się zaplączemy i nie wyjdzie z tego nic pozytywnego.
Nie wydaje mi się, żeby wszystkie wyniki miały się powtórzyć, bo nie sądzę żeby za każdym razem głosowali dokładnie ci sami ludzie i żeby nikt nie zmienił zdania po upływie 2 tygodni. (Np. pod wpływem jakiejś dyskusji, czy obserwacji samych wyników)

W kwestii stworzenia tabeli i terminarza, to parę dni temu podawałem linki do strony, która robi to wszystko sama, automatycznie i bardzo fajnie liczy punkty po wpisaniu wyników, więc myślę że najlepiej będzie zdać się na nią i pilnować jedynie głosowania, żeby po zakończeniu każdej kolejki wpisać wyniki poszczególnych starć. Nie będzie to wymagało nawet jakiejś ogromnej pracy, a prawami edytorskimi (osobny link do tabeli, w której można modyfikować dane i wpisywać wyniki) mogę się podzielić np. z Lodowym, który zdaje się być nieźle zaangażowanym. :)

I najważniejsza/najtrudniejsza kwestia: Wybór bohaterów.
Jeśli mamy się zdecydować na postaci typu Victarion, to trzeba będzie wyraźnie zaznaczyć że wątek zawiera spojlery, bo na pewno nie unikniemy komentarzy "Aero Hotah jest bardzo groźny. Pamiętacie, jak jednym ciosem ściął głowę XXXX?". A że jest to jednak forum dyskusyjne głównie na temat serialu, to niektórzy oglądający by nas zlinczowali za brak ostrzeżenia. :D
Pytanie też, czy faktycznie nie będzie tak, że ludzie którzy nie znają postaci książkowych, nie będą unikać głosowania na nie? I potem wyjdzie nam np. absurdalne zwyciestwo Jona Snow nad Arthurem Dayne, bo Jona wszyscy lubią...

Trzeba się faktycznie szybko zdecydować kogo dobieramy do której ligi, bo jeśli mamy wystartować 1 lipca o północy, to do jutrzejszego wieczora trzeba mieć wszystko zaplanowane i (chyba najlepiej) założony nowy temat na forum... :)

ocenił(a) serial na 9
SarkazM

SarkazM, dobrze że wynalazłeś tą stronę, z jej pomocą gra rzeczywiście będzie niezwykle uproszczona. A co do postaci książkowych...możemy się umówić, że nie będziemy sprzedawać żadnych spoilerów - kto nie zna Areo Hotah nie dowie się kto to jest chyba że sam sobie to sprawdzi (warto umieścić w regulaminie taki zapis, zakazujący zdradzania fabuły). Myślę, że po zakończeniu 4 sezonu na forum zostało dużo "książkowców" i to oni głównie będą głosować więc prawdopodobieństwo, że Jon pokona Dayne'a będzie znikome.

ocenił(a) serial na 9
killer83_2

A żeby mecze rewanżowe miały jakiś sens to proponuje by głosy oddawane na gospodarzy liczyły się podwójnie, dzięki czemu słabi zawodnicy walcząc na swoim terenie mieli jakieś szanse na zdobycie punktów.

Czyli symulacja po oddaniu pierwszego głosu
Jon Snow vs - Oberyn Martell 0:1
I głosowanie kolejnego forumowicza, który postanowił wesprzeć Jona
Jon Snow vs Oberyn Martell 2:1
itd.

ocenił(a) serial na 9
killer83_2

Z tymi podwójnymi punktami to będzie fajny pomysł, walka będzie dzięki nim jeszcze bardziej wyrównana.
Zastanawiam się tylko jak i czy w ogóle damy radę sensowne dyskutować i wymieniać się argumentami w przypadku walki np. Victariona i Hotaha, gdy nie będziemy mogli używać spojlerów. Trzeba się będzie nieźle nagimnastykować...

W takim razie trzeba znów wskrzesić wątek wyboru kandydatów do poszczególnych lig, bo jak widać, doszło nam mnóstwo ciekawych postaci. Jakie są wasze propozycje?

ocenił(a) serial na 9
SarkazM

Myślę, że zaczynając ligę wystarczy krótka charakterystyka postaci bez zdradzania spoilerów.
Przykład:

AREO HOTAH - Halabardnik. Mężczyzna w wieku średnim, doświadczony wojownik. Od lat służy jako osobisty strażnik Doranowi Martell,, księciu Dorne. Od dziecka szkolony do walki przez kapłanów z Novros. Jego orężem jest halabarda, o której często z namaszczeniem wypowiada się jak o własnej żonie. Dewiza "Broń, słuchaj, chroń". Trafnie i precyzyjnie ocenia potencjał przeciwników, z którymi mógłby się w przyszłości zmierzyć, sam nie ujawnia swoich umiejętności. Walczy brawurowo, jednak bez ryzyka, często kończąc pojedynki w kilka chwil, tak jak go do tego szkolono.

