PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=556945}

Słodkie kłamstewka

Pretty Little Liars
2010 - 2017
7,5 73 tys. ocen
7,5 10 1 73318
3,0 3 krytyków
Słodkie kłamstewka
powrót do forum serialu Słodkie kłamstewka

Postanowiłam założyć temat osobny, o liście samobójczym Iana, powiedziano nam, abyśmy się dobrze przypatrzyli co jest tam napisane, więc wpisujcie co takiego widzicie, wiadomo jak jedna osoba patrzy to może coś przeoczyć, a w grupie może coś zdziałamy ;) http://static.wetpaint.me/pll/ROOT/photos/310/338980330-88959300.jpg to jest link do tego listu, najlepiej zapiszcie go sobie na dysku i powiększcie, żeby lepiej było widać.

Jedyne co ja tam znalazłam poza tym o czym już wspomniałyście zakreślonym pain i hide, to te dwie kropki które są po lewej i prawej stronie napisu "easy" co to może oznaczać ?

ocenił(a) serial na 5
Elena00

Zabiłem Allison. Straciłem panowanie nad sobą ponieważ ona wiedziała za dużo. But there's only so much You can bury*. To nie będzie takie łatwe ale wiem jak pozbyć się bólu, nie mogę uciec od prawa. Przyjdź i znajdź mnie. - I

* prosiłabym żeby ktoś to przetłumaczył, bo ja nie chce nikogo wprowadzić w błąd a szczerze mówiąc nie rozumiem zbytnio tego zdania...
" ale tylko tyle możesz pogrzebać " ? nie wiem to brzmi bez sensu, proszę o wsparcie i jeśli zrobiłam gdzieś błąd to mnie poprawcie ;D

Elena00

Teraz będziemy zakładać nowe tematy dla każdej teorii?

ocenił(a) serial na 5
youhaveamessage

A przeszkadza Ci to ? Tu i tak jest już 340 tematów, a uważam że skoro producenci dali nam to za wskazówkę, to wypadałoby nawet zrobić osoby temat choćby dlatego, że ja czytając kilka wątków naraz nie pamiętam gdzie kto co pisał, i wszystko jest tak pomieszane że wiele rzeczy mi umyka.

ocenił(a) serial na 10
Elena00

Lepsze takie kluczowe tematy niz na konkurs naladniejszej dziewczyny lub bohatera itd hehe

ocenił(a) serial na 10
bianka226

Wyrazy w nawiasach są przekreślone w liście ;)
Treść listu:
"I killed Allison
I lost my temper because, she knew too much.
But there is only so much ya can bury.
It won't be that easy, but (pain)
I know how to get ride of the pain.
I can't (hide) run of the law.
Come and find me.
-Ian"

ocenił(a) serial na 5
youhaveamessage

A tak swoją drogą, ciekawe że nie przeszkadza Ci temat o wskazówkach dotyczących tego zdjęcia, które również jest wskazówką tak samo jak ten list ;) musiałam tu dopisać bo już nie mogę edytować ;p
Bianka zgadzam sie z Tobą, ogólnie denerwuje mnie takie coś, skoro przeszkadza komuś ten temat to niech go omija, jest wiele durnych tematów tutaj, które nie mają żadnego znaczenia, a obrywa się akurat temu który jest właśnie dość kluczowy.

Nieważne, nie założyłam tego tematu aby sie kłócić, tylko aby dowiedzieć się czegoś więcej.

Elena00

Nie przeszkadza mi to, po prostu pytam, czy to jakiś nowy zwyczaj, że będziemy zakładać tematy dla każdego zdjęcia,
Nikomu się nie obrywa.

ocenił(a) serial na 10
youhaveamessage

No wlasnie bez sensu sie klocic:) , uwazam ,ze takie odosobnione posty sa lepsze, poniewaz nie mieszaja sie w dany glowniejszy temat :)

ocenił(a) serial na 5
youhaveamessage

Uważam, że osobny temat na temat tego listu się przyda, wolę to, niż szukać po 10 wątkach wzmiankach o liście, wolę mieć wszystko przejrzyście i w jednym miejscu ;) Plus jakbyś mogła przetłumaczyć to zdanie, którego ja nie rozumiem, bo wiem że Ty tłumaczysz odcinki, z góry dziękuje.

