PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=133834}

Zagubieni

Lost
2004 - 2010
7,6 180 tys. ocen
7,6 10 1 180320
7,1 35 krytyków
Zagubieni
powrót do forum serialu Zagubieni

Tak sie zastanawiam dlaczego ten serial zyskał wśród wszystkich aż takie uznanie.
Np temat filmu dosyć już obrany, dużo było filmów o ludziach zagubionych na bezludnych wyspach i w czasie a one nie miały aż tylu fanów i tak wysokiej oceny.
Albo patrząc ze storny tych filmowych intelektualistów którzy wszędzie dopatrują się jakiegoś przesłania lub coś w tym stylu a nie tylko akcji itympodobnych, ten film też nic nie wnosi.
Jeśli mam być szczera to mnie też on przypadł do gustu (;]) tylko sama n ie wiem i się zastanawiam w czym tkwi sekret jego popularności.

ocenił(a) serial na 10
kryptonim_zajec

Ostatnio czytałem porównanie "Lost" do "24 godziny" - obywa są budowane na "paranoi", czyli każdy ma jakąś tajemnicę, którą chcemy poznać aby zrozumieć. Sami szukamy zagadek i odpowiedzi, zbliżamy się do bohaterów jak i do samego serialu. Dalej: ciężko wyróżnić głównego bohatera, obsada jest bardzo liczna - każdy może wybrać ulubioną postać i może być pewien, że jakiś odcinek będzie tylko o niej (np. od początku "upatrzyłem" sobie "łysego" - Locke'a - i odcinek #4 mnie po prostu rozsmarował po ścianie), a że wszyscy grają tam w jednej drużynie - automatycznie akceptujemy innych, bo sieć powiązań jest bardzo gęsta. Wspomniałbym jeszcze o bardzo wiarygodnej iluzji - czasem miałem uczucie, że jestem razem z rozbitkami na wyspie, że też nie mam pojęcia co teraz zrobić itd. Po prostu się wczułem.

Jest jeszcze doza fantastyki, aby przyciągnąć miłośników tego typu fabuły, ale nie na tyle wyraźna, aby odstraszyć resztę. No i ciągle obecna zagadka i pytania, co do których po kawałku zdradzane są odpowiedzi :)