PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=133834}

Zagubieni

Lost
2004 - 2010
7,6 181 tys. ocen
7,6 10 1 180714
7,1 35 krytyków
Zagubieni
powrót do forum serialu Zagubieni

513. w rankingu seriali...

użytkownik usunięty

Powiem jedno - zdrowo pokopany naród mamy. Tylko tyle.

ocenił(a) serial na 9

Powinien być w pierwszej 10.

użytkownik usunięty
Tortuga033

dawid1420 Popieram twoje zdanie gdyby twórcy zrobili 3 sezony w takim stylu jakim był i ewentualnie w czwartym zakończyć to w sposób normalny wyjaśniający nam wątki znajdujące się w tych sezonach serial w oczach widzów byłby zdecydowanie wyżej. A tak zakończenie to spuścizna braku pomysłów na wyjaśnianie wielu wątków, które za pewne nie da się wyjaśnić bo były nie logiczne. Spojler najlepiej było zakończyć to w czyśćcu... Wszyscy nie żyli i to oznacza, że nie trzeba niczego wyjaśniać, więc pytanie rodzi się samo po co ta cała szopka skoro z bunkrami, tunelami, czarnymi plamami itp skoro finał tego nie dość, że był przewidywalny od 4 sezonu to jeszcze zadrwił z widza nie trudząc się z próbą wyjaśnień

ocenił(a) serial na 10

Jesteś kolejnym świetnym przykładem na to, że kompletnie nie skumałeś podstawy szóstego sezonu. W sumie to przestało już mnie to nawet dziwić ;-)

"braku pomysłów na wyjaśnianie wielu wątków"
Fałszywy mit, prawdą jest, że przynajmniej 90% wątków z serialu znalazło swoje rozwiązanie: http://lostpedia.wikia.com/wiki/Portal:Mysteries
Po drugie trudno, żeby scenarzyści mieli klarownie wyjaśnić każde pytanie jakie tylko nasunie się fanom na język. Nie sztuką jest na nie odpowiedzieć, tylko by takową odpowiedź umieścić w fabule, aby nie wyglądało to sztucznie. Aż wreszcie po trzecie z tajemnicami w serialach tego typu jest jak ze starym przysłowiem "Nie o to chodzi, by złapać króliczka, ale by gonić go".

aqu32

no właśnie, każda odpowiedź rodzi nowe pytanie więc trudno wyjaśnić wszyściuteńko ;)

użytkownik usunięty
aqu32

Ale to film miał nam wyjaśniać a nie po serialowe spekulacje na innych stronach. Ja zrozumiałem znakomicie serial co napisałem powyżej. Nie interesuje mnie co piszą po serialu. Takie wymyślanie i dopisywanie wątków po zakończeniu filmu to pożywka dla ciebie i innym, których serial zaspokoił i teraz sami nie znając rozwiązania wielu wątków sięgacie po rade innych i wymądrzacie się gdy ktoś ma inne zdanie. Gdyby iść waszym tokiem myślenia to twórcy zaczną robić seriale bez konkretnych rozwiązań i dopiero po zakończeniu sezonów zaczną bawić się z widzami i odpowiadać na własne pytania i odpowiedzi... Sory ale jeśli coś robimy to od początku do końca. Sprawa prosta, że można pozostawić dla widza kilka alternatyw ale bez przesady by omijać coś co kręcono i próbowano rozwiązać przez 6 sezonów i nic nie dowiedzieli się samo bohaterowie

ocenił(a) serial na 10

Ty chyba nie zupełnie rozumiesz czym jest lostpedia? To wiki W CAŁOŚCI stworzone przez fanów (producenci serialu nie mają w niej żadnego wkładu) i praktycznie jedynym źródłem informacji w niej zawartych jest SAM SERIAL (gdybyś nie zauważył to przy każdej odpowiedzi na Lostpedii masz na końcu podany odcinek z jakiego dana informacja pochodzi). Scenarzyści nic nie musieli tłumaczyć po zakończeniu, wszystko co chcieli nam przekazać było zawarte w fabule Zagubionych.
Oczywiście, tak jak napisała Selene nie wszystkie odpowiedzi są podane na tacy oznaczone: "Tak, to jest odpowiedź na to, a to na tamto".
Strona którą Ci podałem jest po prostu uporządkowanym źródłem wiedzy, a odpowiedzi na niektóre pytania, które podaje w swoim temacie Selene, pochodzą z innego źródła - mianowicie z książki Lost Encyclopedia. Ale one też nie wzięły się "z kosmosu" - Selene nie kupiła jej bo koniecznie chciała poznać jakieś tam odpowiedzi, których w serialu nie widzieliśmy, tylko dlatego, że uwielbia sam serial oraz uwielbia czytać. Przynajmniej 99,5% informacji w niej zawartych przy uważnym oglądaniu jesteś (byłeś) w stanie samodzielnie wysnuć podczas oglądania.
Sam się zastanów, po co oglądałeś serial? Dlatego, że Ci się podobało czy po to by uzyskać odpowiedzi na milion swoich super szczegółowych pytań? Tak jak napisała neta97 każda odpowiedź w naturalny sposób tylko tworzy kolejne pytania. To niekończący się ciąg.

