PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=479106}

Wyspa Harpera

Harper's Island
2009
7,4 12 tys. ocen
7,4 10 1 11671
4,3 3 krytyków
Wyspa Harpera
powrót do forum serialu Wyspa Harpera

Hmmm mozna powoli typowac?:)

Ogolnie serial przecietny, po pierwszym odcinku myslalam ze bedzie ciekawiej ale tak nie jest. Zastanawia mnie to, dlaczego nie odkryto jeszcze zadnego ciala? Dlaczego nikt sie nie martwi ze nie dotarl ten caly kuzyn, ktory zostal zabity przez silnik lodzi? Nikt nie szuka wujka tego kolesia? Nikt sie nie martwi ta dziewczyna, ktora podpalil? Zgineli juz pare dni wczesniej a nikt sie tym nie interesuje.. Ciekawiej byloby wlasnie gdyby odkrywali ciala i nikt nie moglby opuscic wyspy ;) a co do moich przewidywan to wydaje mi sie ze zabijaja 2 osoby, albo morderca ma wspolnika, bo raczej wiekszosc z tych glownych bohaterow ma alibi jakies.. Obstawialabym tego Anglika na poczatek ;)

ocenił(a) serial na 9
White_Rose05

no właśnie. wiec mysle ze zabójca jest facet a np. maggy jest pomocnicą tylko ;) np. za kase :D

ocenił(a) serial na 6
nk1994

SPOILERY ODC 9

Odcinek 9 kurde lipa czy rzeczywiscie szeryf jest mordercą było on jednym z moich typów ale czy juz 4 odcinki przed koncem by go podali. Więc jesli to co mała powiedziala jest prawdą to moim zdaniem szeryf jest mordercą i sprzed 7 lat i teraz. 7 lat temu dowiedział sie ze nie jest ojcem abby zatukł żonę i parę innych osób zwalając winę na wikfielda którego zabił niby w obronie wlasnej(wikfield wczesniej siedział w pace więc nie trudno było winę na niego zwalić). Abby zrobiło mu się szkoda i wysłał ja do LA. Ale abby przyjeżdza na ślub przyjaciela, a do szeryfa wracają wszystkie te wspomnienia powraca psychoza i znowu zaczyna zabijać postanawiając zatłuc abby.

Ale czy szeryf mógł zabić Beth przeciez wtedy Cal robił mu zabieg na nodze a co z JD przeciez szeryf był w aucie z Abby i rybakiem. A moze nie był bo oni wysedli moze on wysiadł za nimi ale czy był by wstanie dokonac tych zabujstw z tak poważnie ranna nogą.

A moze to dziecko o którym mowa to wcale nie Abby tylko jakis inny dzieciak którego matka porzuciła i teraz mści się na siostrze która miała lepsze zycie od niego. A moze mala wcale nie widziala szeryfa. Moze koles którego widziala zabił szeryfa zdarł z niego skórę i założył maskę z jego twarzy na swoją twarz w tych tunelach w końcu było ciemno, taka maska zdarta z twarzy mogła być niezauważalna zwłaszcza dla dziecka.

Nie sądze zeby zabójcę ujawnili już 4 odcinki przed końcem, jakośto za wcześnie.

Hmmm Robi się coraz ciekawiej, warto było przebrnąć pierwsze 4 nudnawe odcinki :-).

kamarza

napisałem już gdzie indziej, ze według mnie zabija Henry.

JD cały martwy, ale jakoś nie ratował go, kiedy się wykrwawiał. Pojawił się dopiero, kiedy zjawiła się Abby. Może po to, żeby pilnować czy się JD nie sprzeda. On powiedział cos w stylu, ze TO WSZYSTKO PRZEZ CIEBIE. Mógł mówić do Henryego, nie Abby.

Poza tym znają się od zawsze i mógł się w niej kochać. Być zazdrosnym.

Być synem Wakefilda. Nie znamy jego rodziców.

To on zaprosił Abby na wesele.

