Angielskie wydanie z 1996 roku, plyta instrukcja karta rejestracyjna i BOX, wszystko w
idealnym stanie spoczywa dumnie na polce ;)
To że nie nosi maski nie znaczy że wystąpił z klanu. Klan został za karę zcybernetyzowany cyborgi były z klanu Lin Kuei. Mowa o Cyraxie i Sektorze.
Sub Zero też miał być zcybernetyzowany ale uratowano go. Aczkolwiek w MK 9 jest alternatywna historia gdzie raturją Smoka od cybernetyzacji a niestety przez to zostaje Sub zero zamieniony w cyborga.
https://www.youtube.com/watch?v=JfUO-FRO-gE
Być może ci z czasopisma Secret Service coś tam poknocili z fabułą dawno temu i dlatego mamy różne informacje na temat fabuły, dlatego się nie spieram.
Jedno jest pewne, scenariusz nigdy nie był mocną stroną serii Mortal Kombat ale tu nie chodzi o fabułę tylko o rozrywkę i świetną bijatykę.
A jednak ma mocną fabułę skoro powstały filmy w oparciu o tą grę.
I to co ci piszę jest fabułą z MK Trilogy. Cyborgi w 3 części były karą za nieudaną inwazję Shao Khana w 2. W 3 części Shao Khan powraca za sprawą Quan Chi Bóg nieumrałych ten sam co kontroluje Scorpiona.
W 4 części pojawia się Shinok władca Quan Czi.
5 części to Deadly Alliance i jest to sojusz Quan Czi Raidena oraz Shan Tsunga "Tak ten mag z 1 części też jest Bogiem wraca jako odmłodzony w 3 ponieważ Quan Czi mu pomógł wrócić".
Nie ma już impreratora ponieważ zginął w 3 ale pojawia się Dragon God Ornaga i wszyscy są tak zesrani że robią jeden wielki sojusz przeciw niemu.
Ostatnia część na PS2 to był Armageddon gdzie giną praktycznie wszyscy bohaterowie.
Niestety seria była już dość mocno nadszarpnięta oraz nie udał się jej romans z 3d.
Firma Eda Boona więc zostaje wykupiona na jego szczęście wykupił ją Warner Brothers.
Powiedziano mu że ma wrócić do korzeni zrezygnować z aren 3d i tak zrobił stworzyli MK9 które okazało się być najlepszym Mortalem w historii.
MK9 to historia z Trilogii powiedziana na nowo. Suckes oczywiście postawił na nogi ostatnią część czyli MK X które też jest bardzo dobre.
Ale na tym nie skończyli w między czasie wydali inną serię bijatyk Injustice 1 i 2.
Injustice 2 swoją drogą polecam tak samo jak MK9 i X jeżeli szukasz czystej nieskrępowanej rozgrywki to ta bijatyka jest ich najlepszą.
Masz np motyw z aktywnymi arenami możesz zawodników udeżać o jej części a nawet wykopać z 1 areny w 2.
To wszystko brzmi bardzo ciekawie tyle że... Co mi się na wstępie nie podoba w nowych "mortalach" ; otóż nie podobają mi się animowane postacie tj dość sztucznie wyglądają bo o ile w Mortal Kombat 1-3 czy Trillogy były digitalizowane postacie to w Mortalach najnowszych mamy już postacie wygenerowane komputerowo zrobione przez grafików. Gdyby jednak znów zatrudnili "aktorów" i wygenerowano by ich w komputerze tym razem, bez pikseli to byłoby coś fantastycznego. Niestety ludzie odpowiedzialni za nowe części MK są za słabi technologicznie aby zrobić coś takiego bo to w dzisiejszych czasach niewykonalne. Może w 22 wieku to się uda.
Co wcale nie oznacza że nowa seria MK jest zła a wręcz przeciwnie jest fajna tyle że mogłaby być jeszcze lepsza.
No i jest dużo lepsza od oryginału. Grałaś jedynie w 4 pierwsze części.
Gdzie obecnie 3 pierwsze są już ciekawostką niż czymś wybitnym.
