PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=133834}

Zagubieni

Lost
2004 - 2010
7,6 181 tys. ocen
7,6 10 1 180707
7,1 35 krytyków
Zagubieni
powrót do forum serialu Zagubieni

Mam pytanie. Czy ten serial jest rzeczywiście tak dobry? Czytałam kilka recenzji, wypowiedzi na różnych serwisach i zauważyłam, że ludzie są albo zachwyceni albo uważają produkcję za niewatrą uwagi...

LordProtektor

Ja byłam zachwycona już pierwszym odcinkiem więc jak dla mnie genialny.

użytkownik usunięty
LordProtektor

Serial nie jest dobry tylko genialny jak dla mnie,niektórym się nie podoba tak jak mówisz ale to tylko dlatego że nie oglądali każdego odcinka i nie wiedzieli o co chodzi bo trzeba oglądać odcinek po odcinku żeby się nie pogubić i wiedzieć o co chodzi,i nie podoba się niektórym ponieważ to serial dla inteligentnych które potrafią myśleć bo czasami jest dziwna chronologia w serialu lub dziwne wątki ale jest to do zrozumienia i jak ktoś zrozumie to widzi geniusz tego serialu a jak ktoś tego nie zauważa uważa że to beznadziejny serial.Polecam,jest to najlepszy serial jaki kiedykolwiek oglądałem i mam zamiar oglądnąć go jeszcze wiele razy :)

użytkownik usunięty

O własnie zgodze się z Tobą. Najpierw ktoś nie obejrzy wszytskiego dokładnie a pożniej narzeka.
Ja uważam ze serial jest genialny ! Wciąga już od pierwszego odcinka, i jest bardzo ciekawy.

A moglibyście mi powiedzieć, ale bez zbędnych spoilerów, czy zawiera elemanty science fiction?

ocenił(a) serial na 9
LordProtektor

Tak zawiera. Praktycznie już od pierwszego, a największe skumulowanie w 5 sezonie.

ocenił(a) serial na 10
LordProtektor

Również polecam :) Weź obejrz sobie 5 pierwszych odcinków po kolei i zobaczysz sam :) Będziesz chciał więcej i więcej to uzależnia :)

użytkownik usunięty
LordProtektor

Serial jest rewelacyjny ...
Zresztą sam musisz się przekonać i obejrzeć parę odcinków chociaż .

LordProtektor

Pierwsze 3 sezony- najlepszy serial wszech czasów!
Sezon 4 i 5- niesamowity spadek formy, ale dający się dalej z jakąś przyjemnością oglądać
Sezon 6- bardzo słaby
Finał- policzek w twarz dla fanów i prawdopodobnie najgorsze zakończenie... czegokolwiek. Serio, nie oglądałem innego serialu czy filmu, nie czytałem żadnej książki czy komiksu, ani nawet nie grałem w grę (chociaż Mass Effect 3 jest blisko) gdzie było grosze zakończenie.

Do tego trzeba doliczyć fakt że serial pewnie wiele traci bez oglądania go na bieżąco, oczekiwań na kolejne odcinki, dyskusji między fanami czy świetnie prowadzonej kampanii wirusowej. Pomimo beznadziejnego zakończenia, najlepsze "serialowe" lata mojego życia :) Żadna inna telewizyjna produkcja nie dostarczyła mi tyle emocji.

ocenił(a) serial na 9
Grievous

Nie zgodzę się co do 4 i 5 sezonu. Moim zdaniem (ten drugi zwłaszcza) są moim zdaniem najlepszymi razem z 1 sezonem. W piątym podoba mi się to że akcja już leci z "gruber rury", jest konkretna fabuła, co prawda lekki kocioł, ale dzięki temu jest jakieś napięcie i zwroty akcji, które sprawiają że serial ogląda się z jeszcze większą ciekawością. Motyw z przeskokami przypadł mi do gustu, tym bardziej że dzięki niemu został pokazany wątek Dharmy Initiative. To tak w skrócie.

Ja właśnie bardzo żałuję tego że nie było mnie jeszcze na filmwebie kiedy LOST leciał na bieżąco i ominęły mnie te wszystkie debaty z innymi fanami ;]

ocenił(a) serial na 10
Tortuga033

Myślę, że mogę jeszcze dodać do tej wypowiedzi iż jak się głęboko zastanowić, to właśnie w piątce najwięcej się właśnie wyjaśnia, bo w szóstym to już kupa w jaskini była i inne takie tam źródła . . .
A właśnie w piątym, to bardzo ładnie się wszystko skomponowało z pierwszymi czterema sezonami!

ocenił(a) serial na 9
ZSGifMan

No właśnie! Przy tym 5 sezonie, który dla mnie jest genialny, 6 tym bardziej się słabo prezentuje.

