PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=463507}

XIII - Spisek

XIII
2008 -
7,2 3,8 tys. ocen
7,2 10 1 3848
XIII - Spisek
powrót do forum serialu XIII - Spisek

Jak dla mnie przeciętny serial. Wszystko zaczyna się i wygląda jak w Bourne'ie a później już jest zupełne poplątanie. Stephen Dorff jak dla mnie zdecydowanie bardziej spisuje się w rolach drugoplanowych ani jeżeli tutaj będąc na pierwszym planie. Akcja bardzo uproszczona a walki strasznie niedopracowane i ogólnie nie robiące wrażenia. Można obejrzeć jednakże ja zdecydowanie bym nie polecił! 5/10 - jak dla mnie film za bardzo AMERYKAŃSKI!

ocenił(a) serial na 5
Adash

Zgadzam się tym w zupełności. Można oglądnąć, nie jest to całkiem zły film, ale też nic szczególnego. Jak dla mnie jest kupa naciąganych scen. Przykład: kobieta zamachowiec w przebraniu strażnika kombinuje ukrywając elementy zapalnika w laptopie i komórce, żeby przemycić je przez punkt kontrolny, ale w budynku znajduje już prawie gotową bombę, a następnie wyciąga kolejne jej elementy ze skrytek w ubraniu. Metalowe elementy, które nie wiedzieć jakim cudem nie zostały wykryte przez detektor przy wejściu do budynku. Inna sprawa, po cholerę przemycała te gadżety, skoro można je było zapakować i przewieźć razem z bombą? Jak dla mnie również 5/10.

ocenił(a) serial na 9
EvilMonkey

A w którym filmie nie ma, naciąganych scen ? o0

użytkownik usunięty
lakimakromedia

Ogladam go wlasnie, jestem w polowie. Scena jak gruby Val Kilmer wychodzi z ciezarowki i nieporadnie strzela na zmiane z dwoch pistoletow jest tak zenujaca, ze chyba zaraz ten film wylacze :(

użytkownik usunięty

Do wszystkich ktorzy nie wiedza czy poswiecic czas na ten film: obojetne czy czytaliscie komiks czy nie - odradzam. Szkoda czasu

ocenił(a) serial na 5
lakimakromedia

dokumentalnym :P

co do samego XIII to mnogość naciąganych scen po prostu zepsuła całość a na dodatek tak rzucały się w oczy jak zawodnik sumo występujący w balecie. Na pewno rzeczy można przymknąć oko, ba sam często tak robię ale tutaj po prostu nazbyt rzucały się w oczy. A to że braciszek zlecił zabójstwo pani prezydent można było wywnioskować już podczas oglądania pierwszej części.
Jako sensacja dla telewizji jest OK ale uważny widz albo przerwie oglądanie w połowie albo z przymusu obejrzy do końca jako i ja uczyniłem

ocenił(a) serial na 5
Guliwer_2

Potwierdzam, że film dość przeciętny aczkolwiek stwierdzenie "zawodnik sumo występujący w balecie" jest chyba trochę za "ostre" - powiedzmy może "mięsniak w balecie" ... Film jest oparty na oklepanych schmatach nawiązujących do cyklu o agencie Bournie lecz w porównaniu z nim wypada bardzo słabo. Fabuła jest bardzo przewidywalna i faktycznie wiadomo prawie wszystko od początku. Robiłem przymiarki do tego filmu trzy razy, lecz nie można mu zabrać wszystkich gwiazdek ... Jeśli ktoś lubi kino sensacyjne i nie ma wygórowanych wymagań co do gry aktorów można oglądnąć. Jak dla mnie 5/10

Adash

i znowu "dzieci neo czyt. (pseudokrytycy) sa w natarciu, dam dobra rade a moze czas juz rozpoczac prace na planie filmowym bo to naprawde przogromna strata dla przemyslu filmowego i ile na tym zyska kinematografia;) majaca takie swiatle i rozumne osoby ktore sa nie doceniane a wiedza co to amerykanskie, uproszczone, niedopracowane, nie robiace wrazenia, zawodnik sumo, nawet mamy miesniaka w balecie ktory ma takie wysokie wymagania.. itp. bzdury, czasami fajnie wpasc do tego portalu i poczytac wypociny maloletnich specow ktorzy zagwarantuja nam wyborny humor na caly dzien, i na koniec wiekszosc z was prawdopodobnie tego filmu nie ogladala ale komentarz dodala (pokazac sei..) to juz niestety taki glupi zwyczaj na tym portalu ze pisac kazdemu wolno

p.s
o gustach sie nie rozmawia fani Tranformers..