Ogólnie ciekawi mnie to całe " come and find me " mam wrażenie że to ma jakiś inny sens, bo kurcze, no po co pisać komuś w liście samobójczym " chodź i znajdź mnie " no przecież jak ktoś to czyta to już go znalazł, może to tylko dla mnie bez sensu brzmi nie wiem.

ocenił(a) serial na 10
Elena00

i dlatego to jest następnym dowodem na to, że to nie jest list samobójczy tylko list pisany przez psychopatyczne A . bo który samobójca pisze, żeby przyjść i go znaleźć? to brzmi bardziej jak zabawa "w kotka i myszkę" niż list samobójczy.

Nava15

Myślę że to "come and find me" jest tą podejrzaną częścią, w której mamy szukać wskazówek...
No bo skoro A. zmusiło Iana żeby to napisał jako list samobójczy to po co ta wzmianka, przecież ten fragment stwierdza że to nie samobójstwo więc po co ten tekst wcześniej. Nijak to nie pasuje tam.

ocenił(a) serial na 10
alioth89

Moim zdanie A nie zmusiło Iana tylko samo napisało list.

Nava15

To też możliwość ale jest opcja porównania charakteru pisma

ocenił(a) serial na 8
Elena00

Wydaje mi się , że to zdanie nad tłumaczeniem którego wszyscy się zastanawiamy jest kluczowe . Języka angielskiego nie używam od kilku lat ale mam wrażenie że napisane jest z błędem bo jak zdanie : ...ale jest tylko tak dużo (only so much - jak dla mnie zamierzony błąd) może mieć sens . Za dużo myślę pewnie wytłumaczenie jest prostsze :)

lizzie1983

Nie, to taki zwrot używany w j. angielskim - "there's only so much you can take" czyli że jest pewna granica czegoś, co można znieść, że więcej się nie da.
W tym przypadku chodzi o "bury" czyli pogrzebanie, ukrycie czegoś. Że nie wszystko da się ukryć, że są jakieś granice.

ocenił(a) serial na 8
alioth89

Dzięki . Masz rację . Faktycznie o tym nie pomyślałam :)

ocenił(a) serial na 8
Elena00

Wypadałoby napisać w temacie, że to jakiś spojler

ocenił(a) serial na 8
BeautyAndStupid

List jest z odcinka 2x05, który już jest dostępny w sieci więc nie wiem o jaki spoiler ci chodzi.
Spoiler to "rzeczy" dotyczące odcinków następnych (premierowych), które jeszcze nie zostały emitowane. (tak dla przypomnienia)
Więc nie wiem czy ten temat można nazwać spoilerem ;)

Number_Fourteen

Czy nikt nie zauważył, że każde 'T' w liście jest napisane wielką literą? Nieważne czy to na początku, w środku, czy na końcu słowa. Co to może oznaczać? T jak Toby...? Nie, on mi jakoś nie pasuje na A...

ocenił(a) serial na 5
BloodyHope

O tego nie zauważyłam! Tak teraz patrzę, to w sumie wszystkie litery są "małe" i rzeczywiście to T duże wszędzie, albo to po prostu charakter pisma, albo to coś znaczy innego ?

ocenił(a) serial na 10
Number_Fourteen

po pierwsze jest on z odcinka 4, a nie 5, a ze spoilerem dla BeutyAndStupid podejrzewam, że chodzi o to, że mimo, że odcinek jest już w sieci, to niektórzy jeszcze może go nie oglądali i nie chcą wiedzieć co się wydarzyło...

