PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=133834}

Zagubieni

Lost
2004 - 2010
7,6 180 tys. ocen
7,6 10 1 180320
7,1 35 krytyków
Zagubieni
powrót do forum serialu Zagubieni

Ian Somerhalder

ocenił(a) serial na 10

Ciekaw jestem czy Somerhalder miał zakontraktowane 20 odcinlów czy może zrezygnował albo odwrotnie. Wydaje mi się dziwne, że zrezygnowali z tej postaci.

klakson

Somerhalden z chęcią pograłby jeszcze trochę a i twórcy nie mieli łatwego wyboru - ale od początku mieli postanowione, że z głównej czternastki ktoś musi w pierwszym sezonie zniknąć. Padło na Boone'a z kilku powodów. Po pierwsze, spełnił swoją rolę i wyjaśnił przeszłość we flashbackach. Po drugie, "dzięki" niemu najłatwiej zaognić konflikt między dwoma liderami na wyspie, Jackiem i Lockem. Po trzecie, sporo osób było z Boonem związane emocjonalnie, to też daje możliwości.
A ogólnie, śmierć była potrzebna dla zachowania realizmu. Któryś z twórców serialu stwierdził, że na obcej wyspie, pełnej wrogich stworzeń, ludzie muszą ginąć, inaczej dramatyzm całości w końcu opadnie.
To tak mniej więcej. Mam nadzieję, że pomogło :)

ocenił(a) serial na 10
Pjotrus

No jakieś to i wyjaśnienie jest. W każdym razie cieszę się że zniknięcie postaci było planowane od początku. Oznacza to że twórcy mają jakąś wizje całości.

ocenił(a) serial na 10
klakson

miejmy nadzieje, ze serial nie będzie operą mydlaną... o szkoda by było zniszczyć takie dzieło :)

fcforever

Cóż, ponoć planują sześć sezonów. Jeśli w każdym sezonie będzie około 25 odcinków, to daje razem 150 epizodów. I to już brzmi groźnie. Niedługo skończą im się pomysły na (sensowne) retrospekcje, ciekawe co zrobią wtedy? Jak dla mnie, już zaczynają popadać w lekką tandetę - spotkanie Sawyera z ojcem Jacka czy ślub Jacka to były co najwyżej średnie historyjki. Ta z Charliem kradnącym papierośnicę nie podobała mi się w ogóle. Oby 21 odcinek i retrospekcje Sayida okazały się lepsze, bo moje odczucia już stygną.

ocenił(a) serial na 10
Pjotrus

Mi się wydaje że trzeba poczekać na rozwój wypadków. Spotkanie ojca Jack'a z Sawyer'em ma w sobie jakiś sens. Wszystkie te postacie zaczynają się w jakiś sposób ze sobą łączyć. Takie drobnostki jak to że w retrospekcji Jin'a w telewizorku dziewczynka ogląda akurat Harley'ego albo że Hurley inwestował w jakąś firme od pudełek (pewnie tę w której pracował Lock). To musi byc jakieś ciekawe założenie scenarzystów. Może trochę nadinterpretuje te fakty ale nie wydaje mi się; za dużo ich.

klakson

Mnie właśnie ta ilość konekcji zaczyna niepokoić. To faktycznie zmierza w kierunku sytuacji, gdzie każdy będzie powiązany z każdym... z głównej czternastki. A przecież rozbitków było pierwotnie 47 osób. Czy one też będą powiązane z resztą? Jeśli nie, czemu ta 14-ka (13-ka teraz) jest taka wyjątkowa? Co miały ich powiązania do rzeczy z katastrofą? Cóż, ja naprawdę czekam na dobre odpowiedzi =]

ocenił(a) serial na 10
Pjotrus

No zatem miejmy nadzieję że rzeczywiście odpowiedzi będą zaskakujące . W sumie sam zobacz; jeżeli z taką niecierpliwością ich oczekujemy to plus dla serialu. Twórcom coś już sie udało. Oczywiście inna sprawa aby było tak dalej, licze na to.

ocenił(a) serial na 10
klakson

no ostatnio też znikł "tajemniczy potwór" z pierwszych odcinków...

ocenił(a) serial na 10
fcforever

Tak, nawet w ywiadzie Matthew Fox'a u Ellen DeGeneres była zabawna scenka, gdzie Fox z prezenterką odgrywali scenkę z Lost jako Jack i Kate. Fox do Kate: "Kate, nie przejmuj się potworem; on pojawił się tylko w dwu pierwszych epizodach i już więcej się nie pojawił". A ostatnio trafiłem nawet na wypowiedź J.J. Abrams'a, że niektórzy twierdzą iż potwór to dinozaur. Powiedział: "It's not a dinosaur". W takim razie co? Ten potwór to już legendą obrasta.

ocenił(a) serial na 10
klakson

To nie dinozaur niestety,tylko ingerencja ludzka, tylko po co i czemu własnie w ten sposób działa ten rzekomy system bezpieczeństwa

Billy21

WIELKI SPOILER

Whoa, whoa, whoa! Nikt nie powiedział, że to ingerencja ludzka, z tego co pamiętam. Było tylko powiedziane, że "it's a security system". Przecież system bezpieczeństwa nie musi być od razu dziełem ludzi... :)

Billy21

A, jeszcze jedno. Włączyliście już sobie Pilota i obejrzeliście scenę eksplozji silnika klatka po klatce? :)