nikt

Elo
Co człowiek to inna teoria, więc czas również na mnie, więc:
1. zabija jedna z trzech osób: Henry, Cal albo sam Wakefield, (obstawiałbym na Cala),
2. jeśli to Henry lub Cal to wtedy na 100% jest to syn wakefielda, jeśli Wakefield to jasne, że szeryfo go wtedy nie zabił, kto więc jest w grobie?
3. Abby jest córką Wakefielda (swoją drogą łączy ją jakaś dziwna więź z Henrym, może jednak to jest rodzeństwo?????).
4. Matkę Abby zabił niestety szeryfo (przypadkowo) gdy dowiedział się, że Abby nie jest jego córką. Nie sądzę, żeby zrobił to Wakefield, zwłaszcza jeśli ją bardzo kochał.
5. Z matką Abby zginęło wiele osób. Najprawdopodobniej zabił ich szeryfo z innymi mundurowymi. Nie widzę jeszcze motywu takiego postępowania ale na pewno jest ich na pęczki. Nie sądzę, żeby jedna osoba była w stanie porozwieszać ich tak na drzewie. No i wrobili w to Wakefielda i jeszcze pewnie go zabili (albo nie dali rady zabić).
6. Syn Wakefielda dowiedział się o tym i postanowił się zemścić. Najprawdopodobniej pozabijał wcześniej w świecie wszystkich mundurowych, którzy brali w tym udział i stąd szeryfo wie, że coś się dzieje i szuka kogoś kto działa jak Wakefield.
7. Trup ściele się gęsto ale nie sądzę żeby zabijała tylko jedna osoba. Wg mnie ojca trish zabił kochanek macochy, wujka martiego, klechę i kochanka zabił syn wakefielda. Ale kto i po co podpalił laskę? a po co zabili macochę?
8. Mała na pewno nie rozmawia z duchami. Jej przyjacielem jest na pewno syn Wakefielda (henry, cal albo sam Wakefield)
9.Kogo widział wybawca Abby, gdy uciekała kilka lat temu, i czy ona rzeczywiście uciekała przez Wakefieldem? i czy on rzeczywiście ją wtedy uratował? bo moim zdaniem nie.
Dlaczego uciekł szeryf? czyżby dowiedział się, że Cal jest synem wakefielda?

No i na koniec ważna informacja. W którymś odcinku pokazali zdjęcie wakefielda. Jest to chyba znany aktor - Callum Keith Rennie (Loeben w BG). Co by oznaczało, że na pewno się nam pojawi albo jako żyjący albo jako ofiara szeryfo.

Może ktoś potrafi odpowiedzieć na w/w pytania? a może macie jeszcze inne?

kalkala

AD1. Również na początku podejrzewałem Cala, ale wyklucza go jedna ważna rzecz - ALIBI. W dziewiątym odcinku podczas gdy zabijano Beth i macochę, operował szeryfa. Nie wspomnę już o wcześniejszych odcinkach kiedy też znajdował się w towarzystwie innych osób.

AD2. Tutaj się zgadzam. Morderca jest prawdopodobnie dzieckiem Wakefielda.

AD4: Też mi się wydaje że to szeryf jest winny śmierci matki Abby i ma to związek z tym co teraz dzieje się na wyspie.

AD5. Teoria strasznie naciągana. Grupa policjantów morduje niewinnych cywili? Brzmi jak parodia albo nieudany pastisz.

Bardzo ciekawe spostrzeżenie odnośnie aktora. Teraz to mi namieszałeś, bo jeżeli faktycznie Callum Keith Rennie gra Wakefielda na 99% pojawi się w serialu. Mam nadzieje że tylko jednak w retrospekcjach.

Po 9 odcinku mam trzy teorie.
1. Zabija Henry - wciąż nie ma alibi choć po 9 odcinku zastanawiam się kto zaatakował Abby w tunelu. Jedyne co świadczy przeciw niemu to fakt że jest najbardziej podejrzany i wszyscy na niego stawiają a to by było za proste.

2. Zabija Maggie - podobnie jak Henry, nie ma alibi i wogóle wydaje się nieco dziwna. Jako postać trzecioplanowa dawno powinna zostać zabita a jednak z jakichś powodów pozostaje przy życiu. Scena, kiedy rozmawia z Madison potwierdza moje podejrzenia co do niej choć równie dobrze może to być zmyłka by odwrócić uwagę od Henrego. Jeżeli do 13 odcinka nie zginie na 90% to ona jest zabójczynią.

3. Zabija Booth - Jego śmierć była dosyć naciągana. Przypadkowy postrzał w nogę? Mógł sobie przecież strzelić w łeb, brzuch, cokolwiek byle zgon był efektowny. Świadczy też za nim fakt że zabił grubasa, po tym jak ten postanowił pokazać kumplom miejsce jego pochówku.

Naszło mnie jeszcze jedno spostrzeżenie. Czy Beth była rzeczywiście martwa w tym tunelu? Mam ciemny monitor i dobrze nie widziałem - czy ciało było przecięte na pół czy tylko pokrwawione?

ocenił(a) serial na 6
D_Fens

Beth była martwa, w tunelu lezała jej głowa z kawałkiem ramienia.

