PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 406 tys. ocen
8,7 10 1 406110
7,9 56 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Temat zbiorczy o njusach ze świata dotyczących serialu GoT.. tak, serialu, więc prosiłbym bez spoilerów <można byłoby komentować wszelakie informacje jak wywiady, ciekawostki, o produkcji, itp.itd. w jednym temacie - nie wiem, może to tylko ja, ale czasami nawet i o takich nic-nie-znaczących rzeczach chciałoby się porozmawiać z innymi fanami, zamiast napisać tylko komentarz pod njusem na FuWU, w dodatku zazwyczaj opóźnionym niż zapodany na forum przez fana xP>. Co do trailerów/filmików zza kulis to raczej temat nie od tego, tutaj można byłoby porozmawiać o 'duperelach' ; ]
Np. można zapodać linka do strony, na której poczytamy o danym 'njusie' co by później móc go skomentować tutaj, podzielić się refleksjami, może pogadać, itp.itd.. a jeśli już ktoś przeczytał np. wywiad, mógłby napisać, czy wart czytania lub przytoczyć najważniejszą jego zdaniem informację, itp. itd.

---

- Wywiad z Emilia Clarke z marcowego wydania Wall Street Journal:
http://winteriscoming.net/2014/02/emilia-clarke-covers-the-wall-street-journal-m agazine-march-issue/#more-31529
Najbardziej spodobało mi się to zdanie:
“But the reality of taking a book and turning it into a television series is that you’re dealing with people’s imaginations. It’s impossible to please everyone.”
Całkiem trafne, imo : )

- MTV sprawdziło, jak się ma "nagość" w serialach, które znane są w z powszechnej opinii o 'rozsławionym' negliżu, do rzeczywistości:
http://www.mtv.com/crop-images/2014/01/29/Infographic-NudeScenesOnShows-v1-1000p ixelsWide.jpg
Haha, z GoT nie jest tak 'tragicznie', Masters of sex <a jakże xd> wygrywa, dalej na podium znajduje się True Blood i Girls <fakt, oceniane są ostatnie sezony bodajże, nie mniej nie jest tak źle.. xP>

I njus <stary, ale jary xd> który dopiero co przeczytałem i nie wiem, czy był wałkowany:
http://www.deadline.com/2013/06/emmy-q-a-with-game-of-thrones-david-benioff-and- d-b-weiss/
Nie musicie czytać całego wywiadu, jest taki sobie ALE najważniejszą informacją jest to:
"[...]if we’re lucky enough to get to the end, there will be 80 hours of screen time with a beginning, middle, and a real end. Not something that feels like 80 separate episodes"
Bardzo ciekawe, czyli jednak jest z góry założone 8 sezonów <wiadomo, może się to zmienić, ale mimo wszystko> : )

fune

Dobra :) uznaj sprawę za załatwioną :)

ocenił(a) serial na 1
matiiii

Co wzbudziło moje zadowolenie to fakt że Alex Graves będzie reżyserował tym razem aż 4 odcinki... Ten pan reżyserował te z numerem 4 i 5 w trzecim sezonie, i w mojej opinii oba te odcinki były absolutnie PERFEKCYJNE - chyba najlepsze w całym serialu (a z tym to różnie bywało bo ogólnie cały sezon był nierówny - np pierwszy był słaby a ostatni był katastrofą). Pewnie dlatego dali mu teraz więcej do reżyserowania bo ogólna opinia na ich temat była bardzo pozytywna - oby teraz też się sprawdził.

ocenił(a) serial na 10
White_T

Tym bardziej, że jeden napisał mu Martin. Wesele Joffa powinno dać radę :)

