PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=38927}

Klan

1997 -
2,8 36 tys. ocen
2,8 10 1 35702
1,9 13 krytyków
Klan
powrót do forum serialu Klan

Jako że , poprzedni temat się wyczerpał zakładam nowy.

Vanessa100

Takie jest życie klanowe, zawsze trzeba gdzieś zadzwonić , a najlepiej iść i o tym powiedzieć i kogoś gdzieś podwieźć.

Mnie rozwaliło jak Beata była dumna , że Małgosia potrafi obrać i wyciąć środek jabłka:) Supergimnazjalistka Masterchef:)

wiatriwoda

Raz od świętego dzwonu, to bliźniaki mogłyby pojechać komunikacją miejską, a oni wożą ich jak lordów.

Ela w tamtym roku pochwaliła Małgosię, że umyła ręce :D

Vanessa100

Zwiedzili by trochę miasto, ale serio to oni za bardzo ogarnięci nie wyglądają:) hah Musiałby ich potem Bogdan i Ela szukać jako naczelni detektywi:)

To już gruba przesada, te dzieci wogóle w klanie nic nie robią.

wiatriwoda

Jeszcze niedawno bawili się misiem :D

Z tym myciem rąk to scenarzyści mają fioła.
Albo jakiś fetysz :D

Vanessa100

Ten mis to była całkowita porażka , myślałem , że ten w którego wsadził kamerkę Michał to ten sam i wraca tamten watek , ale na szczęście nie:)

wiatriwoda

Albo jak Antek i Władek weszli ze Stasią do cukierni, siedli przy stoliku i poprosili Stasię o komórkę, bo oni chcą pograć, gdyż im "się nudzi".
Ledwo wleźli do cukierni i dosłownie po sekundzie już znudzeni.

Vanessa100

Takie rzeczy tylko w Klanie, bo Ciocia Stasia ma bardzo wypasionę komórę:)

ocenił(a) serial na 10
Vanessa100

Ponoć poszło o to, że ona chciała wrócić do pracy, a on był temu przeciwny. Ja Nowickiego uwielbiam :D A ten nowy jej chłop to faktycznie do Sarny podobny :D

wiatriwoda

Odcinek nie powalił , trochę nudnawy , ale może być nie był zły . Nareszcie pożegnaliśmy Ramonę , być może na zawsze. Ostatnia scena trochę sztampowa, no , ale w takim serialu chyba takie też muszą być. Ten gmach TVP jak lotnisko zawsze mnie bardzo rozbawia , mają to opanowane , nawet ta rozpiska lotów :) , ale źle to nawet nie wygląda , mogę reżyserów za to pochwalić , Ramona strasznie sztuczna i tu i w domu , tak łatwo zdecydowała się na wyjazd , a teraz strasznie jej żal jechać , coś czuje , że szybko się tam pocieszy i nie wróci , oby tak było. Fałszywie dziś to wszystko z jej strony wyglądało. Ponadto Beata , która oczywiście coś musiała wymyslić , ale nawet to do jej postaci pasuje. Ciekawe co teraz wymyślą Jaśkowi, czyżby powiernika Kobiego? Sporo dziś wspomnień na temat ślubu Alicji i Sarny, ale generalnie te sceny były na plus, szczególnie rozmowa Pawła z Tadeuszem wspomnienia tańców , upadku Sarny oraz rozmowa Alicji i Anny , pokazanie zdjęć z ślubu i zgubienia obrączki -był w tym jakiś pomysł reżyserki i scenarzystów , sceny przyjaciół fajne , klimatyczne i klanowe. Bywa trochę siermiężnego stylu , ale na to ciężko coś poradzić. Do tego spotkania Pawła z Wigą i kolacja, wpisały się w ten dawnoklanowy urok , nawet ten ząb Sarny i jego fajna gra na koniec na plus. Gotowanie Pawła i Alicji mi się spodobało i choć za czasów Krysi tego nie było , teraz na plus, choć lekkiego wspomnienia Krysi z ust Alicji troszkę zabrakło . Fajne kadrowanie zza stołu na kuchnię .Ponadto Bolek i Bożenka i Miłosza-trochę ni z gruszki ni z pietruszki scena , która raczej ok , ale trochę nie wpisana w odcinek , jedynie , że kontynuuje wątek z Rozłuckim . Ponadto Świetny Stefanek , Ela , która została stłamszona przez Zytę i podejrzliwy Michał w starciu z dziś agresywną Zytą , która poszła po bandzie nazywając rodzinę Michała rodziną paranoików:)No mogło się podobać. Ale po tylu razach- kłótniach , niejako z Elą w tle , fajnie by było zobaczyć jakieś spoliczkowanie , czy Zyty Michałowi czy odwrotnie , dodało by to trochę smaczku scenom , po za tym przemoc domowa skierowana wobec mężczyzny mogłaby być ciekawym wątkiem i to w sumie realistycznym. Ale scena na plus ewidentnie. no i Kamila z Norbim o podróżach do Berlina i samochodzie, ok , aczkolwiek trochę nudnawo , za to druga scena , ciekawsza, nowy watek może większy się okaże z najemca mieszkania Kamili na spory plus, jest jakiś potencjał , trochę czułości oczywiście ubarwiły tę scenę.

