Pamiętniki wampirów

The Vampire Diaries
2009 - 2017
7,7 123 tys. ocen
7,7 10 1 122860
6,0 5 krytyków
Pamiętniki wampirów
powrót do forum serialu Pamiętniki wampirów
ocenił(a) serial na 7

Okej, ale w czym jest lepsze Steferine? Fani Stefana uważają, że Elena jest szmatą, bo spała z obydwoma braćmi, a jej związek z Damonem jest niesmaczny z tego też powodu. Przecież Kath sypiała z obydwoma braćmi niemal jednocześnie, więc nie wiem czemu Kath się lubi, a Elenę uważa za szmatę. Nie mówiąc już o tym, że Stefan nienawidzi Kath, więc ja na razie Steferine nie kupuje.

użytkownik usunięty
lola881

Chwila, chwila, chwila. Ja Kaśki nienawidzę, nie trawię tego babsztyla i uwierz mi, nie mam specjalnie ochoty oglądać jej ze Stefanem. I nie uważam Eleny za szmatę. Ale w tym fandomie też się dziwnie utarło, że tylko kobiety są oceniane pod względem doświadczeń seksualnych, a faceci już nie. Z iloma kobietami spał Damon? I przede wszystkim z jakimi? Nawet takimi które próbowały skrzywdzić Elenę. Ale mu się to wybaczyło, albo w ogóle nie miało za złe. Bądźmy obiektywni. Stefek też lepszy nie jest, przespał się z Rebeką, żeby się wyżyć na Elenie, a z rana próbował się wymknąć po cichaczu, jak nie powiem kto. Także ocenianie Eleny czy Katherine pod tym względem, ignorując totalnie wyczyny Damona i Stefka jest niesprawiedliwe. To samo tyczy się Stelenowców i ich podwójnych standardów.
Rzecz w tym, że jeśli mają dać Stefanowi jakiś love interest (a przecież to TVD, więc dostanie), to Katherine wydaje się być najlepszym wyborem. Stefek ma problem z wampiryzmem u swoich partnerek, to wiadomo. A nikt mi nie wmówi, nawet sam Stefek, że męczydupa nie żywi już żadnych uczuć do Kaśki, nawet tych głęboko zakopanych. Na jej zdjęcia spoglądał tęsknie przez kilkadziesiąt lat, nawet wtedy kiedy był już w związku z Eleną. Wersja Kath - human może wszystko zmienić. W zwiastunie jest nadal pyskata, ale z czasem to minie, zrobi się potulna jak baranek, nie będzie miała innego wyjścia. A Stefan lubi takie bezbronne istotki :]
Mówisz, że Stefan nienawidzi Kath. Pozostaje mi tylko zacytować jej słowa:"You hate me, huh? That sounds like the beggining of a love story, not the end of one" i przypomnieć, że Elena także nienawidziła Damona ;) A ten serial ma to do siebie, że jedyną osobą, która ponosi konsekwencje swoich czynów jest Damon. U reszty zakopywane są pod dywan i nie wpływają zbytnio na dalsze relacje z bohaterami. Z Katherine będzie to samo, już sam fakt że będzie mieszkać u Salvatorów jest wystarczający. Stefarine ma jakieś podstawy, historię. Steroline byłaby jakimś totalnym nieporozumieniem, gdyby wyjechali z jakimś romantycznym wątkiem to byłoby to zrobione na siłę i tyle.

WOW :O
http://media.tumblr.com/tumblr_m5sef5jWhk1qbqmel.gif

użytkownik usunięty
Kate123

Bez przesady, na szybko to pisałam:P

To chciałabym kiedyś przeczytać, jak coś napiszesz nie na szybko :)

