Pamiętniki wampirów

The Vampire Diaries
2009 - 2017
7,7 123 tys. ocen
7,7 10 1 122874
6,0 5 krytyków
Pamiętniki wampirów
powrót do forum serialu Pamiętniki wampirów

Temat 20 ;)

Poprzedni temat:
http://www.filmweb.pl/serial/Pami%C4%99tniki+wampir%C3%B3w-2009-502112/discussio n/Stefan+Silas+i+przyjaciele,2273682#topic_2273682

ocenił(a) serial na 1
robb264

A tak, dużo angielskiego to rzuciłam okiem :D Tylko już zapomniałam :)

Slutty_Pumpkin

skan w wysokiej jakosci :d

https://pbs.twimg.com/media/BUEPEXhCAAAwMFz.jpg:large

jaja o Aaronie :P

Slutty_Pumpkin

Pojawia się w 5 odcinku - więc te nawiązania z tytulem dot. jego i Eleny.

ocenił(a) serial na 1
robb264

łe... wyprzedziłeś mnie :D

Slutty_Pumpkin

ale w czym? w przemysleniach :D ? czy we wklejeniu skanu?

Więc moze 5x04 związany jest ze Stefanem? Juz chyba czas wyjsc spod wody :D
5x04 bylby idealny - te pararelki :d

ocenił(a) serial na 1
robb264

W tym komentarzu o 5 odcinku :P chciałam już zacząć pisać i pojawił się twój :D

5x04 sounds perfect :D Tym bardziej, że skoro 5x03 jest o eksplorowaniu historii Silasa, to nie ma co ze Stefanem czekać dłużej, bo do tego czasu będą już wiedzieć że to Silas raczej.

Slutty_Pumpkin

5x04. For Whom The Bell Tolls is the name of an Earnest Hemingway novel. The story of Robert Jordan, a young American in the International Brigades attached to an antifascist guerilla unit in the mountains of Spain, it tells of loyalty and courage, love and defeat, and the tragic death of an ideal. Some main themes include loss of innocence, romantic love as salvation, desire of suicide over torture, and mortality.

upadek ideałów - chodzi o milosc Stefana do Eleny?
milosc romantyczna jako zbawienie?
utrata niewinnosci - nowy Stefan - taki bez zludzen

Komu bije dzwon (For Whom the Bell Tolls) – powieść Ernesta Hemingwaya, opublikowana w 1940. Obok opowiadania Stary człowiek i morze jest uważana za najważniejsze dzieło autora. Opowiada ona o oddziale partyzanckim walczącym po stronie Republikanów podczas hiszpańskiej wojny domowej. Jest studium psychologicznym człowieka będącego świadkiem okrucieństw wojny.

Główne tematy

Śmierć - jest elementem towarzyszącym bohaterom przez cały czas. Partyzanci wydają się być przekonani, iż niedługo zginą.Robert z lekkością opowiada o korzyściach płynących z dobijania rannych na ich własne życzenie. Uważa, że jest to konieczność i sam mówi, że wybrałby taką drogę. Pokazuje to oswojenie się walczących ludzi z możliwym nagłym końcem własnego istnienia.

Wpływ ideologii - Książka opisuje okrucieństwo ludzi, którzy dopuszczali się jego pod wpływem ideologii, np. opowieść Pilar o wybuchu rewolucji w jej miasteczku, gdzie dobrze znani sobie ludzie dzielą się na dwie strony. Doprowadza to do mordowania swoich sąsiadów przez pijany tłum rewolucjonistów, pałający żądzą zemsty.

Partyzanci wielokrotnie wspominają o swoich dylematach moralnych. Zauważają, iż przynależność do wojsk Republiki lub Franco często było dziełem przypadku. Dostrzegają w niektórych wrogach prostych ludzi, nie faszystów jak przyjęło się ich określać.