Na większość pytań udzielono odpowiedzi (serio, przejrzyj mój temat http://www.filmweb.pl/serial/Zagubieni-2004-133834/discussion/Lost+%E2%80%93+odp owiedzi,1775792 , na część z nich wręcz nie należy ich jednoznacznie udzielać (chodzi o motywy typu przeznaczenie/wolna wola czy wiara/nauka - w prawdziwym życiu też nie poznajemy na nie odpowiedzi).

użytkownik usunięty
selene85

Dobrze ale dlaczego potrzebowano encyklopedii lost, dvd z komentarzami by dowiedzieć się o co chodziło dokładnie ?.. Dlaczego bo twórcy sami się zaplątali i nie wiedzieli jak z tego uciec. To, że serial ma elementy sci-fi trochę go broni w swym zagmatwaniu ale to było wiadome od 1 sezonu gdy pojawiła się czarna chmura...

Bo to serial dla ludzi, którzy lubią trochę pokombinować - nie wszystko jest podawane na tacy.
To nie jest tak, że bez encyklopedii itp kompletnie nie daj się zjarzyć tych wątków .
Żeby załapać większość powiązań trzeba obejrzeć go więcej niż jeden raz, co zresztą gorąco polecam :)

Chociaż zgadzam się, że w paru momentach przesadzili z tajemnicą.

ocenił(a) serial na 9

Po części się zgadzam.
Po części bo uważam że 4 i 5 sezon był świetny, dlatego nie chciałabym żeby LOST się skończył już po 3 seoznach.
Mi zakończenie średnio się podobało, przekaz jest ok ale forma już nie bardzo.
Bunkry, Inni itd. to była raczej otoczka/tło
O wyjaśnienie, jakich konkretnych wątków ci chodzi?

Tortuga033

On po prostu nie zrozumiał zakończenia i myśli, że bohaterowie CAŁY CZAS NIE ŻYLI.

ocenił(a) serial na 9
selene85

Oł...

ocenił(a) serial na 8

Swoje miejsce zawdzięcza sezonom 4-6.

ocenił(a) serial na 10
dawid1420

Raczej ludziom, którzy nie zrozumieli, że od początku był to serial z elementami S-F ;] Że nie wspomnę o trollach, którzy wystawili oceny poniżej 4.

aqu32

No i są jeszcze ci, którzy wystawili 1, bo nie zrozumieli zakończenia ;-)

ocenił(a) serial na 10
selene85

Tacy również mieszczą się w worze z podpisem "trolls" ;) Każdy (nawet średnio rozgarnięty widz), który daną produkcję ocenia uczciwie rozumie, że w przypadku Lost oceny poniżej 4 po prostu wystawić nie można, bo nie istnieją argumenty, którymi można by tak niską ocenę uzasadnić ;)

ocenił(a) serial na 10

serial jest niesamowity! powinien byc w pierwszej 5

wgl ranking seriali filmweb jest beznadziejny -,-

Wiesz, nie ma sobie co tym głowę zawracać.
Czy LOST będzie 3, 13, 513, czy 10613, to i tak ważne jest jedynie to, jak samemu go oceniamy.
Owszem, czasem przez człowieka przemawia chęć tego, aby i inni zobaczyli coś, co jego porwało i najlepiej, aby także i ich "wzięło" bez reszty.
Nie mniej gdy jest inaczej, to przynajmniej można czuć się na swój sposób wybranym, że raz, że się to widziało, a dwa, że uległo się towarzyszącej temu magii i niezwykłości oraz, że potrafiło się ją dostrzec i zrozumieć jej istotę.

A jeśli ktoś uczciwie, acz nisko ocenia LOST, to po prostu jest oznaką jedynie tego, że ma kompletnie inny gust i tyle.
Inna kwestia, to celowe zaniżenie noty przez trolli.
Takie jednak zachowanie to zwykła dziecinada, a wtedy trudno w ogóle o jakiekolwiek słowo komentarza, jak skwitowanie tego uśmiechem politowania.

użytkownik usunięty
z_a_g_u_b_i_o_n_y

Aż przyjemnie przeczytać taki wpis. Czasem nerwy chwytają człowieka, ale chyba faktycznie lepiej sobie odpuścić. W końcu ocena na FW nie wpływa na to, jakim serialem są Zagubieni. Pzdr :)

:)
Odpuścić jak najbardziej trzeba i po sobie to najlepiej wiem, że im człowiek starszy, tym większego dystansu nabiera do wielu spraw.
X lat temu, gdy coś mnie zachwyciło, to za wszelką ceną chciałem zarazić tym bliskie mi osoby i momentami nawet potrafiłem się obruszyć, gdy nie widziałem u nich podobnej do mojej fascynacji.
Wszystko to bierze się z tego, że człowiek ze swej natury lubi przeżywać emocje wraz z innymi, a tym bardziej, gdy mówimy o tych pozytywnych pełnych radości, szczęścia, uniesienia etc.

W takim dążeniu do tego, aby to co nam się podoba i innym się podobało jest z jednej strony chęć uzyskania potwierdzenia tego, że faktycznie nie mylimy się uznając coś za doskonałe, a z drugiej aby nasz głos nabrał jak najszerszego wymiaru i tym samym, aby z jeszcze większą mocą zachęcało to innych do zapoznania się z daną rzeczą i podobnego pokochania jej..
To ostatnie jest trochę paradoksalne, gdyż wygląda to tak, jakby to było w naszym interesie, aby dany serial miał wysoką notę, pomimo, iż ani nie jesteśmy jego twórcami, ani dystrybutorem, ani grosza na tym nie zarobimy itp.
A jednak czujemy się jego nie mniej ważną częścią - Widzem, który ma pełne prawo czuć się współautorem sukcesu, gdyż bez niego - beze mnie, dany serial mógłby sobie istnieć jedynie "sobie a muzom" i co z tego, że byłby doskonały, jak nikt by się o tym nie przekonał.

pozdrawiam :)

ocenił(a) serial na 9
z_a_g_u_b_i_o_n_y

Bardzo trafnie napisane.