PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=556945}

Słodkie kłamstewka

Pretty Little Liars
2010 - 2017
7,5 73 tys. ocen
7,5 10 1 73319
3,0 3 krytyków
Słodkie kłamstewka
powrót do forum serialu Słodkie kłamstewka

Postanowiłam założyć temat osobny, o liście samobójczym Iana, powiedziano nam, abyśmy się dobrze przypatrzyli co jest tam napisane, więc wpisujcie co takiego widzicie, wiadomo jak jedna osoba patrzy to może coś przeoczyć, a w grupie może coś zdziałamy ;) http://static.wetpaint.me/pll/ROOT/photos/310/338980330-88959300.jpg to jest link do tego listu, najlepiej zapiszcie go sobie na dysku i powiększcie, żeby lepiej było widać.

Jedyne co ja tam znalazłam poza tym o czym już wspomniałyście zakreślonym pain i hide, to te dwie kropki które są po lewej i prawej stronie napisu "easy" co to może oznaczać ?

PLL_fan

wtedy prawdziwe "A" musiałoby podsłuchać tę rozmowę Spence z Jasonem, jeśli faktycznie chciało go tym wrobić

ocenił(a) serial na 10
alioth89

no bo Jason współpracuje z "A". ale może być teoria że "A" wszystko podsłuchuje.

ocenił(a) serial na 10
PLL_fan

A nie dziwi was, że prawie wszystkie te wiadomości od A ukryte w liście są do Hanny??

Nava15

Ej... Faktycznie O_O
Podobno Hanna wie z tej nocy więcej, niż jej się wydaje...

ocenił(a) serial na 10
youhaveamessage

nom. może to chodzi o to że Hanna nie piła albo Alison jej nic nie dosypała, dlatego wie więcej, tylko tu jest minus, że ona nic nie pamięta, bo pewnie była zbyt zmęczona i nie wiedziała, że jej się to kiedyś przyda lub/i te informacje od Ali byłyby im kiedyś potrzebne. ale pewnie Ali wiedziała że ktoś chce ją zabić, więc powiedziała dziewczynom sporo rzeczy, ale one tego nie pamiętają, może tylko coś tam Hanna. a poza tym Alison powiedziała że jeśli powie się coś komuś w nieodpowiednim czasie to można skończyć tak jak ona. no nie wiem..

ocenił(a) serial na 10
PLL_fan

a kiedy to było ??

ocenił(a) serial na 10
paulineczka1235

no to Ali powiedziała Hannie jak była w szpitalu. wtedy na początku.

ocenił(a) serial na 10
PLL_fan

1x11 albo 1x12 ;)

paulineczka1235

http://www.youtube.com/watch?v=Rc_0Qf60cMw 1x11, tu masz tę scenę :)

ocenił(a) serial na 8
youhaveamessage

Wow, świetne jesteście dziewczyny, na prawdę wielkie gratki, nie długo rozwiążecie calą historie ; D Chyle czoła

ocenił(a) serial na 10
jimowa

może i tak ale mnie ciągle dręczy to co znaczy to przekreślone 'pain' ??

ocenił(a) serial na 9
youhaveamessage

co do tego, że Hanna wie więcej.... wydaje mi się, że Alison nie chodziło o samą Hannę, ale o wszystkie dziewczyny; Hanna mówi "What happened to you? We all want to know.", Alison: "You already do, the four of you combined". Czyli mówi o wszystkich dziewczynach, a nie o Hannie.

ocenił(a) serial na 8
Elena00

ian w tym liście napisał że coś tam ukryć schować, to może w tym ogródku jasona na prawde coś jest , coś ważnego coś co pomoże rozwikłać zagadke i jeśli sie dowiemy co tam jest może bedzie nam latwiej. Teraz czytając wasze teorie troszke się głubię bo do jednego wątku jest tysiąc innych teori, ale to dobrze bo my lubimy ten serial i chcemy się dowiedzieć kim jest A i kto napisał list tak samo jak nasze kochane* (?) bohaterki