Rozważania o bycie ludzkim - zakamuflowane rozważania na ten temat pojawiają się np. przy walce czy podczas przeplatających się opowieści o Corridzie. Robert Jordan stwierdza, iż zabijanie ludzi nie różni się niczym od polowania. Stwierdza, że człowiek jest tylko celem w który trzeba trafić. Także w momencie rozmowy Roberta z Anselmem na temat polowania, podejmują temat podobieństw między ludźmi a zwierzętami.
Także, gdy na końcu powieści leży czekając na śmierć zastanawia się nad nią

Moze to jednak odcinek bedzie poswięcony Katherine i temu weteranowi? Bo to tez mozliwe :/ Chu.j z tym - marnują zawsze swietne okazje.

robb264

przy okazji przupomnienie:

The 4th ep. of this season's TVD had me sobbing so hard on the plane that I had to cover my face with a napkin every time someone walked by. -----JP --moze jednak Julie da nam to czego pragniemy :d Julka placze tylko na scenach Damona/Stefana - a raczej Damon nie jest teraz w najgorszym polozeniu.

ocenił(a) serial na 1
robb264

Rozpala to we mnie płomyk nadziei :)

Slutty_Pumpkin

A mnie to z wanną martwi. Mogą scenarzysci totalnie zacząc pararelowac jak to Elena jest "soulmate" Stefana i ze ona cos przeczuwa a Katherine nie.

Katherine jest w wannie i się moczy i nie ma wizji. Elena ma wizje.
Katherine nie moze rozpoznac ze cos jest nie tak ze "Stefanem" a w 5x02 Elenka tylko go dotknie i od razu pozna prawdę.

ku.r.wa - jak bedzie cos takiego - to jaka to jest podbudowa pod SK? Jaką logikę Julka wyznaje? Pierw niszczy bezlitosnie SE do granic mozliwsci a potem ją znowu buduje? WTF? Jak Stefan moze "move on" przy czyms takim? Jak dalej pokazują Elenkę jako tą wyjątkową - "jedyną".

Mam nadzieje ze jednak jest tylko jedna scena kąpielowa....

ocenił(a) serial na 1
robb264

OK, no to dzisiaj ja uspokajam.
Elena wyjeżdża studiować, będzie miała tam jakieś dramaty którymi musi się zająć. Według spoilerów jest teraz kobietą która dorosła do świadomości z kim chce być i tym kimś jest Damon. Julie nie może zniszczyć DE na starcie, owszem SE może mieć więź... ale Elena naprawdę chce by jej związek z Damonem wypalił i nie sądzę żeby Damon chciał to popsuć.
Myślmy logicznie, nawet gdyby Elena dowiedziała się że Stefan jest jej soulmate z powodu jakiejś kijowej więzi to chyba raczej nie powinna przekreślać związku z Damonem, bo wszechświat chciał inaczej. Gdzie byl wszechświat jak w 4x23 wybierała Damona, gdzie był wszechświat jak stopniowo zakochiwała się w Damonie? To pewnie będą te resztki ze stołu rzucone dla Stelenowców i tyle. Nie popadajmy w paranoję co drugi dzień :D

Slutty_Pumpkin

Nie chce by Elena była kims "wyjątkowym" dla Stefana czy tez odegrala jakąs wyjątkową rolę w jego wątku. Zżera to tylko czas antenowy jaki mogliby dac SK. To jest nawet gorsze niz te pomysly z "Matką Teresą" - a myslalem ze juz nic gorszego byc nie moze.

ocenił(a) serial na 1
robb264

Nie chcieć to ja nie chcę wielu rzeczy, ale wpływ mam na to zerowy to też biorę co mi dają. Elena to niestety główna bohaterka i trzeba się z tym liczyć. No i jakoś ten trójkąt muszą podtrzymać, według mnie to by nie było nawet najgorsze gdyby i Steferine miało trudną drogę do celu.
Z jednej strony Stefan wyjdzie z wody "bez uczuć" i ze starganą psychiką, a z drugiej Elena będzie mieć wątpliwości. Pokuszą trochę Datherine, pokuszą Steleną, tylko po to by nas bardziej zaskoczyć. Przynajmniej na to właśnie liczę.

ocenił(a) serial na 1
robb264

Poza tym, po wyjściu Stefan nie może być tym samym Stefanem. Pewnie nie będą mu w głowie romansy. Mogą pokusić tą SE - w końcu o tym jest trójkąt, no ale na końcu sezonu DE to przetrwa.

