PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=133834}

Zagubieni

Lost
2004 - 2010
7,6 181 tys. ocen
7,6 10 1 180714
7,1 35 krytyków
Zagubieni
powrót do forum serialu Zagubieni

Jestem właśnie po obejrzeniu ostatniego odcinka. Serial jako całokształt bardzo mi się podoba. Ale jest kilka wątków, których chyba twórcy zapomnieli wyjaśnić (lub ja nieuważnie oglądałem). Pierwszym z nich jest to skąd się wzięły na tej wyspie Niedźwiedzie polarne? Kolejnym jest moment, w którym ocaleni rozbitkowie wracają na wyspę ale od razu znikają i przenoszą się w przeszłość. Nie rozumiem dlaczego Sun się nie cofnęła w czasie? Kolejnym niezrozumianym przeze mnie faktem jest, że wszystkie przywidzenia zmarłych (nie licząc te, które widział Hugo) był to Dym - Koleś w czerni (A swoją drogą to scenarzyści mogli przedstawić jego imię). To dlaczego Shannon i Sayid widzieli Waltera, który żył. Przecież to nie mógł być facet w czerni bo on przybierał tylko wizerunki zmarłych.
Następną rzeczą którą nie zrozumiałem było to, że Dym utknął w ciele Locka i nie mógł zmienić się w nikogo innego. Mógłbym tak długo wymieniać... Swoją drogą serial świetny, ale zakończenie jakoś mi się nie podobało. Pozdrawiam

ocenił(a) serial na 9
patrykd95_filmweb

"skąd się wzięły na tej wyspie Niedźwiedzie polarne? "

Dharma je tam sprowadziła w latach 70 żeby przeprowadzać na nich eksperymenty.

ocenił(a) serial na 10
patrykd95_filmweb

"Nie rozumiem dlaczego Sun się nie cofnęła w czasie?"
Jet kilka teorii na ten temat, ale najtrafniejsza wg mnie jest taka, która mówi, że Sun nie była "kandydatem" lub przestała nim być kiedy urodziła Ji Yeon.
Pozostałe teorie na ten temat są tutaj: http://lostpedia.wikia.com/wiki/Sun-Hwa_Kwon/Theories

"A swoją drogą to scenarzyści mogli przedstawić jego imię"
Zrobili to w scenariuszu jeszcze w sezonie 5 - nazwali go Samuel, ale ostatecznie pisząc odcinek szóstego sezonu pt. "Across The Sea" postanowili, że ciekawiej będzie go nie ujawniać.

"To dlaczego Shannon i Sayid widzieli Waltera, który żył." Dodam, że pojawił się również, aby mentalnie pomóc Johnowi kiedy ten został postrzelony przez Bena.
Do dziś pozostaje to dla mnie zagadką, ale z tego co słyszałem to scenarzyści mieli wielkie plany odnośnie postaci Walta i jego umiejętności (być może to była jedna z nich), ale kiedy okazało się, że aktor go odgrywający dorasta (również dosłownie - poprzez jego wzrost) znacznie szybciej niż postać Walta, to z tych wszystkich planów musieli zrezygnować. Nie musiał to być nawet wcielony Dym - Walt mógłby dla przykładu w śnie potrafić przenieść się na Wyspę i ukazać materialnie innym rozbitkom, niekoniecznie to nawet kontrolując (trochę w podobie do tego jak wtedy kiedy John był w namiocie pod działaniem drugów) . Ciekaw jestem co na ten temat ma do powiedzenia "Lost Encyclopedia" ;>
* http://lostpedia.wikia.com/wiki/Walt_Lloyd/Theories - mnóstwo teorii fanów na temat Walta - przyznam się, że nie doczytałem ich do końca, bo trochę tego jest :P

"Dym utknął w ciele Locka i nie mógł zmienić się w nikogo innego. "
MiB przyjął formę Johna, ponieważ najlepiej pasowała do jego planu, a po śmierci Jacoba nie mógł już się zmienić.

Możesz wymieniać czego jeszcze nie do końca zrozumiałeś, mnie to bynajmniej nie przeszkadza.

ocenił(a) serial na 10
aqu32

Poprawka odnośnie Samuela, wcześniej bazowałem na dość starej informacji z bloga DarkUFO, która jak widać tym razem okazała się w sumie błędna. Sprawę tę wyjaśnia ta strona Lostpedii : http://lostpedia.wikia.com/wiki/Samuel

aqu32

W sprawie Walta ukazującego się Shannon Lost Encyclopedia rzecze: "Nie wiadomo, czy był to Walt z ostrzeżeniem, czy MiB". Czyli twórcy chcą pozostawić tę sprawę naszej wyobraźni... Osobiście przychylałabym się do teorii, że był to MiB .Odniosłam wrażenie, że te wizje doprowadziły do śmierci Shannon, jak dla mnie to nie wyglądało na ostrzeżenie. No właśnie, ale przecież on nie może przybrać postaci żywych osób :-/ Chyba, że Walt jest jakimś wyjątkiem ze względu na jego szczególną więź z wyspą...

