PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=556945}

Słodkie kłamstewka

Pretty Little Liars
2010 - 2017
7,5 73 tys. ocen
7,5 10 1 73312
3,0 3 krytyków
Słodkie kłamstewka
powrót do forum serialu Słodkie kłamstewka

Otwieramy D-Team , czyli detektywi - team.
Zasady tego wątku są proste, śledzimy poszlaki na podstawie dowodów analizujemy wszystko co wiemy po kolei. Prosiłabym skupić się na konkretach i powstrzymać się od komentarzy typu " o nie tylko nie on ja go kocham"

Najpierw wypiszmy wszystkie podpowiedzi co wiemy potem zbierzemy je w jeden post i będziemy wstawiać dowody w postaci cytatów, zdjęć itd. I analizując.
I tak jestem pewna, że w ostateczności znajdziemy lepsze A.
Proponuje też przeanalizować wątki jak A dobierało współpracowników, jaki mogło mieć motyw i jak przejęło tą grę. Czy Ali też można zaliczyć do kłamczuch.
Czy przypadkiem Shana nie była marionetką A ?
I proponuje tez rozdzielić co było w wiadomościach od A jak było nią Mona, a co po jej zdemaskowaniu
1. A pojawia się w pierwszym odcinku
2. Nosiło kaptur ( i tu zagadką jest dla mnie czy nie chodzi o odcinek specjalny gdzie pokazali różne wersje jednej sceny pod radley gdzie kilka aktorów grało jedną scenę w kapturze - w ostateczności wybrano Tobiego )
3. A miało motyw
No i zapomniałam co miałam więcej wypisać :)
Liczę na pomoc do dzieła !

akima_

ciezko bedzie xd
Ale mam wrażenie że oni się też już pogubili :D

akima_

Chociaż teraz zmodyfikowałabym nieco swoją teorię. Wydaje mi się, że jednak te historie się nie łączą, to znaczy Bethany i obecnego A. Ona wtedy zginęła i historia się urwała, A była na początku Mona, a teraz, kto wie, ale A nie ma związku z Beth, więc teorię można czytać tylko pod kątem tego, co stało się tamtej nocy;)

akima_

Niby tamta noc miała dac tyle odp, a nic nie przynosi w ostateczności :) Nie pamiętam motywu z tą pieczątką oka na ręce osoby co zgarnęła Em.
Symbolem jest oko - pamiętam, że do A barmanka mówiła, że ma ładne oczy

Chile91

Albo to symbol NAT !

Chile91

Ten symbol, to była pieczątka z imprez u brata Noela, z tego, co pamiętam. Tak, jak u nas, jak wchodzi się do jakiegoś klubu, to stawiają pieczątkę na ręku, żeby tylko raz płacić za wstęp, jak chce się na chwilę wyjść;) Z tego, co pamiętam, to później okazało się, ze Maya też chodziła na te imprezy. W sumie nie wiem, o co chodziło z tą Mayą, tak nagle urwali ten jej wątek. W pewnym momencie miałam wrażenie, że poznała Ali i wiedziała, że ona żyje, bo ukrywała się w domku Noela, w tym samym, w którym chyba nocowała też Ali, ale jakoś tak nagle ten Nate ją zabił. W sumie imię Nate, to prawie NAT;)
Tak sobie też myślę, czy jednak nie powinniśmy zaczynać oglądania serialu od 4 sezonu:P Gdzieś kiedyś przeczytałam w necie (i była to chyba wypowiedź samej Marlene, nie że komuś tam się wydaje), że gdyby serial miał skończyć się po 3 sezonie, to Big A miał być Noel, ale jak się później okazało, że mają zielone światło na dalsze odcinki, to Marlene zmieniła zdanie i bardziej rozbudowała fabułę;)

akima_

Czyli Noel nam odpada ?
No tak tak znam pieczątki, ale wydaje mi się, że one bez powodu tak nie wyglądały.

Chile91

Nie pamiętam dokładnie, jak one wyglądały, to chyba było oko, tak? Dziewczyny chyba nawet przez to podejrzewały NAT, ale później okazało się, że to te imprezy brata Noela. Choć może on też był w NAT? Ciężko powiedzieć, nie pamiętam, czy to się jakoś wyjaśniło, dlaczego akurat tak wyglądała ta pieczątka.
Noel chyba odpada, bo wydaje mi się, że gdyby miał to być on, to Marlene by o nim nie wspominała, chociaż teraz już nie pamiętam, gdzie o tym czytałam, to było chyba z rok temu, więc nie przytoczę linka.

akima_

Na pewno ko już nie wykorzystają musza zszokowac widza, żeby nie było że tyle sezonów na marne.