* Po prostu nie wiem czy tym dziewczynom możemy wierzyć xD

ocenił(a) serial na 5
jimowa

Może to szalony pomysł, ale wybrałam kilka fragmentów, które bardzo mnie interesują

a) Alison - " Jeśli powiesz nieodpowiedniej osobie prawdę o nieodpowiednim czasie, skończysz tak samo jak ja. "

b) Hanna - Myślałam że nie żyjesz
Alison - Tak, ja też to słyszałam.

c) Alison - " Dlatego wróciłam, nie obchodziło mnie to jak niebezpieczne to jest, musiałam Cię zobaczyć. "

I mam dwie nowe teorie, po pierwsze, co w takim razie i komu wygadała Alison ? Musiała komuś coś powiedzieć, skoro skończyła tak jak skończyła, ktoś ją zabił dlatego, że wygadała czyiś sekret, przynajmniej tak wychodzi z tego co powiedziała. Czyli to właśnie było powodem, że ktoś ją zabił.

A druga teoria, to w sumie przeczytałam w komentarzach na youtube, a konkretnie " Myślę, że Alison jest w programie ochrony świadków " może ta osoba sobie robiła jaja mówiąc to, ale ogólnie spójrzcie na cytat b) i c) Hanna powiedziała jej, że myślała że nie żyje, na co Alison odpowiedziała, że też to słyszała... To brzmi jakby ona żyła nadal, i jakby rzeczywiście była w programie ochrony świadków, a cytat c) osoby z takiego programu nie mogą opuszczać miejsca w którym są "chronieni" i Alison właśnie mówi w taki sposób, wróciła, chociaż wiedziała jak niebezpieczne to jest, ale musiała sie zobaczyć z Hanną... Przecież jakby nie wiem wracała z nieba, co jest w sumie niemożliwe, to przecież nie ma w tym nic niebezpiecznego ? Jeszcze późniejszy moment jak Ali spojrzała na zegarek i powiedziała, że musi już iść... Jakby dali jej pare minut. Nie wiem, może to szalone ale czy nie wydaje wam sie to mieć sens ? Ja nigdy nie pomyślałam o tym w ten sposób, dopiero po zobaczeniu tego komentarza... Może Ali widziała coś, czego nie powinna widzieć, i dlatego mogli ją objąć tym programem ? W sumie to może być jeszcze tak, że do szpitala SPOILER SPOILER SPOILER wróciła prawdziwa Alison, bo w końcu w książce jest tak, że to jej siostra Courtney nie żyje, więc Hanna mówi " Alison, myślałam, że nie żyjesz " na co prawdziwa Alison odpowiada jej, że też tak słyszała... No bo w końcu w książce było tak, że to Alison zabiła Courtney.

Ale co niby Hanna pamięta więcej niż myśli ? Przecież ona cały czas była z dziewczynami, więc w takim razie wszystkie by wiedziały więcej niż myślą... Chyba, że w serialu czegoś nam nie pokazali jeszcze ;/ Może Hanna wyszła gdzieś, i słyszała rozmowe Ali z kimś, albo coś widziała... No ale bez jaj, że ona tego nie pamięta, przecież co one wypiły kubeczek jakieś wódki czy czegoś w 5 osób, to trochę dziwne, że urwałby im sie film po takiej minimalnej dawce alkoholu ;/

ocenił(a) serial na 9
Elena00

moze poprostu nie pokazali jak dziewczyny dalej piły..:)
A teoria jest ciekawa. Ale po co Alison by ubierała taką sukienke? Jak dziewczyny mialy na tych zdj. Ustalilyscie ze to moze byc jakas "szpitalna" czy cos, a czemu Ali nie przyszla w swoich ciuchach ? Kurcze, myslalam na poczatku ze na pewno Ali nie zyje, ale teraz ;o nic juz nie wiem ...

