Proporcje jak najbardziej zachowane - to nie prawda że wszyscy Polacy z owej produkcji byli antysemitami ( scena w domu - wsparcie dla Wiktora i jego towarzyszki) .
Niestety to smutna prawda - AK uczestniczyło również w mordach na Żydach ( oczywiście nie generalizuje ). Przykład: Kompania Miechowska AK wymordowała Żydów ukrywających się pod Racławicami.
Poza tym - dobrzy aktorzy , realistyczny obraz , dobry scenariusz .
Zauważcie że każdy dostał po tyłku - Niemcy, Polacy, Rosjanie , Amerykanie ( scena kiedy Wiktor spotkał się z esesmanem - wszedł Amerykanin i nic nie powiedział na to że zatrudniono zbrodniarza)
Pokazano również że po każdej stronie znaleźc można było ludzi dobrej woli.
tak dla wyjaśnienia--- ( polak z AK pozwala odejśc Wiktorowi zostawia mu broń )
Więc obraz AK nie był do końca spaczony.
Będę bronic tego filmu dlatego że jest sprawiedliwy i dobrze zrealizowany.
czytałem "medaliony" "przeżyłem więc jestem" "dziewczynka w zielonym sweterku" oglądałem "życie jest piękne" czy "liste schindlera" dlatego bardzo mi się nie podoba wybielanie się Niemców i oczernianie AK-owców, przecież Niemieccy naziści nie wzięli się z kosmosu tylko zostali wybrani w demokratycznych wyborach!!!!! w których przedstawiali swój program, mówisz że jest nas najwięcej bo było u nas najwięcej Żydów, ale Polska to jedyny kraj gdzie za ukrywanie Żydów odrazu była kara śmierci. A propo odbijania pociągów z Żydami:
Próba odbicia więźniów z pociągu w Nurcu-Stacji
W grudniu 1942 r. patrol AK dowodzony przez sierżanta „Sępa" (Kazimierz Wyszyński) zatrzymał pod Nurcem na wschód od Siemiatycz pociąg wiozący Żydów transportowanych z Wilna do Treblinki. Ci nie chcieli opuścić wagonów. Partyzanci trzymając w szachu litewskich konwojentów, którzy zabarykadowali się w swym wagonie, tłumaczyli Żydom, że jadą na pewną śmierć. W odpowiedzi usłyszeli, że jadą nie na śmierć, lecz do pracy, bo kazano im zabrać potrzebne do niej narzędzia.
Informacja pochodzi z książki:
Zagłada Żydów (1939 – 1945) wydanie II poprawione i poszerzone
Po pierwsze nie zauważyłam żeby w owej produkcji następowało wybielenie Niemców . Wręcz przeciwnie podeszli do tego uczciwie.
Przykładem jest np. straszliwe zamordowanie Żydowskiej dziewczynki przez Hiemera , czy też obraz esesmana powodującego poronienie dziecka swojej kochanki poprzez wymierzenie jej ciosu w brzuch. Sądzę że niektórzy z dzisiejszych Niemców są zgodni - ci ludzie nie byli ludźmi.
Nie chcę generalizować - chodzi mi o to że takich przypadków było mało.
Dziękuje za podanie trafnego źrudła.
widzisz bo wielu szczegółów nie zauważyłaś, a ogólny przekaz filmu jest taki: TAK NASI OJCOWIE I MATKI ZABIJALI ŻYDÓW, ALE TO SAMO ROBILI UKRAIŃCY CZY POLACY, KTÓRZY TAK SAMO ALBO NAWET BARDZIEJ NIE NAWIDZILI ŻYDÓW NIŻ MY TYLE ŻE NIE MIELI ŚRODKÓW ŻEBY ICH WYKOŃCZYĆ, zachęcam do przeczytania wskazanych lektur, pozdrawiam i życzę miłej nocy
Tylko nie wiem czy zauważałaś jedną "proporcje".
W serialu nie jest powiedziane jednoznacznie kto jest winien i kto wymyślił holocaust. A jest pokazana wzmianka o Niemieckim holocauście raz jak koleś z SD mówi, że każdy Żyd to partyzant. I dwa jak umierający żołnierz mówi że jest z oddziału "cieni" który zajmuje się likwidacją Żydów.
A Polacy jak są pokazani? Raz cały oddział nienawidzi Żydów, praktycznie cała społeczność Polska jaka jest pokazana nienawidzi Żydów. W dodatku moment przy pociągu, zamiast wypuścić ludzi, zamykają ich by zmarli z głodu lub Niemcy ich znaleźli.
Więc widz nie znający tematu z jakiegoś odległego kraju, jak sobie pomyśli, że kto był gorszy w likwidacji Żydów?
