Postanowiłam założyć temat osobny, o liście samobójczym Iana, powiedziano nam, abyśmy się dobrze przypatrzyli co jest tam napisane, więc wpisujcie co takiego widzicie, wiadomo jak jedna osoba patrzy to może coś przeoczyć, a w grupie może coś zdziałamy ;) http://static.wetpaint.me/pll/ROOT/photos/310/338980330-88959300.jpg to jest link do tego listu, najlepiej zapiszcie go sobie na dysku i powiększcie, żeby lepiej było widać.
Jedyne co ja tam znalazłam poza tym o czym już wspomniałyście zakreślonym pain i hide, to te dwie kropki które są po lewej i prawej stronie napisu "easy" co to może oznaczać ?
Hmm a w sumie... Może to wszystko jest ukartowane ? Mam na myśli to, że nagle ciało znalazło sie ROK PO ZAGINIĘCIU ALI, W ROCZNICĘ JEJ ZAGINIĘCIA, nie jest to dla was dziwne ? Może rodzina Ali specjalnie ukartowała cały ten pogrzeb, żeby po prostu ruszyć do przodu, i żeby wszyscy myśleli, że Ali znaleziono ?
nie wiem czy ktoś już o tym wspomniał bo nie chce mi się czytać całego tematu ale nie myślicie że Iana mógł zepchnać Toby? Kocha Spencer więc nie pozwolił by coś jej się stało, ale wątpię żeby był A.
Jak już ktoś to wcześniej napisał to sorry.
Ja zaczynam myśleć, że ona żyje i się bawi nimi jak marionetkami.
A jak dla mnie cały scenariusz już jest bardzo pokręcony.
Hmmm może i masz racje :( Wiadomo już że podkowa którą otrzymała w 'lombardzie' Spencer pochodzi z tej szopy bo tam jednej brakowało. Czyli osoba która wykupiła pierścionek Melissy musiała ukrywać się w tej szopie bądź w tej szopie z kimś się spotykać.
Przecież ta osoba to A. więc chyba wiedziała, że tam 'podrzuci' ciało Iana. A podkowa to kolejny żarcik. Bo przecież chyba ona jakiegoś wielkiego przesłania to nie ma.
BTW.nie wydaje się wam że ten oficer jest podejrzany? To że jest mundurowym odsuwa od niego wszelkie podejrzenia a może wato byłoby pójść w tym kierunku.
tłumacząc list na polski:
Zabiłem Allison. Straciłem panowanie nad sobą ponieważ ona wiedziała za dużo. Wszystko można ukryć (schować), ale są pewne granice. To nie będzie takie łatwe ale wiem jak pozbyć się bólu, nie mogę uciec od prawa. Przyjdź i znajdź mnie. - Ian
ten list pewnie został napisany na teczce którą ukradła Hanna w pierwszym sezonie te akta Tobiego lub Jenny, co wtedy dziewczyny wyrzuciły je do rzeki i A je złapał. pamiętacie?
Pismo Iana ktoś będzie musiał rozpoznać... Melissa pewnie była w zbyt dużym szoku, więc pewnie na ten list nawet nie zwróciła uwagi, ale później mogłaby się pokapować, że to nie on napisał.
PS.Nie wydaje wam się że tępe narzędzie = podkowa którą dostała spencer zamiast pierścionka?
Za dużo książek Cobena czytam, popadam w paranoję :P
A ten telefon nie jest Iana?? Może teraz wszystko ma zmierzać do tego żeby wrobić Spencer w to wszystko??
A co do wszystko można ukryć schować. Ukryć można się, można schować narzędzie zbrodni lub dowody obciążające prawdziwego mordercę. Można było ukryć też ten pendrive z filmikiem.
W sumie jeśli chodzi o tą podkowe
- A podrzucił telefon Iana Spencer, i pewnie jakoś policja znajdzie go czy coś i oskarżą ją że udawała Iana itd.
