Temat zbiorczy o njusach ze świata dotyczących serialu GoT.. tak, serialu, więc prosiłbym bez spoilerów <można byłoby komentować wszelakie informacje jak wywiady, ciekawostki, o produkcji, itp.itd. w jednym temacie - nie wiem, może to tylko ja, ale czasami nawet i o takich nic-nie-znaczących rzeczach chciałoby się porozmawiać z innymi fanami, zamiast napisać tylko komentarz pod njusem na FuWU, w dodatku zazwyczaj opóźnionym niż zapodany na forum przez fana xP>. Co do trailerów/filmików zza kulis to raczej temat nie od tego, tutaj można byłoby porozmawiać o 'duperelach' ; ]
Np. można zapodać linka do strony, na której poczytamy o danym 'njusie' co by później móc go skomentować tutaj, podzielić się refleksjami, może pogadać, itp.itd.. a jeśli już ktoś przeczytał np. wywiad, mógłby napisać, czy wart czytania lub przytoczyć najważniejszą jego zdaniem informację, itp. itd.
---
- Wywiad z Emilia Clarke z marcowego wydania Wall Street Journal:
http://winteriscoming.net/2014/02/emilia-clarke-covers-the-wall-street-journal-m agazine-march-issue/#more-31529
Najbardziej spodobało mi się to zdanie:
“But the reality of taking a book and turning it into a television series is that you’re dealing with people’s imaginations. It’s impossible to please everyone.”
Całkiem trafne, imo : )
- MTV sprawdziło, jak się ma "nagość" w serialach, które znane są w z powszechnej opinii o 'rozsławionym' negliżu, do rzeczywistości:
http://www.mtv.com/crop-images/2014/01/29/Infographic-NudeScenesOnShows-v1-1000p ixelsWide.jpg
Haha, z GoT nie jest tak 'tragicznie', Masters of sex <a jakże xd> wygrywa, dalej na podium znajduje się True Blood i Girls <fakt, oceniane są ostatnie sezony bodajże, nie mniej nie jest tak źle.. xP>
I njus <stary, ale jary xd> który dopiero co przeczytałem i nie wiem, czy był wałkowany:
http://www.deadline.com/2013/06/emmy-q-a-with-game-of-thrones-david-benioff-and- d-b-weiss/
Nie musicie czytać całego wywiadu, jest taki sobie ALE najważniejszą informacją jest to:
"[...]if we’re lucky enough to get to the end, there will be 80 hours of screen time with a beginning, middle, and a real end. Not something that feels like 80 separate episodes"
Bardzo ciekawe, czyli jednak jest z góry założone 8 sezonów <wiadomo, może się to zmienić, ale mimo wszystko> : )
Wywiad z ROGEREM ASHTONEM-GRIFFITHEM! <czy on nie po raz pierwszy udziela wywiadu o GoT.. albo inaczej, przy okazji innego filmu udziela wywiadu o GoT?>:
http://www.dawn.com/news/1087269/kings-landing-comes-to-karachi
Nie warto czytać <chociaż mówi, że nie czytał sagi, nie widział serialu <aż do rozpoczęcia zdjęć, wtedy sięgnął ponoć po 2 sezon>, a kiedy była pierwsza scena nie poinformowano go w ogóle co gdzie jak i kiedy jak grał właśnie tę scenę z postaciami Tywina, Tyriona i Cersei i nie wiedział, że to rodzina..>, ale takie najważniejsze dwie informacje z tego wywiadu:
"On being a part of a huge production like GoT: “We took over a public park for a month and installed this huge outdoor set. I couldn’t help asking the director: ‘All this just for a bit of telly?’ And the director responded: ‘No, no. Think of it as a 70-hour movie!’”"
Wow, tutaj jakiś reżyser stwierdził, żeby myślał o tym przedsięwzięciu jak o 70-godzinnym filmie, a z jeszcze rok temu D&D mówili o 80-godzinnym filmie - czyżby z 8 sezonów nagle myślano o 7-miu, czy była to zwykła wymówka reżysera do aktora co by ten wyobraził sobie skale przedsięwzięcia jakim jest serial GoT? Co o tym sadzicie?