"Wielu ludzi ratowało Żydów ale mogło być ich znacznie więcej"
Ty byś pewnie biegła pierwsza z pomocą... Łatwo sobie tak pisać w XXI wieku przy kawce i monitorku.
"że brakło bomb do zrzucenia na obozy"
?! Walnięcie bombką w obóz z całą pewnością uratowałoby osoby tam uwięzione... (tak Żydów, jak i Polaków, nie wiem, czy wiesz, ale Polacy też byli więźniami).
Czy w LO jest jeszcze Przysposobienie obronne? ;)
Pozdrawiam.
Nie wiem co bym zrobiła - gdyż nie jestem wstanie całkowicie wyobrazić sobie jak funkcjonował umysł człowieka dotkniętego wojną..
Sądzę jednak iż nie pozostałabym obojętna wobec cierpienia ludzi (Żydów jak i Polaków oraz Romów - o których tak mało sie wspomina ).
Pomińmy bomby - chodziło mi o to iż na pewno były wiele sposobów.. Tylko żadko komu zależało .
Wiem że Polacy byli więzieni - i ? Ja wcale nie twierdzę że Polacy nie byli ofiarami .
Film dopuszcza się oczywistych manipulacji. Oglądając go odnosi się wrażenie, że: 1. Niemcy tylko incydentalnie bądź przez pomyłkę prześladowali żydów, 2. Denuncjowanie żydów było jednym z głównych zajęć Polaków, na równi z uprawą roli.
film jest sprawiedliwy????????? Nie wiem czy świadomie prowokujesz czy jesteś tak hmmmm no wiesz...;)
Widziałam że się zacznie prędzej czy później :)
Czytelniku ... czego czytelniku ? Co czytasz ? :)
Ty również jeśli tak się angażujesz.
Nie po prostu nie jestem w stanie spokojnie czytać bzdur i nie komentować ich.
ale spójrz jak wiele osób uważa za bzdury Twoje wypowiedzi...
czy to Cię nie zastanawia?
A może pasuje tylko do Twojej ,,logicznej,, układanki o polskim antysemityzmie....?
Dla mnie Dinner to Ty jesteś taką Różą Luksemburg...Masz lewicowe poglądy nieprawdaż?;)
Sądzę że każdy ma prawo do swojego zdania. Twoje również szanuję , chociaż nie zgadzam się z nim.
Minie sporo czasu zanim moje poglądy przybiorą odpowiednią formę.Niektóre z tych odpowiedzi coraz bardziej ułatwiają mi sprawę .
"Powiedz" skąd taki brak dystansu u Ciebie ?
.
Ja też staram się szanować Twoje zdanie , choć przyznam, że przychodzi mi to z trudnością;)
Brak dystansu u mnie....? hmmmm....Najlepsza obroną jest atak?;)
Nie Dinner, to co piszesz - ,,Minie sporo czasu zanim moje poglądy przybiorą odpowiednią formę.Niektóre z tych odpowiedzi coraz bardziej ułatwiają mi sprawę ,, to jest gołosłowie.
to jest tak jakbyś pisała ,, na złość mamie nie założę czapki w zimę;)
p.s Czytałaś coś Tyrmanda?
Ciężko jest pisać za każdym razem poprawnie gramatycznie (itd...) na forum - kiedy ma się tyle do napisania . Nie nadążam :D
Czyżbyś sam nie przyjął takiej techniki ?
Niestety nie ale zamierzam to zmienić .
Polecam Tyrmanda, Polski Żyd:)
a ty widzę jesteś zafascynowana tą nacją:)
Moja technika jest moją tajemnicą;) Uwieść i porzucić:)))))))))
Dziękuje, wiem :)
Zafascynowana wieloma nacjami - gdyż od każdej można przyjąć coś wartościowego.
Tak myślałam...
ale o czym tak myślałaś?
wiem, że wiesz o Tyrmandzie;) Powinnaś wiedzieć:)
to nie od nacji od tylko od każdego człowieka...
Myślałam tak o Twojej technice :)
Zgadza się - od człowieka..
A właśnie .. wzorujesz się na kimś ?
hmmm dla mnie guru jest Tyrmand :)
Przeczytaj jego książkę ,, Filip,,.
Założę się ze Ci się spodoba. Też jest o czasach wojny - udaje francuskiego kelnera we Frankfurcie:)
Miłość, przyjaźń, wartości:)
A kto powiedział, że film jest dobry jak wszyscy równo dostają po pysku? Nie uważam, że Polacy zasługują na lanie po mordzie za II Wojnę Światową, tak samo jak Niemcy, bo niby dlaczego? Dlaczego mają w ogóle za tę tragedię obrywać, skoro sami byli ofiarami wojny! To wcale nie jest uczciwe, a piszesz o uczciwości.
