Jak w temacie, tutaj zamieszczę swoje teorie i Wy też możecie zamieszczać swoje. Chętnie je przeczytam, może trochę się pokłócę xD Uwielbiam różne punkty widzenia.
Okej, no to mam 4 różne sprawy to przegadania - zwierzęce duchy Rachel i Max, Nathan Prescott, Chloe Price i zakończenie gry. Zacznę może od zwierzęcych duchów RA i MC. Po obejrzeniu (niestety nie mam możliwości zagrania w LiS, więc oglądam je jak film w możliwie różnych wykonaniach) czwartego epizodu zdziwił mnie znikający jeleń. Na początku miałam komple: "Coo?! No way!", ale potem (to znaczy około 4 rano) pomyślałam sobie, że może twórcy od początku wprowadzali nas w błąd, że niebieski ptak (bluejay? bluebird?) jest duchem Rachel. Pomyślałam sobie: "Ej, Rachel od początku prowadziła Max przez tę sprawę jako jeleń!". Moja teoria: jeleń jest duchem Rachel, a niebieski ptak być może Max. Lub obie mają takiego samego ducha i dlatego Max widziała ducha Rachel.
Teraz kilka słów o Nathanie. Czy tylko mi się wydaje, że jest mniej winny niż myślała Max? No okej, nie powiem, że jest w porządku. Nie grozi się innym bronią. Ale on zachowuje się, jak osoba z zaburzeniami, po traumie, a nie jak zły do szpiku kości psychol, jak widzi go Max. Może po zakończeniu czwartego epizodu zmieniła zdanie, ale tego nie wiemy. W każdym razie, Nathan nie chciał zabić Chloe, co widać, gdy spróbujemy wyjrzeć za róg, gdy postrzeli już Chloe (można to zrobić chyba za trzecim razem, ale nie jestem pewna). Widać, że to był wypadek i chciał tylko, żeby ona sobie odpuściła. Po drugie, co on takiego zobaczył w aparacie, że nawet nie zauważył padającego śniegu? Po trzecie: "Rachel in the Dark Room". Wyglądało to tak, jakby miał obsesję, ale nie na punkcie samej Rachel, ale konkretnej sytuacji. No i na koniec zdjęcie, które można znaleźć w Dark Room. Są tam trzy zdjęcia Rachel - na jednym jest żywa, na drugim jakby odleciała, a na trzecim wygląda już na martwą. I o to trzecie zdjęcie mi chodzi, bo teraz jestem już pewna, że nie była tam sama, tylko z jakimś chłopakiem, też prawdopodobnie odurzonym. Tylko mi przypomina on Nathana? Może o to chodzi z "Rachel in the Dark Room"? Przebłysk wspomnień z traumatycznych przeżyć? Jeżeli Nathan był jedną z ofiar Jeffersona (być może przypadkową, dlatego nie ma "własnego" segregatora), wyjaśniałoby to jego zachowanie i reakcję, gdy zobaczył Max w ubraniach Rachel. Był zaskoczony, że żyła, co mogło znaczyć, że widział ją martwą.
