Temat zapożyczony z forum Pamiętników Wampirów :)
Do premiery piątego sezonu Gossip Girl zostało 30 dni, więc, aby czymś ten czas zająć
proponuję zabawę 30 Days Challenge.
Wybór trzeba uzasadnić. Codziennie, żeby dni nam się nie pomieszały, proszę pisać
"Dzień 1 - (...)" itp.
Dzień 1 - Twój ulubiony bohater płci męskiej.
Dzień 2 - Twój ulubiony bohater płci żeńskiej.
Dzień 3 - Twój ulubiony character ogólnie.
Dzień 4 - Najmniej lubiana przez Ciebie postać.
Dzień 5 - Twój ulubiony odcinek.
Dzień 6 - Najmniej lubiany przez Ciebie odcinek.
Dzień 7 - Twoja ulubiona scena.
Dzień 8 - Twój ulubiony cytat.
Dzień 9 - Scena, która Cię uszczęśliwia.
Dzień 10 - Scena, która Cię zasmuca.
Dzień 11 - Scena, która Cię rozśmiesza.
Dzień 12 - Scena, która Cię rozwściecza.
Dzień 13 - Najbardziej szokujące wydarzenie.
Dzień 14 - Twoja ulubiona przyjaźń.
Dzień 15 - Twoja ulubiona para.
Dzień 16 – Twoja ulubiona piosenka grana w GG.
Dzień 17 - Twój ulubiony aktor.
Dzień 18 - Twoja ulubiona aktorka.
Dzień 19 - Książki czy serial?
Dzień 20 - Pomysł na przyszły odcinek GG.
Dzień 21 - Pomysł na nową postać w GG.
Dzień 22 - Postać, z którą najbardziej się utożsamiasz/która jest taka, jak Ty.
Dzień 23 - Coś, co kochasz w GG.
Dzień 24 - Coś, czego nienawidzisz w GG.
Dzień 25 - Odcinek, który w ogóle nie powinien zostać wyemitowany.
Dzień 26 - Coś, co chciałeś/aś, żeby się zdarzyło, ale nigdy się tak nie stało.
Dzień 27 - Coś, co się zdarzyło, mimo że nie chciałeś, aby kiedykolwiek do tego doszło.
Dzień 28 - Ulubiona przyjaźń pomiędzy aktorami GG.
Dzień 29 - Największa chemia między aktorami GG.
Dzień 30 - Premiera sezonu czy finał sezonu?
DZIEŃ 18 - TWOJA ULUBIONA AKTORKA
Leighton Meester - świetnie wykreowała swoją postać, wyróżnia się na tle postaci Blake, czyli ruszającej tylko ustami Sereny i Taylor, gotyckiej barbie Jenny. Lei czasami jednak według mnie gra sztucznie, aczkolwiek spośród aktorek GG jest najlepsza.
Blake Lively - chyba w odróżnieniu od innych ;) Dobrze gra moim zdaniem, widziałam ją w "Wędrujących dżinsach" i była super.
Tak jak większość moją ulubioną aktorką jest Leighton Meester, uważam że jest bardzo utalentowana, w roli Blair świetna, widziałam z nią 3 filmy: Country strong, Współlokatorka oraz Monte Carlo i w żadnym mnie nie zawiodła, choć to zupełnie różne role.
Wyróżnię też naszą polską Zuzie Szadkowski, za niesamowity humor który wnosi do serialu, w rolach komediowych super się sprawdza:)
Leighton. Jest po prostu świetna jako Blair i widać, że się stara.
Leighton, świetnie wczuwa się w rolę, jest znakomita
Dzień 18 - Twoja ulubiona aktorka
Leighton Meester. Świetnie gra Blair. Umie wyrażać emocje. Przykłada się do swojej roli.
Leighton, bez dwóch zdań ;) Ale Zuzanna (Dorota) też jest świetna ^^
Bez dwóch zdań, Leighton, idealnie odgrała rolę wrednej Blair. Kocham jej mimikę twarzy, świetnie pasuje zawsze.
Leighton Meester - świetnie wykreowała postać Blair. Trzeba naprawdę dużo pracy włożyć, żeby zagrać tak perfekcyjnie jak robi to Leighton. Świetna mimika, gesty i wyrażanie uczuć :)
zdecydowanie serial! książka kompletnie mi się nie podobała, całkiem inaczej opisane postacie, aż się nie chciało czytać
Na początek zaznaczę, że przeczytałam tylko pierwszą część. Dla mnie ta książka to jest jakaś grafomania, aż nie mogę uwierzyć, że udało się z tego zrobić tak fajny serial. Dlatego moja odpowiedź brzmi: serial, serial, jeszcze raz serial.