Nawet, jeśli były jakieś negatywne przypadki, to AK nie była bandą brudasów i dzikusów, tak jak to zostało w tym filmie pokazane. Czy uważasz, że takie generalizowanie obrazu Polaka jest uczciwe?! Co to ma wspólnego z samokrytyką i dystansem, to nie wiem!
Dlaczego ci, którzy walczą z antysemityzmem zwykle dopuszczają się antypolonizmu najwyższej próby! Czy Ciebie to nie zastanawia?!
Niestety 20 lat liberalnej propagandy robi swoje i tak oto dochowaliśmy się pokolenia, które cieszy buźkę i krzyczy "jeszcze, jeszcze", gdy ktoś mu w tę buźkę na chama pluje.
Czasem trzeba być twardym i przyjąć każdy cios jeśli jest zasłużony.
To tyle co mam Ci do "powiedzenia ".
Moim zdaniem każdy cios w tym filmie był sprawiedliwy ( odnośnie wszystkich wątków - dlaczego skupiacie się wyłącznie na Polskim ? ) . To wszystko.
Dobrze ale ów film nie został nakręcony specjalnie dla nas . Nie jest on tylko o nas...
Czemu więc nie można by się zagłębić w inne wątki - również interesujące i poniekąd dla nas Polaków ważne ?
Sądzę że jesli już ... nie było to zamierzone. Weź pod uwagę to że wiele scen na pewno odpadło przy montowaniu.
Tym bardziej że konsultantem był niemiecki Żyd....więc zapewne odpadły te sceny ukazujące w trochę lepszym świetle AK;)
wiele :) Ten serial był chyba za krótki - mogli by rozwinąć wątek Polski - wtedy nie było by dywagacji na temat czy odtworzyli historię sprawiedliwie czy też nie.
Obraz Polaków pokazany w 3-odcinkowym serialu był zbyt ubogi. Stawia się więc wiele pytań. Niepotrzebnie.
Z tym się akurat zgadzam, tylko że to nie zmienia faktu, że obraz Polaków w tym filmie jest wypaczony. Nie wspomniano o żadnej organizacji pomagającej żydom, a AK przedstawiono jako antysemicką, a przecież AK często pomagało żydom - najprostszy przykład (z uwagi na późną porę nie mam głowy do wymyślania innego ;p) wspieranie powstania w getcie warszawskim. W tym serialu natomiast AK okazało się organizacją gorszą od SS, a jej członkowie płytcy i prymitywni.
Getto-przypomniała mi się sprawa wykupowania przez Żydów broni ,za ciężkie pieniądze od AK...
Oczywiście nie generalizujmy.. AK pomagało , bywało obojętne, szkodziło.
Czy to nie wystarczy - po prostu przy każdej organizacji zbrojnej jest jakieś ALE.
Przyjmując niezwykle naiwnie, że to nie było działanie celowe (kto w to wierzy?!!!), to też źle świadczy o twórcach i ich odpowiedzialności za swe - ekhm - """dzieło""". Jak się za coś bierze, to wypada to potraktować serio (zwłaszcza tak delikatną tematykę!), tym czasem oni wypuścili wybrakowany film (wg Twojej teorii), a bubel trudno chwalić, czyż nie?
"Polski wątek" - przedstawiony w taki sposób - mi ubliża - dlatego się nim tutaj zająłem. Pozdrawiam.
"AK nie była bandą brudasów i dzikusów" - co innego AK w dużym mieście, z dostępem do zdobyczy ówczesnej cywilizacji, do kobiet, lektur itp. a co innego ludzie żyjący w ziemiankach w lesie. I to nie tydzień, jak na obozie harcerskim, a żyjący tak rok, czy dwa. Gwarantuję ci że po miesiącu takiego życia wyglądałbyś i zachowywał się nie lepiej niż ci partyzanci z filmu.
No, ale takie rzeczy nie zostały w tym filmie wytłumaczone, więc nie dopowiadaj czegoś, czego twórcy nie uwzględnili z premedytacją, żeby zmasakrować obraz Polskiego żołnierza i Polaka! Kogo Ty w ogóle bronisz?! Ty i inni czujecie się dzikusami? Wasze prawo, ale proszę to robić na własną rękę/pod własnym nazwiskiem - mnie i innych Polaków do swoich kompleksów proszę nie mieszać. ;)
Chyba nie rozumiesz co piszę. Gdyby pokazali partyzantów mieszkających rok w lesie, jako np. dzielnych i wymuskanych chłopców z "Czasu honoru" to dopiero byłaby masakra i bajka.
Tu pokazano sprawę po prostu realnie i tyle. Tak po prostu wyglądali ludzie żyjący latami w lesie, w ziemiankach czy namiotach. Nie widzisz tego ?