jest jeszcze jedna sprawa: list był podpisany '-Ian', wiadomo, że policja ten list sprawdzi i na pewno sprawdzą charakter pisma, więc na pewno okaże się, czy jest to pismo Iana, czy nie, nawet Melissa pozna od razu czy to jego pismo. A sądzę, że to jest jego pismo, bo 'A' raczej by nie zostawiła takiego niedociągnięcia. A więc co, szukała najpierw jaki charakter pisma ma Ian i starała się napisać tak samo, czy może Ian na początku jednak żył i sam napisał ten list, bo 'A' mu kazała...
*nie zwracajcie uwagi, że 'A' jest u mnie pisana jako ona, to nie ma żadnego związku z kim jest 'A'...

ocenił(a) serial na 8
urszulankaa

Przepraszam. Za bardzo się rozpędziłam bo akurat oglądałam promo 2x05. Oczywiście jest to Ep. 2x04 ;)

ocenił(a) serial na 8
Number_Fourteen

Spojler to informacja, którą ktoś zdradzi na temat JAKIEGOKOLWIEK odcinka. Nie każdy obejrzał już 2x04, więc autorowi wypadałoby napisać w nazwie wątki: SPOJLER. ;)

BeautyAndStupid

Tłumaczenie listu:
Zabiłem Alison straciłem
Panowanie nad sobą bo
Ona wiedziała zbyt dużo ale
Tylko tyle możesz pogrzebać* to nie będzie
Takie łatwe ale
(ból) Wiem jak
Pozbyć się
Bólu nie mogę
Uciec od prawa
Przyjdźcie mnie znaleźć

- Ian

w nawiasach są przekreślone słowa
*wydaję mi się, że to pogrzebać tutaj może znaczyć też schować/uchować/uchronić, tak, żeby inni się nie dowiedzieli o tym, mam nadzieję, że rozumiecie

EDIT; list jest napisany na kawałku tektury. Jakieś wspomnienia z PLL z tekturą ktoś ma?
Bo ja tylko to pudełko z 2x05 z pizzy, które było kartonowe i raz było otwarte a za chwilkę zamknięte, choć NIKT go nie dotknął.
W pomieszczeniu byli tylko Caleb Lucas Hanna Danielle

ocenił(a) serial na 5
youhaveamessage

Czy tylko mi się wydaje, czy ten list jest pisany tak bardzo chaotycznie ?
Chodzi mi o to, że ciągle mam wrażenie, że mamy jakoś te zdania tak przemieścić, aby wyszło zupełnie co innego z tego listu, zachęcam do próbowania zmienienia szyku słów albo zdań.

ocenił(a) serial na 10
Elena00

twierdzisz, ze jeśli zmienimy kolejność niektórych słów, to wyjdzie nam coś innego, tak jakby jakimś szyfrem pisana wiadomość do dziewczyn??

ocenił(a) serial na 5
Nava15

Tak, na razie wyszło mi coś takiego z niektórych zdań, ale dalej próbuję połączyć inne.

I killed Allison, I can't run of the law. - zabiłem Allison, nie mogę uciec od prawa.

It won't be that easy, but come and find me. - to nie będzie takie łatwe, ale przyjdźcie i znajdźcie mnie.

Co o tym myślicie ?

ocenił(a) serial na 8
Elena00

witam wszystkich, w tym samym odcinku Emily odkryła, że list składa się z fragmentów wiadomości do dziewczyn od A, więc one już wiedzą, że A jest napewno zamieszana/y w sprawę "samobójstwa" Iana

ocenił(a) serial na 10
youhaveamessage

teczka którą ukradła Hanna w pierwszym sezonie te akta Tobiego lub Jenny, co wtedy dziewczyny wyrzuciły je do rzeki i A je złapał. pamiętacie?

ocenił(a) serial na 5
BeautyAndStupid

Oj bardzo przepraszam za to na prawdę ;( Nie pomyślałam o tym żeby napisać tam spojler, bo akurat byłam w trakcie czytania tego listu i za bardzo mnie to wkręciło, nie da sie jakoś edytować nazwy tematu ? Bo sprawdzałam ale nie widze takiej opcji nigdzie ?

ocenił(a) serial na 10
Elena00

To nie jest spojler , jesli ktos nie ogladal 4 odcinka to po co tu wchodzii czyta ?chyba logiczne ,ze ten list jest z 4 odcinka .