JON SNOW - Bękart lorda Winterfell, szesnastolatek, obecnie członek Nocnej Straży, do niedawna rekrut, który podczas ćwiczeń odznaczał się wyjątkowym talentem szermierczym, znacznie przewyższa swoich rówieśników. Sprytny i inteligentny, nieoficjalnie wiadomo, że Jon jest wargiem i potrafi wcielać się w swojego wilkora Ducha, który wspomaga go podczas walki.

ocenił(a) serial na 9
killer83_2

Akurat Jona to chyba nikomu nie trzeba przedstawiać, więc opis nie jest potrzebny. Jeśli komuś się chce, to zapraszam, ale są ważniejsi kandydaci do opisania. :)

Trzeba jak najszybciej podjąć decyzję odnośnie ostatecznego składu poszczególnych lig. Przedstawiajcie swoje propozycje, bo inaczej nijak nie wyrobimy się do jutra.

ocenił(a) serial na 10
SarkazM

Osobiście mogę się zająć wątkiem II ligi.
A kolejność jest potrzebna do ustalenia terminarza, tak aby nie trzeba było co dnia wymyślać kto np. dzisiaj będzie walczył z Jonem Snowem czy Nedem Starkiem. Tylko pójdziemy według schematu - w końcu to ma być liga, musi być terminarz, bo zrobi się taki bałagan że się nie pozbieramy.
II kwestia - postacie książkowe, myślę że nie ma co przesadzać i być sprawiedliwym wobec tych co nie czytali książek, bo zaraz ktoś wynajdzie jakiegoś Azora Ahaia i posypią się spoilery i przeczucia uczestników . Proponuje nie więcej niż 2-3 na ligę, a w zasadzie kształt drugiej ligi według mnie jest dobry, jeżeli już to może jakieś kosmetyczne zmiany., także ewentualnych zmian raczej szukałbym w I lidze.
I ponawiam pytanie odnośnie punktacji

ocenił(a) serial na 9
Lodowy

http://tournamentscheduler.net/schedule/MTIzNDI3Nzc5Ng
http://tournamentscheduler.net/schedule/MTIzNDI3Nzc5Ng/resul...

Tu masz przykładowy terminarz, wydaje mi się że wszystko jest w nim jasne. Co prawda nie jest on losowany tak, że pokrywają się 'mecze' 1 i 16, 2 i 17, itd. kolejki, ale i tak jest całkiem fair, bo każdy walczy z każdym dwa razy i zmieniają się pozycjami (np. Ogar - Góra i Góra - Ogar), więc możemy założyć że pierwszy w kolejności jest gospodarzem i dostaje bonus.

Tak w kwestii bonusu, to wydaje mi się że lepszym pomysłem może być jednak doliczenie jednego pktu, który może przesądzić w tych stykowych sytuacjach. Podwajanie wszystkich punktów to chyba za duża różnica, która zaciemniłaby przebieg walki.

Po stworzeniu turnieju w tym tournamentscheduler dostaję 3 linki: Terminarz, Tabela i Terminarz Admina, w którym można dokonywać zmian, czyli wpisywać wyniki, które są potem uaktualniane w tabeli i terminarzu bez opcji admina. Pozwala to adminowi (temu, kto ma dostęp do linka) zachować kontrolę nad przebiegiem gry, a całej reszcie, na podgląd terminarza, wyników i tabeli.

Po uzgodnieniu składów lig mogę poskładać wszystko do kupy i nawet napisać posta otwierającego, w którym opiszę zasady itp. i wkleję linki do terminarza i tabeli do podglądu dla wszystkich. Linki administracyjne zachowam dla siebie i podzielę się nimi np. z Lodowym, bo myślę że we dwie osoby będzie nam łatwiej to ogarniać i kontrolować wyniki. :) Jeśli tylko Lodowy się zgadza, to szczegóły, podział obowiązków dogadamy na PW.