Ja się cieszę że zrezygnowano z renderowanych zdjęć wyglądały po prostu sztucznie dużo sztuczniej niż 3d.
Teraz masz wysokiej jakości 3d i wygląda to po prostu lepiej.
Nikt nie wróci do archaicznej technologii i nie byłoby to coś fantastycznego ta technologia została wymyślona ze względu na sprity 2d.
I jak pojawiła się możliwość zrezygnowania z tego to wszystkie gry z tego odeszły.
Tym bardziej w 22 wieku nikt nie sięgnie po takie rendery gdzie już 3d wygląda coraz bardziej fotorealistycznie.
Generalnie strasznie przestrzeliłaś się z tym argumentem bo akurat interesowałem się tą technologią i dlaczego miała miejsce i dlaczego zniknęła.
Pierwszy który zastosował tą technologię był Jordan Mechner tworząc karatekę oraz Prince of Persia i ta technologia nadawała się JEDYNIE do robienia gier 2d.
Wiesz czemu ją zastosowano? Bo jak nie stać cię na zajebistych animatorów to dużo taniej wyjdzie ci zeskanowanie zdjęć gdzie uzyskasz dużą płynność ruchów i to wszystko bo więcej zalet ta technologia nie ma.
Właściwie to się zgadzam z Tobą jednakże chodziło mi o zdigitalizowane postacie aktorów w takiej obecnej formie gdzie mamy "efekt przestrzenny".
Z całą pewnością osiągnęliśmy i tak duży postęp techniczny - zobacz jak tu fatalnie wyglądało z bardzo kanciastymi "poligonami".
https://www.youtube.com/watch?v=5MfQKVJLzzU
Ale to było za czasów Virtuy Fightera gdzie wydano jedyne zresztą wydanie Street Fightera w przestrzeni 3d.
Przyznaj że taka forma jest o wiele lepsza https://www.youtube.com/watch?v=W0Ggs6k6Cro
No z pewnością taka forma jest lepsza dlatego też tak napisałam że to był duży postęp technologiczny.
Właściwie to chodziło mi o ten efekt przestrzenny który daje złudzenie 3D, nie wiem jak to nazwać, efekt izometryczny ? Chyba można tak powiedzieć.
Mi chodzi o to że efekt "przesztrzenny" zepsół Mortala a i SF szybko się z niego wycofał. Bijatyki które w nim dobrze sobie radzą to Tekken i Dead or Alive. Ale Mortale i SFy to klasyki 2d gdzie grafika jest 3d ale akcja nie odbywa się w przestrzeni. Ja szczerze sto razy wolę właśnie takie bo grałem w te przestrzenne bijatyki i nie trafiają do mnie i nie chodzi tu o kwestię grafiki tylko grywalności.
Doom guy never have nightmares, nightmares have doomguy https://www.youtube.com/watch?v=72S2aAxtZOs.
No wiesz w duka na starym enginie dużo osób nadal gra i kocha go takim jakim jest.
Ostatnio rząd polski kupił zdaje się dwa amerykańskie wyrzutnie rakietowe typu PATRIOT. W tym momencie zadajmy sobie pytanie po jaką cholerę nam te patrioty? Przecież w momencie gdy dojdzie do wojny bądź jakiegoś starcia to walną w nas neutronem i żadne patrioty nam nie pomogą. Więc ten człowiek który zadecydował aby kupić sprzęt militarny od USA albo jest bardzo głupi albo ktoś dał mu kupę szmalu za to aby zadecydował o kupnie broni.
Żaden sprzęt militarny nie jest potrzebny Polsce i to jest oczywiste a w momencie gdy kupujemy drogi sprzęt militarny od Ameryki to jest równoznaczne z tym że wywalamy pieniądze w błoto i to nie są ich pieniądze tylko nasze, podatników. Niestety rządzą nami zdrajcy i głupcy albo jedno i drugie.
Tak aporpo powiem Ci co się stało z oryginalnym Sub Zero, po tym jak zabił go Scorpion został wskrzeszony przez Quan Chi ale jako Noob. https://www.youtube.com/watch?v=PeQgW6kUAx4.