ocenił(a) serial na 10
wiatriwoda

Widzę, że nie tylko ja zauważyłem tą sztuczność u Ramony dzisiaj. Dla mnie może już nie wracać.

ocenił(a) serial na 6
lach

A ja lubię Jasia i Ramonę i podobała mi się nawet ta ostatnia scena. :P

ocenił(a) serial na 3
wiatriwoda

Piszesz post w trakcie oglądania odcinka? W jaki sposób w minutę, w której odcinek się kończy, publikujesz już jego recenzję? :)
A odcinek sympatyczny, gdyby wyciąć sceny z Jaśkiem, Ramoną i Beatą. Norbi i Kamila to całkiem niezłe postaci, a i Paweł, jego przyjaciółka, Gwidon i Alicja też na plus.

JohnWayne1

No moja mała tajemnica :)

ocenił(a) serial na 6
wiatriwoda

Też to zauważyłem. Odcinek jeszcze dobrze się nie skończył, a Ty już wstawiasz dłuuugi komentarz. Tak szybko piszesz? :D

elmoo_filmweb

Widzę , że chyba potrzebny będzie detektyw Bogdan ,

PS Piszę , szybko , ale nie zawsze to tu muszę wykorzystywać:)

ocenił(a) serial na 7
wiatriwoda

@wiatriwoda pewnie piszesz na bieżąco z komputerem na kolanach ;-) cieszę się, że jesteś taki szybki bo zawsze mogę spojrzeć co było w odcinku kiedy sama nie oglądam "na żywo".

Camilllla

Oj Camillo nie da się na bieżąco , bo nigdy nie wiem co na końcu się zdarzy i to wpłynie na ocenę odcinka , czasem jest taki nudny , a na koniec bomba , no i staram się w miarę składnie pisać wątkami , nie scenami , by jakoś dało się czytać. Mam nadzieje , że się da:)

A i nie muszę płacić za nic - to odpowiedź do co niektórych.

ocenił(a) serial na 6
wiatriwoda

Są strony, na których można oglądać odcinki bez płacenia.
Jutro nie będę mógł oglądać, więc mam już odcinek za sobą. ;)

ocenił(a) serial na 3
elmoo_filmweb

A tak, wszystkie te... To już naprawdę fanem wielkim trzeba być ;)

ocenił(a) serial na 6
Awdar

To są wyjątkowe sytuacje.
Dużo lepiej ogląda się Klan w telewizorze.

Camilllla

A i dziękuje , że na coś się to przydaje i miło mi za takie słowa:)

ocenił(a) serial na 3
JohnWayne1

Chyba jak się zapłaci SMSem i gdy się płaci abonament, to można oglądać na VOD z wyprzedzeniem.

ocenił(a) serial na 6
wiatriwoda

Mnie to zdziwił dzisiaj Paweł jak się śmiał. Przecież on nigdy się nie śmieje. Nigdy. Już w pierwszej scenie był jakiś nieswój, zaczął tańczyć na korytarzu? Zmienili go scenarzyści, po śmierci Krystyny stał się wesołkiem i lovelasem. Dziwne...
Dzisiaj było dużo młodych. ;) Kamila + Norbert, Bożenka + Miłosz, Jasiek + Ramona.
Ramona rzuciła się na Jaśka i zaczęła go rozbierać.
A ostatnia scena taka nawet ładna... :) I ja lubię postać Ramony. Mam nadzieję, że jeszcze wróci.
Ela w piątek zobaczyła, że wózek jest mokry, a dzisiaj mówi, że jej się tylko przewidziało. To jakaś gra?

