co do ciąży Melissy to uważam, że zarówno poronienie i urodzenie dziecka jest dobrym pomysłem. jeżeli poroni to bd przypuszczać, że nigdy nie była w ciąży, ale jak urodzi... ho ho będzie się działo : DD. jednak chyba naprawdę jest w ciąży. Spencer nie raz jeździła z nią do lekarza.
Ja też zaczynam uważać, że dr Sullivan była łabędziem. Zakładając, że jest w A-team- a to raczej oczywiste.
Tak, Maya pewnie dostawała esy od A i wyjechała, bo A kazało jej w jakiś sposób skrzywdzić Emily. Nie wiem czy jest ona członkiem zespołu, ale od początku była jakaś dziwna. Irytowała mnie od początku, wiec jej śmierć mną nie poruszyła. Za to reakcja Emily... jak dla mnie bomba.
Zastanawiam się kiedy Mona dołączyła do A. Chyba po tych sms'ach w stołówce ( ta sytuacja z jabłkiem itp).
Osoba w czerwonym "płaszczu" przychodząca do Mony- skąd mamy pewność, ze to płaszcz. Jak ktoś wcześniej wspomniał płaszcz mają dziewczyny. Może płaszcz jest nawiązaniem do czerwonej sukienki z balu?
Wypowiedź autorki "(...)czarny będzie nowym czerwonym" może nawiązywać do sukienki Arii. Może Jenna nie wysyłała esa do Ezry tylko do Arii.
Dziwne, że policja nie interesuje się śmiercią Iana i jego "listem samobójczym" skoro mordercą okazał się Gared...
Jeżeli okaże się, że głównym A jest Alison to będę bardzo zawiedziona. Ja też mam nadzieję, że PPL nie podzieli losów Lost.
może Mona też byłą szantażowana przez A- kradzieże w sklepie i pewnie coś o Hanie. może dołączyła do zespołu żeby chronić siebie a tam zrobiono jej "pranie mózgu" mówiąc, że pozostałe dziewczyny zabrały jej najlepszą przyjaciółkę. Nie było to trudne zważywszy na psychiczne problemy Mony.
Jenna oddając str 5 pewnie odegrała się na Garedzie za usiłowanie zabica jej (sądzę, że to on zaprosił ja do tego "wybuchowego"domu). Może wiedziała, że gdy ponownie zostanie rozkopana sprawa śmierci Ali policja dotrze do niej i dlatego podała Gareda na tacy. A może Jenna nie ma nic wspólnego z A-team i na własną rękę odgrywa się na dziewczynach- jest tylko zmyłką podesłaną przez autorów serialu.
Swoją drogą zauważyłyście, że Jenna i Melissa dzielą się facetami? Najpierw Ian teraz Gared. hahah, niedługo ciężarna zacznie brać się za Tobyego. bd mieli miłosny trójkącik hahaha xd.
nie wiem. może jeszcze nie poznałyśmy tej osoby. ale w sumie to co takiego było użyte na balu (np. przez A) , co mogła dać mu Jenna?
szlag! gryzie mnie to, analizując
- gdzie jest JASON ? i czemu matka go tak nie znosi ?
- Czarny łabędź to na pewno albo Melissa, albo doktorka, której nie ufam, albo bliźniaczka Alli (wiem, to jest bez sensu...nigdy jej nie było w życiu dziewcząt...)
- Motel i ten dziwny facet z wypchanymi zwierzętami...zwróćcie uwagę co i jak mówi...tak jakby się bał lub coś ukrywał (pokój "A."?, Który moim zdaniem był podstawiony , jak i całość z Moną)
- Jenna - no litości, przecież wyraźnie wypowiada słowa przez tel. : " Będą tu WSZYSTKIE" ... ;>
- Ezra - hop,hop i jednak zostaje z Arią ;?
- MOTYW TOFFI , MOTYW SUKIEN, LALEK, POSTURA RAZ KOBIECA , RAZ MĘSKA...
nie zdziwię się, gdy będzie to po prostu ktoś kto przeczytał pamiętnik Alli i się mści...wie wszystko, bo jest blisko,bardzo blisko ;-)
( a może , A. - to M E L I S S -A , która działa z pozostałymi, tak by zemścić się za zdradę i jest gotowa na wszystko, a lekarka pomaga jej udawać "ciąże" ?
- tylko po co trup Maya ? (nie lubiłam tej postaci ale smutek dziewcząt był bolesny, szczególnie Em.