Jason mówi do Spencer, że zatrudniali do NAT ludzi.
Wstawiłam ss wcześniej.

Teraz mnie zastanawia odcinek 7 sezonu 3.
Na bransoletce Alli znaleziono krew Alli i osoby innej.
Ok spoko ale to porównywali krew z jakąś bazą danych czy z zwłok?
Bo teraz pytanie jakim cudem była tam krew dziewczyny z grobu ? to w takim bądź razie na bransoletce jest krew Alli i zwłok no cholera bo co Alli umoczyła biżuterie z kostki w ranie z głowy i sama się przy okazji skaleczyła ?
Poza tym jak stwierdzono, że zwłoki były Ali po zeznaniach Pani D. to oni serio badań laboratoryjnych wtedy nie robili z włosami ze szczotki czy coś ?

Chile91

To właśnie mnie zastanawia
"Ma takie same ubrania więc to ona" czo? serio?
+ pytanie: Co było nie tak z twarzą Bethany, że nie mogli po prostu spojrzeć na nią i stwierdzić, że to nie Ali?

Rarity

A o co chodziło między tatą Alli a Hanna że w 3 x07 do niej że jest bardziej okrutna.

Chile91

już wiem tylko skad A, wiedziało że Hanna widziała Alli.
Mona czy Ali przekazała to dalej?

Chile91

Hanna zadzwoniła do pani D i powiedziała jej, że widziała Ali żywą.I nie dość, że pani D. była załamana śmiercią córki to wieść, że ktoś widział ją żywą (a przecież sama zakopywała Ali i była pewna, że ona nie żyje) ją przytłoczyła. Coś w tym stylu... To było dawno, więc już zbyt dobrze tego nie pamiętam...

Rarity

Już to ogarnęłam :D

Chile91

Zwłaszcza, że te zwłoki przez rok leżały w ziemi i mogły troszkę nadgnić:P

akima_

No fakt... Cóż, nigdy nie widziałam zwłok zakopanych pod ziemią przez rok, więc trochę trudno odkreślić, czy da się rozpoznać czy nie...

Rarity

Podejrzewam, że zwłoki są już w stanie zaawansowanego rozkładu. Wystarczy wyobrazić sobie, jak wygląda zapomniana kanapka po kilku dniach. A po 365?

Chile91

3 x 03

1. Czemu Jenna zaprasza Arie do domu i do współpracy ?
2. Dziwna rozmowa Lucasa z Calebem. Lucas : " Lodowce się wywracają nie chcesz na to patrzeć "

3. Melissa wspomina, że Gerart to jedyny mężczyzna który mówił jej prawdę.

4. Lucas odwiedza Mone, po czym mówi Hannie że sprawdza czy Mona nie udaje, że jest psychiczna.

5. Jenna przyznaje się, że udaje bo chciała być bezpieczna - przyznaje się, że wzięła Em na środku drogi. Potem Em wyskoczyła z auta koło 24:00 i uciekła jenna mówi, że nie będzie ryzykować i jej szukać.
Jenna sugeruje, że ktoś chce ją dopaść.

6. Ciało "Alison" jest w worku firmy Charom & Sons. Na stole widać zęby i koraliki z literkami. Oraz Vodke ! z niebieską etykietą.

Chile91

A czy Wam Lucas nie wydaje się bardzo podejrzany? Od początku siedział w tym wszystkim z Moną, mówił, że go szantażowała i że jest gorsza od Ali, ale jednak jako jedyny trwał przy jej boku do końca. Może to taka przykrywka, tak naprawdę przejął jej grę. Szkoląc się u niej miał najlepszego nauczyciela, miał dostęp do wszystkich sztuczek. Niby zaprzyjaźnił się z Hanną i stwierdził, że nie chce już pomagać Monie, ale jakoś później i tak przyłączył się do jej Teamu, gdy wróciła Ali.

akima_

Możliwe, ale co w takim razie z tym jedo wypadkiem na łodzi ? Sam go zrobił, by odsunąć od siebie podejrzenia ?
Swoją drogą kurcze nie ma jeszcze Teorii na to, że jednak Lukasa podepną pod A.

