PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 406 tys. ocen
8,7 10 1 406151
7,9 56 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Temat zbiorczy o njusach ze świata dotyczących serialu GoT.. tak, serialu, więc prosiłbym bez spoilerów <można byłoby komentować wszelakie informacje jak wywiady, ciekawostki, o produkcji, itp.itd. w jednym temacie - nie wiem, może to tylko ja, ale czasami nawet i o takich nic-nie-znaczących rzeczach chciałoby się porozmawiać z innymi fanami, zamiast napisać tylko komentarz pod njusem na FuWU, w dodatku zazwyczaj opóźnionym niż zapodany na forum przez fana xP>. Co do trailerów/filmików zza kulis to raczej temat nie od tego, tutaj można byłoby porozmawiać o 'duperelach' ; ]
Np. można zapodać linka do strony, na której poczytamy o danym 'njusie' co by później móc go skomentować tutaj, podzielić się refleksjami, może pogadać, itp.itd.. a jeśli już ktoś przeczytał np. wywiad, mógłby napisać, czy wart czytania lub przytoczyć najważniejszą jego zdaniem informację, itp. itd.

---

- Wywiad z Emilia Clarke z marcowego wydania Wall Street Journal:
http://winteriscoming.net/2014/02/emilia-clarke-covers-the-wall-street-journal-m agazine-march-issue/#more-31529
Najbardziej spodobało mi się to zdanie:
“But the reality of taking a book and turning it into a television series is that you’re dealing with people’s imaginations. It’s impossible to please everyone.”
Całkiem trafne, imo : )

- MTV sprawdziło, jak się ma "nagość" w serialach, które znane są w z powszechnej opinii o 'rozsławionym' negliżu, do rzeczywistości:
http://www.mtv.com/crop-images/2014/01/29/Infographic-NudeScenesOnShows-v1-1000p ixelsWide.jpg
Haha, z GoT nie jest tak 'tragicznie', Masters of sex <a jakże xd> wygrywa, dalej na podium znajduje się True Blood i Girls <fakt, oceniane są ostatnie sezony bodajże, nie mniej nie jest tak źle.. xP>

I njus <stary, ale jary xd> który dopiero co przeczytałem i nie wiem, czy był wałkowany:
http://www.deadline.com/2013/06/emmy-q-a-with-game-of-thrones-david-benioff-and- d-b-weiss/
Nie musicie czytać całego wywiadu, jest taki sobie ALE najważniejszą informacją jest to:
"[...]if we’re lucky enough to get to the end, there will be 80 hours of screen time with a beginning, middle, and a real end. Not something that feels like 80 separate episodes"
Bardzo ciekawe, czyli jednak jest z góry założone 8 sezonów <wiadomo, może się to zmienić, ale mimo wszystko> : )

sts111

Cóż, zdecydowanie trzeba szybko zapomnieć o tym koszmarku i, jak widać, jednak ładnemu nie we wszystkim ładnie.

ocenił(a) serial na 10
matiiii

Mogę tu zamieścić poważny spoiler co do treści 4 sezonu, prawda?

Wczoraj pod wpływem pewnej informacji rozpętało się, dosłownie, piekło, sama właściwie jestem "przerażona" tym co interpretują osoby, które widziały 3 pierwsze odcinki, i muszę się tym z kimś podzielić. Ostrzegam jeszcze raz SPOILER!!!

S P O I L E R

Chodzi o scenę sexu w sepcie między Jaimem a Cersei. Ludzie interpretują tą scenę w serialu jako... gwałt... Daje najlepszy opis, jaki jest dostępny. Co Wy o tym myślicie?
"Cersei demands Jaime avenge their baby boy and kill Tyrion. He kisses her in response and she kisses him back, the pulls away to look at Joff some more. Anger and lust grow over Jaime's face and he asks why the gods make him love a hateful woman, then he grabs her. They grapple, Cersei saying "Stop, stop! Jaime, no!" He wrestles her onto the floor and unzips etc. Now, all this time she is kissing him back, but she's hitting him with her fists against the chest and saying "It's not right."

Jak ktoś chce więcej informacji z pierwszych trzech odcinków, służę pomocą.

Ayesha12

Bez spoilerów

Wiesz, ten opis jakoś nie sugeruje tutaj żadnego gwałtu a w zasadzie podobne zajście, jakie miało miejsce w tym miejscu <poprawcie mnie, jeśli się mylę co do książki ale odnoszę wrażenie, że podobnie z tą sceną seksu było w NM>

Ayesha12

W książce nie odebrałam tej sceny jako gwałtu. Była bardzo namiętna, Cersei miała opory ze względu na miejsce i okoliczności, ale wszystko mieściło się w ramach seksu za obopólną zgodą. Podobnie jest z przytoczonym przez Ciebie opisem. Jako kobieta jestem wrażliwa na takie "niuanse" i w tym wypadku, moim zdaniem, o żadnym gwałcie nie może być mowy.

sts111

Dokładnie, a np. tekst na końcu przytoczonego opisu " "It's not right."" sugeruje w tym przypadku okoliczności i miejsce dla Cersei, nic ponadto.

ocenił(a) serial na 10
sts111

Też tak uważam, po przeczytaniu tego opisu, zaniepokoiło mnie to, że recenzent odebrał to i skomentował w bardzo jednoznaczny sposób...