Bryan Cogman:
http://winteriscoming.net/2014/02/bryan-cogman-speaks-at-the-university-of-color ado/
Nic specjalnego oprócz tego:
"Cogman also noted that George R.R. Martin does not let the show affect any of his writing. Although the television adaptation has become wildly successful, Martin has had “A Song of Ice and Fire” in mind for many years."
Czyli fani oryginału mogą - chyba - spać spokojnie.
Nikolaj Coster-Waldau i Gwendoline Christie w dalszej części wywiadu z MTV UK:
http://winteriscoming.net/2014/02/nikolaj-coster-waldau-and-gwendoline-christie- talk-game-of-thrones-with-mtv-in-video-interview/
Zapytali ich o sezon 4-ty i nie byli wylewni.. ale warto odnotować wypowiedz Nikolaja <o ile dobrze zrozumiałem>: pytają go aby coś zdradził o 4-tym sezonie a on odpowiada, ze nic nie powie; pytają go jeszcze raz, powtarza, ze już powiedział ze nic nie powie; pytają po raz trzeci a on mówi, ze może tylko powiedzieć, ze sezon 4-ty jest po sezonie 3-im = hahaha xD <najwyżej poprawcie, jeśli coś pokręciłem>. A tak poza tym fajnie podsumował postać Jaime'iego: na początku przedstawiony jako villain by później zaskoczyć i aby widz zadał sobie pytanie: czy aby na pewno jest 'tym złym'?
Myślę, że sami nie wiedzą, ile będzie sezonów, czy 7 czy 8. Mówi się o siedmiu chyba jako o minimum i raczej tak należy to traktować.
A co do Ashtona - Griffitha, to już nie mogę się doczekać dialogów z jego udziałem. Aktor ma taką pocieszną i "śmiechową" facjatę, co w połączeniu z przebiegłością i pewnością siebie Mace'a Tyrella może dać niezły kontrast. Jeśli włożą mu w usta odpowiedni kwestie, zarówno w rozmowach z Lannisterami, jak i jego matką, lord Wysogrodu będzie jedną z ciekawszych postaci czwartego sezonu. Roger kojarzy mi się właśnie z takim spasionym lordem pasującym do konwencji brytyjskiego dramatu kostiumowego, dlatego w grze o tron powinien się bez problemu odnaleźć.
Podzielam zdanie co do sezonów <chyba tak to należy rozpatrywać> i co do Astona-Grifftitha - mam cholewnie to samo zdanie o aktorze i jego osobie w GoT. Tylko dobrze rozpisana postać i będzie super.
Pierwsza myśl po otworzeniu linka - naprawdę lubię Lorasa :) tak wiem, jestem w duuużej mniejszości :D ale polubiłam go bardzo w książkach i to pewnie dlatego.
Fajny wywiad, już dawno się nie przejmuję tymi Twoimi "nie warto czytać" :P chociaż nie jestem pewna, na ile tu mamy ściemnianie i krygowanie
<chociaż mówi, że nie czytał sagi, nie widział serialu <aż do rozpoczęcia zdjęć, wtedy sięgnął ponoć po 2 sezon>, a kiedy była pierwsza scena nie poinformowano go w ogóle co gdzie jak i kiedy jak grał właśnie tę scenę z postaciami Tywina, Tyriona i Cersei i nie wiedział, że to rodzina..>,
no tu zrobiłam tak duże oczy, że nie ma takiej emotikonki, nie ma to jak być przygotowanym i wiedzieć z czym to się je, jeżeli chodzi o swoją przyszłą pracę :D lepiej nie próbujcie tego na swych rozmowach kwalifikacyjnych i podczas pierwszych dni w nowej pracy ;)
A skąd on się tam w ogóle wziął?
“How many people are there in Pakistan?”
180million
“How many of them have died in terrorism-related incidents?”
Around 50,000
“I’d say the odds are not bad then!”