ocenił(a) serial na 7

Ja się generalnie zgadzam. Po prostu nie mogę się nadziwić, że fani Stefana jednoczesnia gardza Elena, bo jest szmata, która sypiała z obydwoma braćmi i jednocześnie uwielbiają Kath i chcą ja ze Stefanem. Nie rozumiem czym sobie Elena zasłużyła na takie wyzwanie, a Kath na uwielbienie. Druga sprawa to wciąż nie widzę w czym Steferine jest lepsze od Steroline. Bo co prawda nie lubię ani jednej, ani drugiej, ale gdybym już miała wybrać miedzy Caro a Kath, to uważam Caro za o wiele lepsza osobę. A, że są fani Steroline to wcale mnie nie dziwi, sama im bardzo kibicowałam w drugim sezonie. Ja akurat uważam, że lepszego podkładu niż przyjaźń nie można sobie wyobrazić w związku. Miedzy Kath a Stefanem nie ma jak na razie nic, ani zaufania, ani sympatii, ani miłości, ani szacunku, ani przyjaźni, nic czego można by się było zaczepić. No, ale może się ta ich wielka miłość nagle odrodzi, kto ich tam wie. Teraz Kath będzie biednym człowieczkiem, a to zawsze bardziej Stefanowi pasowało, to mogą się sobą wzajemnie zaopiekować.

ocenił(a) serial na 1
lola881

Pozwól że wytłumaczę :)

- Elena nie jest nazywana "szmatą", bo ktoś ją uważa za puszczalską, a raczej chodzi tu o emocjonalne nastawienie do jej postaci po 4 sezonie - odeszła od Stefana w smutnych okolicznościach i nie ma co się dziwić że fani Steleny czy samego Stefana jej nie lubią - mają do tego prawo. Tak negatywne sformułowania pisane są raczej pół serio lub w nerwach. Sypianie z Damonem nie jest więc w tym wszystkim najistotniejsze.

Steferine vs. Steroline

- Caro jest postacią nudną, bez polotu. Katherine natomiast ma pazur i nie jest pusta. Poza tym Caroline miała za dużo mężczyzn z jednego otoczenia - jak dla mnie może mieć i 1000, ale nie bliskich znajomych...litości. Do tego jest przyjaciółką obojga - Stefana i Eleny i nadal kibicuje ich związkowi. Trochę by to było ohydne gdyby nagle się zaczęła spotykać z byłym Eleny. Caro to też "nowa Lexi".
- Steferine miało jakąś "historię", jest się za co złapać. Stefan jest jedynym mężczyzną o którego Kath kiedykolwiek dbała - nie chciała by umarł. W 3 sezonie przyznała się mu, że czasem zdarza jej się dopuszczać do siebie uczucia i że dba o to by Stefan je odzyskał.
- Na jakimś etapie Elena nienawidziła Damona, a jednak to Was nie powstrzymało przed shippowaniem... Stefan może i nie szaleje teraz za Katherine, ale czy to się nie może zmienić, tak jak u DE?
- Dlaczego niby Katheriene nie zasługuje na odkupienie? Bo rozumiem, że w przypadku Damona jest nim związek z Eleną... Gorsze rzeczy w tym serialu robili, a jednak podwójne standardy nadal działają.
Nie twierdzę oczywiście, że Katherine jest postacią pozytywną (bo nie jest), może więc właśnie dlatego potrzebuje kogoś takiego jak Stefan który mógłby ją naprostować - tak jak uczucia Eleny zmieniły Damona.

Poza tym, czy takie "trudne shipy" typu Delena, Steferine czy nawet Klaroline (którym gardzę) nie są z natury ciekawsze do oglądania? Jak mi każą oglądać nudne do granic możliwości Steroline to ja wysiadam.

ocenił(a) serial na 7
Slutty_Pumpkin

Hej:) Ty mówisz tak, ja z kolei czytałam wśród osób kibicujących Steferine opinie, że związek Deleny jest obrzydliwy, bo Elena spała najpierw ze Stefanem,a teraz jego bratem. Mnie się tutaj coś wyklucza. No, ale dobra. Powiedzmy, że ile ludzi tyle opinii, jedni mówią tak, inni inaczej, trudno odpowiadać za cały fandom.