White_T

Osz kurcze, a miałem wtedy pisać, że fajnie, że Alex Graves reżyseruje 4 odcinki a później stwierdziłem, że napiszę o zadowoleniu ze wszystkich : ) xD
Obecnie chyba każdy dostępny reżyser w GoT jest CO NAJMNIEJ dobry: Neila Marshalla ogólnie lubię, więc też jestem zadowolony, że powrócił na jeden odcinek. Alik Sakharov jest dobrym reżyserem - powinny być CO NAJMNIEJ dobre odcinki przy jego reżyserce <w 3 sezonie 6 odcinek nie była taki zły biorąc pod uwagę, co miał do reżyserowania>. A Michelle MacLaren reżyserowała 7 odcinek 3 sezonu który był jednym z lepszych w sezonie, imo.

matiiii

Emilia Clarke i Sophie Turner odpowiednio w dwóch wydaniach Glamour:
http://winteriscoming.net/2014/03/emilia-clarke-sophie-turner-featured-in-glamou r-paris-uk/
Fajne zdanie pada z ust Emilii: "You can detest a character for three episodes and love them later … as in life." : )
I obie dzierlatki przepięknie wyglądają *x*

btw. szkoda, że jeszcze nie pojawiły się tytuły odcinków : ( Myślałem, ze jak scenarzysta/reżyser zostali ogłoszeni, to pojawią się i tytuły odcinków xP

ocenił(a) serial na 8
matiiii

Podali właśnie tytuły dla pierwszych 4 odcinków
4x1 Two swords
4X2 The Lion and The Rose ^^
4x3 Breaker of chains
4x4 Oathkeeper
Chyba troche dziwne, że robią to tak na raty, nw czy wcześniej też tak było?

ocenił(a) serial na 10
B_monza

Tak było już wcześniej. Przy trzecim sezonie ujawniono tytuły 8 odcinków. Dwa brakujące poznaliśmy dopiero na jakiś tydzień przed premierą. Bardzo prawdopodobne, że niektóre odcinki nie są po prostu jeszcze nazwane, a te podane wciąż jeszcze mogą się zmienić.

Intrygujący jest dla mnie tytuł 4 odcinka, bo to oznacza, że Brienne opuści stolicę już w 4 odcinku, a co za tym idzie w tym sezonie może nam zostać zaprezentowany cały wątek Brienne z UdW. Z całą pewnością większe wrażenie na koniec sezonu wywrze spotkanie Brienne z Lady Stoneheart, niż LS z jakims przypadkowym Freyem.

Bronson__AK_47

RACZEJ SPOILEERY, no chyba, że wie się o Pani Kamienne Serce.. xd

"Z całą pewnością większe wrażenie na koniec sezonu wywrze spotkanie Brienne z Lady Stoneheart, niż LS z jakims przypadkowym Freyem."
Wprawdzie nie wyjeżdżałbym tak daleko z wątkiem Brienne przez twórców serialu <np. chciałbym widzieć w serialu scenę ze staruszkiem Sama.. w sumie ja chcę, może oni nie chcą xd>, ale zakładając, że mogli by tak uczynić - olać Tarly'iego, to można spokojnie połączyć te dwa wątki w jeden: pojawia się ponownie Gendry, Brienne i co. trafiają w niewolę przez Bractwo, a kiedy pojawiają się przed obliczem LS widzą, jak akurat wieszany jest jakiś Frey, później jakiś najazd kamery na LS, zdziwko Brienne, że to lady Cat i koniec sezonu xD
Ale jak napisałem wcześniej: wątpię, prędzej zrobią jakieś 'fillerowanie' w przypadku wątku Brienne i rozłożą go później jakoś w stosunku do wątku Jaime'a + pewnie będą chcieli wykorzystać postać LS nie jeden raz : ) <w książce klawo się czytało, jak miała miejsce 'druga' scena z LS, imo>

ocenił(a) serial na 10
matiiii

Season 4, Episode 1: Two Swords.
Running time: 58 minutes
Season 4, Episode 2: The Lion and the Rose.
Running time: 52 minutes
Season 4, Episode 3: Breaker of Chains.
Running time: 56 minutes
Season 4, Episode 4: Oathkeeper.
Running time: 54 minutes
Tutaj jeszcze z czasem wyświetlania ;)