elmoo_filmweb

Nie wiadomo czy był mokry to nie zostało jasno powiedziane , może są dwa takie same wózki? hah
Po prostu Ela zwątpiła skoro wiele osób jej nie wierzy , oby nie zapadła psychicznie:)

ocenił(a) serial na 6
wiatriwoda

No niby nie, ale Ela zrobiła minę jakby jednak niania skłamała.

ocenił(a) serial na 3
wiatriwoda

W Seksie w Wielkim Mieście Charlotte miała teorię, że im lepszy ślub tym gorsze małżeństwo - szkoda, że dziś nikt nie zacytował :)

wiatriwoda

Ale odcinek najlepszy od dawna. Wątek Kamili zaczął się niewinnie rozmową z Elą , fajnie , sympatycznie domowo , wpsiane w atmosferę Klanu , późniejszy plener z Norbertem z samochodem też fajny , ale późniejsze dwie sceny , a szczególnie ostatnia naprawdę mocne, świetnie pokazane, dobra muzyka, no i wreszcie charakteryzacja trupa i gra Kamy i Norberta świetna , jej omdlenie super, całość włączając atmosferę ciemności , bardzo dobra. Świetny pomysł scenarzystów jak na Klan wątek ciekawy i sceny super. Ponadto także bardzo dobry dziś wątek Stefanka, ten dziś w formie , wiele powiedział :) no i scena z wejściem Zyty dobrze zagrana bardzo przez aktorkę , późniejsza konfrontacja z Marleną i jej siostrą wyszły bardzo dobrze, choć tamte nie specjalnie grają , więc nie muszą wracać , Marlena z tym uśmiechem głupio wyglądała, ale Zyta bardzo dobrze zagrała , Stefanek z resztą też. Późniejsze też fajne sceny skruszonej Zyty z Michałem , akcja z żyrafą świetnym pomysłem , , dobrze , że też pokazano to jak reagowała siostra Marleny , dodało to dynamizmu i dramatyzmu. Podobało mi się , że Michał zwrócił się do Zyty o przeproszenie matki , nawet to przytulenie na koniec było fajne i dość naturalne. Także bardzo dobry wątek , ciekawe czy koniec. Ponadto Ramona jednak powróciła= scena nie była zła, aranż Francji nawet spoko , wieża Eiffla musiała być , ale dziś z klasą bardzo delikatny akcent. Ramona jak zwykle denerwujący ma ten głos, Kobi dziś na minus za zachowanie , ale za grę na plus- jego inna twarz, Beata podobnie , dziś z Jaśkiem nad wyraz spokojnie gadała, scena więc była dość naturalna , nie jakaś psychiczna .Ponadto miła scena z Alą i Sarną , krótko , ale z humorem , Praga -inne miejsce nie mogło być:) No i Graża , krótko i zwięźle , naszyjnik , nowym gadżetem , w piątek czuje , że będzie jakaś akcja, dobrze , że nie pokazują Maćka.Także odcinek zdecydowanie na plus , końcówka mega.

ocenił(a) serial na 10
wiatriwoda

Dzisiaj odcinek bomba i to chyba każdy przyzna. Na przystawkę przyłapanie niani na oszustwie. Z jednej strony trochę mi szkoda bo ładna nawet była a pewniej jej już nie zobaczymy. Z drugiej, gra faktycznie mierna. Zawsze jakby na pograniczu śmiechu a głos ma taki jakby kogoś lekceważyła podczas rozmowy. No i finał, co tu dużo mówić nie było prowizorki i za to brawa. Ciekawi mnie kto za tym stoi. Czy Rozłucki miał jeszcze innych wrogów, których nie znaliśmy czy też może jego goryle obrócili się przeciw niemu? Osobiście obstawiam drugą opcję. inne sceny też OK. Cieszę się też bo wreszcie wątek Ola-Szef dobiegl końca. Wydaje mi się, że Jasiek prędzej czy później wróci do rodziców.

lach

Aleś mnie zaskoczył skąd wiesz , że to Rozłucki , pewnie ze spoilerów bo tego widać nie było , teraz jeszcze raz zatrzymałem i dalej nie jestem pewien.