Slutty_Pumpkin

I to ma mnie pocieszyc? Ze Stef nie bedzie mial wcale wątków romansowych i zrobią z niego znowu klodę pod nogi dla DE jak w 4 sezonie - tak jakby jako postac indywidualna się nie liczył? Ma on jako "przezwycięzona przeszkoda" pomóc udowodnic epickosc i monumentalnosc DE - której nic nie pokona? Chyba się porzygam. Niech DE udowodniają swoją wspanialosc niszcząc inne postaci i wątki - wystarczająco duzo przez nich/dla nich zje.bali serial.

ocenił(a) serial na 1
robb264

Eh, nie mam siły na pocieszanie dziś - miałam ciężki dzień, a ty mi tu marudzisz :D Pół dnia spędziłam patrząc jak kobiety o krótkich, niezgrabnych nogach kupują spodnie o długości 7/8 z wieśniackim haftem na dole... a na dodatek okazało się, że nie mogę sobie kupić boskiego płaszcza, bo nie mają go już w moim rozmiarze ;(

Miałam na myśli to, że po samym wyjściu Stefana kiedy on będzie miał Elkę w dupie mogą popieprzyć coś o epickiej więzi i SE, a potem z biegiem sezonu dadzą sobie z tym spokój bo będą inne problemy. No i nie wierzę by Katherine był obojętny los Stefana gdy się dowie co się z nim stało. Mogą dać coś na miarę "może i Elena to twoja soulmate Stefan, ale to ja cię zawsze wybierałam i zawsze tak będzie, nie pozwól by jakiś tam wszechświat decydował za ciebie"

masz, to zwykle poprawia humor
http://images3.wikia.nocookie.net/__cb20130714090333/vampirediaries/images/b/b3/ STEFERINE.gif
http://25.media.tumblr.com/tumblr_mao6aqp7Fc1rz2cbjo1_500.gif
http://d3j5vwomefv46c.cloudfront.net/photos/thumb/673631908.gif?1350509087
http://24.media.tumblr.com/tumblr_lnoodcl7Gt1qj6y2ao1_500.gif
http://24.media.tumblr.com/tumblr_m8uofjRKtS1rugps2o1_500.gif

ocenił(a) serial na 1
Slutty_Pumpkin

Lubisz retro, to jeszcze to http://30.media.tumblr.com/tumblr_lpb8g4n9JD1qmcdtuo3_500.gif

ocenił(a) serial na 1
robb264

"Moze to jednak odcinek bedzie poswięcony Katherine i temu weteranowi? Bo to tez mozliwe :/ Chu.j z tym - marnują zawsze swietne okazje."

- a czy w tym wycofanym spoilerze nie było czasem że "W połowie sezonu Katherine zostanie uwięziona z weteranem"? Czy mam majaki jakieś?

Slutty_Pumpkin

tez mi się tak wydaje.

Slutty_Pumpkin

ku.rw.a co się dzieje z tym filmwebem. Juz z 10 min próbuje posta zaladowac.

ocenił(a) serial na 9
robb264

Też miałam wieczorem ten problem... :/ Ale już OK... :p

Slutty_Pumpkin

A tytuł 5 odcinka to nawiązanie do filmu który znalem pod nazwą "czekając na wyrok" - z Halle Berry

Rasista i wdowiec Hank Grotowski jest strażnikiem więziennym, który również wykonuje wyroki śmierci. Mieszka z chorym ojcem, razem z nim pracuje jego syn Sonny. Z pozoru twardy, ale w środku delikatny, wrażliwy, a przede wszystkim samotny. Sonny zaprzyjaźnił się ze skazanym Lawrence'em Musgrove'em. Kiedy Lawrence zostaje stracony, chłopak nie potrafi się z tym pogodzić i popełnia samobójstwo.

Hank spotyka Letitię Musgrove wdowę po straconym skazańcu. Co więcej syn Letitii ginie w wypadku. Letitia i Hank, po stracie bliskich, zbliżają się do siebie i zakochują się w sobie nie wiedząc jeszcze, że łączy ich osoba Lawrence'a.

Czyli Aaron straci kogos przez wampiry i bedzie je nienawidzil. Pozna Elenę, która tez jest w zalobie i tak oto się spikną. ---cos takiego obstawiam.