Generalnie każda postać która umiera może się dostać w łapy Quan Chi. On kontrolował dusze taki odpowiednik Hadesa.
https://www.youtube.com/watch?v=d45QBg3WA9k
Generalnie masz tak.
MK1-Turniej
MK-2 Drugi turniej dzieje się kilka istotnych rzeczy Ermack wyrywa Jaxowi ręce, Ginie Shao Khan w finałowej walce, ginie Sub Zero.
MK-3 Quan Chi wskrzesza Shao Khana oraz Sindel, pojawiają się cyborgi tym razem nie ma turnieju a jest inwazja Netherealm.
Tutaj nie ma co się rozpisywać giną wszyscy poza Sonią Raidenem i Johnym Cagem.
Niestety dostają się pod kontrolę Quan Chi ten jednak nie zamierza już wskrzeszać Imperatora bo nie jest już mu potrzebny.
No i w MKX pojawiają się nowi bohaterowie no bo ktoś musiał zastąpić tych którzy poumierali czyli jest córka Caga i Soni oraz sporo innych nowych postaci.
W MK X też ginie trochę postaci Ginie Baraka i Milena a to dlatego że Milena nie zaakceptowała nowego imperatora a za Mileną poszedł Baraka, Rain i Tania. Rain i Tania przeżyli.
Zresztą co ciekawe Milena w MKX nie była aż tak złą postacią jak to było na początku a zgineła w najbardziej obrzydliwy sposób zabił ją kobiecy potwór o imieniu Dvorach.
https://www.youtube.com/watch?v=GxndlPQGr4I
A no widzisz, jesteś dobrze zorientowany w temacie. Ja trochę mniej.
Już zerkam na linka i pogadamy.
Nawet filmy zostały oparte na tej historii. Pierwszy film historia z MK1 rozszerzony trochę o niektóre postacie z MK2.
Drugi film to już historia z MK3.
Generalnie filmy mają tą wadę że pominęły drugi turniej. No Shao Khan czyli nasz imperator wygląda jak pajac :D.
Nie mniej lubię ten film bo to niezła komedia, jest zły tego nie da się zaprzeczyć ale ma swój urok.
Powiedz mi jakiego monitora używasz? A może telewizora?
Mój monitor to SyncMaster 204B bardzo stary model i nie nadaje się do oglądania filmów ale bardzo lubię CRT monitory, mam sentyment do tej technologii no i jest lepszy obraz niż w LCD jeśli chodzi o filmy.
Mam sentyment do filmu Mortal Kombat 1 choć z perspektywy czasu dostrzegam że to słaba produkcja.
W filmie bardzo fajnie przedstawili postać Sub-Zero fajnie się porusza i ma świetny styl walki.
Natomiast filmowcy zwalili postać Goro i ogólnie spieprzyli tę postać.
Aa zapomniałam o najważniejszym mój monitor to SAMSUNG i mam w jednym pokoju monitor SAMSUNG a w drugim pokoju tym razem telewizor też SAMSUNGA ale dziwne bo niektóre kanały telewizyjne mają fatalny obraz.
Ten mi się podoba : Mitsubishi Diamond Pro 2070SB
Niestety już go nie kupisz nigdzie chyba że ktoś wystawi na sprzedaż używany. Spróbuję na zamówienie u Mitsubishi ale nie mam pewności czy zechcą zrobić go dla mnie (jeden model).
CRT miało bardzo wysokie odświeżanie, LCD już to nadgoniło ale na początku to była rozpacz tej technologii. Wiem że dobry LCD ma 144 hz a CRT miało ponad 200hz. Nie mniej LCD ma więcej zalet niż wad no i nie zajmuje tyle miejsca.
Do oglądania filmów mimo wszystko polecam Telewizor bo filmy są w 30 klatkach na sekundę a tam nie potrzeba super odświeżania.
No ten MK Annihilation to była niezła kaszanka. To coś jak Kosiarz Umysłów 2 a nawet gorzej.
