Ostrzegam Was przed tą animacją! Nie wiem co jest nie tak z twórcami, ale te shoty filmowe nie przedstawiają prawdziwego obrazu fobii, każda jest hiperbolą na skalę kosmiczną, tak oderwaną od rzeczywistości jak to tylko możliwe. Jest to tak głupie, że aż nie śmieszne, a zważywszy na fakt, iż ewidentnie twórcy silą się na śmieszność pewnych scen, staje się to żenujące. Do mnie nie przemawia również sama kreska animacji, ale to już kwestia gustu.
Zapomniałem dodać, że nie dostrzegam w nim dydaktycznych treści. Historyjki nie mają morału, a sceny są przerysowane i niepotrzebnie epatują głupotą, przemocą i obrzydliwościami. Nie zaznajamiają z faktycznym stanem fobii, przedstawiają osoby cierpiące na nie, w świetle oderwania od rzeczywistości, pogrążenia w szaleństwie. Ktoś nie znający tematu może po zaznajomieniu się z takimi scenami postrzegać ludzi jako wariatów, ba, te shorty mogą takie osoby wystawić na pośmiewisko, a wraz z nimi ich fobie, z którymi i tak jest im ciężko. Jeśli ktoś uważa, że to niesie jakieś dydaktyczne pokłady, to wierzy w nadinterpretację i to jeszcze w dziecięcych głowach.