Caro jest aktualnie nudną postacią, ale nie zawsze tak było. Bardzo lubiłam kiedyś tę dziewczynę i gdyby jej napisać porządny wątek można ją jeszcze uratować :D Kath tez była już w 4 sezonie beznadziejną postacią, to już nie jest ta Kath co kiedyś.
Przyjaźnie damsko-męskie są trudne. Zazwyczaj jedna ze stron coś tam czuje do drugiej. Jasne, da się, z Lexi się udało, ale czy Caro jest drugą Lexi, tego nie wiem. Sama Lexi już rzucała jakieś aluzje odnośnie Steroline, Jakby nie patrzeć Caro zawsze jest przy Stefanie kiedy ten jej potrzebuje i vice versa, widać że zawsze mogą na siebie liczyć. A Caroline już w pierwszym sezonie świdrowała wzrokiem za Stefanem :) z jej strony zawsze to było coś więcej, takie mam wrażenie.
Steferine kiedyś było, ale to taka już historia sprzed lat, może się odrodzić uczucie, ale Kath moim zdaniem musiałaby się zmienić. Stefan lubi sobie idealizować swoje kobiety, więc pewnie kochał tamtą Kath, którą uważał za ideał, ale teraz kiedy Kath się pojawiła już nie zauważyłam z jego strony tych uczuć.
Nie zrozum mnie źle, ja nie shipuje ani Steferine, ani Steroline, ale też jak historia zostanie dobrze napisana to z każdej z tych par może coś być. Po prostu nie widzę nic złego w Steroline, lubię takie historie miłosne oparte na przyjaźni, kiedy coś się buduje stopniowo, a uczucia klarują się z czasem. Nie jestem fanem Stefana, więc raczej nie będę się fascynować jego historią miłosną, ale tez nie życzę mu źle. Gdyby Kath przeszła metamorfozę i stała się bardziej ludzka (teraz ma okazję:D) to wtedy bym może to kupiła. Ale z drugiej strony czy ktoś chce, żeby Kaśka była dobra? Bo ja mam wrażenie, że nie. (chociaż ja akurat jestem za:P) No to w takim razie taka Kath jaka jest obecnie czyli zdradliwa, fałszywa i dbająca tylko o własny tyłek nie pasuje do Stefana ani trochę. Może jestem tak bardzo na nie, bo Kath aktualnie nie znoszę. Same jej miny i dzióbek doprowadzają mnie do szału :D ale każdy ma jakieś swoje sympatie i antypatie:) tak być musi :)
Ja też wolę z założenia trudne shipy, ale nie zawsze. Klaroline nienawidzę szczerze. A czasami takie spokojnie wyłaniające się uczucia między postaciami budują niezwykle uroczy wątek. Ale jeszcze raz podkreślam, nie jestem tutaj po żadnej ze stron, to tylko takie moje odczucia. A sama jestem ciekawa jak to poprowadzą. Trudno tak dywagować bez podstaw. Dopiero jak się coś wyklaruje, Steroline albo Steferine, będzie można ocenić co z tego wyszło :)

ocenił(a) serial na 1
lola881

:)
Powiedzmy tak - nie sądzę że ludzie którzy za największy problem Stefana uważają seks Damona z Eleną, to ci sami ludzie którzy shippują go z Katherine. Tak jak słusznie zauważyłaś fandom, to nie jakaś jednolita forma życia w której się wszyscy ze sobą zgadzają i kochają :D
Podejrzewam, że tak samo jest z fanami Damona - są ci za Deleną, są też ci za reaktywacją Datherine, są fani Bamona, byli też tacy co pewnie liczyli na "coś więcej" z Rebeką. Część lubi Stefana i co za tym idzie Defana, część życzy Stefowi śmierci :P

Caroline rzeczywiście miała epizod "bycia fajną" w 2 sezonie, no ale teraz ta postać się dla mnie pogrążyła. Jest dla mnie najgorszą postacią żeńską, a nie wiem czy ogólnie też nie w serialu. Dla mnie jako fanki Stefana (nie jakiejś mega obsesyjnej fanki, ale jednak fanki) realizowanie romansu pomiędzy jedną z ulubionych postaci, a najgorszą postacią byłoby policzkiem. Nie zniosłabym tego.
Dodatkowo Caroline jest uwikłana w zbyt dużo innych relacji - Nie wiadomo jaki jest status jej związku z Tylerem, a na horyzoncie pojawiają się nowi faceci. Jest jeszcze to widmo Klaroline, co do którego ohydności się zgadzamy :) Podsumowując - Caro z drugiego sezonu? Pewnie byłabym za. Caro obecna? Nigdy w życiu! Już wolę żeby Stefan umarł męczeńską śmiercią :D

