Hmmm mozna powoli typowac?:)
Ogolnie serial przecietny, po pierwszym odcinku myslalam ze bedzie ciekawiej ale tak nie jest. Zastanawia mnie to, dlaczego nie odkryto jeszcze zadnego ciala? Dlaczego nikt sie nie martwi ze nie dotarl ten caly kuzyn, ktory zostal zabity przez silnik lodzi? Nikt nie szuka wujka tego kolesia? Nikt sie nie martwi ta dziewczyna, ktora podpalil? Zgineli juz pare dni wczesniej a nikt sie tym nie interesuje.. Ciekawiej byloby wlasnie gdyby odkrywali ciala i nikt nie moglby opuscic wyspy ;) a co do moich przewidywan to wydaje mi sie ze zabijaja 2 osoby, albo morderca ma wspolnika, bo raczej wiekszosc z tych glownych bohaterow ma alibi jakies.. Obstawialabym tego Anglika na poczatek ;)
"Czy morderca musi mieć jakieś wyjątkowo skomplikowane powody, żeby zabijać?" - Skomplikowane to może nie, ale seryjne zabijanie ludzi z powodu ciężkiej sytuacji materialnej to debilizm do kwadratu. Jak miała by wyglądać taka scena według Ciebie?
Abby: Henry, dlaczego to zrobiłeś?
Henry: Dalej nie rozumiesz Abby?! To wszystko przez was! Przez wasze pieprzone bogactwo! Na wszystko było was stać, na wszystko! W ósmej klasie jako jedyny nie pojechałem na wycieczkę szkolną bo rodzice nie mieli pieniędzy! Kiedy ty jadłaś kanapki z szynką ja musiałem żreć tani salceson i pasztetową! Wiesz jak się wtedy czułem???
Abby: Henry, odłóż ten tasak!!!
I proszę Cię, nie dokładaj słów, których nigdy nie napisałem bo to żałosna próba obrony własnych wypocin. Gdybyś uważnie śledził 11 odcinek to byś zauważył dialog w którym bohaterowie zastanawiają się dlaczego Wakefield przestał zabijać z zaskoczenia i wyszedł z ukrycia. To pewne że chce by wszyscy myśleli o nim jako sprawcy wcześniejszych morderstw by odwrócić uwagę od swojego potomka.
W-ld z synkiem, spotykają się wieczorami i grają w karty. Każda karta to jedna osoba z wyspy i rodzaj śmierci.
Losują, a potem kto pierwszy sieknie.
A kto wg was podpalił laskę, która wpadła do pułapki? w-ld czy synek?
Jestem tylko ciekawa czy nie porobią błędów z punktu psychologicznego( relacje psychopaty, zachowania itd).
Np. jeśli Wakefield jest psychopatą(oczywiście, że jest) to nie mógł kochać matki Abby tylko jej pożądać, nie będzie kochał swojego dziecka, jeśli mu na nim ma zależeć to tylko z chęci przedłużenia swojej linii krwi itd.
Pozatym psychopaci są tez wyczuleni na przejaw niedocenienia- więc zamkniecie go w więzieniu spotęgowało jego gniew.
Są dwa rodzaje(wg Pospiszyla) psychopatów: typ impulsywny i typ kalkulatywny.
Ja raczej nie będę się sugerować tymi spostrzeżeniami, gdyż w filmach często popełniają błędy, nie patrząc na to ,, psychologicznie"
Z powodu złej sytuacji materialnej? No świetnie. Czytanie ze zrozumieniem się kłania. Chodziło mi o niezrealizowane ambicje i poczucie bycia gorszym. Poza tym bierzesz wycinek tekstu i na jego podstawie analizujesz całość. I nie wkladam ci w usta żadnych słów, bo nie muszę bronić specjalnie swojej wypowiedzi. Podałam dużo argumentów, dlaczego uważam, że to Henry może być mordercą. A czyszczenie łodzi w młodości było jedynie jednym z wielu.
