W głębi lasu
powrót do forum 1 sezonu

Czy w książce też jest motyw żydowski?

ocenił(a) serial na 2
Okciuk

Motyw zydowski to pikus, cala fabula jest zmieniona. Gwalt w ksiazce byl paralela do puenty czyli jak trudno kogos wybronic w sadzie. Czemu pisza,ze to Coben jak zgadza sie tylko to,ze 4 poszla do lasu a 2 zaginela. To ksst dramat mieli potencjal zeby odwzorowac ksiazke a napisali slaba historie

ocenił(a) serial na 7
Fortunesfool

Fajnie, że odezwał się ktoś znający książkę. Mam mnóstwo pytań. Z tego co piszesz, fabułę całkowicie zmienili. To słabo. Ale można powiedzieć, cały Netfix. Nie w pierwszy, nie ostatni raz. Najważniejsze pytanie, jeśli możesz. Czy w książce, w jej zakończeniu, jest też tak wiele nierozwiązanych wątków jak w zakończeniu serialu?

ocenił(a) serial na 7
Okciuk

Moim zdaniem w książce wszystko zostało wyjaśnione :)

ocenił(a) serial na 7
2OnThePipe

Chyba trzeba zajrzeć do książki

ocenił(a) serial na 2
Okciuk

W kasiazkach Cobena zawsze jest wszystko rozwiazane na koncu. Poniewaz jest zupelnie inne zakonczenie w ksiazce to je napisze UWAGA SPOJLER
Ojciec Pawla byly agent KGB doniosl na rodzicow swojej zony przez co zgineli, matka Pawla go za to nienawidzi chce zabrac Pawla do Rosji i dlatego ojciec Pawla ja zabija a jemu mowi tym razem nie jedz za mna do lasu. Ten koles faktycznie podzyna gardlo lasce w lesie i mowi im dzieki za wspoludzial dlatego oni sie boja i uciekaja. Wujek Rosjanin pomaga Pawlowi odnalzec siostre Pawla i nie jest zakonnica(pogielo ich z tym zakonczeniem) ale tulala sie po swiecie za hajs z odszkodowania. W ksiazce ta Lura i Pawel sie kochaja bo ona nie ma meza a na ostatniej stronie okazuje sie,ze Laura pomogla odciagnac Pawla,zeby nie zauwazyl,ze tamta 4 wyszla do lasu i on jest zalamany tym co sie dowiedzial. To nie jest najlepsza ksiazka Cobena ale zrobic z niej taki serial to profanacja

ocenił(a) serial na 7
Fortunesfool

O ku...wa, faktycznie zmienili całą historię. Rozumiem Twoją irytacje. Jestem wielkimi fanem książek Sapkowskiego i jak zobaczyłem co zrobili z tą historią w serialu, to chciało mi się wyć. W tym wypadku Coben musiał dostać niezłą kasę, bo firmuje to swoim nazwiskiem-jego nazwisko jest nad tytułem w czołówce. Z drugiej strony, może na tym zyskać w ten sposób, że widzowie poirytowani dziurami w fabule serialu sięgną po książkę. Może o to tu chodzi :) w sumię Sapkowski też zaczął się lepiej sprzedawać po premierze serialu.

ocenił(a) serial na 2
Okciuk

O patrz niewiedza jest blogoslawienstwem bo mi sie Wiedzmin podobal a ksiazki na oczy nie widzialam

ocenił(a) serial na 8
Fortunesfool

Coben bierze czynny udział w produkcji seriali na podstawie swojej twórczości i zmiany nie przeszłyby bez jego aprobaty. Sam w wywiadzie mówił, że te seriale są jakby coverami jego książek i nie chce, żeby były dokładnie takie same.

ocenił(a) serial na 2
Vespera

Czyli ma poczucie humor bierze popcorn i drze lacha z tych zle zrobionych filmow bo Nie mow nikomu francuskie tez bylo slabe. Brawo Coben!

ocenił(a) serial na 8
Fortunesfool

Wyglądał na autentycznie zadowolonego z tego, że jego książki są ekranizowane. Ale może tylko tak gra, bo Netflix płaci, a później w domu płacze i ociera łzy pieniędzmi.

Ja tam oglądałam Safe, The Stranger i W głębi lasu i wszystkie mi się podobały (Safe najbardziej).

Okciuk

Tylko tyle, że Laura i jej ojciec są Żydami. Poza tym odpowiednicy Perkowskich to Latynosi, którzy dorobili się na odszkodowaniu, zaś zgwałcona to Murzynka z getta.