bianka226

W sumie to jest spoiler, bo ktoś mógł nie oglądać jeszcze odcinka, a wszedł tu z jakiegoś innego powodu, na pewno nie dlatego, żeby natknąć się na tytuł "LIST SAMOBÓJCZY IANA"

ocenił(a) serial na 5
bianka226

Mam nadzieje, że wiele osób sie nie zesłości o nazwę tego tematu, na prawdę przepraszam jeśli komuś to zepsuło oglądanie.

ocenił(a) serial na 10
Elena00

zawsze możesz napisać edytując 1 post, że to z odc 2x04 i że Spoiler ;)

ocenił(a) serial na 5
Nava15

Niestety nie mogę edytować pierwszego postu, już próbowałam, aczkolwiek wydaję mi sie, że i tak tutaj jest krąg osób które przegląda tutaj wątki, a tam już pisaliśmy o tym że Ian nie żyje i o jego pogrzebie, więc to chyba nie będzie aż tak straszliwie krzywdzące.

ocenił(a) serial na 8
Elena00

W porządku. Przeżyję :P

Elena00

To raczej nie jest list samobójczy. List do Melissy, po napasci na Spencer? A może to jest stary list, od którego historia się zaczęła? Ian kręcił te filmiki i miał przyjaciela, lub wroga, który o tym wiedział. Po zabójstwie Alison napisał do tego kogoś co się stało. Zabił ją, ale można to ukryć. Ma pomysł na uwolnienie się od bólu - wyjazd z Melissą, lub nawet szantaż dziewczyn. Prosi przyjaciela - A. żeby przyszedł i pomógł mu. W tej chwili po nieudanym napadzie na Spencer A. zabija go jako jedyną osobę, która wie co się dzieje, poniewaz za duzo osob zaczyna sie krecic w poblizu. A może sie nie znają osobiście, ale A szantażowało też Iana, tak jak dziewczyny...

flawik

Ha, dokładnie! To jest jakiś stary list a nie samobójczy!

ocenił(a) serial na 10
alioth89

a co jesli skreślone słowa też sa wskazówką? tylko nie wiem jakie miałoby to znaczenie ;)

Nava15

na pewno są :) ale nie wiem jaką :P

ocenił(a) serial na 5
alioth89

http://images.eonline.com/eol_images/Entire_Site/2010523//425.PRETTYLITTLELIARS. tg.062310.jpg

Elena00

ten list to zlepek wiadomości A do dziewczyn, zaraz poznajduje i Wam napiszę

dr_Szajkalove

I lost my temper--> Sorry about me losing my temper. My bad love, -A do Hanny na gipsie

She knew too much--> She knew too much --A o Hannie, 10 odcinek

There's only so much you can bury--> There’s only so much you can bury, Emily. You’re not done with me yet. --A do Emily, 9 odcinek

It won't be that easy.--> It won't be that easy, bitches -A do wszystkich dziewczyn, 4 odcinek, na lustrze

Zaraz reszta :)

dr_Szajkalove

Nieźle :oo

dr_Szajkalove

I know how to get rid of the pain --> You know how to get rid of it. --A , do Hanny, o ciastkach, chyba 13 odcinek

I can't run from the law--> Like Mommy, like daughter. Can you run from the law on those legs? --A odc 12, do Hanny

Come and find me. --> Camp Mona is a scavenger hunt. And I'm the prize. Come and find me bitches. --A do wszystkich dziewczyn

Tak więc ten list jest na 1000% od A :D

ocenił(a) serial na 5
dr_Szajkalove

Świetna robota Szajkalove !!! ;D

ocenił(a) serial na 10
Elena00

jak dodałaś informacje w których to było odcinkach, to pomyślałam, że może to jakaś wskazówka, gdzie powinniśmy szukać.

urszulankaa

tylko zauważcie że I na lustrze jest inaczej napisane niżw liście:) innym charakterem całkowiecie

ocenił(a) serial na 10
hormonki

właśnie mialam to napisać @hormonki .

ocenił(a) serial na 10
urszulankaa

pytanie tylko czego szukać?