- Spencer zabrała tą podkowę którą dał jej ten gość z lombardu, w sumie nie wiem po grzyba ona ją wzięła, ja bym nie wzięła no po co mi ? a jeśli Alison została zabita tępym narzędziem i byłaby to podkowa, to mogłyby być na tej podkowie jej DNA z krwi itd, tylko że A wyczyściło krew np. ale niedokładnie żeby ślady DNA zostały
po prostu popadamy w obłęd, musimy wyluzować ;D bo niedługo będzie, że Alison ktoś zabił łyżeczką jak w tym filmiku http://www.youtube.com/watch?v=9VDvgL58h_Y hahahahaha
Ci co widzieli już sneak peeki do następnego odcinka, pamiętają scenę, w której Melissa mówi do Spenc "nigdy ci nie wybaczę", Może właśnie chodzi o to? Że A. podrzuciła telefon Iana i teraz Melissa myśli, że siostra się bawiła jej kosztem. Albo wyjdzie sprawa z pierścionkiem.
Patrząc na model telefonu nie wydaje mi się, żeby był on męski. Raczej damski, moja pierwsza myśl jak go zobaczyłam to, że jest telefon z jakimiś (kompromitującymi) filmikami, zdjęciami albo wiadomością do dziewczyn od -A. Oczywiście -A mogło podrzucić kamerę, płytkę czy coś ale może to będzie to kolejny sposób komunikacji z nimi, sama już nie wiem :>
To JEST telefon Iana, tu masz dowód: http://desmond.imageshack.us/Himg812/scaled.php?server=812&filename=ianl.png &res=medium
i co do tej teczki, na której był pisany list Iana to tamta o ile się nie mylę była biała, a ta jest tak szaro-brązowa, taka zwykła...
Może my w sumie już rozwiązałyśmy tą zagadkę z tym listem, że to zlepek wiadomości od A, i z tym You can run but You can't hide czy coś takiego ? bo ja tu już nic innego nie moge znaleźć w tym liście, no i oczywiście że nie jest to list samobójczy
Ale mial babski telefon :P, no jestem ciekawa czy Spencer w ogole sie zorientuje, ze ma jego telefon w torbie
A co mnie dziwi, jak dziewczyny spotkaly sie wieczorem w tej szklarni z telefonem Melissy i pisaly smsa jak bedzie nazywac sie dziecko .. ale Ian nie mogl odpowiedziec , bo przeciez nie zyl,a wtedy cos tam w krzakach sie poruszylo czyli A slyszal to ..tylko ,ze niby skad wiedzial, ze tam beda ..dziwn e
Wydaje mi sie ,ze Melissa dobrze gra zatroskana zonke i w ogole, a mianowicie jest w to zamieszana ,a robi z siebie ofiare
Aaa jeszcze, zauważyliście to, że A strasznie próbuje wrobić Spencer w to morderstwo Ali i bawienie się w Iana, a na tym liście co niby Ian napisał (pewnie wszyscy będą tak myśleli) A napisało ' I killed Alison ' żeby jednak wina spadła na Iana ? strasznie pogmatwane
Bianka A ciągle śledzi dziewczyny, pewnie jak Spencer mówiła " taylor " to on to usłyszał i im odpowiedział i tyle, ale one oczywiście na to nie wpadły eh :D
No,ale bez przesady w nocy koczuje w krzakach pod domem ktorejs z nich ?:) i czeka ,az cos s ie bedzie dzialo .
Melissa jest klamczucha, udaje niewiniatko ! a maczala pewnie palce w jego zabojstwie , mowie Wam
Bianka przecież A jest non stop wokół nich, gdziekolwiek by nie były on/ona jest gdzieś niedaleko, więc co w tym dziwnego że A tam było ?
Zresztą, twórcy serialu chyba właśnie tak próbowali nam o tym powiedzieć że co chwile krzaki sie ruszały, bo A tam było, i usłyszało że imie to Tayler, i odpisało dziewczynom
Bianca czytając twoją wypowiedź (hah jak to oficjalnie brzmi xD) wpadłam na pomysł, że A ma gdzieś nich niedaleko taką "bazę" (być może jet to właśnie szopa ze wskazówki ;)) i ona/on tam siedzi i obserwuje co się dzieje u każdej dziewczyny w domu z ukrytych kamerek :D (taki monitoring jakby xD) i jak coś wyczai to idzie w krzaki,(hahaha w krzaki jakby innych miejsc nie było xD) żeby lepiej to coś widzieć :P tak sobie ot, teoria. może śmieszna ale realna :D
Dlaczego nikt nie uważa, że może to na prawdę list Iana?
