PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 406 tys. ocen
8,7 10 1 406110
7,9 56 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Temat zbiorczy o njusach ze świata dotyczących serialu GoT.. tak, serialu, więc prosiłbym bez spoilerów <można byłoby komentować wszelakie informacje jak wywiady, ciekawostki, o produkcji, itp.itd. w jednym temacie - nie wiem, może to tylko ja, ale czasami nawet i o takich nic-nie-znaczących rzeczach chciałoby się porozmawiać z innymi fanami, zamiast napisać tylko komentarz pod njusem na FuWU, w dodatku zazwyczaj opóźnionym niż zapodany na forum przez fana xP>. Co do trailerów/filmików zza kulis to raczej temat nie od tego, tutaj można byłoby porozmawiać o 'duperelach' ; ]
Np. można zapodać linka do strony, na której poczytamy o danym 'njusie' co by później móc go skomentować tutaj, podzielić się refleksjami, może pogadać, itp.itd.. a jeśli już ktoś przeczytał np. wywiad, mógłby napisać, czy wart czytania lub przytoczyć najważniejszą jego zdaniem informację, itp. itd.

---

- Wywiad z Emilia Clarke z marcowego wydania Wall Street Journal:
http://winteriscoming.net/2014/02/emilia-clarke-covers-the-wall-street-journal-m agazine-march-issue/#more-31529
Najbardziej spodobało mi się to zdanie:
“But the reality of taking a book and turning it into a television series is that you’re dealing with people’s imaginations. It’s impossible to please everyone.”
Całkiem trafne, imo : )

- MTV sprawdziło, jak się ma "nagość" w serialach, które znane są w z powszechnej opinii o 'rozsławionym' negliżu, do rzeczywistości:
http://www.mtv.com/crop-images/2014/01/29/Infographic-NudeScenesOnShows-v1-1000p ixelsWide.jpg
Haha, z GoT nie jest tak 'tragicznie', Masters of sex <a jakże xd> wygrywa, dalej na podium znajduje się True Blood i Girls <fakt, oceniane są ostatnie sezony bodajże, nie mniej nie jest tak źle.. xP>

I njus <stary, ale jary xd> który dopiero co przeczytałem i nie wiem, czy był wałkowany:
http://www.deadline.com/2013/06/emmy-q-a-with-game-of-thrones-david-benioff-and- d-b-weiss/
Nie musicie czytać całego wywiadu, jest taki sobie ALE najważniejszą informacją jest to:
"[...]if we’re lucky enough to get to the end, there will be 80 hours of screen time with a beginning, middle, and a real end. Not something that feels like 80 separate episodes"
Bardzo ciekawe, czyli jednak jest z góry założone 8 sezonów <wiadomo, może się to zmienić, ale mimo wszystko> : )

sts111

Nie to miałam na myśli, ale doceniam inwencję :D

fune

Jak postrzegamy konia o imieniu Honor, ha! xD

fune

A to przepraszam. Myślałam, że jak Faime to Honor, a jak Honor to Faime ;D. I znowu obsuwa interpretacyjna :))

sts111

Ależ fune się ucieszyła tylko tak jej się napisało xP

sts111

Raczej Faime ma Honor, a Honor ma Faime ;)

matiiii

Niestety :((, banał maksymalny - awantura pijacka w domu, dobijali się do mojego dziadka no a ja wtedy u niego byłam. A, że tam są małe dzieci, które były bez opieki to się zaczęło policyjne dochodzenie w sprawie. A to był taki spokojny blok :(( sami ludzie na poziomie i nagle jeden lokatorów wynajmuje mieszkanie "młodej parze". Czasami chciałabym, żeby było jak w Stanach, w sensie wspólnota musi wyrazić zgodę. Zawsze uważałam, że to dyskryminacja i elitarne podejście, ale po tym "sąsiedztwie" zaczynam zmieniać zdanie.
Co do rzeczywistości - rozmawiasz z antropologiem, a my permanentnie żyjemy na pograniczu różnych rzeczywistości ;). Jak prowadzisz badania terenowe w jakimś odległym miejscu to czasami wpadasz w taki (nomen omen) matrix, że sam nie wiesz czy to jeszcze ziemia czy już kosmos ;). Musisz przestawić się na czasami krańcowo różne kategorie myślenia plus mieć jeszcze od tego dystans. To nie jest zdrowe na dłuższą metę ;D
A z koniem jest tak. W kulturze A koń to ssak, w kulturze B nie ma kategorii ssaka więc nie ma kategorii na którą możesz przełożyć tę kreaturkę. Niby widzimy to samo, ale jednocześnie coś zupełnie innego, kultura A ma szereg takich a nie innych skojarzeń z koniem, a B zgoła inne. A to niby wciąż koń. I o to mi mniej więcej chodziło :)

