PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=657154}

Spartakus: Wojna potępionych

Spartacus: War of the Damned
2013
7,9 39 tys. ocen
7,9 10 1 39350
8,8 5 krytyków
Spartakus: Wojna potępionych
powrót do forum serialu Spartakus: Wojna potępionych

3x03 Man of Honor

ocenił(a) serial na 10

http://www.spoilertv.com/2013/02/spartacus-episode-303-men-of-honor.html

ocenił(a) serial na 8
Bartes123_2

Jeszcze kilka rzeczy mi się rzuciło na oczy przy kolejnym seansie.
Spartakus jest naprawdę głupi. Po pierwsze, jak się umawia z ekipą wątpliwej reputacji, że będzie z nimi dobijał targu, godzinę przed wschodem słońca, poza murami miasta to raczej nie powinien kilka godzin wcześniej urządzać popijawy i to racząc się trunkiem właśnie tej ekipy. Heraklio coś okrutnie, za każdym razem, upierał się na wspólne chlanie.

Scena z ostrzałem przez piratów oddziału rzymskiego!! kocham ten serial :)
A po drugie, Laeta, Rzymianka, puszcza ją wolno a później zdziwiony ;/ Ogólnie to mam nadzieję, że ten wątek rozwinie się tak, że tym razem to Spartakus zostanie wy*ujany przez kobietę. Laeta zobaczy, że Sparty ma do niej słabość i zdradzi go Krassusowi. Podobałby mi się taki kierunek ich wątku, a nie wielka miłość i ciąża, bla bla bla.
Sprawa Attuisa - tutaj to trzymam kciuki za takie rozwiązanie. Sibyl zrobi wszystko, by przypodobać się Ganikusowi, więc może okazać się, że widziała co się stało naprawdę i wyśpiewa wszystko Ganiemu. A wtedy ten urżnie Naevii łeb. Cóz, można marzyć, ale z drugiej strony, patrząc na to co scenarzyści wyrabiają z ta postacią, to jeszcze byłby strach, że Ganikusa pokona lol. Sorry, ale Xena jest tylko jedna!
Podobało mi się też, a propo, Saxy, że odkryła w sobie kobietę i wystroiła się dla Ganikusa :) Ogólnie ich watek mnie w ogóle nie rusza, ale to było urocze.

Kasiek_haz

Kasiek, ja też marzę o tym aby tej suce ktoś odrąbał łepetynę, ale coś wątpię, żeby było tak jak mówisz, chociaż, dla mnie serial bardzo by zyskał gdyby Attius został pomszczony, Oby, No ale co chcesz od sceny odstrzału Rzymian przez piratów? Mogli coś takiego posiadać.

ocenił(a) serial na 8
Nick_filmweb

właśnie nic nie mam do tej sceny, była zajebista :)
z Naevią mam lepszą teorię :) wpadnie w ręce Rzymian, u których w między czasie schroni się Ulpianus :) Rzymianie zorganizują im pojedynek, z którego Naevia nie będzie miała ucieczki :)
mój wymarzony scenariusz :)

ocenił(a) serial na 10
Kasiek_haz

Słuchajcie, ale szczerze - co zyska Gannicus, zabijając kogoś z braterstwa (a umówmy się, że Naevia choć nie ma znamienia to jest z braterstwa) w akcie zemsty za zabicie Rzymianina??? Co by zamykało temat upierniczenia łba Naevii przez ostatniego :)
Kasiek - Spartacus wcale nie za głupi, aczkolwiek jak każdy normalny facet - naiwny. Przede wszystkim nie miał żadnych skrupułów, żeby wyjawić Laetii czym parał się jej mąż, w dupie mając pamięć wdowy o nim. Szkoda, bo zmarły nie może się bronić. A że ją puścił? O ile kojarzę, puścił ją po to, żeby pilnowała, czy pozostałym jeńcom źle się nie wiedzie - no to się źle im już nie wiedzie, bo ich ukryła :)
Nie wiem jaką rolę jej przewidzieli scenarzyści, podobnie jak nie wiem jaką rolę powierzyli Sybil. Ale chyba najpewniej tak zwanych "zapełniaczy czasu antenowego".
Piraci - z tymi sprawa jest dziwna - dam sobie rękę uciąć, że chcieli powstańców "wydymać", ale wspólna walka miała miejsce tylko dlatego, że obu grupom była na rękę. Zobaczymy co wyjdzie z tego dalej, no i jak oraz czy Kastus dołączy do powstańców.