Wydaje mi się, że może Ian skierował go do "A", ponieważ wiedział kim on jest i to przed nim tak na prawdę się ukrywał.
Zabiłem Allison. - przyznał się do zabójstwa. Ten fragment nie wskazuje raczejże "A" jest zabójcą. W końcu dziewczyny dostały filmik od "A", gdzie Ali jest wraz z Ianem i nagle kamerka się przekręca i widzą tylko jej dłoń, więc raczej nie "A" jest mordercą. Nie wydaje mi się również, że to Ian mógłby być "A". Nie podesłałby w końcu filmiku obciążając winą samego siebie. Poza tym umarł w 4 odcinku, 2 sezonu i co byłoby dalej skoro "A" by nie żył?
Straciłem panowanie nad sobą ponieważ ona wiedziała za dużo. - Ian miał problemy o których wiedziała najprawdopodobniej Ali, ale także Melissa. W którymś odcinku rozmawiają, gdzie Spencer ich podsłuchuje. Może "A" był bliską osobą Ali, lub zależało mu na niej i gdy dowiedział się, że to Ian zabił Alison prześladował również jego, a dziewczynom dawał wskazówki. Może chciał wskazać zabójcę Alison ich rękoma. Może problemy Iana mają związek z Jasonem. Był bratem Ali, gdy Ian ją zabił, zaczął go prześladować i chciał zemścić się za zabójstwo siostry? Chociaż Alison i Jason raczej nie byli zgranym rodzeństwem. Mimo to Jason raczej nie wrócił bez powodu.
Wszystko można ukryć (schować), ale są pewne granice. To nie będzie takie łatwe ale wiem jak pozbyć się bólu, nie mogę uciec od prawa. - Skoro przyznał się do zabicia Alison w liście. Wychodzi na to, że ukrywał wszystkio (być może w tym chciała pomóc mu Melissa, ale to nie zmienia faktu, że musiało być coś jeszcze o czym wiedziała Alison i najprawdopodobniej "A", zakładając, że list jest do niego).
Przyjdź i znajdź mnie. - I tu moim zdaniem bezpośrednio kieruje te słowa do "A". Tak jak pisałam wcześniej "A" być może chciał posłużyć się dziewczynami do wydania Iana, a jak wiemy "A" jest przebiegły i Ian musiał na prawdę się nagimnastykować by ukryć wszystkie poszlaki kierowane przez "A". Podkowa którą "A" podrzucił Specer może świadczy o tym, że znalazł go.
To taka inna interpretacja tego listu. Wydaje mi się też, że to raczej nie "A" jest autorem, bo skąd wiedział, że dziewczyny tam będą? Takiej pewności nie miał. Zawsze zostawiał listy w takich miejscach, że miał pewność, że dziewczyny je znajdą. Może to wszystko dalece od prawdy, ale powinnyśmy obrać też taką wersję, że może faktycznie to list Iana.
A jeśli to faktycznie "A" to dlaczego podpisał się Ian?
akurat podpisanie się imieniem "Ian" nie jest szczytem kogokolwiek możliwości ;D tzn. nie potrzeba do tego jakiejs specjalnej filozofii ;)
Dobrze chyba wykombinowałam to "hide" :P tzn. zauważyłam coś ale dalej nie wiem co to znaczy. Więc znów oglądając "make a's move" zauważyłam, że jedną z wiadomości jakie A wypisuje w zeszycie jest "Been hiding" ktoś wie co to znaczy albo chociaż ma tego SMS'a w całości? Nastepną wypisaną wiadomością jest "Be careful" myślę że to "be carful" ma coś wspólnego z "come and find me" czyli może niektóre wiadomości z filmiku połączone ze zdaniami z listu dadzą nam jakieś odpowiedzi?
Wszystko zalezy od tego czy Ian przezyl upadek z wiezy, jak wiemy okaze sie ze Ian nie zyl juz od tygodnia ale w takim razie w jaki sposob cialo zachowalo sie w calkiem niezlym stanie?? A wpakowal go do lodowki na tydzien ok, ale co z ulozeniem?? Siedzial w tej lodowie przez tydzien ulozony w takiej pozie jak w stodole, ze niby sie zastrzelil?