sts111

O cholewa, ale Ci się trafiło - ale może to i lepiej, dziadek nie musiał nigdzie się wybierać<?>.
Kolejne cholewa - jak tu z Tobą rozmawiać o rzeczywistości, hmm :x Wytłumaczyłaś świetnie, i w sumie nie wiem nawet co odpisać - myślałem, że to będzie bardziej w żartach ale widzę, że tu poważna odpowiedź więc więcej pytań nie mam : ) xd

matiiii

Spokojnie, trochę się zapędziłam, ale ten koń tak mnie natchnął ;D. Możemy zejść z wyżyn i dalej to już na luzie :)

sts111

Nieeee, nie chcem i nie muszem, sts, zniszczyłaś moje postrzeganie świata, jak mogłaś : (

matiiii

O żesz, w jakim sensie?? Spokojnie to tylko bajania antropologów, my tak mamy. Ciesz się, że nie gadasz z psychiatrą ;D, to byś się dopiero pozbył złudzeń ;)

sts111

Aaa, to tylko bajania antropologów, dobrze, może nie będzie tak źle.. mimo wszystko pozbyłem się złudzeń bez pomocy psychiatry, sts, dzięki Tobie.. : ( xd

matiiii

Rulor mi świadkiem, że nie chciałam odzierać Cię ze złudzeń :((. Po trzykroć nie. Uznajmy, że jedyny koń o jakim rozmawialiśmy to Honor :). A co do Honora, to się wszyscy zgadzamy jaki jest ;D

sts111

Honor to Jaime, a Jaime to Honor - może być czy to tylko pozbycie się złudzeń? xP

matiiii

Teraz to ty mi w głowie zamieszałeś i mam interpretacyjny mętlik ;D. Jaime, Honor wszystko mi się pokręciło :(

sts111

Faime, kochana, Faime, a nie tylko Jaime samiuteńki bidulek, i ma, a nie to, i już się będzie wszystko zgadzać :)

fune

Ach namieszaliście w głowie biedulce (w sensie mnie). Dobra niech będzie Faime razem jedzie na Honorze - może być? ;D

sts111

Może być, że na Honorze, ja tam nie wybrzydzam :D

fune

No i sprawa konia załatwiona i znowu spokój i zgoda w narodzie :D

sts111

To było MOCNE - fune się spodoba xP

sts111

Boshe Rulorze, nie wiem co począć, nie dostałem odpowiedzi xDXDXD

matiiii

Ale na co??

sts111

Na to: "Honor to Jaime, a Jaime to Honor - może być czy to tylko pozbycie się złudzeń?" - napisałaś, że mętlik masz w głowie, to nie odp., buu! xP

matiiii

Aa, fakt mam. Bo i późna pora i problem z natury swojej poważny ;). Ale doszłam z Fune do wstępnej zgody w sprawie Faime i Honora - odpowiedź gdzieś powyżej ;)0

sts111

Czyli, że co? Że Honor to nie Jaime? xP Dobra już dobra, skoro doszłyście do wspólnej ugody to ja mogę żyć w niewiedzy xd

matiiii

Faime razem raźno sobie jedzie na Honorze. Taka była ugoda :))

sts111

Oj bardzo raźno i bardzo razem :D Takie ugody to ja mogę przyjmować, a nie te Wasze "tajemne" dorne'owskie konszachty :P

fune

Że co proszę? To znaczy, że Willas nie zechce Obary? xP

matiiii

Przekonasz się w swoim czasie. Może nawet jutro :D

fune

Jutro nastąpiło ; > xd

matiiii

"W sensie: teksty związane z masową kulturą? Nie lubię w tego typu komediach lektora, bo tłumaczenie w takim filmie woła o pomstę do nieba i tylko jeśli rozumiesz po angielsku ma to, w zasadzie, sens, imo."

Oj mój Ci on! To znaczy Ty Ci mój! :D Jak ja tego nienawidzę w tłumaczeniach! (jest jakiś emot na wściekłość?)

fune

Prawda, zabija to w pewien sposób oglądanie filmu/serialu. Hmm, ja nic nie wiem, może użyj takiej fune: >]

sts111

A ja, że tak się wtrącę, uwielbiam brzmienie języka amerykańskiej prowincji :D

fune

Czyli, że wieśniaki z Kentucky urzekły Cię swym akcentem i wymową ;D. Jeśli już o Stanach mowa to nie ma jak stare Południe (choć i tu cała mnogość lokalnych wariacji).

sts111

Oj tak, kocham ten akcent i wymowę :D Ale plenery też lubię, w ogóle kocham ten klimat, w różnych wariacjach :) Od Justified, przez Longmire i True Blood, do Hart of Dixie (i tam paru innych). Generalnie mam już samą przyjemność wizualną oraz słyszalną, oprócz samej fabuły czy samych aktorów i ich gry. Tak fetysz :D
(ale żeby nie było, akcent i wymowa BBC też na mnie działa:D)

fune

Ja też lubię amerykańską prowincję i małe miasteczka :). Wszystkie te klisze znam na pamięć, a wciąż zachwycają :). Też oglądałaś Lonmire`a? Ech w Polsce nie odniósł większego sukcesu, ale ja wtopiłam. Z kolei Hart of Dixie to jest odtrutka na wszystkie możliwe toksyny tego świata. Jak tylko widzę te mordy z Bluebell od razu czuje się lepiej. True Blood nie widziałam, ale w klimatach małego miasteczka osadzone jest też Banshee.