ocenił(a) serial na 10
matiiii

Właśnie brak Tarly'ego, byłby chyba najwiekszym minusem, ale jezeli prawdą jest, że producenci oszczędzą Ogara, to scena w sepcie jest do wyrzucenia, a chyba zgodzisz się, że raczej są małe szanse na to że zobaczymy Shadricha czy też wyprawę na Whispers. To wszystko znacznie skraca wędrówkę Brienne, dlatego twórcy mogli dojść do wniosku, że nie ma co przedłużać jej wątku i lepiej zakończyć z przytupem sezon 4, a widzowie niech myślą przez cały sezon 5, że Brienne nie żyje. No i brak jej wątku w GOT 5 daje miejsce Greyjoyom i Martellom.

Bronson__AK_47

W sumie to też jest myśl: D&D olali by wątek Brienne w następnym sezonie, wątek Jaime'a toczył by się swoim torem aż do pewnie następnego sezonu i wtedy 'duet' by powrócił na właściwe tory. Tylko ten nieszczęsny Tarly : ( <bo zresztą się oczywiście zgadzam>. W sumie więcej można byłoby powiedzieć gdybyśmy wiedzieli w ilu odcinkach po numerze 4 będzie można oglądać Brienne - bo może też być tak, że będzie tego niewiele.

B_monza

Podzielam zdanie Bronsona - Oathkeeper brzmi intrygująco : ) A podoba mi się tytuł odcinka nr 2 - klawy, prosty, pasujący do wydarzenia.
Tytuł odcinka nr 1 i moje pierwsze myśli: Jaime i Bronn <trening? w sumie mogliby już w 1 odcinku dać początek ich znajomości co by później głupio nie wyszło, kiedy Tyrion zostanie w kajdanach <w książce wiemy, co się wydarzyło, tutaj pasowałoby - jeśli rzeczywiście Jaime będzie z Bronnem trenował - już na starcie stworzyć ten duet co by było to jasno na białym, jak sie sprawy mają z Bronnem i jego protekcją xP>>, Arya i Ogar <czemu nie?>, i przede wszystkim: wykucie dwóch mieczy przez Tywina; tytuł nr 3 mi się nie podoba póki co - taki.. nijaki <ale jeśli poznam zawartość odcinka mógłbym zmienić zdanie> xd

B_monza

Zgadzam się, że bardzo fajny tytuł na dwójkę. No i nie mogę wręcz doczekać się czwórki z jedną z moich ulubionych scen :)
Co do tytułów odcinków, to przy każdym serialu są one podawane stopniowo.

matiiii

- Lena Headey prowadzi wywiad z Pedro Pascalem:
http://winteriscoming.net/2014/03/lena-headey-interviews-pedro-pascal-for-hunger -magazine-2/
Tak, dla najnowszego magazynu Hunger, ciekawa perspektywa, imo. Najlepsze teksty Pedro: Oberyn Martell to „badass” i o lubieniu ludzi z Północy a Lannisterów <tak, dokładnie taki zwrot pada, nie Starkowie xP>. Aha, koleś był fanem GoT już wcześniej, klawo <swoja drogą mógł zmyślać na potrzeby serialu, ale wierzę mu bo oznaczało by to, że wiedział wcześniej to i owo i lepiej wcieli/ł się w postać xP>

- Gwndoline Christie mówi o Brienne:
http://winteriscoming.net/2014/03/gwendoline-christie-talks-brienne-in-usa-today s-sunday-qa/

matiiii

Fajna fotka, biedny Oberyn padł ofiarą Cersei nawet poza planem ;))

ocenił(a) serial na 8
sts111

Zgadzam sie z przedmówcą. Fota naprawdę sugestywna. Jadnak wciąż zastanawiam się jak daleko pójdą w serialu z pokazaniem finału walki Oberyn-Góra. Czyby miała być dokładna kalka książki?