Kolejny raz zemsta ? - ( Ty nie będziesz szczęśliwa, jak i ja nie mogłam...)
macie jakieś spostrzeżenia ?
za jaką zdradę może mścić sie Mellisa? Zrozumiałabym gdyby chodzilo tylko o Ali, nawet ewentualnie Spencer,a le reszta. Chyba, że kazda z nich ma własnego prześladowcę, którzy się połączyli np Aria - Ezra, Mellisa - Spencer, Hanna - Mona tylko ni wiem co z Emily może Paige?
http://prettylittleliars.alloyentertainment.com/wp-content/blogs.dir/4/files/pre tty-little-liars-characters-in-the-hunger-games/melissa-hastings-pretty-little-l iars.jpg
http://www.prettylittleliars.com.pl/wp-content/uploads/2012/03/pll225071.jpg
Chyba to Melissa pełna dolna warga, ciemne wlosy upiete ze to raczej nie peruka bo widac te rosnące przy czole włosy ze są ciemne, spiczasta broda, a że nie ma brzucha bo brzuch to może fake ....
też obstawiam Melisse ... jak dla mnie to są te same obojczyki mozna spróbować w PS o tych samych wymiarach pod tym samym katem zdjęcia nastawić i zobacyzć czy się zgadza.... albo nałożyć podobną maskę na zdjęcie Melissy ...
Matka nie znosi Jasona, bo przypomina jej o zdradzie? Albo o tym, że mogła mieć lepsze życie?
Motyw Motelu i sceny prysznicowej itd. jest zaczerpniety z filmu Psychoza Hitchcock'a. Nie wiem, czy to ma być podpowiedź, czy to był trick scenarzystów, żeby film nabrał trochę mroczności:)
Pokój -A nasuwa mi jedynie takie przemyślenie, że jest to "nora" -A z czasów, gdy przysladował/a tylko Alison. Były tam tylko jej zdjęcia. Kilka zdjęć dziewczyn ale głownie zdjęcia Alison. Jednak pokój nadal był odwiedzany przez -A bo przecież były wycinki z gazet (kilka) "Murder solved". Czemu Alison na zdjęciach przyklejonych do lustra miała wycięte oczy? Na wszystkich! Jenna to zrobiła, czy ktos kto "kocha" Jennę szuka za nią zemsty? Np. Noel.
Ja nie przypominam sobie, żeby Spence jezdzila z siostra na badania. Spence ZAWSZE pyta siostre czy jechac z nią i ZAWSZE slyszy to samo - "nie". Więc może Mellisa jest łabędziem.
Ciekawa jestem z kim widziała się Jenna. W tym parku. I jak to jest, że nagle nie bała się jechac samochodem. Przez ktoś mógł ją zauważyc, a ślepym samochodów chyba prowadzić nie wolno? A ona nie była jakos specjalnie przebrana. Poza tym ta rozmowa "Zastanawiałam się co Ci powiem, jeśli kiedyś ZNOWU Cię zobaczę". Oznacza, że widzi tą osobę od bardzo dawna, bo była ślepa i teraz nie jest, czy dawno nie miała kontaktu z tym kimś? No i co jej podaje zawinięte w ten szalik?
Też nie przypominam sobie by Spenc jeździła z Melissą na badania, ta zawsze się wykręcała...
I jej głos pewne siebie, gdy je lody i dobitnie mówi o ich smaku.
Również ciekawi mnie co Jenna dała , w tym zawiniątku i komu? ;)
ciekawe...pistolet? czy jakiś kolejny przedmiot związany z A. ?
"Zastanawiałam się co Ci powiem, jeśli kiedyś ZNOWU Cię zobaczę". Oznacza, że widzi tą osobę od bardzo dawna, bo była ślepa i teraz nie jest, czy dawno nie miała kontaktu z tym kimś? No i co jej podaje zawinięte w ten szalik? Hm ja mysle ,ze wlasnie to zdanie jest bardzo kluczowe w calej zagadce kim jest A. Czy mozliwe by byla to np.Ali? jenna stracila wzrok przed jej zaginieciem tak? mogloby pasowac ;))
PLL nie jest ambitny jeśli chodzi o kryminały.
Twarz dziewczyny w czerwonej sukience widać w lustrze kiedy PAige rozmawia z Em. Chyba że były dwie takie dziewczyny na balu ;p
okrutne rozczarowanie,wiele hałasu o nic , moja nadzieja, że A okaże się Erza i nagle zrobi się intrygująco i ciekawie została pogrzebana :( żadnego zaskoczenia,prawie jak w książce (bo w książce to Mona umarła i pewnie to miło zaskoczyc ta niezwykła umiejętność scenarzystów sami wymyślili! zaskoczyli joł )
Co do pokoju.... przypominam, że Ali tam jeździła już 2 lata wstecz, może nie był podstawiony, tylko wykorzystany do pseudo zdemaskowania A. Dziura w ścianie gdyby była zrobiona jak przyjechały dziewczyny - słyszałyby, musiała być wcześniej.