sts111

Banshee jest na liście :) Uwielbiam Longmire, za klimat, za muzykę, a przede wszystkim za głos głównego bohatera :) To jest serial skierowany raczej do węższego grona widza, może to przez nieśpiesznie prowadzoną fabułę, może przez to że procedural (nie wiem czemu tyle osób nie lubi tej formy), może za mało seksu? Ale najwidoczniej oglądalność jest dla producentów zadowalająca i całe szczęście. HoD jest cudne :) A TB to dość, hmm specyficzny serial i trzeba do niego podejść dość wyluzowanym, ale jestem fanem, chociaż z każdym rokiem staje się to raczej już typowym guilty pleasure :D Jednakże biorąc pod uwagę Twój stosunek do różnego rodzaju stworów to nie wiem, czy Ci polecać ;)

matiiii

Jak temat z dupy wzięty, ja pierdzielę, to już nie mają o czym gadać :D
No ale jest Nikolaj, a on nieważne co mówi, tak ładnie to mówi, że mogę kompletnie się wyłączyć, jeżeli chodzi o treść, a tylko się wsłuchiwać w ten głos... modulację... barwę... ^^
Ale ta Carice van Houten jest piękna :) Szkoda, że tak jej mało.
A Liam owszem, on jest całkiem mądry i ma głowę na karku. I charyzmę też ma niesamowitą. Takoż głos. I aparycję.
Jak ja nie cierpię tej serialowej Shae, brrr, normalnie stanę się jej antyfanką prawie jak Maisie tego Biebera.... Tylko by chciała się o wszystkich troszczyć i w ogóle... Droga Sibel, jesteś nawet ładniutka, ale zrozum, że Shae o nikogo się nie troszczy poza sobą! ;&lt;

ocenił(a) serial na 10
matiiii

hahahah bibera wszyscy jadą i dobrze nienawidze tego chvja :D

ocenił(a) serial na 9
matiiii

Najlepsza wypowiedź Nikolaja i Liama :) Carice chyba ucięli bo pewnie coś mocnego powiedziała :D

ocenił(a) serial na 10
matiiii

niech ktoś wstawi to z napisami PL :D

Replikant1

W skrócie:
- Gwendoline mówi, że Biebera najlepiej "umieścić w pudełku" w świecie GoT;
- Nikolaj przyrównuje Biebera do Joffreya z GoT;
- Carice olano do końca wypowiedzi;
- Cunnigham robi za mędrca i mówi m.in., że 19-latek z lamborghini to nie jest coś dobrego;
- Sybil mówi 'pod fanów', że Bieber jest super i takie tam, ale właśnie zaznacza, że robi to dla fanów Biebera co by się na nią nie obrazili;

ocenił(a) serial na 10
matiiii

DZieki. ALe nie wiem co to znaczy " Carice olano do końca wypowiedzi"? O co z tym chodzi? XDD

Replikant1

Chciała pewnie swoją wypowiedź rozwinąć z czymś tam ale jej nie dali albo ucięli z filmiku co to miało być tak naprawdę, haha

ocenił(a) serial na 10
matiiii

aha xD

ocenił(a) serial na 10
matiiii

Zalosne te pytania nt. Biebera.
Zadając je pokazuja aktorom, jak i innym odbiorcom, ze ten serial zostal zjedzony przez nastolatkow, a to nie jest prawda.

Bimberian

Cóż, większość dinozaurów oglądających GoT kojarzy Biebera, a jest on pewnym fenomenem naszych czasów i pewnym symbolem, so....

ocenił(a) serial na 8
matiiii

www . youtube . com/watch?v=d2ZNaLQD60Y
Nowy Trailer !

ocenił(a) serial na 9
molkuski

:-))))

matiiii

Fajną rzecz zrobiło HBO promując serial w Londynie:
http://winteriscoming.net/2014/02/hbo-commissions-3d-street-art-of-the-wall-in-l ondon/
NIESAMOWITE, a jakie fotki można byłoby sobie strzelić : )

Na WiCnet jest też kolejny wywiad z 'Branem' i nic ciekawego w nim nie ma oprócz tego <taka ciekawostka>:
"Dan and David play jokes with the script. Alfie (Allen, who plays Theon) once got sent a script where I jump out and stab him and kill him. He sent me a text saying, ‘You killed me!’ It was just a joke though.”"
D&D robią sobie jaja z aktorów, hahahaha xP

matiiii

OMG, pierwsze co pomyślałam, ale bym miała super foty :) Nie, no to jest po prostu nieziemskie.
A anegdotę stara, ale jara. Znaczy się fajna :)