To się dopiero nazywa optymizm i postrzeganie szkalnki do połowy pełnej :D
"lord Tyrion"..... taaa
Co do ilości sezonów to śmiem sądzić, że Ashton-Griffith mógł po prostu nie zapamiętać zbyt dokładnie i się walnąć o dziesięć godzin ;)
Co do drugiego to nic, tylko być nianią... A właściwie mężem niani.
A trzecie, to już wisienka na torcie dla Faime <3
Ja, Panie Boski, ja od samego początku wiedziałam, że nie możesz być zły! *-*
I takoż bym chciała, żebyś umarł tak jak mówisz.
A Gwen tak zawsze fajnie się ekscytuje swoją rolą :)
No i to musi być zabawne, tak nie móc nic powiedzieć, a jednak coś powiedzieć trzeba.
Filmik z ‘tworzenia GoT’ - Islandia:
http://winteriscoming.net/2014/02/game-of-thrones-explores-the-intensity-of-icel and/
Kit Harrington w Jimmy Kimmel Live:
http://winteriscoming.net/2014/02/kit-harington-talks-game-of-thrones-eating-sha rk-on-jimmy-kimmel-live/
Kristian Nairn i Isaac Hempstead-Wright promują GoT w Toronto z okazji wydania dvd/br 3-iego sezonu
http://winteriscoming.net/2014/02/kristian-nairn-and-isaac-hempstead-wright-prom ote-game-of-thrones-in-toronto/
Aha, Sophier Turner obchodzi dziś 18-nastkę xd
Nie ty jeden na to wpadłeś, Replikancie, nie ty jeden xD <swoja drogą nawet jeśli, to dopiero w 5-tym sezonie bo jak kręcili 4-ty to jeszcze była 17-nastką..>
Piękna ta Islandia, a z powodu klimatu nie mają pewnie za dużo robali :)
Co do Kita, to co tu dużo mówić, wiadomo, ja jestem fanką, więc lubię jak gada :) Kimmela zresztą też lubię, niezły ten numer z Hodorem. A z dziedzictwa rodzinnego Kit może być dumny :D
Fajnie, że Isaac i Kristian promują serial razem. Niesamowite jak ten chłopak się zmienił wizualnie przy tym wyrośnięciu. Ciekawe, co będzie z tym od Rickona.
- Rose Leslie promująca sezon 3 na dvd/br w Australii:
http://winteriscoming.net/2014/02/rose-leslie-talks-game-of-thrones-in-cnet-vide o-interview/
http://winteriscoming.net/2014/02/rose-leslie-promotes-game-of-thrones-in-austra lia/
Nic ciekawego - w ostatnim klipie z drugiego linka na końcu mówi jedynie tyle, że 4-ty sezon będzie 'niebezpieczny' xD
- Maisie Williams, Sibel Kekilli i Thomas Brodie-Sangster w wywiadzie dla MTV, cd.:
http://winteriscoming.net/2014/02/maisie-williams-sibel-kekilli-and-thomas-brodi e-sangster-mtv-video-interview/
- Odcinek “The Rains of Castamere” zwycięża <jak dobrze tłumaczę> w miksowaniu dźwięku w jednogodzinnych serialach na Cinema Audio Society Awards <przy tym pobijając takie seriale jak Zakazane Imperium, Breaking Bad, Homeland czy The Walking Dead xD>:
http://winteriscoming.net/2014/02/the-rains-of-castamere-wins-at-cinema-audio-so ciety-awards/
- Michele Clapton zajmująca się projektowaniem kostiumów w GoT rozmawia o modzie w Westeros, sukni ślubnej Margaery z Vanity Fair:
http://winteriscoming.net/2014/02/game-of-thrones-costume-designer-michele-clapt on-talks-westeros-fashion-margaerys-dress-with-vanity-fair/
Szczerze powiedziawszy można po takiej wypowiedzi kogoś, kto projektuje kostiumy w GoT mieć już jako takie pojęcie, o co mniej więcej projektantce chodzi : ) Dosyć ciekawe, nie sądziłem, że wzoruje się również na teraźniejszości ale ma to sens, jak się nad tym tak dłużej zastanowić, imo.