Hahahaha!!! Jesteś od tej pory moją ulubioną osobą na Filmwebie! Popłakałam się, jak przeczytałam ten dialog. Ale mniej śmieszne jest to, że coś takiego może rzeczywiście nastąpić, biorąc pod uwagę poziom tego zaiste amerykańskiego serialu. Pozdrawiam
No fakt, poziom serialu wyjątkowo "wysoki" ;) Pewnie rozwiązanie będzie tak banalne, że aż się zdziwimy z naszymi super teoriami ;)
Nie wiem skad te narzekania na niski poziom. C'mon people, jak marzy wam sie sztuka wysoka, to chyba nie ten adres. Nie ma co biadolic, nikt przeciez nie obiecywal, ze to bedzie serial wszech czasów. ;D
Serial kanadyjski a nie amerykański. I czemu to pisze mi że za krótki? Wredne forum... Ni da napisać krótkiej odpowiedzi...
Man_whithout_fear wisisz mi klawiaturę ;-) zaplułam ją kawą ze śmiechu jak czytałam Twojego posta i dialog Heńka ;-) super super, właśnie tak to pewnie wyglądało ;-)
Ludzie jestescie jacys dziwni jakby ten serial mial tak niski poziom to nie byloby tyle postow zobaczcie ile postow maja inne seriale a potem sie zastanowcie co piszecie poza tym serial ten bije na glowe tendencyjne seriale amerykanskie typu Numb3rs Smallville itp. pzdr
UWAGA! Mordercą jest osoba, która we wcześniejszym odcinku została pokazana prawie wszystkim osobom że nie żyje. Nie sprawdzili jej pulsu ani nie pokazano sceny zabójstwa na tej osobie. Myśle że tak zostanie pokazany drugi morderca w końcówce serialu. Wyskoczy były "zabity" i wszyscy będą zaskoczeni powiedzą "przecież ty nie żyjesz" później wyjaśnią w serialu jak to się stało. Możemy pobawić sie w to i podać kto od pierwszego odcinka został znaleziony jako martwy a nie pokazano jego sceny zabójstwa.
1. Zastępca szeryfa (został znaleziony w kościele, wszyscy go zobaczyli nie sprawdzili czy żyje krew na szyji może być sztuczna na pokaz)
2. Katherine Wellington (mało prawdopodobne ale możliwe)
Na początek podaje te dwie osoby.
Pierwszy typ mój faworyt na drugiego zabójcę.
no to kto odpada z zabitych: nikki, shane, lucy, marty, ben, ksiądz, ojciec trish, macocha, beth, szeryf, maggie, cal, ta dziewczyna od jd, jd, ktoś jeszcze? oni na pewno nie żyją
Nie chcę zabijać pomysłu, ale już dawno zostało potwierdzone, że drugim zabójcą jest jeden z 8 jak dotąd ocalałych.
Martwi są martwi i nie ma co kombinować z postaciami pobocznymi. :)
Już od pierwszego odcinka typowalem Henrego...
Nie czytac dalej super mega spoiler :P , serio nie czytajcie
I mialem racje, wkurzylo mnie tylko to ze zabijal takze John Wakefild wiec zabojcow jest dwoch a mialbyc jeden :/ Dramat. Oglądałem wszystkie odcinki wiec to co napisalem jest prawda w 100% jesli przeczytaliscie i zalujecie - ostrzegalem :P Nie wiem jak mozna bylo typowac kolo kogo innego niz pan mlody. Po drugim odcinku zalozylem 2 osoby : Abby czyli glowna bohaterka i Henry. Okazalo sie ze to musi byc mezczyzna (sila fizyczna) wiec zostal Henry... Kryminaly czytalem i agladalem od dziecinstwa, przeczytalem wszystkie ksiazki Agathy Christie, objerzalem wszystkie odcinki kazdego rodzaju CSI i rozwiazanie "zagadki" wyspy harpera byla dla mnie zadaniem na jeden odcinek. Jendym slowem - dramat.
Typować można było kogoś innego, ze względu na to, że np ja gdzieś tam słuchałam tego co mówili scenarzyści, że ma być "mega wielkie niespodziewane zaskoczenie", więc w pierwszej kolejności odrzuciłam pana młodego, który był tak cholernie oczywisty. szukałam dalej, a tu wakefield wyskakuje z krzaków no i niestety rozczarowanie- stwierdziłam, że skoro motyw z 1 mordercą był ściemą, to pewnie zakończenie też nie będzie raczej niespodziewane