Ogólnie już widac, że powstańcy są i przeklęci i potępieni, a z każdym odcinkiem robią coraz więcej, żeby zrazić do siebie widza. Ciekawe zagranie scenarzystów - czyżby deKnight planował doprowadzić do sytuacji, w której zbiorowo będziemy kibicować Rzymianom?

Bartes123_2

Odnosząc się do ostatniego akapitu, jest to niewykluczone, choć z drugiej strony ich zamiarem może być tylko próba pokazania realnego obrazu powstańców. Jak ktoś wcześniej zauważył, złamanie szyku przez Rzymian było zaskakujące, tak, jak ilość komputerowych efektów. Cezar coraz bardziej mdły, za to z ciekawej strony pokazał się niepokorny Krassus junior.
Ktoś też zwrócił uwagę na to, że to Sabinius może paść ofiarą decymacji i ja się pod tym podpisuję - wielce prawdopodobne.
Pozostaje nam liczyć, że w kolejnych odcinkach zaserwują nam więcej ciekawych walk i pojedynków.

Bartes123_2

Też nie wydaje mi się prawdopodobne, żeby Gannikus zabił Naevię, nie ten typ człowieka. Nawet jakby rzuciła się na niego w wariackim szale, to myślę, że się powstrzyma.

Sparty wyjawił prawdę o mężu Lety, bo lepiej jest manipulować żoną, która wątpi w swojego męża. Taktyka, która okazała się słuszna, jak pokazało jej późniejsze zachowanie :)

Piraci raczej nie chcieli wydymać powstańców, Heracleo powiedział wyraźnie do towarzyszy: nie chcę dać powodów do wątpliwości. Chyba, że chcieli ich wydymać i dlatego mieli się zachować w porządku dopóki nie będzie pieczęci w garści :P W każdym bądź razie piraci okazali się bardziej ogarnięci, zabezpieczeni i przygotowani do spotkania, niż Sparty, który poszedł z pijakami bez dodatkowego wsparcia np. ukrytych na sąsiednich na wzgórzach kolegów.

Na pewno nie kibicuję Rzymianom, bo mają najbardziej ujową postać w całym serialu, a mianowicie Cezara :D
(z drugiej strony rebelianci mają takie bezkształtne coś jak Sybil)

ocenił(a) serial na 8
Bartes123_2

tylko, że Laeta nie specjalnie ma powody, żeby się tak zaraz w nim zakochać.
zabił jej męża (drań to drań, ale tak nagle się odkochać i wybaczyć mordercy, c'mon!), sprowadził do miasta hordę barbarzyńców, zrobił z niej niewolnicę

Kasiek_haz

emo_waitress, co tyś się przyczepił Sybil? Co od niej chcesz? Normalna fajna dziewuszka, wolę ją 100000 razy bardziej niż je...niętą przez łeb, zwyrodniałą sucz Naevię.

Kasiek_haz

Spartakus od początku tego serialu wykazywał momentami niewiarygodną wprost głupotę, naiwność, narwanie, brak myślenia przyszłościowego itd. I za to go właśnie lubię!
Mogę jeszcze od siebie dorzucić zdziwienie faktem, że idzie na rękę mało przydatnej babie, a nie wydaje dekretu ochrony najważniejszych osób w mieście owych czasów: kowalowi i piekarzowi :D :D Kriksus i Naevia urządzający walkę o chleb z udziałem piekarza - GENIUSZE.
Odnośnie picia przed walką - całkowicie się zgadzam. Schlewają się za przyzwoleniem Spartakusa, a potem Kriksos mówi do rzygającego gościa, którego dopiero co widział paradującego z winem, żeby się ogarnął - wcześniej się nie dało?

Obawiam się, że Leta stworzy ze Spartym związek partnerski. W trailerze widać ich razem ;) Musisz się cieszyć :P

Ta Sybil to jakieś nieporozumienie. Nie mogę jej ścierpieć :(

W ogóle w kwestii postaci kobiecych ten sezon leży. Nie ma już kobiet sterujących ludźmi świadomie i nieświadomie, kreujących rzeczywistość, wręcz zmieniających historię. Które niszczyły ludzi nie ruszając się z szezlongu.
Jedyne na co teraz mają wpływ, to dogadzanie Gannikusowi i zabijanie Rzymian.

ocenił(a) serial na 8
emo_waitress

to prawda, też mnie zdziwiło, że każą piekarzowi walczyć, zamiast zmusić go do pieczenia lol

a w ogóle to chciałam spytać, bo Ty najpierw widziałaś Liama, dopiero później Andy'ego. Który Ci się bardziej podobał?

a tworzę dziś teorie nie z tej ziemi, bo przeczytałam mało prawdopodobny spoiler, ale który uradowałby mnie i wiele zrekompensował :)

ocenił(a) serial na 10
Kasiek_haz

Jaki jaki? Jaki Spoiler???

