UWAGA POST BOGATY W SPOILERY
Może mi ktoś przypomnieć w jaki sposób Jacob opuszczał wyspę, by np odnaleźć swoich kandydatów i ich naznaczać, bądź w sytuacji kiedy podarował Hugo futerał na gitarę;p? W końcu miał pilnować wyspy to jak sobie mógł tak wyjeżdzać, w jaki sposób? Przecież żadnego statku czy łodzi nie miał, a poza tym nie mógłby chyba opuszczać na tak długi czas wyspy, skoro był jej strażnikiem. Teleportował się więc przez to koło w szybki sposób? Ale to w takim razie jak wracał? Koło było pomostem na tą pustynię, była to raczej podróż w jedną stronę. Co prawda miał dzięki swojej przyszywanej matce nadprzyrodzone zdolności ale nadal był człowiekiem więc nie mógł od tak sobie pojawiać się w innych miejscach, szczególnie, że zarówno Jacob i jego brat wychowywali się na wyspie i spędzali tam całe swoje życie, na to wyglądało, iz nie widzieli innego świata. Może on cały czas był na wyspie, a tam gdzie się pojawiał to nie był on? tylko jakie na to wytłumaczenie. Dla mnie jest to wielką zagadką ;p Jak to kursował sobie tak po prostu pomiędzy wyspą a resztą świata?
Nie było to wyjaśnione .. jako, że nie mieliśmy żadnych poszlak to sam w sumie nie mam żadnej teorii na to jak to czynił.. w scenariuszu ponoć znalazł się zapis, że Ilana to córka Jacoba, ale ostatecznie postanowiono tego nie ujawniać. Sugerowałoby to, że musiał opuszczać wyspę fizycznie (a nie tylko 'duchowo'), jako, że jakiekolwiek dziecko poczęte na wyspie nie mogłoby się później narodzić.
Może mógł opuszczać wyspę przez latarnie?Jack w 6x05 przelatując przez nazwiska widzial te miejsca związane z rozbitkami to może Jacob miał dodatkową opcję przechodzenia automatycznie w to miejsce? :)