Steferine -
Kath jest osobą bardzo wyrachowaną, podstępną, złośliwą - jasna sprawa że to widzę. Nauczyło ją tego doświadczenie. Denerwuję mnie to strasznie, że w oczach ogółu Klaus jest już "cacy", a za Katherine się ciągną w nieskończoność dużo mniejsze przewinienia. I nikt juz nie pamięta, że to Klaus jest winien nieszczęściom Kath. To przez te stulecia życia w ukryciu przed nim zatarły się w niej ludzkie odruchy.
I to też nie tak, że ja chcę reaktywacji Steferine "od zera" do "big love" w 2 czy 3 odcinki. No ale litości... scenarzyści mają na to cały sezon. Można by odseparować Stefana od Deleny, dać Elenie spokój z tym podtrzymywaniem na siłę SE i po problemie. Napisałaś, że nie widziałaś w Stefanie w 3 czy 4 sezonie uczuć do Katherine. Tak - wcześniej ich nie było, bo Stefan kochał Elenę i chciał być jej wierny. No ale teraz? Człowieczeństwo zapewne nauczy Kath pokory i jej romans ze Stefanem ma szansę większą niż kiedykolwiek wcześniej, bo Stefan jest nareszcie WOLNY.
No ale co ja się oszukuję, na to geniusze pewnie nie wpadną, bo trójkąt musi być ;/

Rozumiem jednak, że jak się nie lubi Stefana, to "z kim Stefan skończy" nie jest priorytetem :P

ocenił(a) serial na 7
Slutty_Pumpkin

No wiesz...priorytetem nie jest :P ale nie życzę mu źle, bez przesady :D nie jestem z tych co się cieszą, że Stefan leży na dnie jeziora ;) Ale właśnie dlatego, że nie życzę mu źle to nie za bardzo widzę go w związku z podstępną, wredną i samolubną Kath. Bardzo trudno dostrzec w Kath coś dobrego. Wiesz, ja nie lubię ani Caro ani Kath, tak szczerze, ale gdybym miała wybierać to wolę Caro. Pewnie dlatego nasza ocena tych związków tak się różni:) Dla mnie warunkiem Steferine jest zmiana w Kaśce. Jeżeli to nastąpi może będę na tak. Problem w tym, że ludzie chyba nie lubią kiedy złe postaci przechodzą na dobrą stronę mocy ;) Patrząc na to jaka obecnie jest Katherine a jaki Stefan to jestem na nie:) Chociaż właściwie to przyjmę wszystko poza powrotem epickiego trójkąta, na który już patrzeć nie mogę. Tylko, że scenarzyści będą to chyba ciągnąć w nieskończoność, psując serial do reszty:/ Pożyjemy, zobaczymy:) A jeżeli chodzi o Klausa to ja akurat jestem z tych dziwaków, którzy go nie lubią :D

ocenił(a) serial na 1
lola881

Ale ja właśnie głęboko wierzę, że "zmiana w Kaśce" może nastąpić :D I to właśnie u boku Stefana. Dla mnie Stefan zawsze był "przedłużeniem jej człowieczeństwa", jedynym powodem dla którego Katherine się starała.
Steroline oczywiście mogłoby zaistnieć, ale nie byłoby w tym nic ciekawego, bo nie wymaga od żadnej z postaci zmian. Klasyczny przypadek dwóch przyjaciół co po latach się schodzą z tzw "braku laku", nic w tym ekscytującego.

" Problem w tym, że ludzie chyba nie lubią kiedy złe postaci przechodzą na dobrą stronę mocy ;) " - I to samo się tyczy Damona, część osób chciałoby powrotu Damona z 1 sezonu - no ale ja wierzę w rozwój postaci i dlatego pokładam nadzieję w Katherine.