Chile91

Ale wtedy A była jeszcze Mona i chciała go powstrzymać przed powiedzeniem Hannie, że to ona jest A;)

akima_

A no tak to pomyliłam sezony :)

Chile91

No i podobno A ma być osoba sympatyczna, którą większość osób lubi, to by się zgadzało

akima_

Ale zobacz z drugiej strony My nic prawie nie wiemy o Lucasie to teraz jest inna beczka co i jak z Red Coat, to ona kupowała bluzy dla Teamu itd.

Chile91

Bluzy mogła kupować CeCe, która przecież też chodziła w czerwonym płaszczu, jak przyznała Ali, a kupowała je dla siebie, dla Ali, żeby mniej rzucały się w oczy. Była scena, jak CeCe gdzieś się włamywała w takiej bluzie. A RC już dawno nie ma w serialu, może wtedy był to ktoś, kto przez jakiś czas pomagał Lucasowi. Marlene powiedziała, że OBECNIE jest tylko jedno aktywne A, to nie znaczy, że wcześniej ktoś mu nie pomagał.

Chile91

A o Lucasie rzeczywiście nie wiemy zbyt wiele, ale gdzieś było też powiedziane, że dopiero motywy A nas zaskoczą, czyli, że jeszcze ich nie znamy. Poza tym Lucas nienawidził Ali, bo się z niego naśmiewała, Mony też nie znosił, bo szantażem zmusiła go do współpracy, mógł wtedy stwierdzić, że obróci jej broń przeciwko niej. Poza tym on przynajmniej by pasował bardziej posturą do A niż np. Aria:P
Ogólnie to wydaje mi się, że to wszystko jest takie skomplikowane, bo mogą tu się mieszać dwie niezwiązane ze sobą historie. I tak chyba jest. Jedna to historia z Bethany i tym, co ma ona wspólnego z Ali, a druga, to obecne A i jego prześladowanie dziewczyn. To wszystko może być tak zagmatwane przez to, że łączymy te dwie sprawy ze sobą, a być może nie mają one ze sobą żadnego związku, albo łączy je tylko postać Ali, ale A nie ma nic wspólnego z Beth. Skoro obecne A przejęło grę od Mony, gdy ta była w Radley, to nie mogło mieć ono związku z dziewczyną, która zginęła 2-3 (nie pamiętam) lata wcześniej.

akima_

No tak czyli moment :
1. Mona z kimś współpracuje ewidentnie !
1. a . do Mony przychodzi czerwony płaszcz w Radley Mona : " Zrobiłam wszystko wedle rozkazów "
1b. Nie wykluczone, ze to CeCe wątek RC został przerwany.
1c. She does może odnosić się do osoby która kontaktowała się z Mona - wtedy oznacza, że ktoś dyrygował Mona jak była A ?
2. Obecne A - jest jedną osobą, które przejęło grę od Mony.
2a. Ma być miłą osobą
2b. Mona kłamała raz co do A by chronić To coś
2c. Ma być miła osobą
2d. Ma mieć mocny motyw

ocenił(a) serial na 9
Chile91

Po przeczytaniu waszych wypowiedzi do głowy przyszła mi Hanna.Miała motyw -Ali się z niej naśmiewała-,
Nigdy nie dzieje jej się nic złego,dostała się do wszystkich uczelni-bardzo dziwne-
Jest miła,niby.
Chciała zabić Ali ,przez przypadek zabiła Bethany ,to wszystko widziała pani D. i ją później też zabiła.Wilden był na tropie ,kto za tym wszystkim stoi,dlatego często bywał u niej w domu.Jego też zabiła.

efta18

No, ale Pani D. wiedziała od początku kto uderzyłi jak "zginęła" Al. Na prośbę Ojca Spencer siedziała cicho, dlaczego miałaby kryć Hanne ?
Do tego dochodzi motyw z tym że jak wykradziono ciało Ali, to ona była w domu Spencer. Co do morderstwa Wildena urwano sprawę, że są zeznania na tropie CeCe i że to Ona zabiła go.