molkuski

Moim zdaniem, powinni się trzymać oryginału, to jeden z najważniejszych i najbardziej malowniczych pojedynków w sadze. Jak to spieprzą to fani im nie darują.

sts111

"Jak to spieprzą to fani im nie darują." +1

ocenił(a) serial na 10
sts111

Tu jest lepsza ;)

https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/t1/1947685_61467800858195 5_738759532_n.jpg

ocenił(a) serial na 10
potas13

Albo tu:

http://instagram.com/p/kcU10NPA0o/

potas13

No,no - bardzo namiętna fotka :). Ta powyżej nie chce mi się niestety otworzyć :((

ocenił(a) serial na 10
sts111

To ta sama, ale że nie działa, to wkleiłem inny link.

potas13

Aha :)

sts111

Skoro Red Viper to pomyślała sobie, że powinien mieć czerwone oczy :) A sama Lena to w ogóle ma fajną chemię z wszystkimi na planie :)

matiiii

Świetny pomysł :) A jak sobie f.akujemy :D
"they knew who they wanted and it certainly was not me" - no ba
"i presumed that people were going to say who the f.uck is this guy" - raczej why the f.uck this guy

O, jakie fajne zdjęcie :)
"That’s boring, isn’t it? I wish I could say, “Yeah, actually filming Season 4, the top of my head was cut off and I had to stitch it back on — no one’s really noticed and thankfully the hair’s short, but it won’t ever grow past my ears.”"
Cóż Gwen, prawie, prawie Ci się udało :D

fune

""they knew who they wanted and it certainly was not me" - no ba"
Ale przyznasz fune, że CHYBA jednak lepiej się stało, że został wybrany jakiś nierozpoznawalny/nieznany aktor do roli Oberyna aniżeli ktoś rozpoznawalny - Pascal <ale nie kucharz> nie kojarzy się prawdopodobnie nikomu z żadną rolą <a z pewnością nie większą>.

""i presumed that people were going to say who the f.uck is this guy" - raczej why the f.uck this guy"
Ja tam miałem to pierwsze - kompletnie nie miałem pojęcia o PP, gdzie grywał do tej pory itp.itd. xP

matiiii

Przyznam, choć nie zmieniam zdania :D Ja go kojarzę, przewijał się tu, to tam, i ogólnie rzecz biorąc, nie mam nic do gościa, ale wciąż pytam, why the f.uck just his face.
Mam jednakże wielkie nadzieje, że może jakoś mnie kupi.

fune

Fune, ale popatrz, już powoli Cię kupuje xP teraz napisałaś "why the f.uck just his face." czyli użyłaś słowa face zamiast guy, jak wcześniej czyli ciało już zaakceptowałaś, pozostała buźka xDXDXD

matiiii

No mógłby być trochę wyższy i mniej misiowaty, ale już nie będę aż taka, najbardziej brakuje mi tej żmijowatej iskry, ale czymś tam artina przekonał, więc who knows, może się z nim zgodzę ;) Naprawdę bym chciała.

fune

Fune, mówię Ci, on ma żmijowatą iskrę <w sensie: chyba tak gra> - widać to w dotychczasowych filmikach/trailerach, i kupisz to jak już będą odcinki, mam wrażenie xD

fune

Misiowaty? Misiowaty??? Z której strony na Rulora. Osobiście też miałam wątpliwości ale mnie przekonał do siebie. No i ta fotka z Haedey... Zero misia :)

sts111

Jak na razie z każdej i figle migle (nader aktywnej) Leny tego nie zmieniają :D Aczkolwiek ma facet jakąś taką fakową ikrę, więc daję mu szansę ;)

fune

Ale nie rusza Cię ta fotka z instagrama? Really?? Mnie się bardzo spodobała. Dobra, to nie Eurrron ale daje radę :)

sts111

Ok, Cersei mogłaby go puknąć i nawet by to wyglądało :D Ale zauważ, że tam jest Pascal, a nie (ucharakteryzowany) Oberyn.