Pomysleliście o Shea. Kiedy kratka za Abby zatrzasneła się, Shei nie było w hotelu z innymi, poszła niby samotnie szukać Madison. Moze goniła Abby w tunelach, ale gdy Abby dotarła do Madison dała za wygraną bo to przecież jej córka, i wydostała się w taki sam sposób jak póxniej Madison i Abby. Przeciez jesli dziewczynka mialaby skłamać to posłuchałaby tylko matki lub ojca, wiemy ze Richard niezyje więc pozostaje Shea. Potem kiedy szybko wyszła z tuneli spotkala Trish która wyruszyla samochodem zeby jej szukac. Moim zdaniem to trochę nierealne ze dojżała tą rączkę po ciemku w lusterku samochodu. Moze wiedziala ze Madison i Abby wlasnie tędy będą próbowały wyjść.

Druga teoria szeryf nie zyje, a morderca jak juz wczesniej pisalam zdral zjego twarzy skórę i przebrał się za niego. Dziecko mogło tego niedostrzec w ciemnych tunelach. A jak mówię nie wierzę zeby Madison mogła kłamać dla kogoś obcego. Więc albo ktos tak jak mówię brutalnie zatukł szeryfa i zdarł z niego skurę albo mordercą jest Shea. Poza tym szeryf to niemłody facet i po takiej utracie krwi i zabiegu na nodze wątpię zeby miał się na bieganie po tunelach.

Podejzana jest Chloe niby ma alibi ale dziwnie się zachowywala w szpitalu.

No i Maggie bo kiedy zobaczyła Madison jej reakcja była conajmniej dziwna. Ale to by było trochę bez sensu bo to trzecioplanowa postać no chyba ze w ostatnich odcinkach jej rola wzrosnie.

A pomysleliscie o Sullym niby ma alibi ale moze to jego zachowanie ze chce uciec i tp jest naciągane moze udaje, ale to by było chyba bez sensu.

kamarza

Zdarł skórę i się przebrał za szeryfa??? Litości, to nie Milczenie owiec. Po za tym mylisz czasy. Szeryf porwał Madison zanim został ranny i to wówczas rozmawiał z dziewczynką o Abby. Jeżeli faktycznie porwał dziecko zrobił to by powstrzymać mordercę przed ucieczką z wyspy. Bądź rzeczywiście jest wrabiany przez zabójcę. Madison to dziecko i łatwo nią manipulować. Choć trudno mi uwierzyć by w takiej kwestii dziewczynka kłamała. Chyba że tak jak piszesz, nakłoniła ją do tego matka. Być może Richard, jej mąż interesował się sprawą Wakefielda gdyż odkrył jakieś mroczne sekrety żony? Trzeba by było prześledzić wcześniejsze odcinki i sprawdzić alibi Shea.

ocenił(a) serial na 6
Barfly

No właśnie moim zdaniem jej alibi jest srednie, poprostu to cicha matka zona ładna zgrabna nie zwracająca na siebie uwagi a moze własnie to tylko pozory. Jak tak się zastanowiłam to właściwie Shea nie ma alibi. I moim zdaniem jest jedną ztych osób która bez problemu mogła zabić kochankę męża. Moze dowiedziała się o romansie Richarda wczesniej przed przybyciem na wyspę i postanowila sie zemscic mordując prócz winowajców kilka innych osób by zwalić winę na wikfielda lub jego nasladowcę moze to ona podłaożyła richardowi te gazety. Tak jak mówię nie wierzę zeby Madison kłamała dla kogoś obcego chyba ze to rzeczywiście był szeryf w co wątpię bo mała powiedziała to w jakiś dziwny sposób....tak jakby kłamała, przynajmniej ja odniosłam takie wrazenie.

Smiejesz się ze to nie milczenie owiec ale trupy pocięte na kawałki wieszane na drzewach to przeciez nie jest chyba mniej okrutne od obdzierania ludzi ze skóry skoro morderca moze porąbać człowieka na częsci to morze równierz obedrzeć go ze skóry. Ale zgodzę się z tobą nie pomyslałam rzeczywiście mógł rozmawiać z madison wczesniej, choć tak jak mówię mało jest dla mnie prawdopodobne zeby szeryf dla własnych kożyści porywał dziecko. Mógł to załatwić w inny sposób przecież to dorośli ludzie są mógł z nimi porozmawiać. Chyba ze rzeczywiście jest tak szalony ze zrobi wszystko by dopaść zabujcę.

D_Fens

Czy aby na pewno Henry miał okazję na zabicie macochy???? Wg mnie nie. Wychodził jako jeden z pierwszych i nie miał przede wszystkim ze sobą drugich nożyc do żywopłotu. - także należałoby go wykluczyć.

Wciąż stawiałbym jeśli nie na wakefielda to na Cala. Okaże się że podziemne przejścia są na całej wyspie i na pewno łączą biuro szeryfa z hotelem.

