Jestem po obejrzeniu pierwszego sezonu Z Nation. Jaki ten serial jest powiedziane już było w wielu tematach na tym forum. Ja postanowiłem zrobić zestawienie zombiaków występujących w każdym odcniku. Z każdego odcinka wybrałem po jednym najlepszym, najśmieśniejszym, najbardziej nietypowym zombiaku lub zabitym w nietypowy sposób.
Odcinek 1 - Zombie niemowlę - mały, wredny, szybki. Jak się okazuje, nawet martwe dziecko może być niebezpieczne.
Odcinek 2 - Pies Zombie - chcący zagryść biegający husky.
Odcinek 3 - Zombie zabity przez toczący się ulicą Dzwon Wolności. Zostały z niego tylko nóżki.
Odcinek 4 - Zombie ujarane przez Doktorka w szybie wentylacyjnym.
Odcinek 5 - Hulające Zombie porwane przez tornado. Jeden z nich postanowił wpaść na chatę do naszych znajomych,
Odcinek 6 - Zombie zabity mikserem do ciasta.
Odcinek 7 - Zombie, który wyskoczył z wychodka, majacy spodnie przy kostkach.
Odcinek 8 - tu było ciężko. Wybrałem zombiaka, któremu Murphy otworzył drzwi, a ten poszedł odwiedzić swoją jeszcze żyjącą rodzinę.
Odcinek 9 - tu też nie było dużego wyboru, ponieważ przez cały odcinek pojawiał się w zasadzie tylko jeden zombiak, którego nie dało się zabić.
Odcinek 10 - Napromieniowane, święcące na zielono zombie.
Odcinek 11 - Niedźwiedź zombie. Czy trzeba coś jeszcze pisać?
Odcinek 12 - Tu aż trzy przykłady. 1. Zombie zabity wybitą piłeczką golfową. 2. Nafaszerowane lekami pobudzającymi zombie, biegające jak głupie 3. I zdecydowany faworyt. Zombie nafaszerowane Viagrą (niepokazane w filmie).
Odcinek 13 - Zmutowany naukowiec, który w zasadzie nie był zombie, ale jedyne co z niego zostało to pół ciała, same kości, zamiast mięśni i skóry, była tylko galaretowana maź. Ale za to umiał jeszcze mówić i mrugać oczami.
A jakie są wasze Top Z?
Obejrzałem na razie sezon 1. i pięć odcinków sezonu 2., dlatego spisem nie wychodzę dalej. Najbardziej nietypowe zombie:
SEZON 1
01x04 - 1. Gigantyczny żołnierz zombie, który nie ginął nawet od strzałów w głowę. 2. Ujarany zombie.
01x08 - Zunami (= zombie tsunami).
01x09 - Zombie będący przez cały odcinek sennym koszmarem.
01x10 - Napromieniowane zombie, którego dotknięcie powodowało chorobę popromienną.
01x11 - Niedźwiedź zombie.
01x13 - 1. Zmutowane zombie. 2. Pacjent Zero.
SEZON 2
02x01 - 1. Zombie-striptizerka. 2. Zombie-lesbijki.
02x03 - Radioaktywne zombie (szybsze od samochodów, unikające kul).
02x04 - Fito-zombie (= zombie-roślina). Po ang. "phytozombie" lub "phyto".
02x05 - 1. Zombie-trzej-królowie (plus prowadzony przez nich wielbłąd zombie). 2. Lucy, córka Murphyego.
Jeśli chodzi o nietypowe rodzaje śmierci, to poza wymienionym dzwonem z sezonu 1., w odc. 5. drugiego sezonu jest ogromny okrągły kawałek sera, który przetoczył się przez całe miasto i zmiażdżył mnóstwo zombie (a na końcu odcinka także krowę).
02x03 - To radioaktywne zombie jest w serialu nazywane Wybuchowcem. Po ang. "blaster" ( http://z-nation.wikia.com/wiki/Blasters ).
02x04 - Fito-zombie w odcinku 02x08 nazwano "Phyto Z".
02x06 - Ślepe zombie (bez oczodołów).
02x08 - George R.R. Martin przemieniony w zombie (grający samego siebie).