PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=771634}

Opowieść podręcznej

The Handmaid's Tale
2017 - 2025
7,9 79 tys. ocen
7,9 10 1 78849
7,8 27 krytyków
Opowieść podręcznej
powrót do forum serialu Opowieść podręcznej

niepokojąco aktualny....

tnils

XDDD

ocenił(a) serial na 8
tnils

koń by się uśmiał z tych waszych wypocin... serial jest o tym co funduje nam każdy fanatyzm religijny, jedny bardziej drugi mniej etc. co w takim razie funduje nam fanatyzm antyreligijny, fanatyzm feministyczny, fanatyzm social-mediów i dobrego look(u) bądź fanatyzm poprawności politycznej nie wspominając już o fanatyzmie mamony i hedonizmu?? (można mnożyć i mnożyć)
Prawa kobiet w Polsce są gwałcone, do tego stopnia, że Środa, Szczuka, Szydło i Pawłowicz oraz Ostaszewska, Cielecka i Janda myślą czy nie emigrować i przywdziać hidżabu - są już nawet z łyżwą na skroni ;) (wersja dla sportsmenek) (nawet Chyra jest już z Polski tylko a nie Polakiem :DDD)
Więc proszę skończyć z tym politycznym biadoleniem, wrócić do swoich starych nawyków nabierania wody w usta, gdy wybuchał raz po raz jakiś skandal z przyklejonym frazesem na końcu języka - nie interesuje mnie polityka i nie udawać stróża, rycerza, szermierza w walce o lepsze jutro, bo tak naprawdę nie dzieje się nic i nie stanie się nic aż do końca...

tnils

Tak, świat Zachodu dąży do samozagłady ale istnieje w ludziach naturalny instynkt przetrwania. Po każdej epoce liberalizmu nadchodzi zepsucie i upadek a ludzie desperacko broniąc się przed wymarciem zwracają się drugą skrajność. W Polsce ten balans nie jest aż tak wielki jak na zachodzie, więc w ogóle nie widzę takiego zagrożenia. Ale Zachód - to już się dzieje. Populacja wyznająca liberalne wartości biologicznie wymiera i zostaje zastąpiona przez konserwatywną, bogobojną populację muzułmanów.

ocenił(a) serial na 8
tnils

Trochę jak nasz kraj po wprowadzeniu wszystkich ustaw przez aktualny rząd

ocenił(a) serial na 10
tnils

Właśnie chciałam napisać to samo!! Mam wrażenie, że patrzymy w przyszłość...

tnils

No właśnie! doskonale pokazuje do czego prowadzi kobiecy fanatyzm i kompleks na punkcie równości płci, w końcu nie kto inny a kobieta stoi za taką a nie inną rzeczywistością w tym serialu. Podobnie jest z innym grupami społecznymi, mają dobrze ale ciągle jest mało i tak już będzie aż w końcu rzeczywiście ktoś nie wytrzyma i skończy się tak samo albo i gorzej. Doceniajmy to co mamy, co jest dla nas wspólne, zamiast budować, prowokować coraz skrajniejsze emocje, nastroje społeczne, a wszystko się kiedyś unormuje. A samo porównanie świata przedstawionego w serialu a tego który nas otacza, szczególnie w Polsce, pozostawię bez komentarza, bo jest szczytem totalnej ignorancji i braku szacunku dla kobiet, które podobny los dzielą w innych częściach świata.

dobryfilmowiec

Chyba coś ci się pomieszało w głowie.

lily333

Nie będę Cię komentował, bo chyba już wystarczająco często nawiedzasz ten wątek. Przeczytałem też sporo i doszedłem do wniosku, że prowadzenie dyskusji akurat z Tobą nie ma większego sensu.

dobryfilmowiec

Nie będziesz komentował, a jednak skomentowałeś. Sam nie wiesz czego chcesz i co mówisz.

ocenił(a) serial na 7
dobryfilmowiec

"Podobnie jest z innym grupami społecznymi, mają dobrze ale ciągle jest mało"

O jakich grupach społecznych piszesz? To nie ma działać tak, że po rzuceniu ochłapów dana grupa społeczna ma się zamknąć, bo przecież coś dostała, ma dobrze, ale nadal chce więcej. Chodzi o to, aby dostała równe prawa, co pozostałe grupy społeczne, to naprawdę nie jest ciężkie do zrozumienia i wyobrażenia sobie.

