PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=34327}

Lśnienie

The Shining
1997
7,0 4,2 tys. ocen
7,0 10 1 4204
5,2 4 krytyków
Lśnienie
powrót do forum serialu Lśnienie

Gage Creed to ten 2-letni chłopiec w "Smętarzu dla zwierzaków" i nie wystepuje w "Lśnieniu" (sprawdziłem w książce). Wiem, że King lubi takie powiązania międzyksiązkowe (w całej jego twórczości jest mnóstwo powiązań), ale skoro nie dał jego osoby do Lśnienia, to mógł go sobie darować w nowej wersji filmu. Jak ktoś oglądał nowe Lśnienie, to niech napisze o scenie z Gage'm Creedem (grał go sam King).

użytkownik usunięty

Info o Gage'u.
Ja oglądałem tą nową wersję ,,Lśnienia" i mam nawet na DVD. King gra tam takiego dyrygenta na przyjęciu duchów w Overlook. Przyznam się, że jego rola wypadła nawet śmiesznie, a sam bal jest ciniarsko nakręcony. Z resztą nie wiem czy to tak na 100% jest Gage Creed bo jest tam tylko pokazany i nikt się do niego nie odzywa. Więc nie wiemy jak sie nazywał. Dla ciekawości mogę jeszcze dodać, że ta adpatacja wypadła fatalnie w porównaniu z moją książkową wyobraźnią. Tak samo było zresztą z wersją Kubricka.

King lubi takie nawiązania, lubi też Garrisa, a on pisarza, więce Gage znalazł się w filmie. Skąd wiemy o jego nazwisku? Stephen King jest wymieniony w napisach w roli właśnie Creeda, choć na balu widzimy tylko literki (inicjały) GC i jak kolega wspomniał - nawet nikt się do niego nie odezwał. Taka zachcianka.