PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 406 tys. ocen
8,7 10 1 406110
7,9 56 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Temat zbiorczy o njusach ze świata dotyczących serialu GoT.. tak, serialu, więc prosiłbym bez spoilerów <można byłoby komentować wszelakie informacje jak wywiady, ciekawostki, o produkcji, itp.itd. w jednym temacie - nie wiem, może to tylko ja, ale czasami nawet i o takich nic-nie-znaczących rzeczach chciałoby się porozmawiać z innymi fanami, zamiast napisać tylko komentarz pod njusem na FuWU, w dodatku zazwyczaj opóźnionym niż zapodany na forum przez fana xP>. Co do trailerów/filmików zza kulis to raczej temat nie od tego, tutaj można byłoby porozmawiać o 'duperelach' ; ]
Np. można zapodać linka do strony, na której poczytamy o danym 'njusie' co by później móc go skomentować tutaj, podzielić się refleksjami, może pogadać, itp.itd.. a jeśli już ktoś przeczytał np. wywiad, mógłby napisać, czy wart czytania lub przytoczyć najważniejszą jego zdaniem informację, itp. itd.

---

- Wywiad z Emilia Clarke z marcowego wydania Wall Street Journal:
http://winteriscoming.net/2014/02/emilia-clarke-covers-the-wall-street-journal-m agazine-march-issue/#more-31529
Najbardziej spodobało mi się to zdanie:
“But the reality of taking a book and turning it into a television series is that you’re dealing with people’s imaginations. It’s impossible to please everyone.”
Całkiem trafne, imo : )

- MTV sprawdziło, jak się ma "nagość" w serialach, które znane są w z powszechnej opinii o 'rozsławionym' negliżu, do rzeczywistości:
http://www.mtv.com/crop-images/2014/01/29/Infographic-NudeScenesOnShows-v1-1000p ixelsWide.jpg
Haha, z GoT nie jest tak 'tragicznie', Masters of sex <a jakże xd> wygrywa, dalej na podium znajduje się True Blood i Girls <fakt, oceniane są ostatnie sezony bodajże, nie mniej nie jest tak źle.. xP>

I njus <stary, ale jary xd> który dopiero co przeczytałem i nie wiem, czy był wałkowany:
http://www.deadline.com/2013/06/emmy-q-a-with-game-of-thrones-david-benioff-and- d-b-weiss/
Nie musicie czytać całego wywiadu, jest taki sobie ALE najważniejszą informacją jest to:
"[...]if we’re lucky enough to get to the end, there will be 80 hours of screen time with a beginning, middle, and a real end. Not something that feels like 80 separate episodes"
Bardzo ciekawe, czyli jednak jest z góry założone 8 sezonów <wiadomo, może się to zmienić, ale mimo wszystko> : )

ocenił(a) serial na 10
tamerlan_2

Bardziej wygląda jak Jezus :D

tamerlan_2

O, dobre porównanie bo jeśli choć w połowie będzie przypominał Hektora pod postacią Erica Bany, to będę go lubił xP <no ale ja Hektora zawsze bardziej lubiłem niż Achillesa xd>

Ja też : ( <plusem natomiast jest, że tym razem aktor ma podpisany już kontrakt na 5 sezon, przynajmniej HBO uczy się na błędach>

tamerlan_2

Kostiumy to, oprócz muzyki, jedna z rzeczy, za które naprawdę kocham ten serial. To chyba też pierwsza produkcja, w której naprawdę zainteresowały mnie kostiumy, i to nie tylko suknie, ale też np. zbroje :D Tak samo jak reszta ekwipunku, miecze i inne, naprawdę zwracam na to, ku memu wielkiemu zdziwieniu, uwagę :D
I jestem wielką fanką stroju Oberyna, nawet jeżeli nie jego samego :D Ale też widzę, że nie jego będę najbardziej hejtować... czemu ten Daario jest taki... chuderlawy?

matiiii

- okładka do kwietniowego EW:
http://winteriscoming.net/2014/03/game-of-thrones-season-4-featured-on-the-cover -of-entertainment-weekly/
Mam dziwne wrażenie, że Joff wyszedł tutaj koślawo <to jedno oko takie przymrużone.. no chyba, że tak miało być xd>

