PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=556945}

Słodkie kłamstewka

Pretty Little Liars
2010 - 2017
7,5 73 tys. ocen
7,5 10 1 73319
3,0 3 krytyków
Słodkie kłamstewka
powrót do forum serialu Słodkie kłamstewka

Postanowiłam założyć temat osobny, o liście samobójczym Iana, powiedziano nam, abyśmy się dobrze przypatrzyli co jest tam napisane, więc wpisujcie co takiego widzicie, wiadomo jak jedna osoba patrzy to może coś przeoczyć, a w grupie może coś zdziałamy ;) http://static.wetpaint.me/pll/ROOT/photos/310/338980330-88959300.jpg to jest link do tego listu, najlepiej zapiszcie go sobie na dysku i powiększcie, żeby lepiej było widać.

Jedyne co ja tam znalazłam poza tym o czym już wspomniałyście zakreślonym pain i hide, to te dwie kropki które są po lewej i prawej stronie napisu "easy" co to może oznaczać ?

ocenił(a) serial na 5
Nava15

Mnie zastanawiają dalej te dwie kropki przy słówku easy, niby banał, ale nie rozumiem i mnie to męczy ;P

Elena00

Taa, kropki są zastanawiające, tak samo jak skreślone słowa.

Nava15

jak dla mnie to oznacza że Ian był tylko wspólnikiem i się go pozbyli bo za dużo wiedział lub zaczął się łamać, albo go zmusili, albo chronił Melisse?? tak czy inaczej nie bez powodu się go pozbyli, musiał za dużo wiedzieć

ocenił(a) serial na 10
hormonki

znał A bo kiedy A próbował go zrzucić (skutecznie z resztą) Ian powiedział: "Co ty tu robisz?" przecież takich rzeczy nie mówi się do nieznajomego....

Nava15

a teraz jeszcze mi się coś przypomniało.... jak Melissa jechała samochodem to się z kimś zderzyła?? czy to ktoś inny?? może właśnie z "A" się zderzyła?? tam był jakiś wypadek tylko chyba nie pokazali nigdy kto jechał drugim autem?

hormonki

też nie przypominam sobie drugiej osoby, z którą zderzyła się Melissa, więc nie wykluczone, że była to A.

ocenił(a) serial na 10
hormonki

co do wypadku Melissy to użyto stary trik czyli coś w rodzaju bardzo jasnego światła i dźwięku nadjeżdżającego samochodu.

Nava15

w tym odcinku jescze lukas prowadził samochód bo podwoził Caleba do Hanny, moze jak wracał dowiedział się co si dzieje?? chociaż to chyba nie ma sensu.. ale moze było pokazane kto jeszce jechał samochodem a nikt uwagi nie zwrócił?? nigdy nie pokazali drugiej osoby z samochodu tamtego...

ocenił(a) serial na 10
hormonki

Caleb i Lucas zostali tamtej nocy w motelu więc wątpię w to, żeby potrącili Melisse ;)

dr_Szajkalove

No, dobra robota ;) Właśnie miałam pisać, że to zlepek wiadomości od A, ale mnie uprzedziłaś. Jasne, że A napisało ten list. A co do Iana, to nie wiem ile dokładnie minęło dni od zabójstwa Iana (chodzi mi o spadnięcie z wieży), bo jeśli niewiele, to nie zdziwiłabym się, jeśli on by nie żył, a A go przeniosło i teraz upozorowało śmierć. Chociaż to lekarz może łatwo stwierdzić, więc czekam na następny odc, żeby się tego dowiedzieć (;
Bo dziwne jest to, że Ian tylko pisał sms do Melissy, a nigdy nie zadzwonił i nie powiedział, gdzie jest. A jakby ją tak kochał, to by się sam nie zabił. Jakoś nie sądzę, że A. jest zdolny do zabójstwa... Choć, kto wie :D

Elena00

Pismo na tym liście przypomina mi trochę pismo Ezry. Ma ktoś jakieś screeany z jego pismem, żeby porównać?

xBlue

tu napisane na tablicy
http://img64.imageshack.us/img64/2550/ep11.png

a tu próbowałam porównywać pismo Ezry z listem od A.
http://img220.imageshack.us/img220/3096/ep1l.png

ocenił(a) serial na 10
alioth89

te pisma się różnią przynajmniej te porównane ;)

Nava15

wiem dlatego się tym tutaj nie dzieliłam ale plik został więc na szybko wrzuciłam bo jest pismo Ezry :)

alioth89

Hm... Coś musialo mi się pomylić, bo pismo faktycznie inne.

