PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=133834}

Zagubieni

Lost
2004 - 2010
7,6 181 tys. ocen
7,6 10 1 180956
7,1 37 krytyków
Zagubieni
powrót do forum serialu Zagubieni

Ostatnio nadrabiam zaległości w serialach, jestem na "Rodzinie Soprano" (swoją drogą wstyd mi że dopiero teraz bo to naprawdę świetny serial), i tak oglądam sobie 3 odcinek 6 sezonu w którym to

SPOILER SPOILER SPOILER

główny bohater leży w szpitalu po postrzale, jest nieprzytomny, ale jego świadomość jest w innym życiu, gdzie on nie jest gangsterem tylko uczciwym biznesmenem, ma szczęśliwą rodzinę, tylko jest jeden problem bo zapomina kim jest. Zdarzenia w tym drugim życiu doprowadzają go do domu w którym znajdują się ludzie, jego bliscy którzy zmarli, a na zewnątrz jest kuzyn którego sam zabił (oczywiście on o tym nie wie bo myśli, że to się dzieje naprawdę). Tony boi się wejść do domu, w ręce trzyma walizkę do której jest przywiązany, kuzyn próbuje odebrać mu ten ciężar i mówi "że musi końcu odpuścić, i wejść do domu"...

Z powyższego fragmentu wynika, że Darltonowie przy pisaniu tego "wielkiego zakończenia o którym wiedzieli od samego początku" napisali je i przy okazji zerżnęli żywcem do całego sezonu pomysł z Rodziny Soprano.

Ja rozumiem, że coś może być bardziej lub mniej podobne, ale to podpada pod plagiat, ale to jest żywcem wyjęte :/

darek_sith

No to nieźle zaspoilerowałeś :P (nie oglądałam Rodziny Soprano)

Ja myślę, że historia zakończenie wygląda następująco:
Początkowo twórcy nie planowali tego typu wątku. Wiemy, że w planach było, że seria skończy się zamkniętym okiem Jacka (pewnie miał poświęcić życie, by bohaterowie mogli się w końcu wydostać z wyspy). Ale fani zaczęli wymyślać różne zakręcone teorie, m.in tą o czyśćcu. W jednym z wywiadów J.J. Abrams powiedział, że to świetna teoria. http://www.youtube.com/watch?v=-IIQpiInCIs Ponieważ pasowała ona w miarę do tematyki serialu, twórcy postanowili włączyć ją do serii (trochę na zasadzie - skoro chcecie o tym porozmawiać, to wam to damy). Myślę, że nie stało się to na samym końcu - w którymś z wywiadów (jeszcze przed poznaniem rozwiązania tego wątku) ktoś z nich wspomniał, że planowali wątek "alternatywnej rzeczywistości" od kilku sezonów. Przebudowali nieco serię i włączyli do niej wątek zaświatów. A jeśli chodzi o sposób ich przedstawienia, to owszem - z tego co piszesz, jawnie inspirowali się Sopranos.