ocenił(a) serial na 6
wiatriwoda

Tak, to był na pewno on - aktor pojawił się w napisach końcowych. ;)

ocenił(a) serial na 10
lach

Ale dzisiaj miałem śmiechu co nie miara, szczególnie przy tych scenach grozy :). Przyjemny odcinek. Ale żałosny ten Kobi, stary baran a gra w jakieś gierki, zamiast pozmywać naczynia. Jutro odcinek będzie należał do Maćka co mnie bardzo cieszy, on jest solą tego serialu !

ocenił(a) serial na 6
wiatriwoda

Ja to muszę przyznać, że miałem ciarki po tym odcinku, a przecież oglądam takie American Horror Story i wszystko jest ze mną ok. A tu kilka scen z Klanu i takie emocje. :D
A tak zupełnie poważnie to bardzo dobry odcinek. Wątek niani podsycił odcinek, bo też były groźne sceny, szczególnie jak niania wyżywała się na Stefanku. Widać było przerażenie Zytki. Nic dziwnego. Michał świetny.
Dzisiejsza ostatnia scena to majstersztyk! Ten klimat, ciemność, smród, muzyka. Kamila - co to jest? O boże! I zakrwawiona twarz Rozłuckiego...

ocenił(a) serial na 10
elmoo_filmweb

Kwestia przyzwyczajenia :D. W Klanie przeważały raczej sceny z cyklu kapcie i ciepła herbatka a tu nagle taka akcja więc i Twój szok uzasadniony :P

ocenił(a) serial na 6
lach

No w sumie to racja. Kamila też nigdy chyba nie miała takich sen. Zawsze raczej podrywanie lub rozmowy z Bożenką. ;)

wiatriwoda

Po tym , że to był Rozłucki dzisiejszy odcinek dość , że był cały świetny to ponadto tak ważny dla wielu wątków i wielu postaci, tego się nie spodziewałem , że najemcą Kamili mógł być Rozłucki. Świetny pomysł na powiązanie wątków i pokazanie tego w taki imponujący sposób , szczegółowy i zaskakujący.

No i kończy się jakiś okres Klanu w którym ważną rolę odgrywał Rozłucki.

Jak dobrze nie czytać spoilerów i być zaskoczonym , chociaż , że to Rozłucki bym na to dziś nie wpadł , z daleka nie wyglądał na niego.

ocenił(a) serial na 10
wiatriwoda

Gdybym nie czytał spoljerów może też bym go nie poznał ale, że wiedziałem jak to się skończy to od razu rzuciło mi się w oczy podobieństwo.

lach

Ja tam wolę nie wiedzieć , dużo lepiej się tak ogląda jak się nic nie wie. Przynajmniej eksplorowałem mieszkanie Kamy wraz nią i Norbertem :)

ocenił(a) serial na 6
wiatriwoda

Bo był tak dobrze ucharakteryzowany. Pod tym względem wielki plus, bo niegdyś jak Rysiek zastrzelił gościa w agencji towarzyskiej, ta plama po sosie - niby krew na jego koszuli była śmieszna. ;)

elmoo_filmweb

Trochę zawyżyli tym poziom , może nowy charakteryzator :)

ocenił(a) serial na 5
wiatriwoda

Postać Rozłuckiego to jeden wielki zbieg okoliczności. Stalkował Olkę, szantażował jej kuzyna a wynajmował mieszkanie od jeszcze innej jej krewnej. Dość ciekawy zbieg okoliczności jak na prawie dwumilionowe miasto. Ciekawe kto go załatwił? Bogdan? Ludzie Rutki? A może ten gach Halszki który był na przepustce? Co ciekawe mieszkanie było zamknięte od środka, więc może Rozłucki sam się załatwił?

ocenił(a) serial na 3
pafffcio86

Gach poszedł na powrót siedzieć w przeddzień jego ostatniej sceny (Halszka w czasie ich śniadanka mówi, że po tym, jak ją pobił zadzwoniła na policję i ta odwiozła go do więzienia). Jest osobny temat o tym, kto go zabił ("Ta zagadka z najnowszych spoilerów"), z tym, że tam zajmujemy się także materiałami spoilerowymi, więc jeśli ktoś się nimi brzydzi, to niech tam nie wchodzi ;]

ocenił(a) serial na 10
wiatriwoda

Z ciekawości sprawdziłem tą całą Marlenę. W rzeczywistości ona nazywa się Marrie Carrour, więc w sumie wybaczam jej tą jej dziwną mimikę. Może Francuzi śmiechem reagują na stres :D. W sumie nawet polski miała dobrze opanowany jak na obcokrajowca.