Ps. Gotowym wątpić czy taki Kriksus lub Naevia wiedzą w ogóle co to za rzecz ten "piekarz", skoro całe życie przekiblowali w ludus, a Batiatus pod pyski im wszystko podsuwał...

ocenił(a) serial na 8
Bartes123_2

ostrzegam, że możliwy spoiler z 6 odcinka
http://warofthedamned.freeforums.net/thread/203/wotd-pre-air-spoilers-thread

masz rację, tak z drugiej strony
ale już Ganikus powinien wiedzieć kim jest piekarz, jak Attius mu powiedział o profesji Ulpianusa

Kasiek_haz

F*CK THE GODS :O

SPOLIER - chociaż i tak wszystko przeżyję dopóki nie jest to Nasir i moi ulubieni Germanie :

Kasiek_haz

Uprzedzam, że będę odnosił się do wątku poruszonego w spoilerze.

Przyznam, że nie wyobrażam sobie takiego rozwoju wypadków. Sam pomysł schwytania Gannicusa wniósłby naprawdę wiele dobrego, ale to nie mogłoby skończyć się jego śmiercią. Nie chodzi tu o to, kto jest jego zwolennikiem a kto nie, kto z nim sympatyzuje a kto życzy mu najgłupszej śmierci. Niezależnie od naszej sympatii, czy też antypatii, Gannicus jest od początku jedną z najlepiej wykreowanych postaci i pomimo jego słabszych chwil, trzyma równy, wysoki poziom.
Ciekawy charakter, wcale nie sztampowy a wręcz przemyślany. Świetny wojownik, kapitalny sojusznik w walce z wrogiem. Nie wyobrażam sobie, aby ktoś taki (pomijam fakt, iż jest to postać historyczna, tak samo, jak pomijam wyobraźnię twórców) zginął tak wcześnie, jako jeniec... Jeżeli plotki mówią prawdę, to zapomnieli dodać, że z odsieczą ruszy Kastus ;) albo Gannicus ucieknie z obozu. ;)

ocenił(a) serial na 8
TheBoss

ten spoiler byłby mi bardzo na rękę, bo do tej pory moi ulubieńcy giną z rak postaci, których nie lubię, więc się ucieszyłam, ale wątpię w prawdziwość takiego rozwoju wypadków
nie ta postać, nie tak wcześnie

Kasiek_haz

Tak na marginesie, zacząłem się zastanawiać, czy DeKnight miał w ogóle od początku chęć przedstawienia wydarzeń w sposób możliwie najbliższy prawdzie znanej z historii. Przed nami 'zaledwie' 7 odcinków, w których należałoby dosyć dobrze pokazać rozłam, po którym odłączył się Kriksus i kolejny, po którym odeszli Gannicus i Castus. Do tego w kadrze cały czas musiałby być pokazany Spartacus... Coraz bardziej zaczynam się zastanawiać, czy nie pokażą nam zupełnie czegoś innego. Nie sądzę, żeby tak było, ale starałem się podliczyć czas emisji i przebieg bitew wraz z rozłamami wśród powstańców i stąd moje domysły o zrobieniu wspólnej mogiły dla wszystkich...

TheBoss

A jeszcze był marsz pod Alpy i nazad :)

Jaki stosunek do historii ma DeKnight można poznać po tym jak potraktował Kastusa i stworzył fikcyjnego syna Krassusa :)

emo_waitress

Historycznie sie tego nie da zrobic w przeciagu 10 odcinkow i trzeba sie z tym pogodzic i juz.;) Ten strzal w Kastusa epic :D Juz na trailerach mialem niezly polew z tego ;)

emo_waitress

W jednym ze zwiastunów widać Gannicusa szarżującego na czele konnicy - czyżby bitwa pod Camalatrum?...
Sam już nie wiem, brodzę w domysłach, jak wszyscy. Im dłużej się zastanawiam, tym bardziej skłaniam się ku wersji, którą przedstawiłem w komentarzu powyżej.

