PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=610055}
8,2 4,8 tys. ocen
8,2 10 1 4792
Duke Nukem 3D
powrót do forum gry Duke Nukem 3D

MAM ORGINAŁ!!!

ocenił(a) grę na 10

Angielskie wydanie z 1996 roku, plyta instrukcja karta rejestracyjna i BOX, wszystko w
idealnym stanie spoczywa dumnie na polce ;)

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

Ten gatunek to jedna wielka kopia ale mi to nie przeszkadza, liczą się nowe mapy nowe stwory i bosy.

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

Tak jest, tylko nie oglądaj filmików typu Gameplay FULL Game jak ktoś przechodzi grę bo popsuje Ci rozrywkę.

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

Oglądałeś kiedyś Kapitana Planete? Bo jedna z postaci w tym serialu nazywała się Duke Nukem.

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

Oglądałem i nawet fajny był chociaż bardzie podobał mi się serial o Żółwiach Ninja z kapitalnym głosem Schroedera.

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

Ano widzisz, zawsze ktoś i coś tam zmałpuje po kimś.

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

No dlatego Duke Nukem pierwsza część nazywała się Duke Nukum bo bali się że zostaną pozwani do sądu. Ostatecznie do niczego takiego nie doszło i obie postacie nazywają się tak samo. Poza nazwą zbytnio nic ich nie łączy, Duke Nukem z kapitana planety to postać która karmi się radiacją jest to taki potwór, który czerpie siły z promieniowania. Ma żółtą od skażenia skórę i stąd Nukem.

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

A grałeś może w Bulletstorm? Tam podobno jest postać Duka Nukema ciekaw jestem czy legalnie wykorzystali postać Duka a z tego co wiem gierka powstała po tym jak 3d Realms upadło więc o pozwolenie do wykorzystania postaci Duka nie byłoby łatwe bo niby jak można było skontaktować się z twórcami Duka skoro firma upadła a dane kontaktowe do twórców Duka nie były nigdy szczególnie dostępne.

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

Akurat grałem, te prawa z tego co wiem zostały wykupione bo w 2009 roku firma 3d realms zbankrutowała. Z tego co wiadomo sąd ostatecznie prawa przyznał Gearbox Entertaiment. 3D Realms i Randy Pitchfrod utracili prawa do marki raz na zawsze. Pomimo że 3d Realms jakoś się tam odrodziło w jakiejś formie to nie mają praw do Duka. Prawa ma firma co robi serię gier Borderlands. Bulletstorm pomimo fajnego klimatu nie pryzpadł mi do gustu, raz że nie można tam mieć wielu broni na raz a dwa ma dziwny system nabijania dodatkowych punktów który polega na kopaniu wrogów po jajach i robienia dziwnych wykończeń no i w efekcie jest to męczące. Takim wielkim naśladowcą Duke Nukema przez lata był Serious Sam.

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

OK, ;) Serious Sam i Duke to zupełnie inne dwa światy ale oba fajne choć wolę Duka. Co do historii znasz się lepiej ode mnie wierzę Ci na słowo. Trochę szkoda mi 3D Realms . no ale widać tak musiało być.

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

Wiesz co, na gwałt potrzebuję forsy chętnie sprzedam Ci Duka Nukema Atomic Edition 4 epizod plus edytor poziomów do Duka. Za 2000 zł, potem kasę Ci oddam za jakiś czas, będziesz miał towar i kasę. Forsę mogę Ci oddać po upływie roku czy 2 lat w zależności czy powiedzie mi się materialnie.

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

Osoby którym pożyczałem pieniądze nigdy ich nie oddawały. Nauczyło mnie to że nie jestem instytucją finansową.

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

Natrafiłeś na złe osoby Drogi Wiktorze, ja staram się być uczciwy a ponieważ pracuję w państwówce muszę być uczciwy i sumienny ale robię to także dla siebie bo taki mam charakter uczciwy. Obecnie pracuje nad projektami rządowymi dla Państwa więc oddałbym Ci te kasę na pewno. Jednak rozumiem Cię że zraziłeś się do ludzi. Ja natomiast staram się być nawet fanatycznie uczciwy bo taki mam charakter jestem solidny w swoich postanowieniach. To nie tylko kwestia uczciwości a kwestia wdzięczności i tyle.

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

Tacy są ludzie to jest nauka. Źle bym się czuł jakbym dał komuś na kredyt bo potem bym musiał ścigać pilnować dopytywać. Po co mi to. Nie lubię mieć problemów na głowie.