Teraz połączę ze sobą kwestie Chloe Price i możliwego zakończenia, gdyż są one ze sobą tak związane, że trudno byłoby opisać je osobno. Chyba wszyscy wiedzą, co znaczy nazwisko Chloe. Price, czyli cena, co można dwojako zrozumieć. Pierwsza możliwość - Chloe jest ceną za bezpieczeństwo Arcadia Bay. Tej opcji raczej nie kupuję, ale o tym później. Druga, wg mnie dużo bardziej prawdopodobna - za życie Chloe trzeba zapłacić ogromną cenę. I ktoś mógłby tu powiedzieć: "No tak, całe Arcadia Bay!". Mam na to odpowiedź, ale to też za chwilkę. Jeszcze kilka słów o Chloe - nieważne, w której rzeczywistości jesteśmy, Chloe ciągle jest w sytuacjach pozbawiających jej życia. Przypomnijmy je wszystkie: łazienka, pociąg, strzelanie do zderzaka, problemy z respiratorem, samobójstwo (a raczej eutanazja, ale nie wnikajmy w szczegóły ;)), rozmowa z Frankiem (pies rzuca się na Chloe i Frank ma broń, przez co jesteśmy zmuszeni cofnąć czas; gdyby Chloe miała wyjść z tego cało, nie byłoby to raczej konieczne), Jefferson. Pominęłam coś? Jeśli tak, to napiszcie :) W każdym razie, przez te powtarzające się śmierci Chloe, od których staramy się ją ratować, sprawiły, że wiele osób myśli, że to przez nią Arcadia Bay nawiedzi tornado. Chloe z pewnością w jakiś sposób symbolizuje śmierć i jest z nią powiązana, niezależnie od rzeczywistości, w której się znajduje. No, a teraz wrócę do kwestii Chloe jako ceny i tego, że ona musi zginąć w tej łazience w imię Arcadia Bay. Jeżeli miała wtedy zginąć, czemu w Max obudziły się moce akurat wtedy? Prawdopodobnie te moce zyskała, by powstrzymać tornado, więc coś chciało, żeby uratowała Chloe. To coś będę nazywała Siłą Wyższą, nie macie nic przeciwko? Po drugie, wizję tornada mamy przed sceną w łazience. Tuż przed nią, więc te dwa wydarzenia z pewnością są powiązane, ale skoro było PRZED nią, to może znaczyć, że wydarzy się coś złego, co musimy powstrzymać. Patrz: śmierć Chloe. Więc dlaczego uratowanie jej nic nie daje, a Siła Wyższa upomina się o jej życie we wszystkich znanych nam rzeczywistościach? Ja bym powiedziała, że po prostu nie zapłaciliśmy za życie Chloe, tylko je ukradliśmy. A Siła Wyższa chce, żeby zgadzały jej się cyferki. Jak sprawić, żeby zgadzały się cyferki? Niech w łazience zginie ktoś inny. Ta sama sytuacja, ktoś ginie... Siła Wyższa nie powinna czepiać się nazwisk. Tak więc moja teoria jest taka: na samym końcu gry będziemy mieć zdjęcia, inne dowody, być może zwiniemy Jeffersonowi broń. Będziemy znać prawdę. Zrozumiemy, dlaczego tornado przybywa do Arcadia Bay. Użyjemy np. selfie, które zrobiliśmy sobie na lekcji w pierwszym odcinku i cofniemy się w czasie do poniedziałku. W łazience dostaniemy wybór: zabić Nathana lub samemu poświęcić życie. Może też być tak, że skoro znamy rozwiązanie zagadki, to możemy pozwolić Chloe umrzeć.
Mam nadzieję, że komuś będzie się chciało to przeczytać do końca xD A nawet jeśli nie, to piszcie swoje teorie odnośnie czegokolwiek z LiS związanego.
Co by było gdyby... xD hardkor
https://40.media.tumblr.com/8a3d9ce290036cd98fe369890d23b374/tumblr_nuay2xZR4a1r jlk7bo1_1280.png
https://40.media.tumblr.com/260812243f22cdbd7147798c47c5ec51/tumblr_nubxzv9rTM1t th0xso1_1280.png
i kontynuacja poprzedniego :D
https://36.media.tumblr.com/42bedf4673531cc0fb7a89251bc80e69/tumblr_nubxzv9rTM1t th0xso2_1280.png
To raczej fake... znaleziony na zagranicznym forum
SPOJLERY
-You escaped the Dark Room on your own 20%
-You didn't escape the dark room on your own 80%
-You changed Rachel's fate 99%
-You didn't change Rachel's fate 1%
Ten wyciek decyzji ma pewnie związek z beta testami-- i.imgur. com/hnt1rbK.png które trwają od początku miesiąca(?)... więc można założyć że to jednak nie fejk.