emo_waitress

Oby nie mam nadzieje że jednak pokażą ten rozłam i co episod będzie ginęła kluczowa postać z otoczenia Spartacusa i każdy odcinek będzie wielką celebracją coś na kształt pogrzebu i pożegnania sie z tak wypromowanymi bohaterami - jak zaje bią wszystkich w Lacjum to się wkurzę - tak jak mówisz był marsz na Alpy ..wezbrane wody na rzece Pad nawrót na Sycylie i finisz ;) a po drodze upadek Kriksosa pod Garganusem i klęska Castusa i Ganikusa ! ;P

Kasiek_haz

Jaki jaki? jaki Spoiler?
Gadać mi tu natentychmiast! (nie użyję mojego ostatnio ulubionego hasła pożyczonego od naszego wspólnego ulubieńca: fall to f*cking command! bo to niegrzeczne :P)

No więc jeżeli chodzi o panów Spartakusów - obu dałam szansę. Podeszłam do tego na zasadzie: potraktuję ich jako 2 różnych Spartakusów i powiem ci, że to działa :D Wyszło mi to trochę tak, jakby tamten Spartakus umarł (jak Andy) i powołali nowego przywódcę (co też się zgadza z RL). Dzięki temu uniknęłam żołądkowania się wielu fanów o wyższości jednego aktora nad drugim.
Trochę inaczej miałam z Naevią. Najpierw obejrzałam Zemstę i przyzwyczaiłam się do tej aktorki, potem obejrzałam tą pierwsza i wydala mi się taka... właściwie nie wiem czym tak zachwyciła Kriksosa, że się w niej zakochał do szaleństwa :)

ocenił(a) serial na 8
emo_waitress

do spoilera dałam link wyżej
ja ostatnio komuś spolszczyłam: "Words fall from your mouth like shit from ass." :)

To mam podobne podejście. Z Naeviami też. Dzęki zmianie aktorki w Zemście nawet zaczynałam ją lubić, ale ... wiadomo co się stało :)

Kasiek_haz

Shit rises to fill mouth - nieodżałowany Attius, tyle mógł jeszcze wnieść radości do fabuły i naszego życia :)

ocenił(a) serial na 8
emo_waitress

chyba kolejna, po Egipcjaninie, postać, której potencjału DeKnigth nie przewidział

i do Ganikusa: "Suck cock, you long haired woman!"

Kasiek_haz

Dziwna ta smierc Attiusa byla.. Tak naprawde Naevia teraz kazdego napotkanego rzymianina bedzie tukla mlotkiem ;) Za nia wstawi sie Crixus. A wiadomo, ze Sparta nie chce takiej smierci ( z tymi igrzyskami Crixusa i Naevii napewno sobie jeszcze z nimi pogada ). Wedlug mnie jest to wstep do rozlamu. Po jednej stronie Spartacus, Gannicus po drugiej Nemetes,Agron,Naevia i Crixus ( czyli Galowie i Germance ;) )

Ciekawym tez byla ucieczka wojsk Tyberiusza. Crassus sie lekko wqurwi i zrobi ta znana wszystkich decymacje za opuszczenie pola walki zapewne.

Moim zdaniem ta Latea po tej akcji z ukryciem rzymian - bedzie dosyc wazna przyczyna w rozlamie. Sparti zrobi duzo, aby ja zatrzymac - a reszta bedzie chciala jej smierci.

Scena z 6 osuszonymi kubkami, gadajacym kotem oraz smiech Attiusa i Gannicusa - bezcenny :D Robcie mi tu GIFa ! :)

ocenił(a) serial na 8
kaishaku27

racja, gadający kot! i ich reakcja :D
ten odcinek w ogóle był kopalnią textów:
Saxa rozmawia z Sybil a w tle słychać Ganikusa: Nemetes, you cock eater!

Agron: I shall slay all who attempt to wrest you from my arms.
Nasir: lol
padłam ze śmiechu

Totus: My cock is magic!
Kriksus: Than see it vanish from sigth.

Sabinus: He brushes you aside in favor of swallowing Ceasar's cock.
Tybcio: Let us pray he chokes upon it.