Wypowiedź Leny sprzed dwóch tygodni na temat tej sceny, też nic takiego nie sugeruje... "Oh! Well, I can tell you that will, uh ... that's in there. It's horrendous. It's kind of crazy. Interesting to film, because we were ... she's in deep pain, and he wants her, because he missed her, and he needs to know she wants him. It's just a weird, fu**ed-up moment. It's quite mad! [Laughs.] Quite mad. And it's a great transition for him, the loss of someone he doesn't particularly like, but that he's connected to, on a deep level."

Trzeba będzie poczekać i mieć nadzieję, że ktoś to źle zinterpretował...

Ayesha12

Wiesz, jak to jest z recenzentami. Jeden pisze tak, inny inaczej. W wersji książkowej gwałtu nie było i ze słów Leny wynika, że w filmowej także. Dla mnie słowa aktorki są ważniejsze, bo w końcu wie w czym grała ;)

ocenił(a) serial na 10
Ayesha12

JA CHCE

ocenił(a) serial na 10
Ayesha12

Są już streszczenia 2 i 3 odcinka ?
Bo pierwszego już czytałem dość dokładny. Jakbyś mogła, podaj linka :) Będę wdzięczny.

ocenił(a) serial na 10
tamerlan_2

Nie ma streszczeń i nie będzie. Przed sezonem jest wystawiana ocena sezonu i krytyka. Jest ona wystawiana na podstawie 3 pierwszych odcinków (w tamtym roku była na podstawie 4), więc istnieje kilka osób, które znają fabułę. wszystkie informacje i przecieki pochodzą od nich. Tu masz cały temat. Ja nie czytam, bo już i tak za dużo wiem, :D
Zaczyna się chyba na tej stronie (możliwe, że wcześniej) http://asoiaf.westeros.org/index.php/topic/86909-little-questions-that-dont-fit- anywhere-else/page-11 Spoilery od Gran de Lys.

ocenił(a) serial na 10
Ayesha12

Dziękuję Ci bardzo. Prawie na wieczór do czytania ;)

Ayesha12

Jeżeli nie będzie to jasno pokazane, o co chodzi w tej scenie, to będzie to kolejna wielka wpadka twórców. Bądź kolejne też świadome manipulowanie przy postaci Jaimego. Wtedy już chyba zmienię ocenę tego serialu, bo i moja cierpliwość do scenarzystów ma granice.

fune

"Wtedy już chyba zmienię ocenę tego serialu, bo i moja cierpliwość do scenarzystów ma granice."
Nie, fune, nie : ((((((((

matiiii

Oglądałam pierwszy sezon i byłam porażona/zachwycona. To było przy okazji premiery drugiego sezonu. Następnie oglądałam na bieżąco drugi sezon i jednocześnie zaczęłam czytać sagę. Przed trzecim sezonem miałam już połknięte wszystkie dotychczasowe książki (tzn. z sagi, bo opowiadań jeszcze nie ruszyłam).
I wiesz, teraz tak sobie odświeżam serial przed premierą czwartego sezonu i jest to zupełnie inne oglądanie pierwszego sezonu, jak już się ma całość w głowie. I strasznie mnie wkurza ta manipulacja postaciami i rodami. To są często takie niuanse, pojedyncze zdania-aluzje, czy włożenie jakiejś wypowiedzi w usta innej postaci, żeby inaczej to brzmiało, czy zabranie jakiejś znaczącej kwestii.

fune

Z tego co sobie przeglądałem pierwsze odcinki to dalej mnie zachwycają, ale w zupełnie inny sposób niż oglądałem bez znajomości sagi : ) no i z pewnością nie w taki pesymistyczny sposób co Ciebie, fune xP

