Stamtąd: Sezon 3 Stamtąd sezon 3, odcinek 10
odcinek Stamtąd (2022)

Stamtąd | Revelations: Chapter Two

58m
7,7 841  ocen
7,7 10 1 841
Stamtąd
powrót do forum s3e10

Postać która pojawia się na końcu wydaje się być nad pozostałymi potworami i mam nieodparte wrażenie, że mocno nawiązuje ona do uniwersum Lovecrafta, a dokładniej do postaci Hastura. Zacznijmy od pierwszego połączenia, czyli koloru żółtego. Hastur zwany inaczej „królem w żółci” był odziany w żółtą podniszczoną szatę zakrywającą całe jego ciało. Nasz złol co prawda nie ma szaty, natomiast żółty kolor podniszczonej marynarki może do tego nawiązywać. Hastur był królem podupadłego miasta Carcosa poza czasem i przestrzenią. W tym przypadku Fromville może nawiązywać do tego miejsca, gdzie też jest ono poza czasem i ewidentnie „lata światłości” ma za sobą. Dalej idąc Hastur niejako karmił się ludzkimi umysłami (traceniem poczucia sensu rzeczywistości i co najważniejsze nadzieji). Podobnie wydaje się być z fromville, które jak wiemy też karmi się umysłami jej mieszkańców, a skoro postać w żółtym niejako wychodzi na to że jest „głównym złym” to by znaczyło że to on się tym niejako „pożywia”Ciekawe jak rozwinie się ta postać w następnym sezonie, ale jakby twórcy faktycznie czerpali inspiracje od mistrza horroru czyli Lovecrafta to byłoby coś!

Gaspar_14

Tylko ze wychodzi na to ze Fromville bylo kiedys normalnym miasteczkiem, nie zawsze bylo poza czasem i przestrzenia. Wychodzi na to ze miasteczko stalo sie dziwne po rytuale z dziecmi. Ale skoro bylo kiedys normalnym miastem to wychodzi na to ze gosciu w zoltym garniaku to obca istota a nie wladca tego miasteczka. Skad wiec wzial sie ten gosciu? Na to pytanie mam nadzieje dostaniemy odpowiedz w nastepnych sezonach.

ocenił(a) serial na 8
Gaspar_14

No ale w jednym odcinku Sara snuła teorie w stylu a może… to miasto żywi się naszymi lękami. Jak opowiadała, że jej brat bał się cykad i po jego śmierci cykady zaczęły dźwięczeć. A potem ten z brodą powiedział, że energia ani nie powstaje ani nie ginie tylko się przeobraża. Więc te ich leki to energia która się przeobraża.

ocenił(a) serial na 10
Gaspar_14

Tez od razu skojarzyło mi się z królem żółci. W 1 sezonie Detektywa też było o Królu Żółci.

ocenił(a) serial na 10
Gaspar_14

Tez od razu skojarzyło mi się z królem żółci. W 1 sezonie Detektywa też było o Królu Żółci.

ocenił(a) serial na 1
Hali97

Gratulacje za spostrzegawczość :)