Rose strzeliła byka w tym wywiadzie, bo wspomniała coś o Dany w Dorne. A podobno czytała książki. Można by rzec: "You know nothing, Rose Leslie". ;)
Widzę, że Ty nie lubisz słuchać ogólnie, co tam sobie aktorzy rozprawiają o serialu, o postaciach, o czasie spędzonym na planie, o tym, czy czytali bądź nie książki, a skupiasz się na tym, czy coś powiedzą o czwartym sezonie :P A tu raczej wiadomo, że nic odkrywczego nie nastąpi ;)
A sama Rose, o czym chyba jeszcze nie wspominałam, ma fajną, dość oryginalną, barwę głosu :)
"finds it hard at times to keep a straight face on set while acting to a tennis ball on a pogo stick." - taa, wyobrażam sobie atmosferę na planie w takich chwilach
Swoją droga nie jest chyba łatwo tak ciągle mówić to samo z takim samym entuzjazmem :D (i to ogólne stwierdzenie, nie tylko jeżeli chodzi o Rose). No niemały maraton w tej Australii miała.
I faktycznie troszkę jej się geografia pomyliła.
Ale z wielką satysfakcją chciałabym zaznaczyć, że nie jestem jedyną fanką serialowego Jona Snow :D
Widzę, że Ty nie lubisz słuchać ogólnie, co tam sobie aktorzy rozprawiają o serialu, o postaciach, o czasie spędzonym na planie, o tym, czy czytali bądź nie książki, a skupiasz się na tym, czy coś powiedzą o czwartym sezonie :P A tu raczej wiadomo, że nic odkrywczego nie nastąpi ;)
A sama Rose, o czym chyba jeszcze nie wspominałam, ma fajną, dość oryginalną, barwę głosu :)
"finds it hard at times to keep a straight face on set while acting to a tennis ball on a pogo stick." - taa, wyobrażam sobie atmosferę na planie w takich chwilach
Swoją droga nie jest chyba łatwo tak ciągle mówić to samo z takim samym entuzjazmem :D (i to ogólne stwierdzenie, nie tylko jeżeli chodzi o Rose). No niemały maraton w tej Australii miała.
I faktycznie troszkę jej się geografia pomyliła.
Ale z wielką satysfakcją chciałabym zaznaczyć, że nie jestem jedyną fanką serialowego Jona Snow :D
"a skupiasz się na tym, czy coś powiedzą o czwartym sezonie :P"
Nooo.. tak xP Poza tym wychodzę z założenia, że ludzi interesuje obecnie tylko właśnie to - sezon 4-ty xP
- Mark Gatiss w Metro UK:
http://winteriscoming.net/2014/02/mark-gatiss-talks-game-of-thrones-with-metro-u k/
W sumie nic ciekawego oprócz tego, że Nestoris pojawi się tylko w jednym odcinku.
- Kit Harrington w różnych wywiadach:
http://winteriscoming.net/2014/02/kit-harington-talks-game-of-thrones-season-4-j on-snow-and-more/
Chyba najciekawsze jest to, co mówi w ostatnim filmiku przy końcu: NAJDROŻSZY sezon GoT, hoho xD
- 5 plakatów <teaserowych?> promujących sezon 4 i filmik z Tyrionem <w razie wu niech ktoś założy osobny temat : ) >:
http://insidetv.ew.com/2014/02/25/game-of-thrones-season-4-posters/
Fajny koncept z użyciem w tym roku słów "Valar morghulis" - pasuje do tego sezonu xP I fajnie, że pierwsze plakaty przedstawiają ludzi z familii Lannisterów - ponoć następne plakaty pojawią się niebawem <godziny, dni xd>
ooo, to jego mógłby puknąć Oberyn zamiast Lorasa
zdecydowanie mam słabość do dwóch rodzajów facetów: z kudłami bądź zupełnie łysych.... może też stąd ma sympatia do Kita :D i głos ma też fajny, tak samo zresztą jak Mr. Eko (Adewale), który gdzieś tam się przewinął
fajne zwłaszcza te wywiady dla FOX :) cóż takiego spodobało Ci się w tej Islandii, Jonie Snow? :D
Fune odpisała na post odnośnie Gatissa i Harringtona, a że Harringtona lubi to raczej chodzi o Gatissa.. miłość do rodziny ponad wszystko i fune broni Lorasa jak tylko może xd
Eee nie, nie pasuje zupełnie do Oberyna, absolutnie nie. Jak Oberyn ma kogoś puknąć to niech to będzie jakieś ciasteczko, ale nie Loras bo filmowy Tyrell jest ohydny.