Jak dla mnie wątek Walta został niestety skopany, częściowo z powodu niekontrolowanego dorastania młodego aktora. :-/
Pogodziłam się z tym i szczególnie nie analizuję związanych z nim wydarzeń.

patrykd95_filmweb

Polecam śledzenie mojego tematu z odpowiedziami. Co jakiś czas będę wrzucać tu coś nowego, głównie info z Lost Encyclopedia.
http://www.filmweb.pl/serial/Zagubieni-2004-133834/discussion/Lost+%E2%80%93+odp owiedzi,1775792

ocenił(a) serial na 9
selene85

Mam kolejne pytanie [SPOILER] W ostatnim odcinku 5 sezonu, aby nie dopuścić do uwolnienia siły magnetycznej (czy czegoś tam innego związanego z tym) Jack wrzuca do dziury bombę wodorową, która później wybucha przez uderzenie kamieniem w nią Juliette. W pierwszy odcinku sezonu szóstego pierwszą sceną jest moment rozbicia, do którego nie dochodzi. Następnie pokazana jest zatopiona wyspa. Jak się później dowiadujemy nie jest to na skutek tego, że zniszczyli wyspę tylko są oni pomiędzy ziemią, a niebem i wszyscy nie żyją. W takim razie nasuwa mi się pewne pytanie: Skoro bomba wybuchła i zniszczyła wyspę w latach 70, to dlaczego Jack, Kate, Sawyer i reszta byli na wyspie jak do katastrofy nie doszło??? Czyżby to kolejny błąd scenarzystów?

ocenił(a) serial na 9
patrykd95_filmweb

Co się stało z chłopakiem Rousseu i resztą załogi??? Widzimy jak wciąga jednego z nich Dym, a następnie reszta schodzi pod świątynie by mu pomóc. Moje pytanie brzmi co ich odmieniło?? Dlaczego chłopak Rousseu chciał ją zabić?? Przecież nie mógł to być Dym bo ona go zabiła...

ocenił(a) serial na 10
patrykd95_filmweb

Dym ich tak jakby "opętał". Nie wiem jeszcze dokladnie, ale sie domyslam.

patrykd95_filmweb

FORZA LECH !! ;)

ocenił(a) serial na 9
patrykd95_filmweb

"Dlaczego chłopak Rousseu chciał ją zabić?? Przecież nie mógł to być Dym bo ona go zabiła..."

Po prostu wpadli w panikę i doszli do wniosku że każdy może być "zainfekowany" przez Dym.

ocenił(a) serial na 10
patrykd95_filmweb

Kiedy zginął pierwszy z kompanów to MiB błyskawicznie zaczął mówić jego głosem i ściągnął resztę towarzystwa, oprócz Danielle, do wnętrza tuneli pod Świątynią. Tam stało się z nimi to samo co z Sayidem w szóstym sezonie - MiB zasiał w nich "ciemne nasienie", tzn przekabacił na swoją stronę (mógł to zrobić, bo oni nie byli Kandydatami - na wyspę sprowadził ich sygnał radiowy nadający Liczby). Prawdopodobnie MiB chciał wykorzystać fakt, że to nie Jacob ich sprowadził i miał wobec nich plany do walki właśnie z ludźmi Jacoba. Ale oni najpierw musieli pozbyć się Danielle, co jak wiemy nie udało im się.

ocenił(a) serial na 10
patrykd95_filmweb

Zle zrozumiales. Po wybuchu bomby ta siła przeniosła ich w czasie do 2007 (czy tam 2008). To, co jest zamiast retrospekcji, to tak jakby życie po życiu, czyli to są takie futurospekcje, bo kiedy oni umrą (wszyscy) to trafią włąśnie do tego czyśćca czy tam gdzieś, aby się odnaleść i razem przejść do takiego życia po życiu. Cała akcja 6 sezonu tak wiec dzieje sie w 2008 roku i oni normalnie żyją, to jest normalnie i to sie dzieje. Natomiast przerywniki to futurospekcje, pokazujace okres przejściowy między życiem a życiem po życiu. Troche skomplikowane, ale fajne ;)

patrykd95_filmweb

w realu wybuch NIE ZNISZCZYŁ wyspy, doprowadził jedynie do Incydentu.