Ktoś pisał, że dr Sullivan jest matką Ezry to raczej mało prawdopodobne,co prawda nie było powiedziane ile ma on lat, ale skoro skończył studia, była mowa, że gdzieś podróżował był nauczycielem a teraz wykładowcą to musi mieć min. 25 lat, a dr Sullivan nie wygląda na więcej niż 35-38 lat.
Dodatkowo dziwi mnie sam pomysł scenarzystów z dręczeniem dziewczyn. Jaki powód mogliby mieć Mellisa, Garret, Wren, Ezra czy ktokolwiek. Rozumiem , że Ali była wredna dla Lucasa czy Mony, ale to właśnie Ali a nie reszta dziewczyn, jeszcze do przyjęcia byłoby, że została zabita Ali sporo osób miało motyw Mellisa-zazdrość, Mona czy Lucas-odwet za dręczenie. W tym serialu było tyle wskazówek, choćby ta Lolita i nic.
Na czele teamu A, początkowo myślałam, że to jedna osoba musi stać kobieta, Mona w samochodzie gdy Spencer spytała ją o A powiedziała nie pamietam dokładnie całego zdania ale padły słowa she is... Skoro jest to kilka osób to jaki będą mieli motyw, żeby prześladowac dziewczyny ciekawe jak to scenarzyści wyprostują. Chyba rzeczywiście najbardziej prawdopodobny będzie motyw z książki z zamianą ról bliźniaczek i Ali będzie zła, że dziewczyny nie rozpoznały, że coś jest nie tak.
Hm a było powiedziane kto jest matką Lucasa ? Ogólnie mi się podobał odcinek :) też uważam , że to wszystko jest podstawione (pokój , Mona itp) , ale scenarzyści musieli coś wymyślić skoro ma powstać 3 sezon ! sądzę , że motyw z Moną był bardzo udany i zaskakujący i koniec odcinka również :) i ciągle odczuwam , że Ali żyje ! bo nikt nie wiedział tylu rzeczy o dziewczynach co ona! i jestem ciekawa kto jest głównym "A" i jakie ma haczyki na tzw. "pionki" bo wątpię by Mona tak sama z siebie poddała się "A" :)
Pozdrawiam :)
Owszem ale jest pamiętnik Ali.. A mógła/a czerpać stamtąd wiedzę o dziewczynach.
Zgadzam się, że odcinek był całkiem niezły, jedyne co można zarzucić to przekonywanie producentów, że na pewno Mona nie jest A, w ten sposób zakpili sobie z widzów, zbyt duża jest inspiracja książką w wątku Mona jako A, mogłaby to być ona ale powinni bardziej zmienić, już mogli dać Lukasa podobny motyw działania, a nie byłoby jak w książce. Ogólnie serial jest bardzo ciekawy, wciągający. Sądzę, że jedynym wyjściem będzie nie czytanie spojlerów, nie oglądanie sneak peaków itp, tylko to takie trudne :(
Biorąc pod uwagę, że to serial dla nastolatek a nie kryminał na miarę Agathy Christie, czy przygód Sherlocka Holmesa, to uważam go za rewelacyjny. Tylko jedna rzecz mnie cały czas zastanawia po co ktoś to robi. Jaki ma cel w dręczeniu 16latek?
Spencer powiedziała ze A zawsze ma jakis plan, a Mona na to ze yes she does czyli chodziło o nią samą...
Też w to taki sposób odebrałem ;)
Dr Sullivan czarnym łabędziem? Nie sądzę.. jakoś wydaje mi się, że Sullivan ma jakby hm, inną twarz. Trochę mało maślane, ale jakby inny kształt.
mi tam się wydaję, ze mona została zszantazowana zeby przyznała sie ze jest A, bo juz wczesniej była szantazowana...jest wiele rzeczy ktore zaprzeczaja ze ona jest A.. albo moze ona nie jest główna głową tego tylko po prostu pomagała A...czy cuś ^^
ja mysle tak- na koncu mona powiedziala ''zrobilam wszystko o co mnie prosiles/las''
Czy to jest tekst w stylu A?
nie wydaje mi sie......
I w ogole A wypelniajace czyjes polecenia?To A wydaje polecenia
i wgl to jak na A to było za proste rozwiazanie .. i jeszzce gdy sie pytała spencer czy do niech dołączy to wiadomo ze spencer mogla oklamac zeby tylko dowiedziec sie czegos wiecej a ona tak po prostu sie pytaa ... A pewnie wiele osob tak jak Mone szantazowało az nie dostało to co chciało.
dokladnie!
poza tym mam pytanie za 100 pkt.