Slutty_Pumpkin

http://4ever-lovehim.tumblr.com/post/61142403520/joshua-butler-thejoshuabutler1- min-for

nowe zdjęcie Silasa z 5x02 od Buttlera

ocenił(a) serial na 9
Slutty_Pumpkin

Dobry wszystkim :)

anulka88

cześć :d

ocenił(a) serial na 9
robb264

Hej Encyklopedio :D

ocenił(a) serial na 1
anulka88

Nie powiedziałabym że dobry, ale cześć :)

ocenił(a) serial na 9
Slutty_Pumpkin

Warum? :D

ocenił(a) serial na 1
anulka88

Ich spreche nicht Deutsch!

A tak ogólnie dzień był kiepski + zakupy się nie udały :)
No ale dziś mamy nowy - Dzień dobry zatem :D

ocenił(a) serial na 9
Slutty_Pumpkin

Ja miałam wczoraj 1 lekcję, zaczynam naukę :D Zobaczymy jak będzie szło :D
A jakie zakupy? :)
Dobry tak sobie, kac gigant i od jutra znowu do roboty, jeszcze 1 zmiana... :/ :p
Niedługo chyba za seriale się wezmę podgonić, bo jeszcze nic ne ruszyłam... :/

ocenił(a) serial na 1
anulka88

Ja się uczyłam 6 lat, ale takie to było langweilig, że nic nie umiem raczej :D
A takie tam, nic w sumie takiego, ale nie mieli mojego rozmiaru płaszcza to mnie ten fakt zasmucił ;/

Widzisz, dzisiaj mamy na odwrót, u Ciebie kiepskawo u mnie może być, choć się z łóżka zwlekłam za późno i zapomniałam, że mam zajęcia, także też bywało lepiej :D

No właśnie tak się zdziwiłam że jeszcze nic o Pamietnikach nie piszesz :)

Slutty_Pumpkin

dobre wiesci dla ciebie Slutty i dla mnie tez :D (jezeli wiesz o co mi chodzi :D) - no dobra - az tak się nie napalaj. Raczej spoiler na + "na zasadzie skresleń" :d

TVD s5 Scoop
http://25.media.tumblr.com/d10ca98b2cadd089d8ae6382ba674575/tumblr_mt3x7051XV1so 55buo1_1280.png

ocenił(a) serial na 1
robb264

Liczyłam na więcej... no ale lepszy rydz... :)

Slutty_Pumpkin

lol

Klaus i ojcostwo
http://25.media.tumblr.com/11c25233afd3deccf63cd19cc0c09b99/tumblr_mt3xtuKgJZ1so 55buo1_1280.png

Slutty_Pumpkin

http://www.fanforum.com/71653143-post55.html

co sądzisz o tej teorii z wanną i grzywką? Juz wtedy narzekalem ze Kath ma elenową paskudną grzywkę.... Przypadek i wpadka charakteryzatorów czy celowe dzialanie? Zobaczymy w 1 odcinku dwie sceny w kąpieli? Czy moze Kath najpiew sobie umyla wlosy, związala i jest tylko jedna scena?

ocenił(a) serial na 1
robb264

Zakładam że pytanie do mnie :)

Prawdę mówiąc za tym że to Elena przemawia też fakt że włosy są w dobrym stanie. Katherine zjawia się u Damona w bardzo potarganych włosach. To chyba bez sensu gdyby najpierw umyła włosy i je wysuszyła, a dopiero potem dała nura do wanny. Chyba, że chcieli zrobić takie ładne ujęcie w sam raz do promo... i nie brali pod uwagę nic poza wrażeniem estetycznym. Tylko jak tak teraz o tym myślę to właściwie sama mina Niny w tym "ładnym ujęciu" wskazywałaby na Elenę chyba bardziej.

Teoria o "epickim połaczeniu" - jak dobrze wiesz wypieram tę teorię więc automatycznie starałam się o tym nie myśleć. No ale OK. Czuję że ta wersja jest prawdopodobna. Mogliby zrobić właśnie takie ujęcie, że Elka opada do wanny i nagle wyskakuje do góry jak oparzona bo "zobaczyła Stefana". Mogliby też dać jej jakieś sny o Stefanie czy co i jakąś rozmowę z Caro (bo być może będzie to ukrywać przed Damonem), że miała je już wcześniej czyt. przez całe wakacje. To mogłoby załagodzić trochę ten absurd o połączeniu które dziwnym trafem objawia się po 3 miesiącach.