Kasiek_haz

Nasir roześmiał się po tym, jak Agron powiedział, że zabiłby Jupitera, za przystawianie się do Nasira :P

Nemetes, you cock eater - chłopcy się bawią uroczo :)

A sikanie Heracleo i gadanie o zasięgu jego strumienia? Did I not warn you of my f*cking reach? LOOOL mój kolejny ulubieniec!

emo_waitress

Ktos napisal i to nawet nie wiem czy to nie bylas ty - ze przypomina on typowego wlocha. Ja jednak po tej scence z zasiegiem, skojarzylem go z typowym ruskiem ;)

kaishaku27

To nie byłam ja :) wiem tylko, że aktor jest Włochem.
ALE z zachowania, rubaszności i lisiego sprytu popieram twój wniosek - to bolszewik!
Albo przynajmniej Kozak :P

ocenił(a) serial na 8
kaishaku27

tak, on mi stereotypowym Włochem zajeżdża :)

ocenił(a) serial na 8
emo_waitress

tak czy inaczej śmiech Nasira mnie rozwalił. Jakby chciał powiedzieć: Nie rzucaj się jak świnia w agreście, tylko ściągaj spodnie.

później Ganikus znowu coś wrzeszczał, ale już nie dosłyszałam
i jeszcze z Sybil:
ona: I would have words.
Gani: I would not!

pizłam

Kasiek_haz

Interpretacja sceny 10/10
Będziesz się o mnie bił z bogami? That's hot. Wyskakuj ze szmatek.

A jak Ganni wychodzi i ta psina tam leży, to on ma taką minę: ja p*erdolę, k*rwa, dajżese siana, teraz to muszę klina wypić, musisz do mnie GADAĆ, sioooo *buerk*

ocenił(a) serial na 9
Kasiek_haz

"Nie rzucaj się jak świnia w agreście, tylko ściągaj spodnie." Rozwalił mnie Twój tekst xD

ocenił(a) serial na 8
iwona1912

dzięx :)

emo_waitress - no tak, Saxa cwaniara zmęczyła Ganikusa i została w pościeli a ten do roboty musiał się przed świtem zerwać, a tu jeszcze fanka za nim łazi i chce rozmawiać ...

do świetnych momentów z odcinka dodam jeszcze reakcję Tybcia na ucieczkę jego żołnierzy
zrobił taka minę, jakby miał zaraz zakrzyknąć: "Eeeeej! Co wy robicie?" zaczyna tupać nogą "Powiem tacie!!" a kiedy nie wracali, założyć ręce na klacie i usiąść obrażonemu pod ścianą.
Uwielbiam tego dzieciaczka :)

Kasiek_haz

Heheh no i jeszcze ten tekst, "Ssij ku*asa, ty dlugowlosa babo" powiedziane do Gannicusa ;d No i jego reakcja tez dobra ;) Pomyslec ile jeszcze tych tekstow polecialoby od Gannicusa i Attiusza ;)

emo_waitress

Cholera mogli oni tworzyc fajny duet, az do "glorious death" - a tutaj Attius mial podobnie zalosna smierc przez Naevie, jak Ashur w Zemscie :P

ocenił(a) serial na 10
emo_waitress

No tak już jest z facetami - zakochują się do szaleństwa i za cholerę nie możesz powiedzieć jak i dlaczego :)
Chyba się zleję w pory z tego spoilera że Kraśko ubije Ganicjusza... Już nie wiem czy byłoby coś jeszcze gorszego niż to - no chyba żeby jeszcze Kraśko wy...mał umierającego Ganicjusza w rzyć...

A na serio co do spoilera podanego przez Kaske - przecież tę scenę celebracji widzieliśmy już - czy to nie ta scena, gdzie walczy Donar, a Kraśko i Julek patrzą?

A tak a propos:
http://www.youtube.com/watch?v=DhT6WnhePpg
1:17 - czy to Spartacus daje z bańki Crassusowi?
http://www.youtube.com/watch?v=ptX_pjz5s2k
0:50 - Ganicjusz walczy w zimie - póki śnieg nie spadnie śmierć mu nie grozi :)
http://www.youtube.com/watch?v=Rb7dajG0mLE
od 0:59 do 1:02 - Agron, Nasir, Kastus i Naevia są ze Spartacusem, a wyglda to na finałową bitwę.
http://www.youtube.com/watch?v=P-_cAn8eS7M
0:34 - Krassus i Laetia
0:51 - Kraśko i ostatnie chwile Donara
1:04 - uczta na cześć Cezara - Donar, Kraśko oraz... ogolony i obcięty Julian...