fune

No właśnie, i to napawa optymizmem, no bo jak go ucharakteryzują, to może będzie jeszcze bardziej przekonywujący? W każdym razie (metaforycznie rzecz ujmując) przebieram nóżkami z niecierpliwości, bo jestem go baaardzo ciekawa.
Oczywiście, że mógłby ją puknąć, zarówno jako Pascal, jak i Oberyn :D

sts111

Zaznaczam, że pisałam odwrotnie, kto kogo mógłby puknąć (bo jakoś widzę tu jednoznaczny podział na stronę aktywną i pasywną), ale generalnie zgadzam się z tezą :)
A co do wyglądu, to nie bardzo przypadło mi do gustu owłosienie głowy (łącznie z twarzą) serialowego Oberyna w połączeniu z tą konkretną (głową). Głos też mnie nie powalił.
Ale dzięki wcześniejszym teaserom/trailerom/i innym takim przynajmniej będę już psychicznie przygotowana i oswojona trochę.

fune

Ok Cersei/Lena mogłaby go puknąć ;D. Szczerze mówiąc ta wersja mi się nawet bardziej podoba :D

matiiii

- Nikolaj o Jaime'im w sezonie 4-tym i ogólnie, tylko dla fanów, imo:
http://winteriscoming.net/2014/03/nikolaj-coster-waldau-talks-jaime-lannister-se ason-4-in-total-film/

- 7000 fanów będzie na pokazie przedpremierowym 1 odcinka 4 sezonu <cholewnie zazdroszczę wybrańcom, dałbym te 15 dolców za bilet.. kupiłbym nawet więcej a później sprzedał z zyskiem xP>:
http://winteriscoming.net/2014/03/7000-game-of-thrones-fans-will-see-the-season- 4-premiere-at-barclays-center-on-march-20/

matiiii

"cholewnie zazdroszczę wybrańcom, dałbym te 15 dolców za bilet.. kupiłbym nawet więcej a później sprzedał z zyskiem xP>:"
No proszę, czyżbyś rozważał karierę konika ;))?

sts111

Nie, dorobiłbym na boku xPXP

matiiii

Extra cash zawsze się przyda, aż bym weszła w spółkę ;))

ocenił(a) serial na 10
matiiii

Joł może będzie na necie jakiś koleś nagra XDD. A tak wogóle o co chodzi z tym zdjęciem?

matiiii

Już pędzę, już lecę do tego wywiadu po takiej zachęcie :D
"I really liked the fact that the Prince Charming hair is gone" - why Nikolaj, why?! :(

Kuźwa, tylko 15 dolców? 0_0 Mogliby zebrać o wiele więcej kasy, imo.

Co prawda mówiły jaskółki, że niedobre spółki, ale jakby co, to wiecie, gdzie mnie szukać ;)

fune

Zauważ fune jednak, jakiego zwrotu użył Nikolaj: "prince charming" czyli.. tadadam.. oglądał Shreka xDXDXDXDXD <half-dżołk>

Najprawdopodobniej trzeba posiadać kartę American Express co by można było kupować dzień wcześniej bilety - ludzie tam w komentarzach obstawiają, ze wszystkie wtedy zostaną wykupione i na drugi dzień, kiedy każdy będzie mógł kupić bilet będą już wyprzedane : /

matiiii

No jasne, że oglądał, a kto nie? :D Ale mimo wszystko. Powinien się cieszyć, że nie oglądał właśnie Shreka w lustrze czy takiego osiołka. Albo Ciasteczka. Tak czy owak ja wolałam go w wersji prinsczarmingowej.

matiiii

- Ian McElhinney mówi o Barristanie Selmy, o wątkach z sezonu 3-iego i ogólnie o sadze:
http://winteriscoming.net/2014/03/ian-mcelhinney-talks-barristan-selmy-in-video- interview/
Jupi, przeczytał książki więc wiedział o KG xD Chyba specjalnie uwypukla, że w serialu, w sezonie 1, nie brał udziału w naradach rady a co za tym idzie: ciekawe, jak to rozwiążą z Jorahem. Fajnie odpowiada, kto miałby zasiąść na Żelaznym Tronie, że jeśli chodzi o niego, to Daenerys ponieważ jest obok niej xD I wygląda na to, że zna teorie o Jonie, hmm.