Jeśli chodzi o Bootha to skąd by wiedział, że grubas chce iść do jego trupa z kumplami? Poza tym nie tak łatwo jest udawać trupa i być zakopanym. Pod niewielką warstwą ziemi człowiek już się dusi :)

Zakładam, że zabójca jest mężczyzną, więc Maggie odpada w przedbiegach.

ocenił(a) serial na 8
kalkala

Ja też zakładam, że morderca to mężczyzna, sporo z tych pułapek wymagało siły fizycznej i nie sądze, żeby któraś z kobiet była w stanie to zrobić.
co do Beth- to jak to bylo? wróciła z Sullym i dopiero potem znajdujemy ją tam w tunelu? morderca ją aż tam zawlókł czy sama poszła, poszła sama czy z kimś, jak z kimś to musi być ktoś komu ufała czyli ktoś z obecnych. Dziecko jest cały czas dziwne, dziwna wymiana spojrzeń z właścicielką hotelu. Nie wiem jak inni, ale dla mnie też było dziwne z wyjściem Abby i Madison z tuneli. Abby chciała iśc inną drogą, to Madison jej wskazała to wyjście przez kratę, ale zrobiła to jakoś tak nienaturalnie (albo to tylko moje odczucie)- w każdym razie moje wrażenie było takie, że mała zna już tę drogę wyjścia. Pewne jest ze szeryf nie mówi wszystkiego, wie o wielu rzeczach ale się nie dzieli informacjami (może chroni córkę)- sam nie jest mordercą, odpada (był operowany w trakcie morderstw plus nie zabił poparzonego). Mnie ponad to kto jest mordercą, bardzo ciekawi jak wytłumaczą motywy jego działania i chciałabym, żeby to wszystko się kupy trzymało, a nie żeby zrobili to na zasadzie: mordercą jest.....!!!a motywy potraktują po macoszemu

so_fine

Hmmmm
Zabrałem się za to wszystko od innej strony, czysto matematycznie.
Producenci utrzymywali, że morderca jest w 25 osobach. Jakoś ciężko było mi siędoliczyć, więc zrobiłem wyliczankę, dopisałem wszystkich zamordowanych i oto co z tego wyszło:

Pozostali:
1. Abby
2. Szeryf
3. Henry
4. Trish
5. Shea - siostra Trish
6. Cal
7. Chloe - dziewczyna Cala
8. Sully (chris) - koleżka biały
9. Danny - koleżka czarny
10. Nikki - koleżanka
11. Madison - dziewczynka, córka Shea'y
12. Shane - downiak z wyspy
13. Jimmy - młody rybak z wyspy
14. Maggie - właścicielka Candlewick

Nie żyją:
Kathrine - macocha
Beth - babka
JD
Cole - kolo z poparzoną twarzą
strażnik na posterunku
grubas Malcolm - koleżka
Richard - mąż Shea
Thomas - Ojciec Trish i Shea
kuzyn Ben - wujek przywiązany do łodzi
Wujek Marty
wielebny Fain - klecha
Kelly - wytatuowana
Lucy - koleżanka
Hunter
Booth - koleżka

Myślę, że najłatwiej będzie wskazać mordercę eliminując kolejno tych, którzy nie mogli zabić. Przyjmuję, że moe to jednak być kobieta.
I tak z jasnych względów odrzucam: 1,2,4,7,11,12,13.

pozostali: 3,5,6,8,9,10,14
pomóżcie, kogo można jeszcze wykreślićz tej listy i dlaczego.

Zauważcie, że na liście znalazła się osoba przez nikogo nie podejrzewana do tej pory: NIkki

kalkala

A kim jest ta Nikki bo nie kojarzę?
Z twojej listy wyrzuciłbym też Sullego i Dannego a dorzucił Bootha.

Basm

Nikki pracuje w barze i jest koleżanką Abby.

Czyli pozostaje następująca lista:
3. Henry
5. Shea - siostra Trish
6. Cal
10. Nikki - koleżanka Abby
14. Maggie - właścicielka Candlewick
Booth????????

kalkala

Tak, Booth. Jego śmierć nigdy nie została pokazana więc mam wątpliwości czy rzeczywiście zginął. Może to i mało prawdopodobne ale przecież nie niemożliwe.

Basm

Ja bym z listy podejrzanych wykreśliła siostrę Trish. Nie mogła zabić Macochy bo w tym czasie była z Trish i szukała córki. A Shane najpierw znalazł martwą Macochę a chwilkę potem Shea wróciła do hotelu, więc nie miała kiedy jej zabić.

