Robiłem dzisiaj małą powtórke z języka polskiego z oświecenia i co czytam...John Locke, określił naukowe podstawy empiryzmu,a naczelnym zadaniem poznania filozofii uczynił poznanie. Dokonał również rozdziału dwóch źródeł doświadczenia: postrzeżenia i refleksji. Wprowadził również do nauki słynne łacińskie pojęcie 'tabula rasa'. Wedlug Locke'a człowiek w początkowej fazie swego życia jest taką niezapisaną kartką, zapisywaną dopiero później, pod wpływem czynników zewnętrznych. Ten zapis to doświadczenie. Locke twierdził, że wszelka wiedza o otaczającym nas świecie i nas samych ma źródło w doświadczeniu zewnętrznym(zmysły) i wewnętrznym(refleksje). Jak myślicie, czy twórcy serialu celowo dali temu bohaterowi takie imię i nazwisko?? I kim tak naprawdę jest filmowy John Locke, skoro zawsze wszystko wie??
P.S. Niech piszą tylko te osoby, które są na bieżąco z odcinkami na TVP 1
Trzeci odcinek nosi tytuł "Tabula rasa", więc pewnie pomyśleli. Locke często powtarza, że każdy może zacząć na wyspie nowe życie, np. Charlie - IMO na pewno nazwisko tej postaci nie jest przypadkowe.
szkoda, że nie mogę się porządnie wypowiedzieć ;) Też to jakiś czas temu zauwżyłam i też sie nad tym zastanawiałam.. gdy objerzałam ostatnie odcinki 1 i pierwsze 2 serii zauważyłam jeszcze więcej dziwnych powiązań z niejakim Lock'iem (znaczy tym filozofem i tym z serialu)... ;) pozdrawiam
jeszcze jeden ważny punkt zarówno Locke jak i Rousseau twierdzili, że cywilizacja jest źródłem wszelkiego zła, i tylko powrót do NATURY może człowieka uszlachetnić.
Dokładnie tak!! Wygląda na to, że pobyt tych ludzi na wyspie to powrót do wzorców z epoki oświecenia =)