Obawiam się, że ze wzrokiem i z dostrzeżeniem prawdziwej wymowy tych "polskich" scen, to nie ja mam tutaj problemy.
No a konkretnie ? Źle pokazano partyzantów, nierealnie ? Za brudni są, za słabo ogoleni ? Czy może za mało górnolotnie się wyrażają ?
Nie zdarzali się w ówczesnej Polsce nawiedzeni antysemici ? Wtedy mieliśmy parę milionów polskich obywateli żydowskiego pochodzenia, więc antysemici pewnie byli liczniejsi niż teraz, gdy mamy Żydów tyle co kot napłakał, a antysemitów wciąż nie brak.
To i w oddziałku AK mógł się chyba niejeden trafić co to chciałby Żydów (i nie tylko ich) "topić jak koty".
Co ty w ogóle wiesz o przedwojennej Polsce, chyba tylko tyle co w komediach z Dodkiem Dymszą zobaczyłeś.
Ale to ty piszesz o brudnych mundurach, mi poszło o wydźwięk – „dzikusy z buszu”! Film operuje symbolami - znakami i to je zapamiętuje widownia. Powtarzam się - widownia w Niemczech, na świecie nie ma zwykle zielonego pojęcia, czym była AK i to był jej pierwszy kontakt z "Polakami w czasie II WŚ" - i to jest manipulacja! Manipulacją jest również (przede wszystkim!) zachwianie proporcji. Nie wiem, sam jesteś antysemitą, że taki "stereotypowy Polak" cię nie drażni, czy też może nie czujesz się Polakiem, że cię to nie rusza?
Tak, ja nic nie wiem - ty wiesz wszystko!
wczoraj ocena: 7
czytałem "medaliony" "przeżyłem więc jestem" "dziewczynka w zielonym sweterku" oglądałem "życie jest piękne" czy "liste schindlera" dlatego bardzo mi się nie podoba wybielanie się Niemców i oczernianie AK-owców, przecież Niemieccy naziści nie wzięli się z kosmosu tylko zostali wybrani w demokratycznych wyborach!!!!! w których przedstawiali swój program, mówisz że jest nas najwięcej bo było u nas najwięcej Żydów, ale Polska to jedyny kraj gdzie za ukrywanie Żydów odrazu była kara śmierci. A propo odbijania pociągów z Żydami:
Próba odbicia więźniów z pociągu w Nurcu-Stacji
W grudniu 1942 r. patrol AK dowodzony przez sierżanta „Sępa" (Kazimierz Wyszyński) zatrzymał pod Nurcem na wschód od Siemiatycz pociąg wiozący Żydów transportowanych z Wilna do Treblinki. Ci nie chcieli opuścić wagonów. Partyzanci trzymając w szachu litewskich konwojentów, którzy zabarykadowali się w swym wagonie, tłumaczyli Żydom, że jadą na pewną śmierć. W odpowiedzi usłyszeli, że jadą nie na śmierć, lecz do pracy, bo kazano im zabrać potrzebne do niej narzędzia.
Informacja pochodzi z książki:
Zagłada Żydów (1939 – 1945) wydanie II poprawione i poszerzone
I jako przykład mordów AK na Żydach podaje Pani zdarzenie gdzie zginęło 6 Żydów. I to ma być przykład dający podstawę do jakiejkolwiek odpowiedzialności organizacji(Armii Krajowej) gdzie uczestniczyło 400 tys członków, mimo iż żaden dokument, żaden rozkaz nie daje jakiejkolwiek podstawy do obarczania AK jako organizacji antysemickiej.Armia Krajowa była bezpośrednio podległa pod rząd polski w Londynie uznawany przez całą społeczność międzynarodową.Armia Krajowa udzielała czynnej pomocy Żydom w czasie okupacji niemieckiej.W skład Armii Krajowej wchodziło wielu Żydów.
Fajna, uzasadniona opinia i to mi się podoba. Nawet jeśli nie zgadzam się z nią do końca. Zgoda, że nie wszyscy Polacy byli święci i trzeba się z tym pogodzić. To też nie był film dokumentalny, a fabularny. Jednak to nie zmienia faktu, że moim zdaniem ten serial jest przeciętny. Piękne kostiumy, oprawa, muzyka, to niestety nie wystarczy. Wiele rzeczy było do przewidzenia, a postacie momentami szablonowe (i to mi bardziej przeszkadzało, obojętnie jakiej byłyby narodowości te postaci, nie znoszę szablonów, że jedna grupa to ci dobrzy, a druga to ci źli). Serial tak do obejrzenia na jeden raz, nie wyróżnia się też za specjalnie wśród innych o takiej tematyce. To polskie media po prostu zrobili reklamę, przyczepiając łatkę "kontrowersyjny".