Basm

A i nadal nie rozumiem dlaczego tyle osób nadal podejrzewa Cala. Wytłumaczcie mi jak mógł zabić Lucy (bo chyba tak się nazywała ta panna z pieskiem) skoro wpadł w pułapkę i wisiał na drzewie przez kilka godzin. Aby się upewnić specjalnie włączyłam 2 odcinek i to było tak, że Lucy wpadła do dołu, dalej jest pokazane odnalezienie Cala a potem scena w której Lucy zostaje spalona.
I kolejna sprawa niby jak zabił Harkina skoro w tym czasie próbował uciec z wyspy razem z 3 innymi osobami??

katte00

Witam ;) Zacznijmy od tego , by skończyć z typowaniem kilku morderców - wspólników ... morderca jest jeden i to jest wskazówka od scenarzystów, a na pewno jest nim ktoś z bohaterów , którzy przeżyli do tej pory na wyspie ,, czyli jest to jakiś krewny Wakfielda lub osoba , która chce kontynuować jego morderstwa z niewiadomych przyczyn .. no i teraz moje typowania :
- Abby jest mordercą ,ma rozdwojenie jaźni , dwie tożsamości ,jest główną bohaterką , nie ma alibi co do większości morderstw , akcja toczy się wokół niej, a Weakfieldowi rzekomo chodzi właśnie o nią , no i oczywiście morderstwa rozpoczęły się po jej powrocie na wyspe no i dobrze zna wyspę , dlatego też Anglik , którego tak typujecie niezbyt mi pasuje do roli mordercy ( może jest bardzo inteligenty i być może przebiegły , ale to chyba byłoby zbyt proste)
- Booth - jego śmierć była bardzo dziwna , zmarł od postrzału w nogę i wykrwawił się w kilka minut.. poza tym faktycznie mordercy-psychopaci zwykle są niepozorni , wycofani , ale wszystko kontrolują , tylko jak wydostał się spod ziemii i wgl tam wytrzymał .. chociaż scenarzyści znajdę pewnie jakieś wytłumaczenie
- Jimmy - rybak , który jest postacią sympatyczną , odważną , pozornie nie może być mordercą ,po wyjeździe Abby zaczyna się nagle przyjaźnić z szeryfem , kocha Abby i może być o nią zazdrosny ( tylko czemu wtedy nie zabił Henryego ? ) (Ogólnie nie widzę żadnego sensu między poszczególnymi ofiarami , co kieruje ich wyborem ..co utrudnia naszą zabawe ;d )
- Henry - tutaj podobnie , grzeczny , sympatyczny facet , nienawidzący rodziny swojej narzeczonej , obmyśla plan by sprowadzić wszystkich bliskich na wyspę i ich zamordować , tyle , że często miał alibi no i miał możliwość zabicia Abby już wiele razy , zresztą jak Jimmy
Sorry za wykład

WisHazeJam

Henry miał za często alibi? Jednym jedynym i to wątpliwym alibi są wydarzenia z tunelu kiedy ktoś złapał Abby za nogę (i to niekoniecznie był morderca) a Henry był wówczas z Jimem rybakiem.
Twórcom trudno będzie zaskoczyć widzów jakimś szokującym zaskoczeniem. O ile w początkowych odcinkach podejrzany był prawie każdy tak po dziewiątym zostało naprawdę niewiele opcji. Nie ma sensu szukać wiatru w polu i tworzyć kosmiczne teorie.
Pewnie się powtarzam ale w finale możliwe takie zakończenia.

Najbardziej prawdopodobne i satysfakcjonujące: Mordercą okaże się Henry, Maggie lub Booth (zakładając że upozorował śmierć). Reszta postaci ma żelazne alibi nie do ruszenia i dalsze gdybanie czy zabija Trish, jej siostra, Abby, Anglik czy Rybak nie ma najmniejszego sensu.

Mniej prawdopodobne: Zabija postać epizodyczna np. kelnerka, taksówkarz z pierwszego odcinka, wróżka, lokalna dziennikarka itp. Czuł bym się jednak oszukany takim rozwiązaniem.

Nieprawdopodobne: Zabija postać, która do tej pory się nie pojawiła, lub sam Wakefield. Ewentualnie zabójców jest dwóch. Wtedy twórcy dostali by łatkę podłych kłamców a ja żałowałbym obejrzanych wcześniej odcinków i czasu spędzonego na gdybaniu.

D_Fens

Jeśli po analizie plakatu stwierdzamy, że jest jeden zabójca, po tej samej analizie musimy wykluczyć wakefielda. proste.