Co do "2 kąpieli" - zabiłabym faceta który wpuścił do swojej wanny inną laskę niż ja. I to tego samego dnia... matko. Damon zwariował chyba :)

Slutty_Pumpkin

Co do "2 kąpieli" - zabiłabym faceta który wpuścił do swojej wanny inną laskę niż ja. I to tego samego dnia... matko. Damon zwariował chyba :) --- a to w ogóle ta sama wanna? W tej fotce z Kath na wannie są z boku takie metalowe okragle elementy - a juz na tym rzucie z góry jak się zanurza to wanna jest ich pozbawiona (chyba ze akurat idealnie kamera ucięla je zanim weszly w kadr)

ocenił(a) serial na 1
robb264

Myślę że ta sama. Tam nigdy nie pokazywali innej wanny niż tej u Damona.
Mniejsza o to, zabiłabym i tak.

ocenił(a) serial na 1
robb264

Zaraz zaraz, a ty co myślisz? :D

Slutty_Pumpkin

odpisalem na górny post.

Slutty_Pumpkin

(ktos nt. więzi miedzy Stefanem a Eleną i dlaczego dopiero po 3 miesiącach :D )
LOL

-and why is it only happening after 3 months?

-The cosmic connection is foggy when you have Crazy Eyes semen in you, I guess

SO TRUE :d

robb264

Jaka znowu więź? :/
"-The cosmic connection is foggy when you have Crazy Eyes semen in you, I guess" :D

ocenił(a) serial na 1
immortal13

Elena ma mieć niby epickie przeczucia na temat losu Stefana - ludzi zastanawia fakt, ze dopiero po 3 miesiącach pieprzenia się z Damonem.

W spoilerach zasugerowali że łączy ich jakaś trwała więź - byc może dlatego że oboje są doppelgangerami.

Slutty_Pumpkin

O tym że ma coś podejrzewać że z Stefanem-Silasem jest coś nie tak to słyszałam, ale więź? Lol, ledwo co skończyli durny wątek sire bond to teraz to?

immortal13

Plec w tym sezonie zapędzila sie w slepy róg - do tego stopnia ze kompletnie zniszczyla SE bez mozliwosci logicznego powrotu (a przeciez mozna bylo to inaczej rozegrac) i teraz nie wie jak wyjsc z ten dziury w jaką się wkopala. Więc co rusz bedą podsuwac supernaturalne elementy. Bo na logikę - nie ma niczego co by moglo zwizac Stefana z Eleną ponownie -- nie ma tez powodów by Stefan (i jego fani z resztą tez) ją ponownie chcial po tym co nawyczyniala. Więc "zmuszą" go kosmicznym przeznaczeniem by dalej Elki pragnąl.

ocenił(a) serial na 1
robb264

To raczej Elkę zmuszą - Stefan pewnie by chciał i bez tego. Plec chyba nie wie co to logika, który facet (nawet najbardziej wyrozumiały) chciałby kobiety która rozstała się z nim i odeszła do jego brata.

Slutty_Pumpkin

Dlatego to ostatni serial z trójkątem jako motywem przewodnim jaki oglądam. Ten trójkąt niszczy wszystkie postacie . Z Eleny zrobil samolubną dziw.kę, z Damona jęczącego skur.wysy.na a ze Stefana załosny, pozbawiony godnosci worek treningowy który mozna bic i bic a ten i tak przybiegnie jak maly piesek.

ocenił(a) serial na 1
robb264

Oglądam inne seriale z trójkątami i tam jakoś ten motyw daje radę, bo te "przejścia" nie są takie żałosne jak w TVD, gdzie pierwszy raz się spotykam z trójkątem między bracmi, to jest obrzydliwe z moralnego punktu widzenia.

robb264

Stefan dalej jej pragnie, przyznał to. To raczej jej potrzeba czegoś magicznego. Ale nie sądziłam że logika jest przeszkodą dla Julie... Równie dobrze można byłoby powiedzieć że Delena nie powinna mieć miejsca, a jednak

immortal13

"Stefan dalej jej pragnie" - no i to juz samo w sobie jest pozbawione logiki. Nie ma zadnego argumentu by dalej ją kochał. Nie ma na czym się oprzec - dlaczego ona niby jest "ta jedyną" - jego epic love? To nie ma sensu - a ta kosmiczna więz jakos to tlumaczy..... - ze jest zmuszony by ją kochac i pragnąc - nie wazne jak zle ona bedzie go traktowac.