PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=133834}

Zagubieni

Lost
2004 - 2010
7,6 181 tys. ocen
7,6 10 1 180697
7,1 35 krytyków
Zagubieni
powrót do forum serialu Zagubieni

szukanie filozofów i naukowców wśród bohaterów? Rousseau, Hume, Faraday itd. No i oczywiście Jarrah :) Ale to z innego powodu "ważna osobistość" :)

ocenił(a) serial na 10
polacca

Zapomniałeś o najważniejszym John Locke :) To fajnie że dali takie smaczki w tym serialu ,pierwszy odcinek z Johnem nazwali Tabula Rasa czyli ,,Czysta karta" .Główne dzieło filozofa i idealna nazwa dla tego odcinka :) Super pomysł :D A i jeszcze bym zapomniał o Michaile Bakuninie (to był ten bez oka ) :) Tutaj też można się doszukać zależności ,otóż ,,prawdziwy" Bakunin miał trudne życie ,był na Syberii ,w niewoli 20 lat ,był internowany. Dożył sędziwego wieku ,miał ciekawy życiorys (polecam przeczytać). A ten Lostowy Bakunin miał podobnie ;został wrzucony pod ogrodzenia ,pobity przez Locke'a ,aż w końcu zginął koło stacji ,pod wodą :) Obaj mieli ciekawe życiorysy :D
Lost ma mnóstwo smaczków ,tylko trzeba je umieć znaleźć :D

ocenił(a) serial na 8
Lock14

zgadza się, Locke jako pierwszy rzucił mi się w oczy, po czym zaczęłam słuchać jakie nazwiska mają pozostali bohaterowie. Bardzo mi się podobał ten motyw. O Bakukinie nie słyszałam, fajnie że wspominasz to poczytam nieco o nim. Dobrze, że mama Faradaya nie była upośledzona ruchowo :)

ocenił(a) serial na 10
polacca

Polecam ,ogólnie interesuję się historią ,więc łapię takie smaczki :) Oglądałem serial niestety tylko raz ,ale muszę kiedyś to powtórzyć :)

ocenił(a) serial na 8
Lock14

ja obejrzałam dopiero niedawno, 6 sezonów na raz, więc było pole do popisu :)

ocenił(a) serial na 10
polacca

Z filozofów są jeszcze:
Boone Carlyle - Szkocki filozof Thomas Carlyle
Edmund Burke - filozof angielski, prekursor myśli konserwatywnej

A z pozostałych nawiązań warto też odnotować nazwisko Shepharda jako odnośnika do pasterza (shepherd) - przewodnika grupy rozbitków ;p oraz nazwisko głównego bohatera w grze Lost:Via Domus - Elliota Maslowa (to ten od piramidy potrzeb).

ocenił(a) serial na 8
aqu32

nad tym Shephardem też się zastanawiał czy to celowo.
Praktycznie każdy bohater ma jakieś "znane" nazwisko.