ocenił(a) serial na 5
olcia_pll

To nie jest żaden ciuch dziewczyn, tylko tam w szpitalach trzeba takie zakładać jak sie kogoś odwiedza, faceci też mają jakieś spodnie i koszule " wysterylizowane z bakterii " ;D

ocenił(a) serial na 10
Elena00

Na pewno Ali im cos do sypala :) niemozliwe ,zeby tak si spily taka malo iloscia alkoholu :P

ocenił(a) serial na 9
Elena00

ok dzieki :) nie chodzilo mi ze to jej "ciuh" :)

olcia_pll

Hannah ogólnie bywa czasem głupiutka i naiwna i z pewnością ona wie więcej o czym świadczy nie tylko to że Ali ja odwiedziła w szpitalu ale również to po jej wizycie u psychologa zdemolowano gabinet.Przecież wszystkie dziewczyny były tam przed Hanną a nic takiego się nei stało.

Oleandria

Stanę w obronie Hanny wcale nie jest głupiutka ;p po prostu zaczęła za bardzo się zwierzać pani psycholog, przecież reszta dziewczyn nie chętnie z nią rozmawiały, a ta się otworzyła, i stąd ten zdemolowany gabinet, moim zdaniem to jest ostrzeżenie, dla Hanny i reszty dziewczyn a żeby nikomu nie opowiadały o tej całej sprawie.

Oleandria

Kiedy Aria, Emily, Spencer, Lucas, Sean, Mona, mama Hanny i wiele innych osób odwiedziło ją w szpitalu to nikt nie miał takiej sukienki czy jak mówicie koszul czy czegoś... A Alison miała? I skoro ona żyła i przyszła naprawdę to nikt w szpitalu nie zdziwił się na widok martwej dziewczyny błąkającej się po szpitalu? (brrr, straszne xD).

Co do listu: Duże T, tektura z akt Toby'ego (przytaczam tylko Wasze teorie). Może I killed Alison - Toby zamieszany byl kiedyś w to morderstwo... Ech, nie wiem już sama zresztą ;/

smiles

To przecież nie są stroje szpitalne... Widzieliście kiedyś, żeby ktoś takie nosił?

ocenił(a) serial na 10
smiles

Może to, że dziewczyny wtedy nie musiały tego nosić ma coś wspólnego z tym, że Hanna leżała na prywatnej sali?? A Ali żeby tam wejść (o ile to nie były tylko omamy Hanny) musiała założyć tą 'szpitalną sukienkę' (pielęgniarka pewnie ją upomniała żeby to założyła) bo przechodziła przez normalne sale szukając sali Hanny? (bo skąd niby miała wiedzieć gdzie ona leży?)

ocenił(a) serial na 9
Nava15

Co do tej sukienki - gdzieś czytałam, że np. wolontariuszki w szpitalach takie noszą, więc Ali mogła się po prostu przebrać, żeby nie zwracać niczyjej uwagi, że wchodzi do sali Hanny.

ocenił(a) serial na 5
smiles

Ja osobiście czasem mam tak, że coś mnie w nocy obudzi i otwieram oczy myśląc, że nadal śnię. Może o to chodziło Ali, gdy przyszła do Hanny? H. może została obudzona przez krzyk Ali i zobaczyła coś czego nie powinna, a później jak gdyby nigdy nic poszła spać, a gdy się obudziła, to albo tego nie pamiętała, albo myślała, że to najzwyczajniejszy w świecie sen? A. być może myślała, że właśnie o wspomnienia z tej nocy jej chodziło, w końcu Hanna twierdziła, że wie kim jest A, kiedy ona (może on) siedziała w krzakach i ich podsłuchiwała. Idąc śladem mojej teorii A ma coś wspólnego ze zdarzeniami z owej nocy kiedy Ali zniknęła. ;)

ocenił(a) serial na 5
qlenaa

Plus może dlatego A nie chce, by dziewczyny chodziły do terapeutki. Boi się, że zwierzając się jej, przypomną sobie zdarzenia z TEJ nocy?