Wcale nie jest ohydny i jest zdecydowanie lepszy od tego Oberyna. Rozumiem, że są różne gusta, ale nie przesadzajmy, do ohydności to mu dużo brakuje http://www.dawn.com/news/1087269/kings-landing-comes-to-karachi jest wiele innych postaci w GoT, którym można przypiąć tę łatkę, np. niejaki Craster
A mój komentarz odnosił się do tego fragmentu z wywiadu:
"- Game Of Thrones has some very racy and often gay love scenes. If you return to the show, is sex and nudity something you’d be willing to do?
- It’s filled with the fittest men on television, so I wouldn’t be averse to it."
O nie i to po trzykroć. Oberyn jest o niebo lepszy od Lorasa - wszyscy to wiedzą ;P. Craster jak Craster, d... nie urywa ale też nie wzbudza we mnie jakichś szczególnych emocji. Natomiast gość grający Lorasa wyjątkowo mi nie podszedł, podobnie jak ten grający Viserysa. Po prostu to typ urody, którego u mężczyzn nie trawię. Dlatego nie chciałabym widzieć Oberyna i Lorasa w duecie. Never.
Nic nie wiesz, Sts :P
Ja takoż nie chciałabym widzieć ich w duecie, Oberyn z deczko przechodzony w tą i we w tą.
A typ urody nie oznacza jeszcze, że ktoś jest ohydny. Jest kilka osób totalnie nie w moim guście, jak np. filmowy Robb, ale nie powiedziałabym, że z tego powodu, że mi urodowo nie podszedł, jest ohydny. Viserys też nie jest ohydny, tylko trochę za wychudzony. Za brzydkiego to ja uważam takiego Theona, ale od "bryzdkiego"do "ohydny" jest jeszcze długa droga. A Ty osadziłaś Lorasa na samym dnie. A z tym absolutnie nie mogę się zgodzić.
Dobra, niech będzie paskudny. Jak to Oberyn przechodzony? W jakim sensie? Tak Allfie Allen jest brzydalem i to bardzo przykre ponieważ książkowy Theon był przystojny, jak zresztą wszyscy Greyjoywie (a niektórzy to nawet bardzo ;)). Robb nie był w Twoim guście? Osobiście też nie mdlałam na jego widok, ale dla mnie mieścił się raczej w środkowo-górnej granicy, podczas gdy wspomniani wyżej panowie w dolnej, i to zdecydowanie.
Robb generalnie mnie odrzucał i z pewnością nie wrzuciłabym Lorasa i Theona do jednego worka.
Co do Oberyna to w sensie zużycia materiału i mogłabym użyć brzydszego słowa, ale będę trzymać jednak jakiś forumowy cenzuralny poziom :D
No Oberyn był mężczyzną po przejściach, ale ja mówię o Pedro P. W sensie, że aktor mi się o wiele bardziej podoba od wymienionych wyżej gości. Alfie A. "obiektywnie" przystojny nie jest (a w każdym razie wg. mainstreamowych standardów), a aktor grający Lorasa może i jest, ale nie dla mnie. Dlatego ich wrzuciłam do jednego z worka z napisem "tym panom uprzejmie dziękuję", bo obydwaj mi się nie podobają w tym samym stopniu. A na drugim biegunie umieszczam Seana B. i Jasona M. bo choć reprezentują skrajnie odmienny typ urody obydwóch postrzegam jako atrakcyjnych (choć osobiście chyba wolę Neda). A Oberyn czyli Pedro P. w charakteryzacji jest gdzieś pośrodku, ale raczej wyżej niż niżej :).
btw. gość grający Joraha jest fajny, choć mógłby być trochę młodszy. W każdym razie moja sympatia do książkowego Mormonta byłaby znacznie mniejsza, gdyby nie aktor, którego widziałam wcześniej.