Z feminizmem się zgadzam, z feminazimem nie. Chcę równych praw i równego traktowania, nie chcę być traktowana lepiej niż mężczyźni i nie chcę, aby oni przez to cierpieli. Nie kręci mnie to i potępiam taki tok myślenia. Jednak zestawianie serialu z obecnymi czasami nie jest oznaką ignorancji. Jasne, że nie ma co zestawiać 1:1, ale nie jest dobrze. Jest źle. Wiem, że wielu ludziom, przede wszystkim mężczyznom wydaje się to śmieszne i traktują jako przewrażliwienie lub głupotę, ale dlatego, że was osobiście nie dotyczy. Poważnie, powiedz mi, jak kobieta może czuć się dobrze w kraju, w którym chcą jej ograniczyć wolność i zabronić o decydowaniu o swoim ciele, potem obejrzeć ten serial i nawet nie pomyśleć, że to wcale nie jest tak nierealna wizja? Zawsze zaczyna się małymi kroczkami. Osobiście nie wierzę w to, aby taka sytuacja u nas kiedykolwiek zawitała, ale nie można ignorować faktu, że powolnymi decyzjami chce się łamać prawa człowieka. Inna sprawa, że niektóre decyzje będą uderzać również w mężczyzn, tylko mało który zawraca sobie tym głowię.

ocenił(a) serial na 7
tnils

I o to chodzi. My mamy PiS z taką np. Sobecką czy Pawłowicz, Stany mają Trumpa. Populizm rośnie w siłę, ale to głupota wyborców ostatecznie doprowadzi do kolejnej katastrofy. Tak jak to było z Niemcami w latach 30.

ocenił(a) serial na 10
tnils

Hehe bez przesady, do tego daleko. Tylko wyjdę na miasto, a na ulicy same kobiety z wózkami, ciężko spotkać kogoś bez dziecka.

ocenił(a) serial na 8
ewelina_m

Hehe-Ewelinko ta władza by Ci kazała też w wózkiem zaiwaniać

ocenił(a) serial na 10
tnils

Jeśli faktycznie dzieci byłaby garstka to tak, ale obecnie jest ich tak dużo, że aż nie wiadomo skąd :D

ocenił(a) serial na 8
ewelina_m

ok nie o dzieci chodzi przecież tylko. nie wiesz skąd sie wzięły???:))

ocenił(a) serial na 10
tnils

No bocian przylatuje i podrzuca do komina. Tylko jak ktoś mieszka w bloku, to ciężej z kominem :/

ocenił(a) serial na 1
tnils

Niestety..az mam ciary, wszystko to przed naszymi oczami.......i nic z tym nie robimy....

ocenił(a) serial na 1
tnils

Niepokojące to ty masz iq, zdolności analityczne kobiet również są niepokojąco słabe że dają się tak dziecinnie sterować.

ocenił(a) serial na 5
tnils

Aktualny ? Wystarczy podmienić Boga na Stalina a wyznawców na NKWD i masz Historię Sovietów.

ocenił(a) serial na 6
tnils

niepokojąco wysoka ocena pomysł fajny ale sam serial nudnawy
to the man in the high castle o niebo lepszy

ocenił(a) serial na 9
tnils

Masz racje, wyznawcy wymyślonych bóstw w chmurach zawsze muszą narobić zamieszania na świecie.
Wystarczyłoby przestać wierzyć w te zabobony i życie stało by się prostsze.

tnils

Taa... Od razu przyszła mi na myśl Alabama i to co się tam obecnie dzieje.

Pozdrawiam

tnils

Ależ to się dzieje, tylko w wersji light. Cały biznes surogacji. Bogate pary hetero i gejowskie wykorzystują trudne położenie ekonomiczne kobiet, aby korzystać z ich brzuchów. Ale o ile jest to w służbie najwyższego dobra, czyli szczęścia gejów, to feministki nie mają z tym problemu.

ocenił(a) serial na 3
tnils

Hmmm - jasne. Oczywiście, jest przerażający i każda z tych rzeczy działa sie/dzieje się dzisiaj (najczęściej nie wszystkie na raz) na świecie. Ale bez obrażania i z argumentami - czy to nie jest kompletnie nierealne??? USA czyli zakładamy że jakieś państwo rozwinięte - nagle okazuje się w jednej sekundzie, że 99 procent mężczyzn jest absolutnie za tym, żeby tak było czyli kompletnie zdziczenie, mimo iż uważamy się za rozwinięte społeczeństwa USA poprawne politycznie LGBT plus moda ogromna. Poza tym nagle w jednej chwili skąd wzięli typu facetów chętnych żeby z bronią w ręku wchodzić wszędzie i terroryzować kobiety??? Skąd się nagle ich tylu wzięło - pół kraju przez lata się do tego przygotowywało?? Jest to przedstawione tak idiotycznie nierealnie, że nie da się tego oglądać kiedy nie lubi się tak bzdurnego założenia.

tnils

Ba zaczątki tego co jest pokazane w filmie były w czasie ''Pandemii'' .

tnils

Na szczęście Trump wygrał więc wizja na jakiś czas się oddaliła

tnils

xDDD aktualny xDDD