Masz rację, pożyjemy zobaczymy, oby choć "spróbowali" zadowolić oba fandomy (niekoniecznie Eleną), a nie tak jak dotychczas :D

lola881

Slutty powiedziala ze zaczęla dyskusje w tym temacie. Z ciekawosci zajrzalem. Co do tych wypowiedzi o Katherine, to zaytuję jeden ze spoilerów, który uszedł jakos uwadze powszechnej - a są doslownymi cytatami Dries i Plec.

tłumaczenie wlasne i wierne:

"Bedzie nam dane zobaczyc mordęgę jaką dla Katherine jest bycie człowiekiem. "Na etapie na jakim jesteśmy, był to mój ulubiony wątek do napisania, bo po prostu Katherine jest beznadziejna we wszystkim co robi. To zabawne, zobaczyć ją taką taką bezbronną i słabą", zaznaczyła Dries. Katherine przeżyje ciężkie chwile próbując przystosować się do swojego nowego ludzkiego stanu. Dla wszystkich tych, którzy zastanawiają się, dlaczego nie może ona po prostu poprosić kogoś, by przemienił ją w wampira, Dries odpowiada, że Katherine nie podejmie ryzyka własnej śmierci, zdając sobie sprawę, że zażyte lekarstwo mogło uniemożliwić jej powrót do wampiryzmu.
Nie należy się także spodziewać, milszej odsłony ludzkiej Katherine na poczekaniu. "Ona pozostanie tą samą kłamliwą, manipulującą suką", zapewniła Dries. Istnieją jednak plany, aby rozwinąć u niej z czasem jakieś czułe punkty. Dries dodała, że Katherine będzie kontunuować swoją zabawną relację z Damonem, "Nie zamierzam zaspoilerować, ale w związku z jej wątkiem tym sezonie, być może uda jej się znaleźć sposób, aby być kochanym przez kogoś innego."

Ostatnie zdania moim zdaniem wskazują ze Kath się zmieni i stanie się love intrest dla "kogos" - i bądzmy szczerzy. Sa tylko potencjalnie 2 opcje (a w moim przekonaniu jedna - i jest nią Stefan)

ocenił(a) serial na 7
robb264

O rany, tak sobie tylko rozmawiamy. nie wiem czemu o tym gadacie w swoim wątku, mam nadzieję, że mi się tam za bardzo nie oberwało, wyraziłam tylko swoje ogólne zdanie.
ale dzięki za ten spoiler i tłumaczenie, ja ostatnio nie za bardzo interesuję się tvd, więc nie znam zbyt wielu spoilerów. Jak wątek Kath zostanie dobrze przeprowadzony to może wróci moja sympatia do niej. Na razie jej brak :) A co wyjdzie ze Steferine to się przekonamy:)

lola881

Slutty tylko powiedziala rano ze gadala z wami o TVD i sobie zajrzalem - tyle. Nie bylo zadnego obgadywania. Poza tym cię nie atakuję - tylko dalem spoiler pokazujący, ze matamorfoza Kath jest mozliwa. Tyle.

ocenił(a) serial na 7
robb264

Ok, dzięki:) Przeczytałam, może coś z Kaśki jeszcze będzie:)

użytkownik usunięty
_Sloneczko_2034

http://25.media.tumblr.com/ba57e28f4895d9f8aee65490a9788e3a/tumblr_moynynRQPT1rf 14eeo1_250.gif

?

użytkownik usunięty
Kate123

Jest pięknie Kate, jest pięknie:D

A dlaczego? :D

użytkownik usunięty
Kate123

Bo mój OTP zaręczy się za 13 dni w rytmach "All you need is love" :D

AAAAAAAAAA, zazdroszczę :D

użytkownik usunięty
Kate123

http://my-life-as-a-cupcake.tumblr.com/post/61099800399/raincloudsklaine-x-oh-my -klaineeee pośpiewaj ze mną:D

There's nothing you can do that can't be done,
nothing you can sing that can't be sung,
nothing you can say ...
But you can learn how to play the game,
it's easy.

użytkownik usunięty
Kate123

Nothing you can make that can't be made,
no one you can save that can't be saved,
nothing you can do ...
But you can learn how to be you in time,
it's easy.