Monitory CRT były bardzo dobre ale myślę że ta nowa technologia czyli mówię tu o LCD wyparła CRT i ci wszyscy którzy produkowali dotychczas CRT teraz Przejęli technologię LCD i już nie robi się CRT tak jak nie robi się już kaset magnetofonowych ani VHS. Tak samo nie robi się już płyt winylowych a to błąd bo jak dobrze wiesz dźwięk z płyt winylowych był niezwykle czysty i miało się wrażenie że słuchamy muzykę na żywo a nie z nagrania.
Tak ale mimo zalet CRT nieźle dawały łupnia oczom. Były wielkie i zajmowały za wiele miejsca.
Teraz masz Superamoled który jest cieniutki jak kartka papieru i możesz go powiesić na ścianie.
Ludzie mają sentyment do retro tak to już jest. Lubimy wspominać ponieważ już do tego nie wrócimy i tęsknimy za tym co nas minęło.
Ale dzisiejsze czasy też mają wiele zalet zobacz o ile jest lepszy internet, masz dostęp do każdej rzeczy cyfrowej bez wychodzenia z domu więc nie ma ryzyka że złapiesz wirusa na bazarze.
Jest bardziej cywilizowanie już nie masz na komórce 30 minut na miesiąc tylko możesz gadać ile ci się podoba.
Sprzęt komputerowy konsole telewizory monitory to wszystko skoczyło jak w startreku do przodu już nie wspomnę o telefonach i tabletach.
Wiesz że możesz sobie sparować telefon z telewizorem i oglądać filmy z telefonu.
Możesz robić zdjęcia z telefonu 4k takiej rozdzielczości nie miały kiedyś najlepsze aparaty.
Siedzę w tej branży pracuję w niej.
Coraz mniej osób ogląda telewizję na rzecz telewizji cyfrowej jak Netflix, Hbo Go czy Spotify.
To takie abonamenty gdzie masz dostęp do biblioteki fimów czy muzyki.
A teraz Microsoft EA i Nvidia wprowadziły swoje usługi abonamentowe, w zamian za np 30zł miesięcznie udostępniają ci 90% swoich gier.
Pomyślisz sobie ale dziwne ale tak naprawdę to nie jest głupie bo wiele gier jak przejdziesz to je kasujesz a tak nie wydajesz 180 zł za grę tylko to 30zł za wyporzyczanie.
Wilk syty i owca cała.
"Możesz robić zdjęcia z telefonu 4k takiej rozdzielczości nie miały kiedyś najlepsze aparaty"
Ależ oczywiście że teraz telefonem zrobimy takie zdjęcie którego nie zrobiłyby kiedyś najlepsze aparaty ale mimo to jak chcesz profesjonalnie zająć się fotografią to polecam aparat HASSELBLAD.
https://www.ceneo.pl/36964395?se=iSRp7uI_ntJRvip03LfIYK8MyUcF_Qmx&s=t&gclid=EAIa IQobChMI3Kj_3daL3QIV7TLTCh1V0wcAEAAYASAAEgI_MPD_BwE
"Wiesz że możesz sobie sparować telefon z telewizorem i oglądać filmy z telefonu"
Czyli teoretycznie mogę także taki mały odtwarzacz MP4 podłączyć do telewizora i telewizor odtworzy nam plik MP4 który jest załadowany na nasz MP4. Taki mały odtwarzacz który mieści nam się dłoni łączymy z telewizorem. Pytanie czy to w ogóle możliwe? No przecież skoro możemy zrobić to z telefonem to czemu nie z odtwarzaczem MP4, prawda ?
Tak możesz jest PC w wielkości kostki. https://www.x-kom.pl/g-13/c/1709-nettopy-mini-pc.html
Hmmm, wygląda na to że ci wszyscy którzy zainwestowali w kupno (hurtowo) odtwarzaczy blue-ray oraz DVD teraz stracą.
No wiesz napędy tego typu musiały kiedyś odejść do lamusa. W epoce światłowodu gdzie możesz strumieniowo oglądać film 4k i nawet ci to specjalnie neta nie obciąży.