ocenił(a) serial na 8
D_Fens

mnie też co raz mocniej Henry przekonuje. Zna bardzo dobrze wyspę, na początku miał pokój z narzeczoną, ale potem już sam (co daje mu pewną swobodę działania), pewnie nie miałby żadnych problemów z urobieniem Madison ( z JD miała swoje sekrety, więc pewnie z nim też by mogła). Raczej jest silny, sprawny, umie posługiwać się dobrze bronią. Jego przeszłość jest raczej zagmatwana- nic nie wiemy o tym jak zginęli rodzice i czemu JD tak to przeżył, a on nie. Tylko pytanie- czemu to robi? Bo jest dzieckiem mordercy i kontynuuje jego dzieło, bo też jest psychopatą jak tatuś i robi to dla zabawy, msci się na Abby- za co? Podsumowując- jego osoba jest mocno podejrzana, ale pytanie- czemu może to robić

ocenił(a) serial na 10
so_fine

wg mnie Madison jest w to na pewno zamieszana ( świadomie bądż nie- może żyje w przekonaniu, że to tylko jakaś zabawa)Przypomnijcie sobie sytuację z 1 odcinka: leżał sobie prezencik, Madison przeczytała karteczkę do kogo należał, gdy się okazało, że był podpisany "kuzyn Ben" potargała ją, a potem pośpiesznie podprowadziła paczkę,,hmmm ciekawe, i jeszcze jedno, już na samym początku 1 odcinka Madison pokazuje Lucy i Beth sztuczkę z zakrwawionym palcem, jakiś czas potem, juz na wyspie, gdy Chloe I Anglik idą do swojego pokoju Chloe pyta go czy to on pokazał sztuczkę Madison, a Anglik nie zaprzeczył. Co o tym myślicie? :-)

noami777

Madison też w pierwszym odcinku obudziła swoją mamę i zapytała czy wie, że na wyspie zginęli ludzie. Shea spytała jej skąd ona wie o tym, a ta odpowiedziała, że powiedział jej o tym jej nowy przyjaciel. Czyli morderca. i to on kazał zabrać jej prezent z podpisem kuzyn ben, to on kazał jej później powiedzieć, że to szeryf ją porwał. A to sprawia, że Shea jest niewinna. Tak sądzę. Madison jest dzieckiem bardzo wpływowym, zwłaszcza na pomysły destrukcyjne <patrz fajerwerki z JD> poza tym w pierwszym odcinku też jest scena jak przez lupę przypala ona ślimaka. Nie jest to raczej normalne dziecko - kto wie, może to właśnie ona jest córką Wakefielda. Ale to już grubymi nićmi szyte. Co do alibi, myślę, że część ofiar mogła paść ofiarą wcześniej zastawionych pułapek. Profil najbardziej pasuje do Anglika - świetnie zna anatomię człowieka, wszystko planuje. Szeryf był jego pierwszym pacjentem, który nie był martwy. Mogła fascynować go zbrodnia jako sama zbrodnia. Mógł, podobnie jak w 10 murzynkach, chcieć dokonać zbrodni doskonałej. i to właśnie on mógł pokazać sztuczkę madison, i to on mógł stać się jej nowym przyjacielem. Widać po nim, że jest niezwykle inteligentny, starannie planuje każde zdarzenie.

ocenił(a) serial na 8
nikt

jako dziecko Wakefilda odpada- on nie zyje od 7 lat, ona ma ile- z 10? mysle ze Abby by zauwazył, że jej matka jest w ciąży ;-)
Madison na pewno odgrywa ważną rolę, ciekawe czemu sie zgodzila na taką zabawę z mordercą- czy to dlatego ze to ktos bardzo bliski, komu ufa, cze też może ktoś obcy (np szeryf, Maggie), który umiał ją zmanipulować i przekonać, że warto się z nim "bawić". Ja raczej obstawiam, że to ktoś bliski, skoro już pierwszego dnia ona wie o morderstwach, nie sądze, żeby ktoś obcy tak szybko zdobył jej zaufanie.

so_fine

bardzo w sumie racja z tym wiekiem:)

ale mówi ona do matki, że informacje o tym, że ktoś zginął na wyspie ma od NOWEGO przyjaciela...

zastanawia mnie jedna rzecz jeszcze.

Czemu zastępca szeryfa tak bardzo nienawidził szeryfa?
A co jeśli Wakefield był niewinny?

nikt

A co jeśli Wakefield był niewinny? A Szeryf ukartował całą sprawę, żeby ochronić kogoś mu bliskiego?
Może Abby. <tutaj tylko pytanie padnie, kogo widział rybak, kiedy niby ją uratował>

Bo przecież zastępca szeryfa, którego celem jest złapanie seryjnego mordercy, nie mógłby nienawidzić szeryfa, który ma taką samą obsesję...

nikt

poza tym zwróćcie uwagę jak Cal - pierdoła z założenia reaguje na żart Chloe, że niby się ona utopiła. Beznamiętnie przytapia ją...

nikt

ale cholera ma alibi:D

wieeem, że za krótki

nikt

wg mnie rybak wcale wtedy nie ratował abby, a że abby wtedy się tam znalazła to był przypadek.... a może Jimmy jej właśnie szukał??? może ją ścigał...