matiiii

A widzisz, mi się nie podoba, że Cat nie powiedziała Jonowi, że powinien tam leżeć zamiast Brana, ale niby zabroniła mu udziału w uczcie, że Theon nie kopnął głowy dezertera, że Arya niby taka dobra łuczniczka, że Jaime wbił Aerysowi miecz w plecy i że to on mówi Nedowi ten tekst o namiestniku i królu, a nie sam Robert, że to Tyrion przerwał napaść na Jona i skarcił go odnośnie traktowania innych rekrutów, ta cała historia z pierwszymi zabójstwami, gdzie ani słowa na to, że Jaime był wtedy bohaterem i uratował życie swemu panu, to że nie od Sandora Sansa dowiaduje się o jego historii - to tak pokrótce z pierwszych odcinków.
Plus różne zdania dot. Tywina, żeby przygotować widza do negatywnego postrzegania tej postaci.
I po co zamieniono scenę pomiędzy Nedem i Jaimem w KP, jak nie w celu zmanipulowania postaci Jaimego? Jaime nie wydał rozkazu zabicia ludzi Neda.
Aktorka grająca Lysę jest świetna, ale tak czy owak nie tak wyglądała Lysa. A Robert niepotrzebnie jest starszy, scena z karmieniem piersią jest nie tyle groteskowa, jak w książce, co chora.
Plus brak postaci, co nic by się nie stało, gdyby były, jak np. parę dodatkowych scen z Jeyne Poole w KP czy włączenie osoby Stannisa do śledztwa Jona Arryna.

ocenił(a) serial na 10
fune

Trzeba przyjac do faktu, ze serial to nie ksiazka, a przyjemnosc z ogladania bedzie wieksza.

ocenił(a) serial na 10
matiiii

https://www.youtube.com/watch?v=0TltgmMWLX4
Kilka nowych scen. Jon rozprawia się ze zdrajcami Mormonta - świetna scena xD

Zipox

Najlepszy spot tv jaki do tej pory wypuścili - słowem: miazga xD A jaka muza, coś pięknego <i mocnego zarazem> xD

"Jon rozprawia się ze zdrajcami Mormonta"
Tego się nie spodziewałem - ale w sumie Jona muszą czymś w serialu zająć, więc dlatego zrobili to jak zrobili w 3-im sezonie. Muszę przyznać, że może to być interesujące, taka mini vendetta przeciwko mordercom/zdrajcą z NS.. znaczy, muszą ponieść karę <przy okazji ukatrupili Mormonta, którego Jon lubił - ubije dwa w jednym xP>

ocenił(a) serial na 10
matiiii

http://www.youtube.com/watch?v=-28xunfJAk0
Kur*wa łał !!!
Ramsay walczy z Żelaznymi, Ogar podziabany ostro w Dolinie, pojedynek Jona ze Styrem ! Wiem nieksiążkowo, ale ciekawie. Kit i ten Yuri (Styr) według mnie ruszają się świetnie.

ocenił(a) serial na 10
tamerlan_2

Festiwal pojedynków. Teraz zauważyłem jeszcze że Allister Thorne walczy z Tormundem. Tu akurat nie jestem pewien kto wyjdzie z tego zwycięsko :)

ocenił(a) serial na 10
tamerlan_2

Wind of winter ma być nie wcześniej niż w 2016 O_o umarłam -_-

ocenił(a) serial na 10
rei_hino17

Skąd info ?
Jeśli tak to znaczy że serial straci oglądalność, bo duża część fanów przestanie go oglądać by uniknąć spoilerów przed książką, O ile ona w ogólne wyjdzie.

ocenił(a) serial na 10
rei_hino17

Podaj źródło ja czytałem że w 2015

ocenił(a) serial na 10
rei_hino17

Skąd ta informacja? 0.o

rei_hino17

Podpisuję się pod w/w postami. W tym temacie, oprócz komentarzy, przede wszystkim dajemy linki tego, co komentujemy.

tamerlan_2

Jak to Tormund na początku mówi: ŁAAAAAAA xDXD Faktycznie 'festiwal pojedynków' się szykuje - pewnie odstrzelą Allistera Thorne'a w starciu z Tormundem, bo Janos Slynt przecież się pojawia xd Jon vs Styr &lt;zwłaszcza po 'budowaniu' otoczki wokół Styra a na co się zanosi&gt; będzie klawe.

Filmik z reżyserami:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&amp;v=W1Wv1sPygc4

matiiii

Wiadomo, że wymagająca i zapewne nie raz męcząca, ale praca przy tej produkcji wydaje się czystą przyjemnością :)

ocenił(a) serial na 10
matiiii

A więc zbieram rzeczy, o których wiadomo w 4 sezonie. Mogą być SPOILERY :

Missandei będzie się rozbierać.
Daario będzie walczył pod Meereen.
Tormund zetrze się z Allisterem Thornem.
Jona czekają dwa pojedynki. Jedne z buntownikiem Karlem, drugi z trochę wyższą ligą, wodzem Thennów - Styrem.
Oberyn będzie miał poza pojedynkiem jeszcze jedną walkę.
Melisandre spali brata Selyse.
Stannis w rozmowie z Davosem wspomni o Złotej Kompanii.
Yara dotrze do Dreadfort. Jej ludzie zetrą się z Boltonami.
Jorah zostanie wygnany.
Żmija posiada jeszcze szablę i hełm, nie wiadomo dlaczego w trailerach jest tylko w skórzanym kaftanie bez hełmu.
Wspomniany jest Arthur Dayne. To może dobrze wróżyć jeśli chodzi o obecność Ciemnej Gwiazdy w 5 sezonie.
Sansa będzie się masturbować (to ostatnie nie do końca pewne ale wszystko na to wskazuje).