Więc będziemy mogli uciec z DR o własnych siłach LUB za czyjąś pomocą... i Rachel się pojawi! cieszę się że będzie można zmienić jej los:)
Może jednak masz rację, że to jednak nie fake, byłoby super zobaczyć Rachel (jakby nie patrzeć Dark Room Focus coś sugeruje) no nic zobaczymy, jeśli okaże się to prawdą to będę się cieszyć :)
Co do tej ciekawostki to raczej jest to zwykła bzdura, powątpiewam w to, że twórcy jeszcze będą wydawać kolejne epizody w formie DLC, jeśli już to może będą powoli dłubać nad 2 sezonem, ale przyznam szczerze, że chciałabym przynajmniej poznać dokładnie historię Rachel od poznania Chloe do jej "śmierci" nawet w formie jednego dodatkowego epizodu xD
Nigdy nie wiedzieliśmy co było dalej jak Max zemdlała w 2 epizodzie, a tu proszę XD
http://i.4cdn.org/vg/1441765751837.jpg
Ta ciekawostka to pewnie bullshit. but... you never know:)
A co do tego komiksu... Chloe's logic... Daamn xD
To jest epickie xdd
coub. com/view/7tyhd
A tu takie screenshoty xD
i.imgur. com/8DzRTey.png?1
i.imgur. com/Xxnayur.jpg?1
Jak się teraz na to patrzy to wygląda trochę strasznie.
Z innej beczki, gdzie Ty mojego smoka zawiodłeś?! Ja się muszę uczyć do kartkówy z chemii i religii, a bez niego to siedzę tu i piszę! A wiesz, jak ma się ważącego jakieś 3,5 eterotony smoka za plecami to jakoś bardziej chcesz się uczyć! A jak on zeżarł rosomaka baby od techniki to będzie słabo.
A co, nie wrócił do domu?! O.O Zobacz,może gdzieś się tam czai za drzwiami... tylko uwazaj! możesz go nie poznać...
Wrócił... Ja nie wiem, jak żeś go tam pokierował, bo wrócił z pudełkiem z Macdonalda i KFC na rogach, w pysku miał jakiegoś nadgryzionego kebaba wielkości konia, na skrzydłach sos czosnkowy i keczup i wrócił jakby taki grubszy... Jak go zważyłam to ważył aż 3,8 erotony! A on jak na swój wiek powinien ważyć 2,7 erotony! Tyle razy latał a to na pizzę to Włoch, a to na ślimaki i żaby do Francji, a to na myśliwych i kłusowników do lasu i do Afryki i niestety trochę mi przytył, a teraz po tym jak wyruszył Cię szukać to wrócił grubszy o 300 kg! I jak ja mam zmusić smoka do zrzucenia ponad tony nadwagi?
A jaki jest twój zwierz duchowy i znanych Ci osób?
To do Zony go! DO ZONY! tam to dopiero schudnie jak go pijawa pogoni:) tylko nie dawaj mu artefaktów!! niech sobie sam radzi... jak wróci będziesz musiała mu żwęzyć gatki:)
Mój spirits? jakiś czas temu rozwiązywałem kuiza i wyszedł mi... eee... żółw:) ale to nie prawda!! mhmm... Papuga by idealnie pasowała więc stawiam na nią xd mhmm... mojej siorki to oczywiście Głuptak a mej bestfriendo Maupa :)
no nic ciekawego xD
Czy fate to nie znaczyło przez przypadek przeznaczenie? Mam nadzieję, że się pojawi!
*Tryb hrabiny włączony
Zwłaszcza, że miałam nieziemską pszyjemność, porosmafiać z Rachel oszobiszcie na tworze, zanym jako jutub, pod jednom z parodji. I wieczie czo? Ona jest Polką! I powiedziała mi, do zobaczenia w epidzodzie piotym.
*Tryb hrabiny wyłączony
Jednak lekarze mnie uratowali z mojego zawału mózgu i muszę znaleść mojego smoka zanim nie spali rosomaka duchowego mojej nauczycielki od techniki. Widział go ktoś?
Zaraz! Coś mi przyszło do głowy! Zakładając, że to info jest prawdziwe będziemy mieli możliwość uratowania Rachel. AAAALE! Co jeśli to tornado tak naprawdę nie jest spowodowane Chloe, tylko tym, że uratowało się RACHEL!? Natura uznałaby, że wolny, błękitny ptak został jej skradziony i stąd to tornado?! Wiem, niektórzy jej by nie uratowali, ale wtedy byłaby scena w której widzimy A:B bez zniszczeń, czy coś...