- filmiki z red carpet:
http://winteriscoming.net/2014/03/game-of-thrones-season-4-red-carpet-premiere-r oundup/
Polecam Extra TV: „Mayhem” w wykonaniu Aryi i „Martell” w wykonaniu Oberyna = mistrzostwo xD

Przewińcie sobie do ok. 2:40 <jeśli nie chcecie oglądać>, jest ukazana scena z serialu z Dany, Missandei, Daario i Robakiem:
http://www.youtube.com/watch?v=NBov-5gP1Vs
Fajnie ich stłamsiła xP

matiiii

Też nie bardzo podoba mi się wizja ludzi od okładki EW.

Pierwszy filmik z czerwonego dywanu jest niesamowity :D Podsumowanie sezonu przez twórców, to jak Petyr i Sophie mówią o swoim małżeństwie, leżałam :D
Już od zdjęć z Leną (i po tym, że czytał książki) zaczęłam czuć sympatię do Pedro i po tym czerwonym dywanie moja sympatia wzrosła jeszcze bardziej (nie mylić z serialowym Oberynem;), a już fani rodu Martell to w ogóle powinni być wniebowzięci :D

A Madonna to ze wszystkiego potrafi zrobić marketing na swój temat. Aż dziw, że tak długo czekała.

My czekamy na Wichry, ale wyobrażam sobie, jak się co niektórzy rzucą na nie, by sie dowiedzieć, czy wciąż żyją :D

Są aktorzy, którzy nie lubią się oglądać i (ponoć) nie oglądają serialu w ogóle, ciekawe jak się czują podczas takich imprez, pewnie na czerwonym dywanie spoko, gorzej może być podczas samej premiery :D

Co do sceny od Fallona to gdzie ten bóg seksu Daario ja się pytam? Heh...

fune

"A Madonna to ze wszystkiego potrafi zrobić marketing na swój temat. Aż dziw, że tak długo czekała."
A propo Madonny <nie pamiętam, czy to było w tych filmikach czy innych>: ponoć Madonna chciała strój khalessi z GoT od HBO, i 'dostała' go na drugi dzień : ) To się nazywa celebrytka.. albo jej agent, heh.

matiiii

Coś tam panowie D. i D. o tym wspominali, nie wiem czy to na serio było, ale jestem w stanie uwierzyć, że tak.

ocenił(a) serial na 8
matiiii

Podepnę się do tematu, a co! GoT ma szansę na kinowy film, co o tym myślicie? Jak dla mnie to trochę nietrafiony pomysł, bo do kin zapewne pójdzie rzesza ludzi, którzy skoszą się zapowiedziami, a nie widziały serialu, więc kompletnie nic z niego nie zrozumieją (co może się później przełożyć na oceny), ale z drugiej jednak strony daje to pewne spojrzenie na ostatnie tomy. Skoro Martin mówi o tak wielkim budżecie, to możemy sobie wyobrazić co się będzie działo w książkach :D
Ewentualne przeniesienie opowiadań przyjmuję dość ciepło, choć nie znam ich....

samwise_6965

"Podepnę się do tematu, a co!"
W sumie ideą jest, że kto ma njusa to wstawia post pod postem otwierającym i już xP

Pod njusem skomentowałem: <3
ale tak poważniej: nie głupi pomysł, nie głupi - powiedzmy 7 sezonów i na domknięcie film kinowy. Biorąc pod uwagę, że film pewnie trwał by w porywach 2 godziny i przebąkiwaniu o dużym budżecie można założyć, że dostalibyśmy finalną bitwę umarlaki vs ludzie coś na miarę bitew we WP: Dwie wierze czy Powrót króla <chodzi mi o rozmach, do napisania dobry scenariusz i nawet smoki mogą być 'słabe' na umarlaki xd>. Poza tym z punktu widzenia marketingowego to wielu ludzi, właśnie, po obejrzeniu filmu mogło by się zapoznać z serialem i kupowac dvd czy cuś.. xd
Co do opowiadań nie mam zdania, powiewają mi póki co <już wolałbym połączyć wszystkie fragmenty o rebelii Roberta w jedno i zrobić filmowy prequel xd> : )