Nie wiesz jak zrobić coś takiego aby z samych powtórek z C&C 3 zrobić film i wrzucić go na YouTube. Chodzi mi o pewną rzecz otóż wiem że jak grasz na żywo i nagrywasz w programie FRAPS czy innym programie to wtedy się nagrywa normalnie ale jak zrobić gdy nagrało się rozgrywkę (jest umieszczany w katalogu "powtórki") i nagrać film z tej powtórki w formie AVI? To może być skomplikowane.
Umiesz odtworzyć tą powtórkę w grze albo na kompie? Możesz nagrać wideo co masz na ekranie.
Powtórkę mogę odtworzyć w każdej chwili w grze ale skoro twierdzisz że mogę nagrać to co jest na ekranie to super.
Na przełomie 2018/2019 ma pojawić się nowy Doom Eternal.
Co wyjdzie z tego, zobaczymy.
Już Ci pisałem o tym z 3 razy :D. Co wyjdzie od razu widać kontynuacja sieka demonów. Akcja będzie działa się tym razem na ziemi. Nowe spluwy nowe stwory nowe bosy i lokacje.
Gra by się odmóżdżyć.
:D ok
Nawet bardziej mi się podoba niż poprzednia. Nareszcie przejaw jakiejś kreatywności ze strony twórców.
Skoro tak mówisz :D.
Pamiętasz ten film? https://www.youtube.com/watch?v=Ymnmm6y6hEk
Zauważ scenę gdzie smoke wypuszcza rakietę z ciała, powaliły im się postacie. Rakiety puszczał Sektor smoke używał graping hooka jak Scorpion.
Chociaż największym żartem tego filmu był Shao Khan który był niewyrośnięty i jak zdjął maskę ty wywoływał uśmiech na twarzy.
Kurdę kusi mnie by obejrzeć ten kiczowaty film, ostatnio odświeżyłem sobie żołnierzy kosmosu. Okrutnie durny film ale też okrutnie zabawny.
Były różne wizje Shao Khana, jedna z wizji miała przedstawiać Shao Khana jak człowieka i po zdjęciu maski miała ukazać się twarz niemalże perfekcyjna pod względem urody i w ogóle miał to być człowiek nieziemsko przystojny. A więc powłokę miał cielesną, ludzką ale był bardzo silny i miał nadnaturalne zdolności już nie mówiąc o tym że był wiecznie młody i nie starzał się a więc był to człowiek tylko z wyglądu.
Druga wersja Shao Khana to ta z filmu MK1 czyli jakiś brzydal a na pewno nie człowiek Jakaś śmieszna facjata.
Trzecia wersja to ta z drugiej części filmu Mortal Kombat czyli totalna nędza. I chyba tyle, może coś znajdę jeszcze.
Nie oglądałam żołnierzy kosmosu bo jak zobaczyłam trailer to mnie odrzuciło.
A wiesz że Shao Khan w filmie jest bratem Raidena a nie jest to prawdą bo w grach to odrzucono.
Więc zamieszali w tym drugim filmie bardzo.
Shao Khan co ciekawe nie zawsze jest bosem tak samo jak Goro w wielu częściach jest charakterem do grania.
Po prostu nie pozostał impreratorem na zawsze. Teraz oficjalnie nie żyje ale pewnie wróci jako postać.
Filmowcy zawsze muszą coś tam pozmieniać.
Przypomniałam sobie coś, kiedy grałam z kumplem w Mortala 3 to za pomocą specjalnych kodów można było zagrać postacią Shao Khana lub Motaro. No więc Shao Khan jak i Motaro byli nieproporcjonalnie silniejsi i bardziej zabójczy w stosunku do zwykłych postaci. Kiedy grałam Shao Khanem to ten mój kumpel który był niezłym zawodnikiem, nie mógł mnie pokonać i ani razu nie pokonał mnie będąc zwykłą postacią.
Była też kombinacja klawiszy odpowiedzialnych za "śmiech" i "gadanie" Shao Khana no więc kiedy kumpel dostał z kopa ode mnie to w tym momencie wcisnęłam klawisze i - śmiech Shao Khana potem wyprowadziłam cios i "gadanie". To wyglądało jakby Shao Khan totalnie olewał i lekceważył swojego przeciwnika. Co ciekawe że gdy mój kumpel był Shao Khanem a ja byłam zwykłą postacią to też nie mogłam go pokonać.