Mimo ,że jestem zwolenniczką książek to w przypadku książek "serialowych" to wybieram seriale:) Książek "plotkary" nie czytałam ,ale jestem pewna ,że wybrałabym serial:)
Książki mi się nie podobały, pisane (moim zdaniem) jak dla dzieci... Serial lepszy.
Dzień 19 - Książki czy serial ?
Nie czytałam książek, ale po opiniach znajomych, którym ufam wybieram serial. Serial jest genialny. Ponoć w książkach jest mało Chucka < skandal !>.
DZIEŃ 19 - KSIĄŻKI CZY SERIAL?
Nie czytałam książek, ale podejrzewam, że bez dwóch zdań wybrałabym serial ;)
Książkę czytałam i, w przeciwieństwie do niekórych, jestem bardziej optymistycznie do niej nastawiona. Jednak wątek chorego związku Blair-Nate-Serena sprawił, że stała się nudna...
W serialu zdecydowali się na pociągnięcie wątku Chair, czym zaskarbili sobie od razu moje serce. W ksiązce Chuck jest gejem ( nie licząc ostatniej cześci)
DZIEŃ 19 - KSIĄŻKI CZY SERIAL?
Jedno i drugie ;) To dla mnie dwie zupełnie odmienne sprawy ;) Za jedno lubię książkę, a za inne serial.
Serial - bo mnie wciągnął, w przeciwieństwie do książki (nie mogłam strawić nawet pierwszej części).
DZIEŃ 20 - POMYSŁ NA NOWY ODCINEK GG
Hm... nie chce mi się nic szczegółowo opisywać, ale standardowo - dużo, dużo Chair. Dużo Georginy, Ivy, Dana w sumie też, ale niech się trzyma z dala od Blair:P Louis niech się okaże gnojem, który zdradza Blair. Blair się o tym dowie, więc oczywiście pójdzie do Chucka:D Poza tym niech się rozwija wątek Nate'a i tej jego nowej, którą gra Hurley. Sereny może w ogóle nie być.
Napisałam to na podstawie spojlerów:P
No więc tak:) : Ksiąze ulega presji rodziny i zostawia Blair. Ta ku swojemu zaskoczeniu odczuwa ulge. Wraca do Chucka. Serena i Dan mają się ku sobie. Decydują się dać sobie jeszcze jedną szanse. Nate mimo ,że kocha Serenę postanawia o niej zapomnieć. Okazuje sie ,że jego nowa dziewczyna spodziewa się dziecka. Teraz Nate bedzie musiał się sprawdzić w roli ojca. Jenny znika bez śladu.
W ciąży jest Eleonor, która jednak stara się to ukryć przed wszystkimi. Powierniczką jej sekretu okazuje się Dorota, której Eleonor zdradza, że dziecko nie jest Cyrusa. Blair planuje swój wielki ślub w Monako, choć cały czas nie potrafi zapomnieć o Chucku. Chuck z kolei robi wszystko, by trzymać się od niej jak najdalej. Kocha ją, ale tak jak powiedział - chce dać jej szansę na szczęście u boku innego. Dan wciąż zmaga się ze swoim uczuciem do Blair, choć nie jest w stanie dokładnie określić, na czym to uczucie polega. Nie zauważa, że maszynopis jego książki zniknął. Serena 'szuka siebie' w LA skacząc z kwiatka na kwiatek. Podobnie Nate. Ivy powraca i kontynuuje oszukiwanie wszystkich. Ostatnia scena: z samolotu w Nowym Jorku wysiada długowłosa blondynka. Nie widzimy jej twarzy, ale zdradzę wam w tajemnicy, że to Eva;)
Serena wyjeżdża i nie widzimy jej przez najbliższych kilka odcinków :) Charlie postanawia spotkać się z Georginą. Obie panie planują nową, niesamowitą intrygę przeciwko mieszakńcom UES. Dorota spodziewa się kolejnego dziecka. Blair próbuje zapomnieć o Chucku, oddając się rozkoszom planowania ślubu z księciem. Nate decyduje się odwiedzić Rainę Thorpe. Chuck odcina się od reszty przyjaciół i zostaje na UES, upijając się i rozmyślając o Blair. Eric dostaje się na wymarzone studia i spotyka swoją dawną miłość: Jonathana. Dan chce wydać swoją książkę ale nigdzie nie może jej znależć. Vanessa dostaje pieniądze za książkę Dana, nie informując go o tym. Lily kończy się areszt domowy. Niespodziewanie pod koniec odcinka przyjeżdża Little J... :)
Serena leci samolotem na zdjęcia w nowym filmie, niestety zdarza się wypadek i ginie. Przyjaciele zjeżdzają się na jej pogrzeb gdzie Ivy/Charlie wita ich 'Call me Serena'. Okazuje się, że w ciąży była Vanessa, dlatego zwiała tak szybko z kasą za książkę Dana. Blair i Dan nawiązują romans. Chuck i Rufus nawiązują romans. Lily ma dosyć aresztu domowego, udaje się na terapię zakupową. Odcinek kończy się wizerunkiem smutnego Nate'a, który tęskni za swoją jedyną miłością Jenny Humphrey.
