PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10068063}

Kibic

2025 -
5,8 13 tys. ocen
5,8 10 1 12589
4,6 10 krytyków
Kibic
powrót do forum serialu Kibic

NIEPOROZUMIENIE

ocenił(a) serial na 3

Serial "Kibic" miał potencjał na realistyczne ukazanie środowiska kibicowskiego i chuligańskiego, jednak zawodzi na całej linii. Głównym problemem jest kompletny brak realizmu, który sprawia, że ciężko się w tę historię wciągnąć. Nie jest to przecież science fiction, a mimo to przedstawiony świat jest tak oderwany od rzeczywistości, że budzi jedynie politowanie.

Najbardziej rzuca się w oczy fatalny dobór aktorów do ról chuliganów. O ile Zieliński dobrze odnajduje się w swojej postaci, o tyle reszta obsady jest chybioną decyzją reżyserską. Czołowi fighterzy i bojówkarze klubów wyglądają jak przypadkowi przechodnie – niscy, chudzi, pozbawieni kondycji lub po prostu otyli. Co gorsza, brak im jakiegokolwiek przygotowania do scen walk. W scenach sparingów nie potrafią zadawać ciosów, trzymać gardy ani poruszać się w ringu w sposób przekonujący. To sprawia, że sekwencje starć wyglądają groteskowo i sztucznie.

Kolejnym rażącym błędem jest naciągana fabuła. Wątek postaci granej przez Palkowskiego to przykład skrajnej niekonsekwencji scenariusza – chłopak, który był na zaledwie dwóch treningach boksu, zostaje przyjęty do bojówki i od razu bierze udział w ustawce. Takie sytuacje w rzeczywistości są niemożliwe. Twórcy nie zadali sobie trudu, by chociaż minimalnie zagłębić się w realia środowiska kibicowskiego.

Dodatkowo fabuła jest powierzchowna i łopatologiczna, a ostatni odcinek to już czysta parodia. Moment, w którym bohater Palkowskiego po utracie ręki dostaje protezę z nożem, to absurd przekraczający granice dobrego smaku. To już nie tylko brak realizmu, ale wręcz autoparodia, która sprawia, że trudno traktować serial poważnie.

Brak jakiegokolwiek researchu widać również w scenach więziennych. W piątym odcinku więźniowie będący na szczycie hierarchii roznoszą jedzenie po celach – to całkowite nieporozumienie. W rzeczywistości nigdy by do czegoś takiego nie doszło, co świadczy o zerowym zgłębieniu tematów więziennych realiów przez twórców.

Podsumowując, "Kibic" to serial zrobiony po łebkach, bez głębszego pomysłu, bez researchu i w większości z fatalnie dobraną obsadą. To produkcja, która nie tylko nie oddaje rzeczywistości, ale wręcz ją ośmiesza. Zamiast wiarygodnej opowieści o kibicowskim półświatku, dostajemy karykaturę pełną naciąganych i niedorzecznych rozwiązań fabularnych. Zmarnowany potencjał.

AjgorFF

Pierwsze odcinki miały klimat, wkręciło się, potem zaczęło się rozlazłe nieklejenie wszystkiego.

AjgorFF

Chłopak goni temat, hurt czy produkcja, nieważne. Ładuje się za chyba trzecim razem, a te chłopaki sypią gramowe giety. Przecież detalem i tą robotą zajmuje się odbiorca ich dostaw, nie dostawca towaru.

No i w związku z tym: jak policja trafiła na to, czym młody się zajmuje? Przecież nie gonił detalu na ulicy. Nie było ani jednej sceny z jakąkolwiek wtopą.

Raz rozmawiają o mefedronie, przy negocjacjach cenowych gadają o koce. 

Byle przedsiębiorca wyhaczy te nieścisłości. 

torturos

aż zacząłem się zastanawiać czym się zajmujesz :D

ocenił(a) serial na 1
AjgorFF

Po drugim odcinku przestałem kibicować. Nieporozumienie 1/10!!!

ocenił(a) serial na 5
AjgorFF

Ja zareagowałem śmiechem na scenę z tą protezą z nożem i od razu pomyślałem, że niezły slasher szykuje się na koniec