ocenił(a) serial na 5
grzes1962

chyba piszesz o sobie bo słowa o filmie nie napisałeś a tylko krytykowałeś komentarze

ocenił(a) serial na 5
grzes1962

@ grzes

ale bulwers z ciebie ":P

- "o gustach sie nie rozmawia fani Tranformers.." -> a ty co tam zrobiłeś w swoim poście? rozmawiasz. o przepraszam - raczej krytykujesz.
- "dzieci neo czyt. (pseudokrytycy) sa w natarciu" -> to o sobie?
- "wiekszosc z was prawdopodobnie tego filmu nie ogladala ale komentarz dodala (pokazac sei..) to juz niestety taki glupi zwyczaj na tym portalu ze pisac kazdemu wolno" -> szkoda, że może każdy. lepiej jakby ktoś taki jak ty wydawał zgodę (lub nie zgodę ;)
- "czasami fajnie wpasc do tego portalu i poczytac wypociny maloletnich specow" -> pełna zgoda, spisałeś się na medal, pierwszorzędna wypocina :]

PS
Film rzeczywiście przeciętniak, nie porywa, taki trzy godzinny zabijacz czasu
5/10

Muszrom

jedyne co jest ciekawego w tym filmie to "Caterina Murino" :D Reszta aktorów poniżej miernej a Stephen Dorff jak już ktoś napisał z czym się zgadzam, że do ról pierwszoplanowych to się nie nadaje ani nie przekonuje ani nie gra przekonująco, taki zwyczajny bobek biegający przed kamerą

grzes1962

ale o co ci chodzi kolego ? Bo twoja wypowiedź to jakaś agresywna nagonka w dodatku napisane w formie wypocin. Czego nie zrozumiałeś, że to kopia Tożsamości Bourna ?

Dosyć ciekawe z tymi Transformersami to chyba ja jako pierwszy dawno temu użyłem takiego argumentu o dzieciach pokolenia Transformersów no i widać, że idealni się w ten rodzaj wpisujesz.

użytkownik usunięty
Adash

Zgadzam się z Adash. Film naciągany, i zbyt pomieszany. 4/10.

Adash

Moim zdaniem również 5/10; mało przekonujący, niektóre sceny wręcz nieprawdopodobne.A mogło być naprawdę dobrze :)

ocenił(a) serial na 7
Adash

Stary, tylko że XIII jest oparta na komiksie, a komiks był uu jak dawno przed Bournem. Więc prawa autorskie się tu XIII należą właśnie ;]

ocenił(a) serial na 7
hamm3rfall

A już miałem kupic w Media Markcie a tu siupryza w tv jest:)

ocenił(a) serial na 4
hamm3rfall

A Bourne to była najpierw książka ... cztery lata przed komiksem ... trochę szacunku do p. Ludluma

hamm3rfall

chcesz powiedzieć, że komiks XIII był przed książką Ludluma Tożsamość ?

ocenił(a) serial na 6
Adash

dla mnie też całość bardzo zalatywała Bourne'em, ale on jest lepszy. mocna 6. bardzo mi się podobały postaci Sam (kobitki ze sklepu z odbitkami) i pułkownika Amosa (tego który prowadził śledztwo) reszta jak cie mogę.

ocenił(a) serial na 4
Adash

Dokładnie, zgadzam się. Pierwsza część jeszcze jak cie mogę, ale druga już słabiutka. Fabuła zaplątana, Stephen Dorff sobie nie radzi zbyt dobrze, jakaś dziwne akcje (gruby Kilmer lata z dwoma pistoletami, potem walczy na miecze szklane (?), potem jest walka na wałek i pokrywkę od garczka jako tarcza). Ogólnie nudy.

Przeciętny, a nawet nie.