ocenił(a) serial na 10
tamerlan_2

sansa bedize walic konia XDD

ocenił(a) serial na 10
Replikant1

Kobiety nie mają penisa.

ocenił(a) serial na 10
tamerlan_2

Ale skąd są te wiadomości? :D

ocenił(a) serial na 10
Zipox

Większość wynika ze wszystkich trailerów i filmików z planu których na dobrą sprawę jest już z 15.
Kilka z wiedzy osób które oglądały pierwsze trzy odcinki.
Co do ostatniego z Sansą - wiele osób (w tym ja) ma wrażenie że w urywku kiedy leży w Orlim Gnieździe w łóżku, ręka pod kołdrą porusza się w podejrzany sposób.
Reszta pewna w 100 %.

tamerlan_2

Wow. Nie mogę się doczekać zwłaszcza bitwy z dziewiątego odcinka.

ocenił(a) serial na 10
fune

o sorasy już dodaję skąd to wzięłam https://www.facebook.com/PiesnLoduiOgniaPL/photos/a.250033885021319.66795.250030 705021637/753758077982228/?type=1&theater
Zła wiadomość: z ostatniego maila od wydawcy Martina wynika, że szóstego tomu sagi można się spodziewać w 2016 roku.

ocenił(a) serial na 10
rei_hino17

https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/t1.0-9/1546330_726888474002522_ 1523224296_n.jpg

matiiii

- pełny wywiad z D&D z VF:
http://www.vanityfair.com/vf-hollywood/game-of-thrones-benioff-weiss-interview
To jest dobre:
"Sitting by that pool in Morocco reviewing casting photos."
Co za praca, zazdroszczę xd

No i ten tego, fajnie poczytać, zwłaszcza o produkcji pierwszego pilota. I ich asystent do tej pory od 5-tego sezonu będzie również scenarzystą - Dave Hill.

matiiii

Praca fajna, ale jakoś tak rozmijamy się trochę w postrzeganiu, to znaczy obaj panowie i ja ;) I gdybym miała oceniać serial w kategorii: adaptacja/przekazanie tej historii to ma ocena byłaby dużo niższa.
Chciałabym tak dla porównania obejrzeć sobie pierwszą wersję pilota. I szkoda, że nie dostali kasy w pierwszym sezonie na bitwę oczami Tyriona.
Piąty sezon..... no długo się facet naczekał

fune

Z tego co napisali to tragicznie im wyszedł ten pierwszy pilot - chyba jedyna warta uwagi sprawa to byłyby retrospekcje xd

matiiii

Dlatego chętnie bym zobaczyła taki surowy materiał :D No, i zapomniałam o retrospekcjach, no to tym bardziej.

fune

Tylko dla retrospekcji - reszta wydaje się niedorobiona <jedynym plusem chyba jest to, że mówią o jakimś mroczniejszym traileru/pierwszej wizji serialu, tak jak w sadze>

ocenił(a) serial na 10
matiiii

https://www.youtube.com/watch?v=69idqVUyCe8

z wesela

leonardodicaprio20

Kurcze, uwielbiam te filmiki z produkcji czegokolwiek : )
Podobało mi się info o tym, że 5 dni kręcili scenę wesela <powiedziałbym, że to krótko, ale z drugiej strony.. xP> i że żarcie najpierw testowali, ile na słońcu wytrzyma przez parę dni i dopiero zaczęli piec/kuchcić xD Aha, a Mace Tyrell fajnie mówił o tym, jak to przepyszne jedzenie było przed nimi a oni nie mogli go jeść, hahahaa xD

matiiii

"Kurcze, uwielbiam te filmiki z produkcji czegokolwiek : )"

No wiesz co, a jak ja się podniecałam filmikami zza kulis to się nigdy do tego nie przyznałeś :P

fune

Nie przypominam sobie tego, ale jak pokażesz dowód to przyznam się, że coś jest nie teges ze mną xP

matiiii

No jak to, prawie pod każdym takim piałam z zachwytu nad tym, jak kocham takie filmiki :D

fune

Hmm, to się nie liczy xP ale od teraz też będę 'kochał takie filmiki' xD

matiiii

A widzisz, żyłoby mi się lepiej ze świadomością posiadania bratniej duszy w tek kwestii :D

fune

Tak, należę już do bratniej duszy, fune, możesz mi wierzyć na słowo! xD

matiiii

No powiedzmy, że czasami nawet to zauważam ;)