Do rozważenia :)

Bartes123_2

Co do 1:17 - wedlug mnie to jest tylko montaz filmu. Zauwaz, ze Crassus gdy dostaje z banki jest bez zbroji ( odkryty tors ), przypomina to sceny gdy walczyl z Hilariusem

kaishaku27

0:20 - tego jeszcze nie bylo, prawda ? Na co Spartacus, otworzyl oczy Crixusowi ? ;)

0:35 - [spoiler] hahah i Gannicus juz zmienil kobiete na to nowa ;) Czyzby Saxa polegla na polu bitwy ? Ilez to ciekawych rzeczy mozna przyspoilerowac, gdy oglada sie ten same trailery po 3 odcinkach sezonu :D

Haha no i w drugim trailerze widzimy ogolonego Cezara :d Ale on smiesznie wyglada ;)

Bartes123_2

Ostatnie chwile Donara - NIE ZGADZAM SIĘ K*RWA
Ostrzyżony Cezar wygląda jakby właśnie wyszedł z dyskoteki w Koziej Wólce, powiat Buraki Małe.
Dawno nie widziałam tych trailerów Rebels/Romans. Fajnie sobie je przypomnieć, jak już idzie serial. Scena wściekłego Cezara napawa mnie nadzieją, że jednak Tybek jeszcze zalezie mu za skórę (wiele mówiące wredne uśmiechy młodego).

"Kraśko wy...mał umierającego Ganicjusza w rzyć..." nawet zapłacę, żeby to zobaczyć :D

emo_waitress

[spoiler] No i widac, jak "rebeliant przebieraniec" Cezar walczy w jakims tescie ( zapewne testuje sie tak nowo przybylych ) z kims z naszych prawdziwych rebeliantow ;) Jak myslicie z kim ? ;)

kaishaku27

Wcześniej Gannikus z kimś walczy, a on się przygląda. (Bartes to wypatrzył, oddaję mu zasługi ^^)

emo_waitress

To tak faktycznie. Musialem 3 razy przewijac, aby go wypatrzyc, wiedzac ze Bartes go tam wypatrzyl ;) Ale jest tez scenka, jak walczy on w szatach rebelianta z kims. Nie wyglada to jak odbijanie miasta z Crassusem na czele - wiec domyslam sie, ze jak wprowadzili Cezara jako szpiega - to Sparti i jego banda chcieli wlasnie ich sprawdzic w walce mieczem ;) Przez te dwa tygodnie przerwy ogladajac same trailery - napiszemy scenariusz do 4 odcinka i go wyemitujemy ;)

emo_waitress

Julek zabija Donara ?!

ocenił(a) serial na 8
Bartes123_2

gdzieś czytałam, że te sceny z filmików promocyjnych to sceny z odcinków 1-5, ale nie wiem, czy chodziło o wszystkie filmiki promocyjne, czy tylko o któryś konkretny

Kasiek_haz

No to jeżeli one dotyczą tylko 5 odcinków, a my już chodzimy po ścianach z domysłów, to co się będzie działo potem?

emo_waitress

Haha, ja wam mowie - z braku nowego odcinka na 2 tyg. - napiszemy scenariusz na cala sezon - Ba, napiszemy na te brakujace 4 sezony, ktore mialy sie pierwotnie pojawic, a jak tego bedzie malo to i zaczniemy spoilerowac spin-off Cezara :D

ocenił(a) serial na 8
kaishaku27

możesz mieć sporo racji :)

kaishaku27

Już sobie napisałam scenariusz na następny odcinek.
Julek wpuszcza do miasta Krassusa, rebeliantom udaje się zbiec dzięki poświęceniu paru powstańców (Pewnego Germana). Podejrzewam, że wpuści ich ta drugą, niby w zimie niedostępną bramą - bo chyba główna brama jest dobrze obstawiona przez gladiatorów - ale zobaczymy. Następuje powtórka z Zemsty, czyli zajęcie (i wysprzątanie^^) miasta przez Rzymian i rozrywki, tym razem w postaci walk/ egzekucji pozostałych w mieście rebeliantów (Pewnego Germana).

Leta zostanie, ale pewnie Krassus coś zrobi niegodnego i poleci za Spartym, który np. wcześniej okazał serce i szlachetność wobec niej i ukrytych Rzymian. A poza tym to gorący chłopak, w porównaniu z byłym mężem-oszustem :P

Niestety za powstańcami, jak smród za pospolitym ruszeniem, pociągnie Sybil, która będzie snuła z miną tęskniącą za rozumem za Gannikusem. (A Attius w tym czasie gryzie ziemię, nie ma sprawiedliwości).

emo_waitress

SPOILER
Obejrzałam trailer Rebels ponownie i na stopklatce ^^ , za dużo tam Julka wśród rebeliantów, jest świadkiem aż dwóch naparzań Saprtakusa z Kriksosem :/ Ciekawe czym się wykazał, ze jest cały czas koło menedżmentu?