!? Ile razy widzę jakąś europejską grę w japońskim dubbingu, to zastanawiam się jak mogli go zrobić?! Nawet Francuzi nie mają tej gry w swoim języku, a Azjaci postanowili zrobić swój dubbing, który nie pasuje?! W sumie przypomina mi to trochę moje nieudane próby ustanowienia francuskiego dubbingu w ME1. Gry mało nie popsułam tym swoim zabiegiem...
Square Enix... nuff'said :) i z tego co usłyszałem w tym trailerze dubbing pasuje GENIALNIE! "Maxu!" "Kroe?!" muszę zagrać! xd
Maxu Senpai help!
36.media.tumblr .com/08e54e6c47f9ec9caee7284fecaa9a5d/tumblr_nufb0vlQNj1qib58xo1_540.jpg
Aleś wkleiła ten link... niech cie piekuo!
A na fotce to Fran Albini:) lubię jej Chloe cosplay<3
Life is a dog:)
Nejt-- i.imgur. com/lBFp4kH.png?1
Warren-- i.imgur. com/aMHnM01.png?1
Rachel-- i.imgur. com/yNYPrE3.png?1
Hmm, pięcio-godzinny piąty epizod? No to jest najdłuższym ze wszystkich, inne trwały ok, 4h
Rachel tak mało do siebie pasuje... Ja bym ją chyba widziała w roli takiego charta afgańskiego, czy doga niemieckiego nawet.
Zauważył ktoś że Nathan miał w pokoju nagrania dźwięków wielorybów? Jego rodzina odtwarzała je zapewne z latarni morskiej by wywabić je na brzeg. Na pewno otruli też ptaki. Słowem chcą zniszczyć lokalny ekosystem (aby wybudować tam apartamentowce, o których gra nie raz wspomina) a to doprowadzi w końcu do nienaturalnych zmian pogodowych - śnieg, tornado.
Wspominałem już o tym wcześniej. Co do wcześniejszego zdjęcia... Tak szybko?! I to jeszcze 5 godzin? Szykuję się na niezłą rozgrywkę.
O nagrania ciężko nie zahaczyć, ale z otruciem ptaków i wielorybów Ty i kolega Minik macie sporo racji... Poza tymi zmianami pogodowymi, to nie może doprowadzić do śniegu, chyba, że mieliby tam jakąś fabrykę chemikaliów i zrobili kwaśny śnieg, a tornado... nie da się tego wyjaśnić.
Z tym może mieć coś wspólnego Tobanga... jego głową jest "Thunderbird" czyli według indiańskich legend najpotężniejszy z duchowych zwierząt ,przynoszący burze, potrafiący kontrolować pogodę jak i również jest w stanie obdarować wojownika specjalną mocą podczas walki lub trudnych chwil... aaa bym zapomniał... jest również mocno powiązany z wielorybami które zabija(gdzie przedstawiany jest jako ten "dobry") i często ukazany jest z wielorybem lub jego szkieletem w szponach...
I jeśli dodamy do tego próbę zayebania totemu przez Nathana, jego wizję dot. tornada, ten cały śnieg i wymieranie wielorybów... coś jest na rzeczy!
Na dodatek jego rysunek znaleziony na komputerze Wellsa...-- i.imgur. com/TUsoFnb.png?1-- czy to czasem nie przypomina w pewien sposób... Tobangi? oczy o podobnym wyrazie, ten ptak... ciekawe!!
Dla mnie to nie za bardzo przypomina Tobangę. Są to bardziej takie buchomazy przedstawiające "chaos", co może dotyczyć tej burzy. Nie wiadomo też dokładnie kto jest autorem tego dzieła. Jeżeli to Nathan możliwe że rysował to aby "zapomnieć" o Rachel, bo wiedział o wszystkim co się stało. Przedstawia to bardziej taką kreaturę która wszędzie ma oczy. Można to też dwojako interpretować.
A tak z innej strony. Co sądzicie o wychylającym się Warrenem kiedy jesteśmy w akademiku? Celowe zamierzenie twórców?