Ja, pisząc o tym, nie kierowałam się w ogóle fizjonomią bohaterów tylko tym, że jak tak bardzo twórcom zależy na scenach gejowskich z Oberynem, to proszę, mają chętnego ;)
Nazwa worka teraz o wiele bardziej mi się podoba :)
Co do Pedro to (przynajmniej jak na razie) jest dla mnie za mało męski, żebym go mogła wrzucić do worka z Nedem czy Drogo. Taki mysio pysio. A taki Jorah np. męski jest i ogólnie dość sympatyczny, jego bym wrzuciła do worka "całkiem do rzeczy, acz nie skorzystam" ;)
"całkiem do rzeczy, acz nie skorzystam" ;) -podoba mi się :)). To w moim wypadku ląduje tam takoż Benjen. Muszę wymyślić jakiś worek na panów obiektywnie przystojnych, ale takich, którzy nie pasują do tego worka jak np. Harington (tak, wiem jesteś fanką, ale ja nie mogę się jakoś doń przekonać, choć gra moją ulubioną postać).
Ja go bardzo też lubię w wywiadach, jako Kita. A wiedziałaś, że to m.in. jego prapradziadowi zawdzięczasz toaletę ze spłuczką? :D
Przyznaję bez bicia, że nie wiedziałam. Ale teraz jak będę spuszczać wodę to wdzięcznie pomyślę o rodzie Haringtonów w ogóle i prapradziadku w szczególe. Co za utalentowana rodzina :D
A widzisz :D Ja też nie wiedziałam, ale bodajże Kimmel do tego nawiązał w swoim wywiadzie, Kit potwierdził z wrodzoną skromnością i tak dzięki matiiiiemu mam już tę świadomość :) ---->
Za wynalazcę toalety z prawdziwego zdarzenia można uznać sir Johna Haringtona, chrześniaka Elżbiety I, który już w 1596 opracował urządzenie bardzo zbliżone do dzisiejszej spłukiwanej toalety. Niestety, wynalazek, nazwany Ajaxem, nie przyjął się wcale. Królowa Elżbieta I odmówiła skorzystania z niego, ponieważ... robił zbyt dużo hałasu. Reszta dworu poczuła się obrażona wynalazkiem, a Harington, który ośmielił się opisać swe pomysły w książce, został okrzyknięty dziwakiem.
Odcinki, scenarzysta/reżyser:
Episode 401
Writers: David Benioff & D.B. Weiss
Directors: David Benioff & D.B. Weiss
Episode 402
Writer: George R. R. Martin
Director: Alex Graves
Episode 403
Episode 404
Writer: Bryan Cogman
Director: Michelle MacLaren
Episode 405
Director: Michelle MacLaren
Episode 406
Writer: Bryan Cogman
Director: Alik Sakharov
Episode 407
Director: Alik Sakharov
Episode 408
Episode 409
Director: Neil Marshall
Episode 410
źrodło: WiCnet
Jeszcze tytuły i będzie fajnie : ) Swoją droga zdążyłem przyzwyczaić się do reżyserów, więc jestem ogólnie zadowolony z każdego <nawet z D&D z pierwszego odcinka xd>.
Ja tam jestem zadowolona, że drugi napisał Martin :) No i proszę, w końcu na bieżąco w tym tematem, uff :D
Benioff i Weiss jak zwykle dla siebie zabrali najlepsze kawałki, dranie. A biedny Cogman dostał środek sezonu, gdzie będzie się musiał nagimnastykować z wątkami.
Może właśnie dlatego dali mu trudniejsze zadanie, bo stwierdzili, że sami nie dadzą rady ;)
Z tego, co mówi na ten temat, swojego udziału w tym całym projekcie, to Bryan Cogman raczej powinien być zadowolony, a nie zdziwiłabym się, gdyby sam się zgłosił.
Ja też bym się zgłosiła, a co. Sagę czytałam, w quizach udział brałam, temat obgadałam na setną stronę plus mam nader bogate wizje ;). Na pewno by na tym zyskali i ja takoż :D