All you need is love,
all you need is love,
all you need is love, love.
Love is all you need.

(Love, Love, Love
Love, Love, Love
Love, Love, Love)

All you need is love,
all you need is love,
all you need is love, love.
Love is all you need.

użytkownik usunięty
Kate123

Kate, są jakieś wieści o OUAT?

Tu jest trochę rzeczy http://www.ksitetv.com/category/once-upon-a-time

użytkownik usunięty
Kate123

O, dzięki:* Przejrzę:)

ocenił(a) serial na 6

Szykuje sie zajebisty sezon:
awwwww http://www.youtube.com/watch?v=P5HDmsx0eWg

użytkownik usunięty
byledopiatku

Oj będzie:D Masakra ile tych seriali mam w tym roku:D Nieźle się tego nazbierało.

ocenił(a) serial na 7

pojawiło się jeszcze nowe, rozszerzone promo HoD http://www.spoilertv.com/2013/09/hart-of-dixie-season-3-extended-promo.html Już trochę lepiej wypada niż to krótkie.

użytkownik usunięty
lola881

Lepiej, ale wciąż nie rozumiem dlaczego wszyscy są na nią tak wkurzeni. Bo wyjechała na parę miesięcy? I ten tekst Lemon.. błagam, jeśli ona będzie chodzić z Wadem...:/

ocenił(a) serial na 6

Uwielbiam Mala Syrenke :D Generalnie jest teraz duzo fajnych seriali....

_Sloneczko_2034

Skoro rozmawiacie tu na różne tematy to mam takie pytanie, czy któraś z was może czytała serię Dary Anioła? A jeśli tak to oglądałyście film?

_Sloneczko_2034

http://24.media.tumblr.com/tumblr_lriry2vMX51qeagjro1_500.jpg :D

użytkownik usunięty
Rainn

O matko, gpoy:D

Rainn

GPOY :DDD

użytkownik usunięty
_Sloneczko_2034

Kejt, jesteś?:D

Jestem :) Co tam, Bluszek? :)

użytkownik usunięty
Kate123

Chcesz się pobawić w "który to odcinek"?:P Bo potrzebuję zidentyfikować kilka gifów :D

Jasne :D Ale nie obiecuję, że będę wszystko wiedzieć :D

użytkownik usunięty
Kate123

Spoko, jak nie będziesz wiedzieć to pisz "pass" czy coś;D
Pierwszy: http://31.media.tumblr.com/6cca9647155086f8b438968cfb288d03/tumblr_msxgjw0j6t1rf z7upo4_250.gif
To chyba ze Stelenowej, więc nie spodziewam się że ktokolwie wie:D

OK :D
2x14, chyba :D
Tak, właśnie ze Stelenowej :D

użytkownik usunięty
Kate123

Na pewno? :P Bo autorka napisała że to z 1 sezonu: http://salvacests.tumblr.com/post/60869775536 Nie będę sprawdzała tej sceny na youtube z pewnością xD
Okej, następne: http://31.media.tumblr.com/b818023f0c1e961d20a6279f1f6c0aac/tumblr_mqz937kAdl1s3 ad1ro4_250.gif
http://25.media.tumblr.com/6fb34d7c068cd9538265b1b28d620611/tumblr_mlxlw3O3D61rp g4d8o2_250.gif

MAM :D Caro jest z 1x12 :D

Kate123

A Damon z 1x04 :D

użytkownik usunięty
Rainn

Dzięki:D

użytkownik usunięty
Kate123

To miało być w stylu "Jeden z dziesięciu", a Ty psujesz zabawę:D Foch.

Dobra, postaram się szybciej :D Rainek mi pomoże :D

użytkownik usunięty
Kate123

Nic już nie wklejam, bo mam wyrzuty sumienia, że specjalnie dla mnie szukasz:P