Osoba która zabrała ciało "Ali" musiała znać kogoś w domu pogrzebowym.

ocenił(a) serial na 9
Chile91

W sumie tutaj każdy jest podejrzany i nie dowiemy się kim jest A do końca wszystkich sezonów ,których niewiadomo ile będzie.Dałam tylko trop ,którym się zasugerowałam,bo jak dla mnie każdy ma motyw.

efta18

Nie jestem pewna co do odcinka w którym zabito panią D. ale wydaje mi się że w momencie jej zabijania dziewczyny były w NY lub jeszcze gdzie indziej. Gdy pani D. dowiedziała się, że Ali żyje od razu zadzwoniła do osoby, która rzekomo zabiła jej córkę, że nie może jej (tej osoby) już dłużej chronić, przez co ta osoba zamordowała Jessicę aby ta nie zdradziła nikomu jej tożsamości. Więc pani D. nie zabiła żadna z dziewczyn. I właściwie to nie pamiętam, czy kiedykolwiek okazało się kto ją zabił.
Bardzo lubię Hannę ale motyw " Ali się z niej naśmiewała" jest nieco za słaby by Hanna była A- przecież Ali naśmiewała się z wielu osób dużo bardziej niż z Hanny. Zresztą nie sądzę, aby Hanna chciała zabić Ali bo przecież to dzięki niej była popularna (a może to za dużo powiedziane) i bez niej czuła się bezwartościowa.

Rarity

Idąc tym tropem A to osoba którą chroniła Pani D.
Poza tym w odcinku świątecznym Pani D. jest pokazana w czarnej sukience z pogrzebu co nikt nie wiedział kto to jest.

akima_

I ta niewiedza o nim jest dobrym motywem do dania go jako A, bo da się elastycznie wszystko ponaginać.
Często go też kasowana z serialu na jakiś czas, jest bystry tyle wiemy. I mógł mieć motyw może poczuł, że stracił Hanne jedną z takich jak On, nagle ona staje się tym kimś, kim była Ali.
Pisałam o tym gdzieś tutaj :D

Chile91

Doszłam też do wniosku, że w czasie nocy zaginięcia Ali:
Osoba X zabiła Bethany i myśląc, że zabiła Ali zostawiła ciało i uciekła
Osoba Y uderzyła Ali w głowę kamieniem i pewna, że Ali nie żyje uciekła chroniona przez Panią D.
Więc były dwie osoby, które chciały zabić Ali?
Czy może jedna, która najpierw zabiła Bethany ale gdy zorientowała się, że to nie Ali, "zabiła" też Ali?
Czy było to kiedyś wyjaśnione i może gdzieś mi umknęło, bo odcinków było już tak dużo, że trochę nie ogarniam :)

Rarity

Nie było, ale może być też tak, że Bethany i Ali chciały pozabijać się nawzajem. I w rezultacie Bethany uderzyła pierwsza, ale Ali przeżyła i się jej za to odpłaciła, a później chcąc upozorować swoją śmierć przebrała Beth w swoje ciuchy:P Wersji na ten wieczór może być bardzo dużo.

Chile91

3 x 5 & 6

1. Lucas chce odzyskać koniecznie swoją torbe od fotografa
2. Aria w Torbie znajduje tabletki nasenne
3. Te same tabletki były w piersiówce Em. - tabletki są używane w psychiatryku.
Czyżby Lucas dostał je od Mony?
4. Jenna mówi wszystkim, że widzi.

5. Spencer znajduje w szpitalu u mamy Gareta :

6. Aria widzi zakapturzoną postać zanim zabrali mame G.

http://zapodaj.net/c4d0f7d46605a.jpg.html

A propo Lucasa tak teraz pomyślałam może on ma ten sam motyw co Mona?
Myślę o Hannie. Przecież ona była jednym z nieudaczników, potem się zaczęła zmieniać i jej poprzedni koledzy zaczęli się od niej oddalać...

Chile91

7. Hanna idealnie podrabia podpisy

http://zapodaj.net/596d7920b35ba.jpg.html

8. dziewczyny zdobywają adres skąd przyszła zgubiona kurtka Em - ta z cmentarza

9. Klub NAT - miał pracowników do kręcenia filmów i dziewczyny do poznawania innych dziewczyn [ rozmowa o April Rose ]

10. Aria znajduje dużo pieniędzy u Ezry. - Ezra mówi, że sprzedał samochód

11. Mamy tatuaż jednej z osób / osoby która zabrała Em [ pieczątka z klubu] Ma ją jakiś Holden, mówi że widywał tam dziewczynę Em.
http://zapodaj.net/6290b5acf4b4d.jpg.html
http://zapodaj.net/a143446c78e3b.jpg.html
12. Wilden na imprezie w kościele - kurde przeraża mnie on coś wiedział szkoda, że go uśmiercili.

13. w sklepie Aprill Rose Spencer znajduje biżuterie Ali od przyjaciela. Policja szukała jej dwa lata, znaleziono na niej krew Ali i osoby X. [ Pamiętał to ktoś?]