ocenił(a) serial na 8
matiiii

O, taki prequel to jak najbardziej, jestem za! No i mógłby rozwiązać wiele wątpliwych kwestii (jeśli książki tego nie zrobią) :D
A czytałeś w ogóle opowiadania? Ja nie miałem okazji (w ogóle są dostępne w Polsce?), ale nie ukrywam, że chciałbym się z nimi zapoznać :)

ocenił(a) serial na 10
samwise_6965

Tytuł 6 odcinka - The Laws Of Gods And Men. Tylko 51 minut. Czyli odliczając od tego napisy początkowe i końcowe to odcinek będzie trwał 45 minut. Ciekawe czego będzie dotyczył ten tytuł.

ocenił(a) serial na 8
tamerlan_2

Brzmi jak ostateczny osąd Tyriona i to by pasowało 6 odc. - Tyrion skazany, 7 odc. - Tyrion w celi czeka na wyrok, Oberyn się oferuje, 8 odc. - Pojedynek.
Faktycznie, trochę przykrótki ten odcinek, ale to środek sezonu więc można to zrozumieć.

samwise_6965

Podzielam zdanie, i fajnie i krótko rozpisane, hehe : )

ocenił(a) serial na 10
matiiii

https://www.youtube.com/watch?v=3EUiA5inImw
Jaimie i Cersei. Ależ z tej Cersei suczysko wredne :D <lol>

ocenił(a) serial na 10
tamerlan_2

CO ile dni będą kolejne snek paki?

ocenił(a) serial na 10
tamerlan_2

To oficjalny sneak peak czy jakoś nagrany na pokazie jakimś? xD

ocenił(a) serial na 10
Zipox

Nie wiem. Wszedłem w link podany przez jakiegoś użytkownika forum WiC pod którymś z tematów i po prostu było.

tamerlan_2

Co za kobieta, hahaha - ale klawy fragment, i wiedzieli w którym momencie ma się kończyć co by trzymać potencjalnego widza w niepewności xD

tamerlan_2

Czy ja wiem, czy takie wredne, skoro ma rację :P To zupełnie inny świat od tego, który zostawił ;)

ocenił(a) serial na 3
samwise_6965

Jestem trochę nieufny w stosunku do tego pomysłu. Duże studia, która wyłożą dużą kasę na film będą chciały zarobić i obawiałbym się presji na niższą kategorię wiekową, na to, by film był zrozumiały dla widzów, którzy nie siedzą w temacie od początku itp., słowem - obniżenia pewnych standardów, które wypracował serial i odejścia od jego klimatu. Uważam, że HBO powinno to dokończyć w tym duchu co do tej pory. Nie miałbym natomiast nic przeciwko obejrzeniu np. dwóch czy trzech ostatnich odcinków na dużym ekranie, ale robienie filmu specjalnie z przeznaczeniem kinowym - nie widzę tego.

ocenił(a) serial na 8
Dwight_

To rzeczywiście może stwarzać pewne problemy, nawet nie pomyślałem o tym, ale masz rację film w serialowej oprawie musiałby mieć przynajmniej r-kę, a to jest mało opłacalne, choć biorąc pod uwagę popularność marki, myślę, że i z r-ką świetnie się sprzeda :)

samwise_6965

Żeby tylko czasami Martin teraz nie pisał pod serial, tzn. żeby nie ograniczał swojego finału, bo będzie go trudno zrobić w tv...

ocenił(a) serial na 10
matiiii

Co do tych statystyk z golizną, to jest tam błąd, ponieważ ja kojarzę co najmniej dwie sceny z nagimi facetami. Co do kobiet to chyba nie wliczyli w to prostytutek.

theMedicalDoctor

A, tak, już na pierwszej stronie była mowa, że mtv to schrzaniło ogólnie : )

ocenił(a) serial na 10
matiiii

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&amp;v=v2VoOb02ayI
Jakiś nowy filmik pare scen z sezonu 4 :D