A kto go tam wie? Może czekał aż Max się obudzi bo chciał z nią porozmawiać, a dokładniej zapytać się o wyjazd na film?
A tak BTW, są jeszcze nieznane konsekwencje wyborów które podjęliśmy;
-Pomaganie Alyssie (Powiadomienie pojawi się na Vortex party jeśli pomogłeś jej za każdym razem)
-Stłuczenie śnieżnej kuli z łanią w pokoju Chloe.
-Uratowanie blue jaya.
-Powiedzenie bezdomnej kobiecie o tornadzie.
Jakieś propozycje?
-Alyssa - nie wiem, za piątym razem nie trzeba będzie cofać czasu, by ją ostrzec? :D
-Stłuczenie kuli, nie pojawia się w alternatywnej rzeczywistości?
-uratowanie błękitnej sójki, bo to właśnie blue jay, nie wiem
-powiedzenie kobicie o tornadzie - jak będzie się zbliżać to będzie ostrzegać wszystkich mieszkańców?
-A może Max ostrzeże Alysse o tornadzie? Jeśli wystarczająco dużo razy ją ostrzegliśmy-uwierzy nam.
-Chodziło mi o tą kulkę-- i.imgur. com/Xv4c94k.png?1
"Co ja cholera zrobiłem..."- imgur. com/RPVQ8HR
"Chloe..." - i.imgur. com/CU3IlPt.jpg?1
No mi też chodziło o tą kulę, bo innego wytłumaczenia dla niej nie mam.
Ja to się za każdym razem jak widziałam Alyssę to się śmiałam, że znowu pech ją prześladuje :D
Jakie jest twe zwierzę duchowe? :P
A faktycznie! Nie zauważyłam! A jak go/ją nazwałeś?
Filmweb mnie nie lubi i piszę, że piszę niezgodnie z regulaminem, więc
A w life is strange to Warren serio się pokazuję w oknie? To ja to przegapiłam :(
Co do pytań do moim zdaniem takie będą konsekwencje:
-Pomaganie Alyssie: Może to tylko aby pokazać że komuś możemu pomóc? Albo gdybyśmy jej nie pomagali mogłabybyć zraniona?
-Stłuczenie śnieżnej kuli z łanią w pokoju Chloe: [WAŻNA DECYZJA] Chodzi na pewno o to że zniszczymy pamiątkę Chloe i będzie na nas zła. A oprócz tego... hmmm... Może to mieć głębsze znaczenie. Łania i kula zapewne ze 'śniegiem'. Dontnod chce nam jakby to wszystko pokazać tak w przenośni :)
-Uratowanie blue jaya: Wtedy chyba ptak zakłada sobie gdzieś gniazdo i spotykamy go raz jeszcze
-Powiedzenie bezdomnej kobiecie o tornadzie: Być może chodzi o to że powiadomi bliskie osoby i szybciej się ewakuuje z Arcadia Bay przed tornadem
Co tu taka cisza? piszcie coś moi drodzy, nawet jakieś bzdury, tylko nie pozwólmy, aby temat nam umarł :)
No to może ja zacznę :P
http://audemus-n7.tumblr.com/post/129109897588/bedmint-summerfelldraws-bang-bang -into-the
Genialne, kurde gdyby taka scena była w grze xDDDDDDDDDD
Nooo dobra... łapcie:)
Warren i jego zdziwko-- imgur. com/a/tPZGk
Świetne podsumowanie epka 4 -- www.gloskultury. pl/wieloglosem-o-life-is-strange-odcinek-4-the-dark-room/
Art w stylu TWD -- i.imgur. com/veQmytY.png
"My little Pony" Max&Chloe edition") -- imgur. com/a/bQqTm
Dzięki za dodanie podsumowania epka 4 przez głos kultury, czytałam ich poprzednie wpisy i brakowało mi jeszcze opinii o Dark Room , no i tak jak się spodziewałam, wszystkie ich słowa są zgodne z moimi :)
Spoko:) Też czekałem na ich opinię o "Dark Room" i jakoś tak przypadkiem szukając czegoś aby tu wrzucić, natknąłem się na ich artykuł(a został wrzucony dzisiaj!)... Medzik! :)
Ok, wklejam tu kawałek moich rozważań na temat znaczenia nazwy epizodu piątego, podczas rozmowy z Pricefieldem:
Ja to wcześniej na drugim epizodzie zastanawiałam się nad nazwą piątego i co ona może oznaczać. Polarized to polaryzacja, a jak pamiętam z fizyki polaryzacja to równomierne rozmieszczenie ładunków po obu końcach przedmiotu... Czyżby rzeczywiście był ktoś jeszcze z jakąś mocą? Ładunków przeciwstawnych, dodatnich i ujemnych, a więc jeśli moja teoria jest prawdziwa, to naprawdę poza Max ktoś jeszcze ma jakąś moc, ale ponieważ Max może cofać się w czasie to ten ktoś musi umieć przewidywać przyszłość... Bo ciężko, żeby zniknął na parę godzin i nikt tego nie zauważył...