ocenił(a) serial na 5
xBlue

Kurcze jak Ezra będzie A to niezły zwrot akcji... Ale nie o tym miałam ;D SPOILER SPOILER SPOILER w promo następnego odcinka jest moment w którym Garret mówi dziewczynom, że Ian nie żyje od tygodnia, tzn zrobili mu sekcje zwłok czy coś, to znaczy że on zginął na tej wierzy, A przeniósł ciało i rozegrał całą tą szopkę. Ale o co chodzi z tym zlepkiem wiadomości to dalej nie rozumiem, bo jaki niby one mają wspólny sens.

Jeśli ktoś chce pismo Ezry, to on napisał w książce Arii dedykację, ale nie mam pojęcia w jakim to było odcinku.

ocenił(a) serial na 10
Elena00

pamiętam, ze ta dedykacja była pokazywana w odcinku, w którym Aria przypadkowo wysłała SMS do swojej mamy zamiast do Ezry ;) Niestety nie pamiętam numeru tego odcinka :(

ocenił(a) serial na 10
Nava15

skoro już robimy porównania pisma, to żeby mieć 100% pewność przydałoby się też porównanie pisma Ezry z pismem na lustrze ;)

Elena00

jak dla mnie w każdym liściku "A" ma inny charakter pisma

ocenił(a) serial na 10
hormonki

może uczył(a) się kaligrafii? :P i dlatego zmienia pismo xD

Nava15

albo A jest kilka, albo potrafi pisać różnym charakterem. Najlepiej byłoby zebrać wszystkie wiadomości A, dziewczyn i innych ludzi :D i porównać. Choć ciężka to robota.

ocenił(a) serial na 10
xBlue

właśnie to robię tylko chwilowo nie mam czasu ;) właściwie zaczęłam już wcześniej zanim się tu zarejestrowałam i mam te wszystkie wiadomości(1 sezon) na chomikuj ;)

Elena00

O, to tak jak myślałam. A lubi się bawić, więc mnie to nie dziwi :D

A zlepek wiadomości, to może jakaś wskazówka. Tylko jaka?

ocenił(a) serial na 10
xBlue

A zawsze daje jakieś wskazówki, problem w tym, ze jestem za głupia, żeby odczytać o co w tych wskazówkach chodzi :/

ocenił(a) serial na 5
xBlue

Jeśli chodzi o inne charaktery pisma, nie trzeba być kaligrafem, nie ma nic trudnego w pisaniu innym charakterem, same możecie spróbować, tu można dać pochyłe literki, tu wyższe tu niższe, tu bardziej rozciągłe, nic trudnego ;) myślę że A robi to specjalnie, właśnie żeby dziewczyny po piśmie nie mogły sie dowiedzieć kim jest A, więc zmienia swoje charaktery pisma za każdym razem.

ocenił(a) serial na 10
Elena00

Co do pisma , Ezry i A zauważcie , że kiedys było zdjecie i na tym zdjeciuu on napisła c i e razem . W liscie do Em , c i e też napisane jest razem . Rozumiecie o co mi chodzi >?

Szalott

jeżeli chodzi Ci o ten list do em - http://img220.imageshack.us/img220/3096/ep1l.png to fakt, c i e pisane jest razem, tak jak tutaj - http://data.whicdn.com/images/4639296/tumblr_lazwiw1HCn1qck314o1_500_thumb.png?1 288269776, ale to NAPRAWDĘ niczemu nie dowodzi, oprócz tego te dwa charaktery pisma nie mają ze sobą nic wspólnego, a łączenie liter w taki sposób absolutnie nie jest niczym specyficznym.

ocenił(a) serial na 9
illusionis

SPOLIER: tam gdzie Garett mowi o zwlokach Iana wkleiłam ten filmik na forum kim jest "A".
Ciesze sie, ze tez ktos zauważył, ze w tym liscie kazda litera "T" jest wielka, oraz tez mysle, ze ten list jest napisany chaotycznie.
dr_Szajkalove Gratulacje dla ciebie za znalezienie wszystkich wiadomosci od "A" i porownanie z listem !Świetna robota. To dowodzi, ze list napisała "A" ale co jeszcze ?!
Te skreslone slowa i kropki kolo "easy"

ocenił(a) serial na 8
olcia_pll

moze troche nie w temacie, ktos napisal tutaj,ze Ian moze chcial bronic Mellise,ale ja dalej zastanawiam sie czy to byla prawdziwa milosc?przeciez oni tak szybko sie pobrali i chcieli miec szybko dziecko. to bardzo dziwne...