ocenił(a) serial na 10
qlenaa

a mi teraz do głowy przyszło, że może Ali tamtej nocy gdy zaginęła to np. Ian lub ktoś inny chciał ją zabić, ale ona przeżyła i A ją stamtąd zabrał/a, żeby się nią zająć (do tej altanki na podwórku Ali podrzucili jakieś ciało) i teraz Ali cały czas jest u A i dlatego A zna wszystkie sekrety dziewczyn, bo współpracuje z Alison. :)
ale to raczej mało realna teoria, ale przyszło mi takie coś do głowy, więc się tym podzieliłam. ;)

ocenił(a) serial na 10
urszulankaa

Mozliwe, a moze A porwalo Ali i wlasnie ja przetrzmuje i torturuje wyciagajac zarazem tajemnice od niej .

bianka226

Jeejuu jaka teoria, która w sumie może być prawdopodobna, tylko jakie ciało (kogo) zostało zakopane ?

I dlaczego nie przebadano ciała, chodzi o to dlaczego nikt nie zorientował się, że to nie jest jej ciało ? Chyba że maczał w tym palce oficer policji : Garret (czy jakoś tak) - chłopak Jenny, która pewnie też jest zamieszana

ocenił(a) serial na 10
FlammeFleur

Eee a ja tak sobie myślę i myśle i myśle tak: skąd oni OD RAZU wiedzieli, że to ciało Allison? przecież po roku takie ciało jest nieźle rozłożone.... powiedziałabym że nawet praktycznie całkiem rozłożone...

ocenił(a) serial na 10
Nava15

No ja wam mowie to jest dobra teoria :P Ali jest przedszymywana przez A na sile dreczona i pewnie A robi jej parnie mozgu za to kim byla Do tego msci sie rowniez na przyjaciolkach !..Tylko kim jest A ????

ocenił(a) serial na 10
bianka226

kimś niezrównoważonym :P

bianka226

No ale jesli powiedzieli ze znalezli jej cialo to mieli jakies powody,przeciez mogli zrobic badanie DNA.

ocenił(a) serial na 10
Oleandria

ale pytanie czy zrobili??

Nava15

A czemu mieliby nie zrobic?

Oleandria

Przecież A jest zdolne do wszystkiego... jest wszedzie i zawsze wszystko wie, wiec co to za problem sfałszować albo podmienić badania.

ocenił(a) serial na 10
Far_From_Never

właśnie tym bardziej, że widzieliśmy 'mini laboratorium' na jego biurku xD

Nava15

no możliwe xd

ocenił(a) serial na 10
Oleandria

w artykule z "Make A's Move" o Allison można przeczytać, że nie zbadali jeszcze autentyczności listu Iana.... możliwe, że nigdy nie zbadają...

ocenił(a) serial na 6
Nava15

Wracając do kwestii listu, zastanowiłam się nad przekreślonymi słowami i kropką przy easy. Wychodzi "łatwo ukryć ból" i pierwsze, co mi przyszło do głowy, to taka choroba, przy której człowiek wygląda jak martwy i ów stan rzeczy utrzymuje się dość długo, ciężko wtedy stwierdzić, czy ktoś żyje, czy nie. W związku z tym w główce pojawiła mi się teoria, że Ali była na to chora, miała jakiś atak, uznano ją za zaginioną czy tam martwą i potem stwierdziła, że może mieć przednią zabawę ukrywając się i bawić się ludźmi. "List samobójczy Iana" raczej nie został napisany przez niego, a bynajmniej nie napisał go z własnej woli. Dostosowując wszystko do mojej kosmicznej teorii, Ali znudziła się zabawą i kazała Ianowi napisać list akurat tak, bo chce już, żeby wszyscy dowiedzieli się prawdy.
Tak, mi też wydaje się to głupie, nieprawdopodobne i wzięte z kosmosu, ale to pierwsze, co przyszło mi na myśl :D

Gdzieś tu też było napisane, że Jenna może być A, bo porusza się tylko w nocy, bo wtedy widzi cienie, jak przy lampionie. Ale przecież A był w lombardzie w dzień, dom Emily też "oglądał" w dzień, jeśli dobrze pamiętam.