W kwestii doboru zawodników, też wydaje mi się, że kandydatów spoza serialu powinno być nie więcej niż 3, żeby nie zniechęcić 'Oglądaczy' :)
Znowu trochę nad tym wszystkim pomyślałem i wymyśliłem taki skład:

I LIGA:
1. Oberyn Martell
2. Gregor Clegane
3. Sandor Clegane
4. Jaime Lanninster
5. Khal Drogo
6. Jaqen H'ghar
7. Barristan Selmy
8. Syrio Forell
9. Robert Baratheon
10. Rhaegar Targaryen
11. Bronn
12. Daario Naharis
13. Aero Hotah
14. Victarion Greyjoy
15. Silny Belwas
16. Brienne z Tarthu

II LIGA:
1. Jon Snow
2. Robb Stark
3. Theon Greyjoy
4. Mance Rayder
5. Szary Robak
6. Loras Tyrell
7. Beric Dondarrion
8. Ned Stark
9. Qhorin Półręki
10. Jory Cassel
11. Allister Thorne
12. Vardis Egen
13. Jorah Mormont
14. Styr, Magnar Thennu
15. Stannis Baratheon
16. Locke

Sporo wątpliwości mam zwłaszcza co do II Ligi, tutaj jestem jak najbardziej otwarty na różne propozycje. Może znajdziecie lepszych/ciekawszych wojowników?

W I Lidze nie widzę za bardzo możliwości jakiejś poprawy. Dołączyłem 3 postacie spoza serialu, które uważam za najciekawsze i najbardziej zróżnicowane. Od razu wyjaśniam brak Arthura Dayne: GRR Martin sam mówił kiedyś ze jest to rycerz o niemal identycznych zdolnościach co Barristan, więc byłby kandydatem na pewno silnym, ale zdaje mi się że trochę nudnym. Zwłaszcza że wojowników o takiej stricte rycerskiej charakterystyce (zbroja, miecz, raczej technika niż siła) jest już i tak 3 (Jaime, Barristan, Rhaegar), więc ciekawiej będzie, gdy urozmaicimy to Hotahem z halabardą czy Victarionem z toporami. Z tego właśnie powodu odrzuciłem Dayne'a (i poniekąd Garlana), który jest po prostu mniej znany niż Barristan.

SarkazM

" A że jest to jednak forum dyskusyjne głównie na temat serialu, to niektórzy oglądający by nas zlinczowali za brak ostrzeżenia. :D"

I tutaj stety/niestety muszę się zgodzić. Według mnie post w którym wyjaśniamy dlaczego wskazujemy danego bohatera jako zwycięzce jest dużo bardziej wartościowy niż post typu: "myślę że wygrał by Jon, poza tym bardziej go lubię". No to faktycznie bez sensu. Roztrząsanie kto z kim wygra, dlaczego, co przemawia na korzyść danego bohatera to według mnie ważny element oddawania głosów. Przychodzi mi tu na myśl pamiętny cytat z pierwszej częsci sagi, w którym jest sugestia, że jeszcze dwa lub cztery lata przed wydarzeniami z GoT Barristan rozkładał każdego rycerza jak leci. Ktoś sprawdzi wiek Jamiego np., i odbije piłeczkę że Jamie był jeszcze za młody czy coś, i że z Jamiem z czasów GoT nawet Barristan w najlepszej formie miałby problem etc. etc.
Tego typu dyskusji się spodziewam po tym, jak przeczytałem wasze wcześniejsze posty. Bo sporo osób ma tutaj pojęcie o czym mówi.
Może po prostu by dopisać do tematu że są ewentualne książkowe spoilery, a w postach będziemy je jakoś dodatkowo zaznaczać. Jak ktoś nie zna postaci z książki, to ominie głosowanie i tyle.

"Od razu wyjaśniam brak Arthura Dayne: "

Nawet jeśli to generalnie ten sam wojownik (patrząc po umiejętnościach) to jednak moim zdaniem on powinien tu być. Może wyjdzie mu to samo co Barristanowi, ale skoro to taka ogólna federacja wojowników, to jednak uważam że ma on tu swoje miejsce. Może ktoś kto ma na świeżo wszystkie książki wynajdzie jakieś ciekawe porówanie między tymi panami, i czegoś się dowiemy? Albo może któryś z nich przegrał z kimś, z którym wygrał inny, i jednak wyniki ich walk będą różne? Ja bym jednak spróbował. Ale wy decydujcie, nie chcę wam się za bardzo wcinać.

No i chyba warto dodać Thorosa do ligi 2. W turniejach chyba szło mu bardzo dobrze z tego co pamiętam.