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

To jest dobra postawa życiowa.

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

To coś co mnie nauczyło że dawanie ludziom peniędzy nigdy nie jest rozwiązaniem. Każdy musi nauczyć się że aby wydawać musi żyć w racjonalny sposób, dziś są dziesiątki metod zarabiania pieniędzy. Ja wiele razy aby coś zdobyć musiałem bardzo wiele poświęcić. Pieniądze które mam nie spadły mi z nieba. Dlatego też nie traktuje takich próśb poważnie. Nie traktuje też nigdy poważnie tego co ludzie mówią, zawsze oceniam to co robią.

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

I słusznie, tak trzymać :)

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

https://www.youtube.com/watch?v=mmBzfyNpQXM

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

No fajne, przyznaję.

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

Swoją drogą w 2026 roku Duke Nukem 3d będzie ochodził 30 lecie, 2 lata temu 30 lecie obchodził Doom. I trochę mnie smuci że na 30 lecie Dooma zrobiono ogrom pracy wydano wersję Dooma która jest połączona z Dooma 1, 2, wszystich dodatków i modów. Którą jak odpaliłem powiedziałem wow zajebiste, a z nawet starą wersją Duke Nukem 3d nic się nie robi. Może to dlatego że Doom miał sporo części. Jest ich chyba z 7 licząc wszystko co wychodziło. Duke Nukem miał tak naprawdę 5 częsci liczac wszystko ale tylko 2 z nich były 3d. Nad marką Duka nic się nie robi gdy Doom w tym roku będzie miał następną część Doom Dark Ages niedługo się pojawi. No i jak się z czymś nic nie robi to osiada to kurzem.

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

Dobrze mówisz tak właśnie jest.

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

Ale ty jakie masz na ten temat zdanie?

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

Zaraz sobie ułożę w głowie ;)

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

Dla mnie osobiście 4 epizod Duka był rewelacyjny potem 3d Realms splajtowało i kicha. Co do Dooma to było trochę tych części to fakt. Teraz czekam na tego Dooma nowego, nie wiadomo czy będzie multiplayer. Obecnie pracuję nad pla.nszami do multiplayera ale tylko na papierze na chwilę obecną. Mogę na razie powiedzieć że to będzie coś fantastycznego

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

Dla mnie multiplayer jest bardzo ważny bo jak przejdziesz kampanię solo to do gry później nie wrócisz a w multi o ile będzie dobre będziesz grać stale. Wiesz co sobie myślę? Twórcy nowego Dooma powinni udostępnić tak zwany kod źródłowy do Dooma oraz edytor plansz bo wielokrotnie tak było, że taki gracz może zrobić coś dużo lepszego od tego co zrobi programista w Id Software. dlatego udostępnienie kodu źródłowego jest tak ważne.

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

Do Dooma Eternala udostępnili i można robić co się w nim chce. Co do multiplayera to wątpie by się pojawił on w nowym Doomie. Jest tak dlatego że cieszy się on małym zainteresowaniem ludzi. Doom jest tak zrobiony że ten multi zawsze był w nim drobnym dodatkiem do całości w którą grała garstka ludzi gra raczej jest skrojona pod kampanie. W najnowszej częsci pojawi się tarcza którą będzie mozna rzucać i będzie miała do okoła siebie jakieś ostrza. Gra uderza trochę w klimaty średniowieczno gotyckie. Będzie można latać na demonicznym smoku czy sterować mechem. To nie będzie taki Doom jakiego pamiętasz bo trochę jest w nim eksperymentu.

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

https://www.youtube.com/watch?v=4tk8lkmYGWQ

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

Znaczy dla mnie fajnie zawsze by było dodać tryb kooperacji by móc nawet kampanie przejść w 2 lub więcej osób gra by bardzo zyskiwała na tym.

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

Tryb kooperacji w sieci lokalnej to frajda oby nie było wysokiego PINGu

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

wysoki ping to już przeszłość przy światłowodzie nie przekracza często 30. Związany był on z czasami gdzie większość osób korzystała z internetu bardzo niskiej jakości pokroju internet telefoniczny. Pracowałem przez 10 lat w telekomunikacji Polskiej potem przekształconej w Orange i pierwszą taką jakościową zmianą był internet kablowy ale dostęp mieli do niego użytkownicy kablówek, a na skalę krajową internet optyczny zwany światłowodem. Nawet internet komórkowy dziś jest bardzo wysokiej jakości. Żyjemy w czasach gdzie technologia jest na najwyższym poziomie jedynie ludzie się zdegenerowali i lubią coraz to bardziej prostacką rozrywkę.