Replikant1

O, nawet przewinął się Mance Rayder, a niech mnie xd Nawet więcej jakoś tak Brana niż w trailerach <a więc to tak, zostawili go na spoty w tv xP>

matiiii

http://www.swiatseriali.pl/seriale/gra-o-tron-629/news-gra-o-tron-jaime-lanniste r-nie-chce-umierac,nId,1360162
wywiad z Jaime :)

ocenił(a) serial na 10
sts111

http://www.youtube.com/watch?v=KybjVQCqQJw
Nowy filmik z planu. Dubrownik. W zasadzie ładne widoki. I aktorzy chwalący piękno miasta.

tamerlan_2

:) Uwielbiam wybrzeże Chorwacji i Czarnogóry. Ech, rozmarzył się człowiek na noc :)

tamerlan_2

Rzeczywiście ładne, oj ładne - aż przyjemnie się to ogląda : ) Nie mogę się doczekać, kiedy zawitam do Dubrownika w mam nadzieję niedalekiej przyszłości - ktoś już może był? Bo wrażenia dla fana serialu powinny być całkiem całkiem <pomijając, że samo przez się jest tam pięknie, to jednak fan serialu musi rozpoznawać to i owo, hehe>

Aha, lol z Pedro Pascala, po prostu lol xD

matiiii

Już od dawna się planowałam wizytę w Chorwacji, jeszcze przed GoT, więc może kiedyś do tego dojdzie :) Tylko uważaj, bo jeszcze Ci serial zbrzydnie, jak poznasz jakieś miejsca, jak to ten koleś od hejtu narzekał ;)

fune

To jedź jak najprędzej :). Zjeździłam wybrzeże Chorwacji czterokrotnie i to jeden z najpiękniejszych zakątków jakie w życiu widziałam. Tylko na Rulora nie w sezonie, bo jedyne co zobaczysz to turyści. Maj, ewentualnie październik - wciąż ciepło acz nie ma upałów i znacznie luźniej, bez hord wycieczek z całego świata. Spokojnie można się powłóczyć i faktycznie poczuć klimat. No i przed i po sezonie jest taniej, co akurat w przypadku Chorwacji ma znaczenie, bo to już od dawna nie jest dla nas tani kraj :)

fune

Jest nas dwoje - ja planuje wypad, najpewniej, w sierpniu/wrześniu &lt;ale nie tego roku xP&gt; kiedy trwają zdjęcia do GoT - a nusz kogoś bym gdzieś dorwał na autograf albo załapał się na statystę xD &lt;swoją drogą wtedy odcinają pewne miejsca od ludzi czy też nie, ciekawe, hmm?&gt;

Dzięki za info sts, ale chyba tak już jest 'w sezonie', noo xd

matiiii

Z pewnością jakoś odcinają. Nie tak łatwo jest nawet zrobić nieautoryzowane zdjęcie z planu. No ale są chyba jakieś momenty, gdy właśnie potrzebują statystów, więc kto wie :D

fune

Najlepsze jest to, że w przeciwieństwie do innych statystów <pewnie nie wpadłem ja jeden na ten pomysł> powiedziałbym, że zrobię 'to' za darmo <bez skojarzeń xd> xD Fune, Ty byś dołączyła i moglibyśmy robić za pewnych ludzi w KP.. xP

matiiii

Szkoda, że nie wiem jak wyglądacie w realu bo mogłabym Was wypatrzeć wśród statystów. A tak forum nigdy się nie dowie, że mogą się tu udzielać potencjalne gwiazdy czwartego planu ;D

sts111

Jak już zrobimy karierę na tym czwartym planie to się z dumą ujawnimy i będziemy rozdawać online autografy. Za drobną opłatą :D

fune

Plan zaiste ciekawy - że też na to nie wpadłem xD

sts111

Szkoda, że nie nawiązali też do nowego sezonu, jak to przy innych promocyjnych wywiadach dvd się zdarzało, ale dobre i to :)

"Niezwykle przemyślane w “Grze o tron" jest to, że postać się nie zmienia, ale pojawia się coraz więcej szczegółów, które sprawiają, że można zrozumieć, z czego wynikają jego działania."