Grievous

Nie zgodzę się co do trzeciego sezonu. Obok sezonu 6 był najsłabszy tyczy się to szczególnie pierwszej połowy sezonu. 3 sezon pokazuje wyczerpanie starej formuły serialu. Ma najsłabszy ze wszystkich odcinek otwierający sezon i finał a także retrospekcje. Wtedy można było skończyć serial albo próbować zmienić formułę serialu. Twórcy zdecydowali się pójść w kierunku fantastyki. Co do sezonów to tak wygląda moja prywatna klasyfikacja:
1. Sezon 2 ( kwintesencja Lost, aura tajemniczości jaka zapanowała w bunkrze, Des i pojawienie się Henrego wyznacza nową erę w serialu( i pomyśleć, że miał wstępnie wystąpić w tylko w 3 odcinkach ), ogonowcy i do tego świetny finał najlepszy z 3 pierwszych finałów )
2. Sezon 4 ( z tego sezonu pochodzi chyba najwięcej wybitnych odcinków: The Constant, The Shape of Things to Come, Cabin Fever nie liczę oczywiście świetnego finału )
3. Sezon 5
4. Sezon 1
5. Sezon 3
6. Sezon 6

Sezon 1 może i był dobry ale to wstęp do całej historii. Prócz Pilota i Solitary najlepsze odcinki idą pod koniec sezonu w tym świetny odcinek z Lockiem po którym całkowicie wkręciłem się w Lost :) Scena gdy złamany John klęczy nad włazem należy do moich ulubionych :)

selden

Wg. mnie akurat 3 sezon miał najlepszy finał z całego serialu. Gdyby w tym sezonie wyjaśnili kilka najważniejszych wątków i wszystko by się skończyło tak jak to wyglądało w scenie finałowej, to chyba byłoby to najlepsze zakończenie w historii telewizji... ale niestety jeszcze 3 sezony były przed nami z których 5 był jeszcze najbardziej w porządku (kiedy zaakceptowało się ten wybitnie kretyńsko głupi pomysł z podróżami w czasie).

Narobiliście mi ochoty na ponowny seans, mimo iż serial widziałem już kilkukrotnie. Będzie się trzeba wreszcie w Blu zaopatrzyć ;)

ocenił(a) serial na 9
selden

W 3 sezonie jest dużo zapychaczy typu Rose&Bernard czy Nikki i Paulo (kogo oni w ogóle obchodzą?Równie dobrze mogli pokazać wstrząsającą historię Stiva czy jak mu tam było :D ) czy odcinek z Jackiem w Tajlandii lub z wyimaginowanym przyjacielem grubaska. Jeszcze dodatkowo te odcinki pojawiały się niczym przerwa reklamowa w najciekawszym momencie filmu.

Tortuga033

Tortuga miesza ci się sezon 2 z 3. Rose&Bernard czy Dave to akurat zapychacze 2 sezonu. W 3 sezonie są nic nie warte retrospekcje Jacka, które zresztą nigdy mnie specjalnie nie interesowały, fatalne Kate ale w jej przypadku to w zasadzie norma( największa pomyłka serialu obok Nikki i Paulo i Zoey) ale także najsłabsze odcinki Johna czy Desa. Wyobrażasz sobie Johna w takiej komunie ? Pokazuje to, że pomysł na retrospekcji się wypalił. Choć kilka postaci się broni w tym nowe jak Juliet czy Ben. 3 sezon jak każdy ma też swoje perełki( Flashes Before Your Eyes, Enter 77, One of Us, The Man Behind of Courtain poza tym kilka odcinków jest jeszcze bardzo dobrych) ale wg mnie jest słabszy od 2 pierwszych sezonów jak i 2 następnych.

ocenił(a) serial na 9
selden

A no tak rzeczywiście, to było w 2 sezonie. W każdym razie były to takie swoiste zapchaj dziury. Mnie również retrospekcje Jacka, jakoś średnio się podobały, lekko nudziły. Kate w każdym sezonie jest fatalna, a w 4 sezonie to już przechodzi apogeum głupoty i denerwowania widza.
Hahaha motyw Locka z ziołem mnie rozwalił.