- Emilia Clarke w magazynie Flare:
http://winteriscoming.net/2014/03/emilia-clarke-talks-game-of-thrones-covers-fla re-magazine/#more-32368
Na jednym zdjęciu mi się nie podoba xP Ten cytat jest fajny:
ON THE NEW SEASON OF GAME OF THRONES: “The whole of season four is dark and really emotional. If you asked any of the actors about this season, they’d say, ‘Oh no, my character’s got the best arc.’” = bezcenne <3

matiiii

Jak on ładnie mówi, od razu się lepiej słuchało :)
Fajnie, że przeczytał książki, od razu u mnie punktuje :D I w związku z tym musi podejrzewać, że Jon nie jest tym, na kogo wygląda i że jest mu coś przeznaczone w związku z tym. Myślę, że oni o tym gadają między sobą i już raczej wszyscy są tego świadomi ;) Ja bym wolała, żeby on coś podejrzewał, czy ten Baristan zdradzi tą Dany czy nie, poleci na Asharę w osobie septy L. czy nie, a nei jakeś tam farmazony o Jonie nadaje. Coś jakby on myślał, że Barristan to raczej już będzie z Dany forever.
Ale nie wiem, czy to tak ładnie puszczać spoiler, kiedy on zginie (a raczej do kiedy nie) :D Mam nieodparte wrażenie, że przy the best of deaths chciał wymienić kogoś innego :D

Normalnie szokoloko, na którym? :D No jasne, że każdy tak o sobie powie, jakoś mnie to wcale nie dziwi :D

fune

Jak jest ten drugi rząd, to drugi zdj. - chodzi mi o ujęcie twarzy, albo za dużo fotoszopa :x
A mnie napawa wielkim optymizmem, że ten sezon pozamiata wszystko i wszystkich xD

ocenił(a) serial na 10
matiiii

Powracam na chwile z informacją, która może być prawdziwa ale nie musi. Moja znajoma, która siedzi teraz na Wyspach w miejscowości Oldham (to jest niedaleko Bolton :D ) rozmawiała z panem pracującym przy GoT.
Powiedziała że za cholerę nie chciał jej zdradzić castingów w 5 sezonie, ale przyznał że 3 aktorów jest już zaklepanych do pewnych ról. To jednak nie jest najważniejsze.
Otóż okazuje się że prawdopodobnie w 5 sezonie zarówno SPOILER
będą miały miejsce marsz Cersei jak i zadźganie Jona. Jeśli to prawda znaczyłoby to że ściskają maksymalnie żeby wszystko zmieścić chyba w 7 sezonach. Czyli 6 i 7 zostałaby praktycznie na 2 ostatnie tomy.
Zawsze istnieje też szansa że facio blefował. Ale w sumie dlaczego niby miałby to robić, tym bardziej że po paru piwkach zawsze język się rozwiązuje. Info posiadam od środy ;)

ocenił(a) serial na 10
tamerlan_2

"przyznał że 3 aktorów jest już zaklepanych do pewnych"

Euron, Aeron i Victarion? Mam nadzieję :)

"prawdopodobnie w 5 sezonie zarówno SPOILER będą miały miejsce marsz Cersei"

Lena wspominała w jakimś wywiadzie, że PRAWDOPODOBNIE wydarzy się to w piątym sezonie.

Wygląda na to, że wracamy do korzeni. O losach postaci ponownie będę dowiadywał się z serialu, a nie z książki, bo to 2017 r. Martin z dwoma tomami na pewno się nie wyrobi.