Poniosło mnie. :D
Dobra szmulka dla Nate'a. Juliet skrzyżowana z Georginą i wróci chłopak do życia ;)
Jakaś piękna kobieta, która mogłaby być zagrożeniem dla S. Nate i Dan by na nią lecieli, a Serena czułaby się źle. O !
Dzień 21 - Pomysł na nową postać w GG
Zgadzam się z MotherChucker. Jakaś laska by się przydała . Niech Serena popadnie z tego powodu w depresję i popełni samobójstwo ;D ]:-) muahahaha ;p
Myślałam, że będę taka oryginalna jak wyskoczę z tym pomysłem, ale widzę, że wszystkie mamy podobne pragnienia... No cóż, opiszę ją mimo wszystko:
Jakaś śliczna dziewczyna pracująca razem z Sereną w LA. Sympatyczna, urocza, koleżeńska, taki typ kumpeli, z którą każdy facet chciałby się przespać;) Uwielbiają ją wszystkie kobiety i momentalnie zdobywa serca wszystkich mężczyzn. Poznaje Nate'a oraz Chucka. Nate od razu zauroczony, szybko zostaję parą. Chuck ją uwielbia i lubi spędzać z nią czas, ale nie ma w tym żadnych podtekstów erotycznych, bo biedny nadal kocha Blair. Nasza urocza nowa bohaterka (nazwijmy ją umownie jakąś tam Kate) mieszka w Nowym Jorku, do LA wybrała się na wakacje. Po powrocie z nich kontynuuje nowe znajomości, poznaje także Dana, który lubi ją do tego stopnia, że zaczyna zwierzać się jej ze swoich rozterek związanych z książką i uczuciem do Blair. Nawet sama Blair jest nią zachwycona, bo Katie jest inteligentna, dowcipna i ma świetny gust. Podsumowując: wszyscy ją kochają i spędzają z nią czas, olewając Serenę, która zazdrości Kate i nie potrafi udawać sympatii do niej. Koniec jest taki, że nasza droga S nagle zostaje wyrzucona na margines świata UES. Pasuje?
DZIEŃ 21 - POMYSŁ NA NOWĄ POSTAĆ W GG
Oryginalna nie będę, bo nie chcę nowego faceta w serialu. Chcę jakąś dziołchę, w której zakochałby się Dan, Syrena byłaby o nią zazdrosna, Blair dzięki nowej miłości Dana nie miałaby żadnych wątpliwości, żeby wrócić do Chucka. Syrena popada w depresję, zaczyna brać i się ciąć, Blair jest szczęśliwa z Chuckiem, Nate'a nie ma w ogóle w tej historii, Dan zapomina o Blair i na stałe związuje się z tą-nową-postacią. Tadaaaaam.
Zdecydowanie przydałaby się nowa dziewczyna dla Nate i inna dla Dana. W razie czegoś mogą się nimi pozamieniać- tak jak było z Serena :)
Nie ma chyba takiej postaci. Jest kilka cech, które mogłabym wziąć od poszczególnych bohaterów: jestem nudziarą jak Dan, maniaczką filmową jak Dan i Blair, nie lubię ludzi uważających się za lepszych, tylko dlatego, że mają pieniądze (i najczęściej za grosz rozumu) - co w jakiś tam sposób upodabnia mnie do Vanessy (!), bywam wredna jak Blair (właściwie chyba jak wszyscy w GG;)); ale chyba nie ma jednej postaci, z którą mogłabym się utożsamić. W sumie chyba nie chciałabym się z żadną z nich utożsamiać, na dłuższą metę bycie taką Sereną czy Chuckiem byłoby chyba męczące.
Nadrabiam:)
Myśle podobnie jak reszta.,że przydałaby się nowa kobitka ,która byłaby zagrożeniem dla Sereny:) Ta może w końcu by zmądrzała i zmieniła się na lepsze:)
Hmmm całkowicie nie utożsamiam się z żadną postacią ,ale najbardziej chyba jestem podobna do Dana:) Nie jestem duszą towarzystwa, wole zacisze domu niż huczne imprezy, mam swoje ambicje "edukacyjne" tak jak on, no i uwielbiam filmy:)
mysle, ze najblizsza jest mi Blair, mimo ze nie lubie intryg, knucia czegos za czyimis plecami i rzadzenia sie ludzmi, uwielbiam za to buty, ogolnie kocham mode, stare filmy, i mocno sie trzymam tego, ze mam swoja taka mała milosc i na innych nie zwracam uwagi, w przeciwienstwie do sereny ktora ma nowa "milosc" co trzeci odcinek ;)
Myślę ze w moim przypadku byłaby to mieszanka Dana, Blair i Chucka.