Moim zdaniem gdy Spencer wzieła Melissie ten telefon, który tak poprostu sobie leżał, a jeszcze wcześniej Melissa powiedziała jej o imeniu dziecka. Może to było specjalnie. Może ona (Melissa) sama jej odpisywała jako Ian. Przecież jak później ona się z nim kontaktowała przez ten telefon to też musiał jej jakoś udowodnić, że to on? Mógłby się zorientować, że coś jest nie tak. Wygląda to tak, że Melissa również padła ofiarą "A", ale przecież ona może być w zmowie z kimś., a ofiarą tutaj jest tylko Ian
Ten sms z been hiding jest z 15 odcinka, do Hanny "Wanna help mama get some $$$? Show Aria's mom what her kid's been hiding - A"
Chcesz pomóc mamuśce zdobyć trochę kasy? Pokaż mamie Arii, co ukrywa jej dziecko - A (do tego był dołączony bilet)
Znalazłam SMS z "Be Careful':
"Be careful, Hanna. I hear priston food makes you fat. -A"
"Uważaj, Hanna. Słyszałam/em, że więzienne żarcie tuczy. -A"
z 1x01
To może zapiszmy, z których odcinków są te wszystkie wiadomości z listu i przeszukajmy te odcinki?
I lost my temper - 1x11
She knew too much - 1x10
There's only so much you can bury - 1x09 (?)
It won't be that easy - ?
I know how to get rid of the pain / You know how to get rid of it - 1x14
I can't run from the law / You can't run from law on those legs - 1x14
Come and find me - 1x10 (?)
Z "I killed Alison" nic chyba takiego nie było?
Pamięta ktoś coś ważnego z tych odcinków?
"It won't be that easy" jest z 1x04 ;)
ps. może te z wsazówek też się przydadzą ;)
ps2. ma ktoś jakiegoś SMS z 'pain' ???
już wcześniej jedna osoba pozbierała wszystkie wiadomości z listu w jedno:
I lost my temper--> Sorry about me losing my temper. My bad love, -A do Hanny na gipsie
She knew too much--> She knew too much --A o Hannie, 10 odcinek
There's only so much you can bury--> There’s only so much you can bury, Emily. You’re not done with me yet. --A do Emily, 9 odcinek
It won't be that easy.--> It won't be that easy, bitches -A do wszystkich dziewczyn, 4 odcinek, na lustrze
I know how to get rid of the pain --> You know how to get rid of it. --A , do Hanny, o ciastkach, chyba 13 odcinek
I can't run from the law--> Like Mommy, like daughter. Can you run from the law on those legs? --A odc 12, do Hanny
Come and find me. --> Camp Mona is a scavenger hunt. And I'm the prize. Come and find me bitches. --A do wszystkich dziewczyn
2 wiadomości są z 10 odcinka,
2 z 14,
1 z 9,
1 z 4,
1 z 11.
W 10 odcinku Hanna dowiedziała się o Arii i Ezrze, w 14 "A" kazał/a Hannie zwymiotować...
Chyba nic się takiego nie działo.
Z tym "I killed Alison" było wtedy kiedy Spencer rozmawiała z Jasonem przed jego domem. co J. powiedział: "czy powiedział zabiłem Alison?". S.: "nie tymi słowami". czy coś takiego, ale to może być to, bo w smsach nic takiego nie było.
nie no coś ty ;p
no bo skąd Jason miałby wiedzieć o wszystkim. no dobra, może te pamiętniki Alison. niektóre wyrzucił kilka zachował. możliwe. ale że jest "A"? może byłoby fajnie. ale wątpię.
więc praktycznie rozszyfrowaliśmy cały list :] zostało nam tylko słowo 'pain' . Ktoś ma jakieś wspomnienia odnośnie tego słowa??
no tak - list przy Ianie to był zlepek wiadomości od A. a skoro w żadnej wiadomości nie było "I killed Alison" a powiedział to Jason --> Jason jest A.
Chyba że ktoś inny jeszcze kiedyś to powiedział w jakimś kontekście, albo scenarzyści robią nas w bambuko