Co do tego, że Ali jest A: mamy troszkę ujęć zamaskowanego A, może by tak porównać jego posturę i sposób chodzenia z Alison? Byłoby to trudne raczej, ale coś może dałoby się wypatrzeć : /

ocenił(a) serial na 5
bianka226

Co do przetrzymywania Ali przez A, uważam, że to głupie. A pewnie wziął pamiętnik Alison z pudła wystawionego na ulicę w pierwszym odcinku.

ocenił(a) serial na 10
Elena00

hmm. a ja tak teraz przypominając sobie o tym liście i piśmie to przyszło mi do głowy coś takiego:
Charakter pisma na liście Iana jest taki jak na tym liściku co Jason pokazywał ostatnio Arii. Ja cały czas sądzę, że to jest pismo Iana, może na liście samobójczym podrobione przez 'A', ale mniejsza o to. Przypuszczając, że jest to pismo Iana, to znaczy, że ten liścik Jasona był napisany przez niego i tu dokładna teoria: Ian był w noc zaginięcia Ali z nią na tej seks-taśmie, ale był też w tę noc z Jasonem i ćpali czy coś lub po prostu Ian wiedział, że Jason będzie ćpać i że na następny dzień nie będzie nic pamiętać, albo może Jason ćpał z Garretem i o to chodzi z tym 'Jason thing' no i po nakręceniu seks-taśmy Ian zabił na prawdę Alison i podrzucił tylko dla Jasona tą karteczkę, żeby on myślał, że to on zabił Ali i może, żeby się nawet przyznał przed glinami...

urszulankaa

Jaką seks- taśmę ? o.O

ocenił(a) serial na 10
FlammeFleur

no ten filmik na którym Ali mówi "I know you wanna kiss me." ten z cmentarza ;)

ocenił(a) serial na 9
urszulankaa

Właśnie, ja jestem ciekawa o co chodzi z tą 'Jason thing'. Rzeczywiście pismo na liście i karteczce Jasona jest takie samo. Pamięta ktoś czy w jakimś odcinku było pokazane pismo Iana? Ciekawe co Jason robił w noc zabójstwa, jak nic nie pamięta mogło dojść do wszystkiego.
Teraz jak na AXN będą puszczać PLL to sobie poprzypominam te początkowe odcinki, to może coś mi wpadnie do głowy za pomysł ;)
A i dla mnie ta teczka jest biała, tylko może tak na nią cień pada czy coś. Wg mnie to jest ta sama teczka co wtedy.

Elena00

poczytałam wszystkie komentarze i sama zgadzam się z wieloma; aczkolwiek dla mnie nadal nie do końca jest jasne, czy to list Iana, A. czy kogokolwiek - najbliżej jestem zdania, że A. podrobiło pismo Iana [które jest takie, jak na karteczce Jasona - 'Wiem, co zrobiłeś'. to by pasowało; Ian mógł wykorzystać nieświadomość Jasona i starać się mu wmówić, że to on jest odpowiedzialny za zaginięcie Ali, ale nieważne ;d].
zastanawia mnie wrabianie S. w to wszystko - podłożony telefon, pierścionek... generalnie, trzeba pamiętać, że Ali podobno tylko jej się obawiała i tylko Spencer mogła ją pokonać/wyprzedzić [ktoś to mówił w jakimś odcinku, nie pamiętam dokładnie, kto], więc może to dlatego, taka zemsta... ale to by pasowało tylko wtedy, gdy przyjmiemy, że Ali żyje. a ja w to wątpię.

oprócz tego, zastanawia mnie to, że dziewczyny nie wzięły się jeszcze za ogarnięcie domu Ali. w tym wspomnieniu Spencer, gdzie siedzą w ogrodzie i Jason kłóci się z siostrą, Ali mówi, że ma mnóstwo schowków i tajnych miejsc w domu, a także W OGRODZIE. to miejsce, gdzie leżał worek i gdzie węszył psiak, mogło być jedno z tych miejsc. powinny to wziąć pod uwagę i, no, nie wiem, zakraść się przynajmniej do jej pokoju... skoro potrafiła ukryć coś tak ważnego w błahym prezencie dla Emily [klucz do jakiegoś garażu z filmami], to co dopiero w swoim domu. ;) robiły już mniej bezpieczne rzeczy, jak np. łażenie po nocach po cmentarzu, lasach.