lach

Już to pisałem tydzień temu:) ukończyła szkołę aktorską w Paryżu , sepleni bardzo i po francusku i po polsku , nie dziwię się, że nie zrobila kariery we Francji , ale ładna jest:)

ocenił(a) serial na 10
wiatriwoda

A to sorry rzadko bywałem ostatnio to mi umknęło.

lach

Nic nie szkodzi :)

ocenił(a) serial na 2
wiatriwoda

Muszę skomentować, bo w odcinku i to w roli głównej brała udział moja ulubiona para Kama-Norbi.
Bardzo ciekawe, ale dziwne że ten lokator to Rozłucki i Kamila nawet nie protestowała przy wynajmowaniu mieszkania, pewno Ola jej nie raz opowiadała przy jakiś rodzinnych spotkaniach.
Co do Ramony dobrze że pojechała, miałem jej dość. brzydkie to

ocenił(a) serial na 3
Bogdan4674

Wychodzi, że opowiadała, ale bez nazwiska ("mój szef", "ten facet", "u mnie w pracy"). Wiele osób w sumie tak mówi ;)

Bogdan4674

Postać Ramony obniżała loty z odcinka na odcinek , a na początku miała przynajmniej jakiś charakter i trochę demoniczności. Teraz nie ostało się nic, niech nie wraca, i nawet niech nie pojawia się przez komunikator - jak to mówią w klanie.

ocenił(a) serial na 2
wiatriwoda

Fakt. Sztywna i zimna ryba jest hehe
Jasiek też na zbyt dojrzały, rok temu taki odpowiedzialny nie był..

wiatriwoda

Odcinek dobry , momentami bardzo dobry jak wczoraj.Choć o wczorajszym znalezisku nie było wiele scen , to te co były były świetne. Pierwsza Sadybowa, super , Ela i Kama super , dobrze aktorsko , dodatkowo stara dobra muzyka , atmosfera , nawet Jurek wszystko pasowało. No a scena końcowa podobnie świetna znów okraszona dobra muzyką , dobrze zagrana przez wszystkich ,widzowie się dowiedzieli , że to Rozłucki , więc bomba. W tle wątku dodatkowo jakaś rodzina. Dziś Sadyba była świetna , przyjazd Michała i Stefanka , który znów dziś był superowy , rozmowa na temat mieszkania Kamili , a potem Marleny bardzo dobrze zagrane, pokazane, , sporo przestrzeni Sadyby też wykorzystano , podobnie rozmowa z Beatą , też fajna , krótko i zwięźle, ale fajnie. Ponadto przyjazd Zyty , też nie natarczywy , treściwy , w porządku. Jedynie minus za zbyt krótki okres między sceną z przywiezieniem Stefanka , a jego odebraniem. Ponadto bardzo dobra scena Zyty z Marleną , lepiej zagrana przez tą drugą niż wczoraj, nad wyraz stanowcza Zyta , przyznająca się do błędu-ciekawie , trochę astereotypowo, dobrze.Niestety musiał znów być Jasiek z tym sprzątaniem to trochę za dużo pokazane, ale Kobi tez przesadza, więc scenarzyści postawili na skrajności - w sumie klasyczne pokazanie problemu uczone w szkołach dla scenarzystów. Ramona znów , coś nie che nas opuścić , czyżby aktorka się nie pożegnała z serialem , na to wychodzi. Na plus , że krótko , pokazano też niby live Francję , lepiej niż z kompa , więc spoko pomysł. Sporo czasu poświęcono Pawłowi i Widze , trochę za dużo w gabinecie, ale na plus , że Barbara staje się zarzewiem konfliktu i jest trochę ciekawiej i dynamiczniej, Scena Pawła i Barbary na judo trochę przegadana i sztywna jak zwykle , końcówka lepsza, , jak Paweł zobaczył Barbarę i jak tłumaczył się Widze, aktorsko mogło by być jednak sporo lepiej, Wiga reakcja mogła by być inna było by ciekawiej , Barbara mogła być bardziej uwodzicielska , a Pedro lepiej się niech nie odzywa:) No i na szczęście krótko Graża i Maciek -jego nie da się słuchać nawet kilka zdań, Graża była dziś w miarę naturalna.