Tak bo w tej części byli bosami, aczkolwiek np w MK X Goro jest już normalną postacią do grania https://www.youtube.com/watch?v=SOYi87-sEmw
Zresztą ma bardzo fajne teksty i nie jest już głupkiem jak to miało miejsce w pierwszych częściach.
Ja nigdy nie lubiłem Motaro i dobrze że później nie powrócił. Była to postać która wygrywała w tani sposób.
Shao Khan po raz pierwszy pojawił się w MK2 i moim zdaniem też wygrywał w nieuczciwy sposób.
W MK9 moderzy odblokowali możliwość graniach Shao Khanem https://www.youtube.com/watch?v=AXhI4mKCEQ8
weż tylko pod uwagę że grasz bosem ale zobacz jaki jest pogięty.
Na Amidze w Mortal Kombat 2 jak grałeś Scorpionem to jak przyciągnąłeś linką Shao Khana to przez chwilę był nie aktywny i mogłeś rzucić w niego ponownie linką a jak to zrobiłeś to za każdym razem jak zarzucałeś linką to ubywało trochę energii Shao Khanowi i potem wystarczyło go podrzucić do góry ciosem kiedy miał już mało energii i wygrałeś. Głupie to było jak cholera ale skuteczne.
Amiga oznaczała dyskietki z tego co pamiętam a na PC wszystko było na dysku więc wolałem PC.
No i też byłem mały więc grałem na tym co było a nikt ze znajomych też amigi nie miał przewijał się sprzęt taki jak Comodore 64, Atari ST, Pegasus oraz PC.
Później to już tylko i wyłącznie pc a w tym czasie to było bardzo drogie urządzenie.
Teraz niezależni twórcy tworzą głównie na 2 enginach, Unreal Engine 4 oraz Unity. Oba są w pewnym sensie darmowe bądź za drobną opłatą mają większe wsparcie.
Ciężko powiedzieć który jest lepszy dla małego twórcy sądzę że ten który ma bardziej przyjazne wsparcie oraz gdzie łatwiej się tworzy.
Ja jakbym coś tworzył to zrobiłbym grę turową.
Na PC też były dyskietki takie duże miękkie a potem zrobili małe i twarde np Verbatim lub 3M.
Mój kumpel miał na swoim IBM'ie Dooma 2 a ten Doom był zapisany chyba na dziesięciu dyskietkach czyli był podzielony na części.
Tego już nie pamiętam. Duke 3d był na jeszcze większej ilości dyskietek. Później to już były absurdalne ilości dlatego dobrze że do standardu weszło CD.
Hexen Blood Witchheaven Strafe, no i oczywiście Quake 1.
Najbardziej mi brakuje kontynuacji Hexen oraz Strafe.
Strafe to taki lepszy Hexen dziejący się w świecie cyberpunka.
Apropo super produkcji nie wiem czy kojarzysz ale szykuje się gra dekady https://www.youtube.com/watch?v=vjF9GgrY9c0 Cyberpunk 2077
Jesteś młodszym pokoleniem ode mnie więc nie pamiętasz ery gier z kaset magnetofonowych i dyskietek ;) Więc rozumiem Cię.
Coś mi się nie podoba w tym Cyber Punku i zalatuje mi komercją no ale nie uprzedzajmy zdarzeń może to tylko faza wstępna. Natomiast gra na którą czekam to Metro Exodus, Doom Eternal oraz World War III.
Witchfire - może być ciekawe oraz P.A.M.E.L.A.
Pamiętam ale nie przywiązuję do tego aż takiej wagi mój pierwszy pc miałem w 1990.
Przypomniał mi się pewien gag odnośnie filmu Mission Impossible 2, otóż Anthony Hopkins wypowiadał się w kwestii filmu własnie MI 2 i mówił mniej więcej tak :
"Nauczyłem się kwestii na pamięć, gadam jakieś bzdury i nie wiem o co chodzi, nie wiem o czym jest to film. Zapytałem Toma Cruisa o czym jest to film ale on też nie wiedział" :D