kurde, zafascynowała mnie ta historia. list Iana w ogóle nie pasuje na list samobójczy, zwłaszcza, że to składanka zdań z wiadomości A. poza tym, nie ufałabym do końca Melissie. :)

ocenił(a) serial na 10
yootsuu

"zastanawia mnie wrabianie S. w to wszystko - podłożony telefon, pierścionek... generalnie, trzeba pamiętać, że Ali podobno tylko jej się obawiała i tylko Spencer mogła ją pokonać/wyprzedzić [ktoś to mówił w jakimś odcinku, nie pamiętam dokładnie, kto], więc może to dlatego, taka zemsta... ale to by pasowało tylko wtedy, gdy przyjmiemy, że Ali żyje. a ja w to wątpię."

Cóż można tez przyjąć, że A ma obsesję na punkcie Ali plus podszywa się pod nią. Dlatego do tej teorii pasuje ta peruka a'la włosy Alison.

Nava15

ta peruka to kolejny ciekawy motyw... nie przypominam sobie, żeby gdzieś mignęła osoba w takich włosach, może oglądając odcinki jeszcze raz w telewizji coś zauważę :D to właśnie jest świetne w pll - oglądanie kilka razy nie nudzi, a może wiele wyjaśnić ;)

nie wydaje mi się, że Ali żyje i że A = Ali, ale skąd A miałoby wiedzieć te rzeczy [mimo wszystko zakładam, że to jedna osoba, bo kilka... to takie pójście na łatwiznę]? szkoda, że dziewczyny nie przeszukały rzeczy Ali, może miała jakieś pamiętniki, notatki, słowa-klucze nt. dziewczyn [wątpliwe, ale nie wiadomo ;p]. nie sądzę też, że Ali zwierzyłaby się komuś z sekretów swoich przyjaciółek; wiele razy podkreślała, jak bezpieczne one są u niej, że tylko jej mogą w 1oo% zaufać. kurczę, chciałabym, aby ktoś zrobił przeszukanie w jej domu. ;d

yootsuu

To wszystko jest tak pokręcone że trudno coś logicznego wymyślić. Być może Alison jednak żyje i współpracuje np. z Wrenem, to on mógł badać jej 'zwłoki' i podrobić badania, mógł pomóc Alison odwiedzić Hanne bo pracuje w szpitalu .
Druga teoria jest taka że ktoś tzn 'A" ( nie wiadomo kim jest) był w domu Alison po jej śmierci i znalazł pamiętnik w którym były wszystkie wiadomości o dziewczynach i to dało możliwość nękania ich.... jeśli tak by było to ta osoba musiała strasznie nie lubić dziewczyn i teraz się mści za wszystko i musiała też wiedzieć o tym że zwierzają się Alison ze wszystkiego.

HumMe

Ciekawi mnie, jak scenarzyści zamierzają to wyjaśnić, bo już chyba każdego podejrzewano.
A to musi być osoba, która jest b. blisko nich, więc dlatego stawiam na Ezrę:
Aria mówi mu wiele rzeczy, mógł potrącić Hannę, bo widziała jego i Arię, a na dodatek strasznie się wystraszył w 1x18 jak myślał, że Aria powiedziała o nich dziewczynom.
Mógł podłożyć Arii ten swój wiersz, bo skąd jakiś uczeń miałby wiedzieć, że opublikowano wierszy Fitza?
Mógł być na imprezach Iana i Jasona - był wtedy studentem. Może zgwałcił Alison, a ona zniszczyła mu związek z Jackie i dlatego on się mści.
Ciekawe co Jackie powiedziałaby, gdy Aria zapytałaby ją o powód zerwania z Ezrą.