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

Otóż to przyjacielu, dawno temu dzisiaj Play przedtem UPC i jeszcze wcześniej Aster założyła dwa potężne serwery do Quake 3 Areny było fajnie bo tam właśnie był niski PING ale jest tak jak mówisz technologia coraz to lepsza za jakiś czas założę server do nowego Unreal Tournamenta ale to nie będzie jakiś szajs którym uraczył nas Epic kilkanaście lat temu ale wielkiego i naprawdę fajnego.

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

Gatunek arena shooterów został wypardy przez tactical shootery takie jak Counter Strike, a potem extracion shootery jak Tarkov i Battle Groundy jak Fortinite czy Pubg. Nie bez powodu Epic porzucił wydawanie Unreala na rzecz Fortnita który generuje mu bajońskie dochody.

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

licznym modom, planszą i modelom sprawiają że gra staje się wybitna i wręcz fantastyczna i zasługuje by dać jej dyszkę. Nie pamiętam czy w Unreal Tournament było coś takiego jak sponsorzy za to w Quake III byli sponsorzy każdy klan ma swojego sponsora i w momencie gdy dany klan pokona inny to klan który wygrał bitwę dostaje kasę od sponsora a dokładnie gracze dostają kasę grubą a najwięcej gracz na pierwszym miejscu pod względem punktacji. Pamiętam jak zawodnik o xywce **ACE** był poproszony i wręcz gość z innego klanu błagał go aby **ACE** przeszedł do ich klanu. Człowiek z klanu który zwerbuje gracza o xywce **ACE** dostaje pieniądze od sponsora i to niemałe. A najwięcej kasy zbierze sponsor czy raczej bukmacher internetowy.

ocenił(a) grę na 9
nudecroft

coś mi ucieło wpis.

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

No w dzisiejszych czasach pro gaming mocno podupadł, pozyskanie sponsora jest bardzo trudne. To co kiedyś cieszyło się zainteresowaniem dziś już nie jest takie popularne. Najwięcej możesz zarobić na tym ile masz charyzmy i ilu ludzi cię ogląda na twichu. Wszystko teraz się o to rozbija. Masz kamęrę internetową możesz streamować. Jesteś dobry w gierki i masz charyzmę to być może ale nie ma gwarancji będziesz mieć widzów.

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

Za jakiś czas otwieram kanał telewizyjny gdzie gracze grają na żywo. Wielkie turnieje ze wszystkich większych państw coś jak piłka nożna tyle że lepsze. Mnie na przykład piłka nożna nie kręci coś jak lamerjada za to gry komputerowe to już inna bajka. Największą frajdę dają mi gry. Pracuję nad czymś wielkim, usłyszysz o ,mnie kiedyś.

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

Zawsze możesz streamować jak grasz w Quaka jak masz gadane i ci idzie możesz trafić w swoją niszę. Ja już jestem za stary na gry kompetetywne, młodsi by mnie wytarli o podłogę. Ja jestem typowym graczem single lub coop.

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

Jak będziesz kiedyś w Warszawie to daj znać, zapraszam na duże piwo. ;)

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

Coop bardzo fajna sprawa podobno Red Alert 3 miał taką możliwość kooperacji. Może nie jesteś za stary ale po prostu nie doceniasz się.

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

Nie ja bardzo dobrze znam swoje możliwości. Grałem kompetetywnie jeszcze jakiś czas temu w Destiny 2 i gdy był tydzień prób gdzie ludzie siedzieli i napierdzielali w tą grę w trybie gdzie trzeba było zabijać ludzi by zdobyć najcenniejsze przedmioty z tej gry to bardzo szybko byłem sprowadzony na ziemię. Napotykałeś na gości którzy byli w stanie ustrzelić kawałek pixela wystający z za ściany by cię zabić na strzała w dodatku doskonale się przemieszczali i komunikowali. Nie da się opisać jak traumatyczne jest to doświadczenie. Goście tak dobzi że możesz ich posądzac o czity ale nie jesteś w stanie im tego udowodnić. Więc darowałem sobie. Czasami lubię poszaleć w Call of Duty. Red Alert 3 miał tryb coop ale sam Red Alert 3 niestety nie był wybitny. To był ten czas że Comman and Conquer straciło pomysł na siebie i poszło w zupełny absurd.