ocenił(a) serial na 8
nikt

no tak- nowy przyjaciel moze wskazywac na kogos nowego ;-) w sensie wcześniej obcego, ale to tez by ja szybko musial urobic, zabrac na jakis czas, pogadac, etc. jednak nadal obstawiam kogos z juz jej znanych ludzi

so_fine

my to wszystko ładnie analizujemy, a scenarzyści i tak robią wszystko spontanicznie, a akcje wcale nie są wskazówkami, a jedynie budowaniem klimatu :O:)

katte00

chyba dopiero zaczynasz oglądać, nie? my już wszystko po 9. odcinku, a mam wrażenie, że Ty to na AXN oglądasz... to lepiej nie czytaj tych wpisów...

nikt

złe miejsce. nie czytajcie tego wpisu wyżej:D dzięki:)

katte00

Ja myślałam jeszcze o czymś innym .. mianowicie : kiedy Abby , Henry i żona szukali Madison odnaleźli przez przypadek zwłoki Richarda , po chwili do Abby dzwoni mała Madison , która spokojnym głosem mówi , by nikt nie opuszczał wyspy .
-Po pierwsze załóżmy , że to morderca porwał małą , nie zostawiłby jej przecież samej podczas dzwonienia , ponieważ mogłaby zbyt dużo powiedzieć , zdradzić jakieś szczegóły , czyli morderca był z dziewczynką podczas rozmowy z Abby .. wniosek ? Z grona podejrzanych należy wykreślić Abby , Henryego i żone.. zostają Jimmy i Maggie reszta szuka Madison w grupach.
- Po drugie nie rozumiem dlaczego mała dzwoniła do obcej Abby , a nie do kogoś z rodziny , poza tym jak na porwane dziecko była bardzo spokojna , więc porywacz musiał być osobą jej bliską ( Maggie ? ) , to że Madison jako porywacza wskazała szeryfa .. myśle że mała za namową porywacza wrobiła go ..

ocenił(a) serial na 10
WisHazeJam

Jest również taka opcja, że killer kazał Madison zadzwonić do Abby ( zakładając, że z nim współpracuje) o jakiejś konkretnej porze, w ten sposób zapewniając sobie alibi, dlatego jej głos mógł być taki spokojny bo po prostu nie ma się czego obawiać,,,to tylko zabawa.
Ogólnie szeryf wydaje mi się odpada na stówę, gdyż niepodważalne alibi ma wtedy gdy do Harkina ktoś strzela z łuku, no chyba, że jest z kimś w zmowie.
Jeśli chodzi o Maggie to interesuje mnie jeszcze jedna rzecz, a mianowicie, że to ona na próbie przed ślubem kazała zapalić Abby światło..akurat w tej chwili...

ocenił(a) serial na 9
noami777

Pomysł z Maggie nie jest głupi. Nie ma alibi, z tym światłem to ona wiedziała kiedy je zapalić. Warto też zwrócić uwagę że kiedy odnaleziona gówniara przyjechała do hotelu Maggie wyszła do niej i chciała ją objąć, ta się cofnęła i potem przypomniała sobie bajeczkę o szeryfie. Maggie zna doskonale teren zwłaszcza hotel, wygląda też na dosyć krzepką babę. Motyw? Była kochanka Wakefielda?? Dla mnie są 3 opcje: Maggie, Cal (bo cicha woda i podobno potrafi planować) i Booth (też cicha woda i jako jedyny "zginął" w tak głupi sposób). Inna osoba będzie dla mnie sporym zaskoczeniem.

ocenił(a) serial na 8
siLk_2

Myślę jednak, że to Maggie jest mordercą. Po 1sze akcja z sekatorem, po drugie wiadomo jak zakończyła się zabawa z ukryciem małej Maddison. Doslownie zabawa. Madison zawsze ulegała jeżeli chodzi o takie głupkowate zabawy, np. z JD, więc obstawiam, że to Maggie namówiła Madison do tego wszystkiego. Pamiętajmy, że morderca jest jeden więc współpracy między bohaterami być nie może. no i coraz bliżej końca ;) serial naprawdę dobry i inny niż te niektóre aktualne badziewia ;)

pzdr.

ocenił(a) serial na 8
pat167

a jak Maggie zabiła kuzyna na łodzi, jeszcze przed przybyciem na wyspę?

katte00

No właśnie pierwsze morderstwo czyli przywiązanie wujka do śruby statku czy cokolwiek to było , wskazuje raczej na rybaka Jimmiego , ogólnie kobieta miałaby trudności z popełnianiem tych zbrodni np . śmierć Richarda : przed oknem Madison , na podwórku , dziwne ,że nikt akurat się nie przechadzał lub nie wyjrzał za okno , ba nawet nie usłyszał .. poza tym kobieta raczej nie dałaby rady z trzymaniem ciężkiej broni , zwłok Richarda ( musiałaby je przeciągnąć do tego stawu) i jeszcze z zatarciem śladów krwi w tak krótkim czasie ..