Uwielbiam Blair, ale właśnie za to że jest moim kompletnym przeciwieństwem. Niestety ja sama mam bardzo poskojny charakter, jestem typem rodzinnego domatora, lubię upichcić coś pysznego w kuchni więc wychodzi na to, że najbliżej mi do Rufusa hehe:P
Charakter - pewna mieszanka Dana i Blair?
Wygląd - coś między Blair, a Georginą
DZIEŃ 22 - POSTAĆ, Z KTÓRĄ NAJBARDZIEJ SIĘ UTOŻSAMIASZ/KTÓRA JEST TAKA JAK TY
Z żadną nie utożsamiam się w stu procentach, ale myślę, że jestem mieszanką Dana i Blair ;)
Jestem raczej mieszanką kilku postaci. Lubię intrygi i jestem złośliwa, czasem egoistyczna i wredna - czyli jak Blair . Lubię się wyciszyć, przeczytać dobrą książkę, czyli jak Dan. Maniaczka filmów - Dan & Blair. Kocham modę jak Jenny, Blair i Serena. Jestem czasem nadopiekuńcza - Rufus. Nienawidzę spychania ludzi na niższy margines społeczeństwa z powodu braku pieniędzy -.- ( Vanessa ). I jestem Polką jak Dorota :)
Z wyglądu .... hym ... coś a'la Blair z niebieskimi oczami ;p
Ja również nie utożsamiam się z jedną postacią - raczej mieszanka. Jestem osobą upartą, czasem wredną inie lubię gdy coś nie idzie zgodnie z miom planem co czyni mnie osoba podobną do Blair. Następnie nie jestem duszą towarzystwa, lubię spokój, dobre książki i filmy czyli tak jak Dan. Jedyne co upodabnia mnie do Vanessy to, to co pisały moje poprzedniczki - nie lubię gdy ludzie bogaci, uważająsię za lepszych, tylko dlatego, że mają mnóstwo pieniędzy. Mam coś z Rufusa :) - opiekuńczość, dbanie o innych, gotowanie i też coś z Nate'a - potrafię dobrze słuchać innych.
Uwielbiam plotkować tak jak Plotkara :)
Dzien 23 - Cos co kochasz w GG
Najlepiej oswietlony serial jaki ogladam, a jestem wrazliwa na tym punkcie. Piekne stroje, wnetrza, ludzie, nawet jakby ogladac bez dzwieku to cieszy oko. Paralele i nawiazania, chociazby tytuly odcinkow. Wyraziste postaci - Blair, Dan, Chuck, Jack, Georgina, Jenny. Plotkara - blyskotliwa obserwatorka ;) Swietny drugi plan w osobie Doroty. Perelki muzyczne. Ale naslodzilam :D
Piekne stroje, wnetrza, ludzie, nawet jakby ogladac bez dzwieku to cieszy oko. Paralele i nawiazania, chociazby tytuly odcinkow. Wyraziste postaci - Blair, Dan, Chuck, Jack, Georgina, Jenny. Plotkara - blyskotliwa obserwatorka ;) Swietny drugi plan w osobie Doroty. Perelki muzyczne. Ale naslodzilam :D
Przepraszam was, napisalam z telefonu dlatego sie zdublowalo, a opcja edytuj nie dziala oczywiscie.Przepraszam was, napisalam z telefonu dlatego sie zdublowalo, a opcja edytuj nie dziala oczywiscie.
Oczywiście ja tak jak moja poprzedniczka również kocham ten bajowy świat wyższych sfer, a w szczególności serialową modę, ktora swoją droga dorównuje nawet STC (tak na marginesie drugi mój kochany serial). Uwielbiam również zwroty akcji i to, że serial ciągle mnie zaskakuje i nigdy nie można być pewnym niczego. A najbardziej kocham plotkarę za to, że wpuściła nas do tego świata!
DZIEŃ 23 - COŚ CO KOCHASZ W GG
Klimat Upper East Side, bardzo wyraziste postacie, knucie i intrygi, modę, to, że wszyscy w tym serialu są prawie idealni, no i przede wszystkim wątek Blair & Chuck ;)
Serial jest bardzo klimatyczny. Nie do końca wiesz czego się spodziewać, zaskakuje i jest nieprzewidywalny. Pokazuję życie elity, ale zarówno uświadamia nam, że mimo iż mają kasy jak lodu ich problemy wcale nie są mniejsze - wręcz przeciwnie. Postacie są wyraziste, mają zróżnicowane charaktery i style. Ścieszka dźwiękowa jest przecudna i idealnie wpasowana w poszczególne sceny. Fabuła ciekawa. Oglądając go wczuwamy się w bohaterów i przeżywamy różne sceny razem z nimi. Trudno się nie wkręcić.