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

Widziałeś moda do Serious Sama 3 z kampanią Duke Nukema? https://www.youtube.com/watch?v=kNHePOv64qQ&t=38s

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

Zaraz zerknę.

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

Ja jeszcze pamiętam te kłótnie z podstawówki gdzie kłóciliśmy się co było lepsze czy Duke czy Quake. To była trudna kłutnia bo Quake 1 był naprawdę czymś wybitnym ale Duke nie ustępował pola pomimo że został zrobiony na technologii Dooma. Duke był bardziej luzacki, Quake bardziej mroczny. To czasy gdzie FPSy były odjechane. Chociażby taki Blood jaka to była gra jak w nią pierwszy raz zagrałem. Dzisiaj Twórcy boją się dotykać trudnych tematów i robią gry bezpieczne. Ale lata 90 takie nie były.

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

To samo było u mnie w liceum - Quake czy Duke który lepszy ;) Bardzo trudno powiedzieć który, dla mnie oba tak samo ale jeśli musiałbym powiedzieć to stawiam na Duka.

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

A ja myślę że facet się pomylił, że to nie jest silnik Serious Sama tylko silnik Duke Nukem Forever.

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

Nie to jest autentycznie mod do Serious Sama 3. Moderzy zrobili lepszą robotę niż Twórcy forevera i to jest fenomenalne. Niektórzy porównywali Duke Nukema 3d do Dooma ale to był błąd bo Doom już był starą grą jak wychodził Duke. Wtedy 3 lata to był przełom. Zresztą w tym samym czasie co wyszedł Duke wyszedł Quake i dlatego do niego należy go porównywać. Quake pod jednym względem bił Duka, mapy w Quaku były naprawdę fenomenalne. Duke miał bardzo nierówne epizody, najmniej mi się podobał epizod na księżycu. A Quake błyszczał pod względem realizacji map. Przeciwnicy i tutaj wiele przemawia za Dukiem bo świnie były rewelacyjne. W Quaku nie nawidziłęm małp czy rycerzy było to takie dziwne.

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

No ja uwielbiam Quake 1 oraz mission packi dwa. Plansze do Quake to prawdziwy majstersztyk. Ponadto doskonały soundtrack na tej samej płycie co gra. Posiadam mapy nieoficjalne tylko zrobione przez inną firmę niż Id-Software a dokładniej Microforum. Jakbyś był zainteresowany to chętnie odsprzedam. Wiem, wiem co mówiłeś wcześniej, że nie ufasz ludziom ale czasem warto zaufać. Ja jestem solidny a mapki do queja fantastyczne i zdaje się, że już nigdzie w sieci ich nie znajdziesz.

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

Ja wszystko czego potrzebuje potrafię znaleźć. Wszystko zresztą do Quaka w sieci jest za darmo i nie ma sensu wydawać na to nawet 5 zł. To nie jest kwestia tego że Ci nie ufam to jest kwestia tego że nie będę wydawać pieniędzy na pierdoły. Jeśli chodzi o pieniądze nie sądzę abym czegoś od Ciebie potrzebował. Ja już i tak nie gram w Quaka czy Duka lubię o nich podyskutować.

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

Dzięki za szczerość ;) :D No cóż, Mój edytor poziomów do Duka jest fantastyczny można robić co tylko się podoba. Miałem kiedyś 300 poziomów do Duka zrobione przez graczy ale gdzieś to przepadło.

ocenił(a) grę na 10
nudecroft

To i tak stare edycje Quaka czy Duka, teraz najlepiej sobie kupić wersję RTX gdzie masz dostęp do wszystkich dodatków wo Quaka 1, wszystkich nieoficjalnych map i ta wersja bez promocji kosztuje 10 dolarów czyli 50 zł a można ją wychaczyć pewnie za 10 zł jak się poszuka. W sieci istnieją całe kampanie do Quaka i są za darmo. Tym bardziej mnie śmieszy ta próba sprzedania mi czego kolwiek. Te mody do Duka też krążą w sieci i tak naprawdę nigdzie nie przepadły jak pogrzebiesz to se je ściągniesz. Nie mniej edycja duka 20th Anniversary jest biedniejsza od tego co prezentuje edycja Quaka. W najnowszej edycji Quaka masz po prostu wszystko w grze nie musisz nic szukać.

ocenił(a) grę na 9
ChubakaCieLubi

https://www.moddb.com/games/quake/addons/dark-hour-canada