Chile91

http://zapodaj.net/646b22f86b972.jpg.html A z jakimś ogłoszeniem z lodami :D różowo - żółte - zielone :D
Za cholere nie mogę nagłówka rozczytać rozmazuje się jest coś Rose

Chile91

Kurde, ten motyw z samochodem Ezry pamiętam doskonale, jakby to było dopiero co, ale tego z April Rose za cholerę nie mogę sobie przypomnieć. Coś kojarzę Spencer w tym sklepie, ale nie mam pojęcia, o co chodziło. Ale widzę, że Lucas jest rzeczywiście podejrzany. Wydaje mi się bardzo dziwne, że jego postać tak nagle zniknęła z serialu. Najpierw był najlepszym przyjacielem Hanny, potem Caleba i nagle go nie ma. Ale aktor nie odszedł przecież z obsady, bo później widzimy go jeszcze w kilku scenach.

akima_

Muszę między nauką zobaczyć resztę odcinków czyja była ta krew.
Przypadkiem A nie kupiło tego samochodu ? Ale wróć samochód to może być ściema jego rodzice spali na forsie.
Trzeba rozszyfrować ogłoszenie !

Chile91

Samochód, to on chyba rzeczywiście sprzedał jakiemuś pasjonatowi, ale później się okazało, że on nie do końca był jego, bo odziedziczyli go po dziadku razem z bratem, brat się wkurzył i chciał go z powrotem, a tamten koleś chyba nie chciał go oddać, ale nie pamiętam, jak to się skończyło już.

Chile91

A z krwią na tej biżuterii, to chyba się w końcu nic nie okazało, była krew Ali, a ta druga... nie wiadomo. Ten wątek chyba też ucięli. W sumie, jak Ali wróciła, to powinni to jakoś wyjaśnić. Może to krew Cyrusa?

akima_

Trzeba napisac do Marlene to jej przypomnimy :D hahahah xD

Znalazłam na blogu co jedna wstawiła informacje " Marlene King potwierdziła, że motywem A jest miłość."

Chile91

A ja bym wolała zobaczyć to potwierdzenie:P

akima_

tez tak mam ale z drugiej strony jeśli A kieruje się miłością to tak

Ezra > miłość do Arii
wren > Spencer Hanna
Lucas > Hanna

raczej wątpie żeby któryś gnębił je wszystkie przez jedno zauroczenie.

Chile91

Równie dobrze może to być dziewczyna zazdrosna o Ali. O zainteresowanie jakiegoś chłopaka.

Rarity

No ale wtedy logiczna by była zemsta na dziewczynach tylko po to by Ali wyszła z ukrycia.
Ostatnio myślałam, że może to coś związanego z tym, że Ali czesto imprezowała z studentami może tam nabroiła.
Albo inna opcja, że ktoś się mści na dziewczynach za to, że stały się popularne i kiedyś były takie jak wszyscy.

Chile91

Ale to przecież nie musi być TAKA miłość (jeśli już w ogóle). Może chodzić o miłość rodzicielską, czyli niewyjaśniona historia z Bethany i Jessicą. Poza tym ma to być miłość, a nie zazdrość. Chociaż to może być powiązane. Ja bym jednak nie brała tego spojlera na poważnie, bo Marlene sama mówiła, że dopiero ten motyw nas ma niesamowicie zaskoczyć, więc chyba by jednak go nie wyjawiała przed czasem.

akima_

O lol Spencer się dostała na uniwerek w 9 odcininku !
chyba tak wstępnie jej aplikacja została przyjęta.

Może tak, może ktoś kto kochał kogoś został skrzywdzone przez Ali i kłamczuchy i to prowadzi do zemsty w ten sposób,

Chile91

Taak? A na jaki? Z tego, co pamiętam, to póżniej maltretowała CeCe, żeby jej się pomogła na UPenn dostać. No i teraz boi się, że nie pójdzie na żadną? A może później odrzucili jednak jej podanie, po jej przygodach z Radley i narkotykami?

akima_

No właśnie na UPenn, w tym samym odcinku Spencer dostaje maila zwrotnego, że są pod wrażeniem jej aplikacji i że jest przyjęta itd....
Wątpię, że jak kogoś przyjmują na dzień dobry to potem go skreślają tak po prostu Radley.
Poza tym narkotyki były u niej jako terapia na ADHD. Z tego co pamiętam to dzieci z ADHD mają problemy z nauką bo nie są w stanie wysiedzieć w miejscu xD ale spoko Spencer geniusz :D