ocenił(a) serial na 5
shiva89

Sprawdziłam czy jest w alfabecie Braille'a jakaś litera właśnie jako jedna kropka na dole, ale nie ma, jest tylko taka kropka ale na 1 linii, a to jest taka jakby poniżej czyli na 3 (jak ktoś nie wie o co mi chodzi to niech wejdzie na wikipedie ;p) więc na pewno to nie ma nic wspólnego z Jenną czy tym alfabetem, no cóż, w takim razie nie mam totalnego pojęcia o co chodzi.

Elena00

jedna kropka u góry z lewej to 'a'. ale nie wydaje mi się, że o to chodziło.

ocenił(a) serial na 10
illusionis

racja, poza tym to 'c' i 'e' połączone są bardzo pochylone ;)

Elena00

http://img263.imageshack.us/img263/6145/beztytuubge.jpg
Zrobiłam większego screena. Tam jest jedna kropka, po easy jest przecinek.

ocenił(a) serial na 10
xBlue

dla mnie ta pierwsza kropka przed easy wygląda jakby to była po prostu dziura w tej tekturze, bo ta kropka jest że tak powiem mocniejsza niż wszystkie pozostałe...

ocenił(a) serial na 5
urszulankaa

W sumie rzeczywiście na tym screenie to wygląda jak dziura i przecinek, więc chyba pozbyłyśmy się kropkowej teorii ;D

ocenił(a) serial na 10
xBlue

A nie macie wrażenia że to wszystko kręci się wokół tego ogródka w którym leżała folia. Wtedy co kręcił się tam pies. Może on czuł rozkładające się mięso i chciał to zjeść? Mógł być to IAN albo może Ali. Find me może oznaczać też żeby poszły na cmentarz rozkopać grób a jak wiadomo to wcale nie jest proste?

intwopeony

Ian raczej nie bo czy widziałeś/aś na Ianie ,ślady ziemi czy brudu ?

FlammeFleur

Ale on nie był zakopany, tylko zawinięty w folie - o ile on był w niej.

I czemu w wiadomości od niby Iana, miałoby chodzić o odkopanie zwłok Ali?

ocenił(a) serial na 8
xBlue

Ale czegoś szukają w promo odcinka. No bo po co poszły by na grób Ali ? Coś musi być z tym związane.

ocenił(a) serial na 8
intwopeony

To może być dobry trop. W promo odcinka narrator mówi, "że dziewczyny muszą coś znaleźć sześć stóp pod ziemią" . Tylko pytanie co .?

Number_Fourteen

O, no w sumie racja. Może coś będą kopać :D Tylko jakoś sobie nie wyobrażam ich odkopujących grób Ali.

xBlue

To by było trochę obrzydliwe ;/ Chyba, że Ali wcale nie ma w tym grobie ;]

ocenił(a) serial na 10
youhaveamessage

No i właśnie wydaje mi się że o to chodzi w tym liście. Że to list do dziewczyn, przecież odkopanie grobu wymaga siły ale też i sprytu żeby nie być zauważonym przez jakiegoś ochroniarza czy kto tam cmentarza pilnuje?

youhaveamessage

W sumie trumna na pogrzebie była zamknięta i zwłok nie pokazano, więc może jej tam nie ma :D

ocenił(a) serial na 10
xBlue

Ale to już tam olać, on i tak nie żyje. Mi się zdaje że to chodzi o jej grób a nie o grób Iana.

ocenił(a) serial na 10
intwopeony

One poszły na grób Alison. Ale dajcie spokój odkopywać grób:/
Chyba, że to nie Ali znaleźli w 1 odcinku. Nie zrobili testów aby nie dobijać rodziny.
I nie udowodniać, że policja w tym miasteczku jest nieudolna

ocenił(a) serial na 10
intwopeony

A ten telefon który do torby Spencer wrzuciła osoba to czyj on był?

intwopeony

Iana.

ocenił(a) serial na 10
xBlue

logicznie rzecz biorąc to był telefon Iana, ale czy kiedykolwiek pokazywano jego telefon np. jak go miał w ręce?

xBlue

Ale wtedy musiałoby być w to zamieszane również centrum pogrzebowe, albo jakiś grabarz. Przecież wtedy również lekarz który badał ciało (patolog) musiałby być w to wmieszany to trochę zbyt pokręcone.