Czy tylko ja mam wrazenie,ze tekst Jenny,ze nie mogla sie doczekac,zebyy zobaczyc czyjas twarz byl w stylu jaki sie mowi do faceta?
i jeszcze jak mona mowiła ze oni właśnie tego chcę zeby one przestały sie bac i miały otwarte okna i drzwi... mona jest tylko przykrywka zeby one byly pewne ze A juz nie ma.... a co do Mai to wydaje mi sie, ze ona juz wczesniej została zamordowana, a A miało jej telefon i pogrywało z Emily
co do Mai..........tez tak moglo byc. Mam nadzieje,ze dowiemy sie tego w 3 sezonie.
To jest tak oczywiste, że na 100% Moną sterowała A. ;-)
Natomiast A. TO
Albo Jenna i bliźniaczka (pamiętacie perukę Alli?) tylko bliźniaczka czyja? ;-) może Alli miała siostrunie , która się ukrywała wraz z Jenną, gdy Jenna straciła wzrok przez TO CO ZROBIŁA ALLI...
tam wyżej nie miałoby być "albo", sorry za błąd...
Jeśli chodzi o mężczyznę z którym mogłaby się spotkać Jenna , to kto to niby miałby być? może sam Jason ? ;p
Przeczytałam gdzieś, że mamy uważać na kolory.. nie uważacie, że płaszcz Ali/Vivian, kiedy rzekomo rozmawiała z Mayą jest podobny tego płaszcza na końcu?
owszem,uwazam,ze jest wrecz identyczny!
no i ponawiam ptanie o kwestie jenny ze nie mogla sie doczekac zeby ujrzec czyjas twarz.
Dla mnie to jest tekst jak do factea.......czy tylko ja mam takie wrazenie?
to w takim razie musiałaby być któraś z dziewczyn bo aktualnie to one miały płaszcz.
Mi sie wydaje że to była czerwona sukienka tej babki w czerwonej sukience (XD)
co do odcinka, nie zaskoczyło mnie ani to, że Mona jest A, ani to, że w końcu nie jest (w każdym razie nie tym głównym A).
odcinek dobry - jak każdy końcowy - sprawa z Mayą mnie totalnie rozwaliłą.
nie wiem, szczerze mówiąc, kto może być A. na pewno Jenna i Melissa w tym siedzą, ale co do reszty - nie mam pojęcia.
ale co najważniejsze: SPENCER I TOBY SĄ ZNÓW RAZEM AAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!
A może łabędziem rzeczywiście była matka Hanny.. może miała nadzieje, że dowie się czegoś o osobie która dręczy jej córkę, poprosiła Lucasa o pomoc..długo przyjaźnił się z Hanna a wiedziała, że jej przyjaciółki też coś ukrywają, no a Caleb miał spotkać się z matką..nie został jej nikt oprócz niego. ale to trochę bez sensu bo co do tego miałaby Jenna.
mama Hanny ma zupełnie inne włosy.
Za czarnego łabędzia była przebrana Melissa ( na 85%) ale to pewnie dlatego, że wszyscy inni na planie byli zajęci xd. w 3 sezonie pewnie sie okaże, że tak naprawdę tym czarnym łabędziem był facet. mówie wam- nie wiem na ile producenci przywiązują uwage do szczegółów tak jak my.
ale tak serio to była Melissa.
To z całą pewnościę nie była żadna matka ani nikt taki! Czarnym łabędziem była młoda, smukła dziewczyna. Prawdopodobnie nam nieznajoma choć sylwetką przypominała mi Jackie, ale to bez sensu.
Drugą rzeczą do zaznaczenia jest to, że słyszeliśmy MYŚLI Mony. A więc ona musi mieć związek z A od wewnątrz, nie była jedynie szantażowana lub podstawiona, to nie ulega wątpliwości. Gdyby nie było jej myśli - ok. Ale teraz nie ma wyjścia, musimy uznać ją przynajmniej współwinną. "To jest to czego MY chcemy". Proponuję obejrzeć uważnie halloweenowy odcinek 13, w którym możliwe, że ukazane jest utworzenie A teamu. Ja tak to odebrałam. Pokazani tam są jakby wszyscy pomagierzy, a najważniejsze A zostało owiane tajemnicą (jak zawsze).
Co do kolorów - pani ze sklepu, w którym były dziewczyny śladami Allison mówiła, że pamiętała niebieskie oczy, nie brązowe - Mona)
Jako ciekawostkę dodam, że w ostatnim odcinku przy wywożeniu ciała Mayi puścili tą samą piosenkę, co przy wywożeniu ciała Allison w pierwszym odcinku PLL. ;) Nie jest to żadna teoria spiskowa - choć może być nawiązaniem i jakby ukłonem w stronę pierwszego odcinka serialu.
możliwe, że sie mylę z teorią o czarnym łabędziu, ale akurat matce Hanny smukłości na pewno nie brakuje.