ocenił(a) serial na 8
WisHazeJam

No w sumie racja, do Jimmiego nie pasuje kilka motywów , np. wtedy kiedy był na polowaniu z Shanem gdzie ktoś zostawił rozszarpanego jelenia na ich ciężarówce, więc kiedy niby Jimmy miał to zrobić? Tak samo w tunelach w ostatnim odcinku? Cały czas był z resztą ekipy w grupie z Henrym więc kto w tamtym momencie złapał Aby za nogi? Analizując tak na spokojnie, niejasności masa jest.

ocenił(a) serial na 10
pat167

A tego rozszarpanego jelenia na masce nie zostawił JD? bo tak mi się coś wydaje, że to on, chciał się w ten sposób odegrać na Shanie. Ogólnie wszystko jest nieźle pokręcone i szczerze powiedziawszy to każdy na dobrą sprawę może zabijać- może być tym mordercą. Niby każdy ma jakieś alibi, ale np. Cal w czasie gdy zabito Lucy wisiał na drzewie, niby wydaje się, że te dwie sytuacje dzieją się równolegle, ale niewiadomo, może chwile wcześniej zanim go znaleźli nie było go tam, może się uwolnił;) i potem znowu przywiązał;) ( może ktoś mi pomaga)-może to naciągne, ale nigdy nic niewiadomo;)bo tak na dobrą sprawę nie wiem, nie znam się na tym ,ale tyle czasu wisieć do góry nogami, krew do mózu nie dociera itp...nie wiem może to możliwe. Ogólnie mam mętlik w głowie i trudno mi wskazać jakąś jedną konkretną ewidentnie podejrzaną osobę. Mrderca jest niby jeden,ale zawsze może mieć pomocnika, który wcale nie musi mordować, po prostu może tylko wiedzieć o nim i mu ułatwiać pewne rzeczy, wcale nie musi brudzić sobie rąk,,więc tutaj też nie sugerowałabym się tak na 100 %, że morderca jest 1. A czy ktoś oglądał "Harper's globe", oglądając ten serial prawdopodobnie można bardziej zrozumieć o co w tym wszystkim chodzi, zrozumieć pewne sprawy, no i wskazać mordercę....

ocenił(a) serial na 9
katte00

A ja twierdze nadal ze pewien udzial w calym tym dziele ma Maggie tylko jeszcze nie wiem w jakim stopniu jest zaangazowana w te morderstwa pzdr

ocenił(a) serial na 10
wearethepeople

Patrzcie co znalazlam na Wikipedii.

Uwaga- SPOILER- mozna się dowiedziec kto ginie w 10 odcinku i nie tylko tego...

http://en.wikipedia.org/wiki/Harper%27s_Island

aszuna

ooooooooo, karamba
No i zabójca zabija samą siebie :)
to musi być jakowaś ściema.

Wciąz obstawiam, że to S. lub H.

ocenił(a) serial na 10
aszuna

Jak widzę pojawiła się zmiana z "The person is one of the killers" na "It is unknown if this person is the killer." do tej pory wszystko się zgadzało z tym co tam podawali :)

ocenił(a) serial na 10
aszuna

Może i Wakefield jest mordercą, ale i tak mnie zastanawia ta postać Bootha. Nie było wkońcu sceny, że umiera. Było to tylko zdanie Malcolma, który zginął akurat w momencie, w którym miał za chwilę iść pokazać Sully'emu i Danny'emu jego ciało.

damix

Wakefield to chyba za proste rozwiązanie, a przynajmniej mam nadzieję, że takie nie będzie.
Jednak wszyscy, którzy byli w barze, gdy Maggie "spadła" z dachu raczej odpadają... Chyba, że ktoś się rozdwoił...
Booth wg mnie wysunął się na prowadzenie:)

ocenił(a) serial na 9
Little_Death

A moim zdaniem pomagal mu Maggie i specjalnie wyszla za baru ze Wakefield ja zabil po to by nikt nie opuscil baru poswiecila sie dla mordercy moze go kochala albo co pzdr

ocenił(a) serial na 9
wearethepeople

A Booth nie zyje wedlug tego grafu z wikipedii

ocenił(a) serial na 10
wearethepeople

Ale to tylko graf, który jest tworzony przez ludzi takich jak my. Zresztą twórcy by nam nie powiedzieli, że on jednak żyje, bo by się wszystko wyjaśniło.

ocenił(a) serial na 9
damix

No tak ale predzej mi sie wydaje ze to Jimmy pomaga Wakefieldowi dlatego go wprowadzil do tego baru zeby mogl dokonczyc dziela pzdr