No i to właśnie mi się w Nikolaju podoba, że mamy podobne zdanie co do Jaimego :D

"Zrobiłem kilka lat temu norweski film - "Łowcy głów’. To jest naprawdę dobrze zrobiony film, ale facet, którego zagrałem jest zły w tym filmie, ale to jest inny rodzaj opowieści . Nie ma czasu, aby dowiedzieć się, dlaczego jest jak jest, on jest po prostu zły, a na ekranie widzisz tylko jego działania"

Fakt, nie widać, dlatego ja właśnie tak lubię seriale, że jednak dłużej jesteśmy z danymi bohaterami. Co do "Łowców głów" to dziwny film generalnie, ale fajnie posłuchać Nikolaja w jego rodzimym języku :D

"Myślę, że jego największym atutem jest jednak jego inteligencja i sposób w jaki jest w stanie rozpracować ludzi i znaleźć ich słabości. Próbuje tego rozpaczliwie z Brienne, a nie udaje mu się. To doprowadza go do szaleństwa, ale nie zamierza się poddawać."

Fajne podsumowanie jego relacji podróżnej z Brienne :)

"Mam książkę na moim Kindle’u i przyznam, że zrobiłem szybkie wyszukiwanie i ulżyło mi, kiedy zobaczyłem, że był wciąż obecny w fabule książek"

:D Że powtórzę - wyobrażam sobie to szybkie sprawdzanie przez aktorów jak wyjdą Wichry.

fune

Tak, Waldau ewidentnie "czuje" swojego bohatera. Ale on jest zdaje się Duńczykiem nie Norwegiem ;)

sts111

Co do jego narodowości to jasne, ale w tym filmie to on chyba grał Duńczyka właśnie. A może Szweda, już nie pamiętam. W każdym razie gadał po skandynawsku (na chiny nie odróżnię tych języków od siebie) i to chyba najbardziej mi się w tym całym filmie podobało :D Ładnie to brzmiało :)

fune

Taa, szwedzki, norweski i duński są dla mnie trudne do rozróżnienia. Bo fiński to już inna bajka. A swoją drogą, ciekawe dlaczego zatrudnili akurat Duńczyka, przecież mają nativów?

sts111

Dla promocji ;) Mnie np. dzięki temu przyciągnęli :D

fune

Aa, czyli widziałaś go już wcześniej. Ja chyba dopiero w GoT. Ale to nie jest chyba jakiś szczególnie znany aktor, w każdym razie poza Danią.

sts111

W ogóle mają dość zróżnicowaną obsadę, jeżeli chodzi o narodowość, więc chyba też najwyraźniej kierują się tym, żeby dany aktor pasował im po prostu do roli i szukają tak długo, aż są zadowoleni.

fune

Chyba tak, co dobrze o nich świadczy. Na ogół zresztą dobrze wybierają, choć większość obsady to chyba jednak ludzie anglojęzyczni, poza Waldau i Kekilli (przynajmniej jeśli chodzi o główna obsadę).

ocenił(a) serial na 10
fune

Koleś tłumaczy jaki to ten Jaime okazuje się nie taki zły, a już zapomniał jak w serialu zaciukał swojego bogu ducha winnego krewnego podczas przebywania w lochu u Starkow xd

Bimberian

"Koleś" nie tłumaczy, że okazuje się być, ale że nie jest zły, to po pierwsze. Po drugie, w serialu była niczym nieuzasadniona scena z nieistniejącym krewnym, kompletnie niepasująca do Jaimiego, z czego "koleś" z pewnością zdaje sobie sprawę. Po trzecie, chyba lochu nigdy nie widziałeś.

fune

Wiedziałam, że staniesz w obronie "kolesia" ;D. Inna sprawa, że w tym konkretnym wypadku to "orka na ugorze" (i nie mam na myśli pana Waldau ;))

sts111

Wiem dokładnie, co masz na myśli, ale są pewne granice mojego nieingerowania ;)