A propo moich domysłów co do słowa ,,fate''. Miałam rację! To znaczy ,,los'', a więc możliwe, (SPOILER ALARM! SPOILER ALARM! SPOILER ALARM! SPOILER ALARM! SPOILER ALARM! SPOILER ALARM! SPOILER ALARM! SPOILER!)
że faktycznie będziemy mogli uratować Rachel! A co do tego, że Max może cofać się do tych zdjęć na których sama jest, a jakby dokleiła do niego swoje zdjęcie? XD Albo przecież Max w epizodzie 2 zatrzymała czas, a więc mogła zatrzymać czas i sobie tam pójść. Albo zdjęcie ją tam by też przeniosło: raz, jest w Mrocznym pokoju, dwa, to nie miałoby większego sensu, że Max może cofać się do zdjęcia na którym była gdzie indziej i jest z dala od akcji tego zdjęcia.
Polaryzacja to również filtr fotograficzny który, w dużym skrócie, przyciemnia jasne obiekty. i.imgur. com/dC6jf7c.jpg Jego(tego filtra) zastosowaniem jest również zarządzanie refleksją dzięki czemu zdjęcie wygląda ładniej i bardziej profesjonalnie.
Jak i również może oznaczać dzielenie czegoś na dwa przeciwstawne obozy lub... wybory. Jeśli weźmiemy pod uwagę fakt że znaczna część gry jest o dokonywaniu wyborów, sądzę że to jest prawdopodobne znaczenie epizodu, ponieważ w pewnym momencie będziemy musieli dokonać "choice" , który doprowadzi nas do jednego zakończenia bądź drugiego. :)
Dobra, nawet bzdury to OK.
Jestem trochę jak Kate, poza kościołem: boję się rówieśników i tego, że jakiś nauczyciel jak David się na mnie uweźmie, tego, że moi rówieśnicy będą mnie się czepiać po jakiejś nieobecności po chorobie, że nie będą chcieli mi pożyczyć lekcji, a nauczyciel będzie miał o to do mnie pretensje. Boję się szkoły ;(
Ok, to były bzdury o szkole, które niestety ja mam na co dzień w głowie. Jestem Kate!!! ;( I nawet Serytian nie wyleczy mi głowy z tych durnych obaw. :(
Albo, nie! Mam pomysła! Niech każdy napisze o swoim duchowym zwierzu, jak się nazywa, czym jest i jak idzie znajomość!
A gdzie niby mogę sprawdzić jakiego mam zwierzęcia duchowego, bo tego to nie wiem ;)
A tak po za tym to OGROMNE SPOJLERY!!!!!!!!!!!!!!! CHOCIAŻ NIE WIADOMO CZY DO KOŃCA PRAWDZIWE!!!!
Według syna jednego z deweloperów, który prawdopodobnie jest beta testerem 5 epka, to Chloe żyje i będziemy mieć wybór (nie wiem do końca w jakiej scenie) pomiędzy nią a Warrenem... Ponoć było to pisane na jakimś francuskim forum.
Jak to nie wiesz!? Zajrzyj w głąb siebie! xD --- spiritanimal. info/spirit-animal-quiz/
ŁOOOO ale trudny wyyyybóór bydzie!!! O.O xD Nie no... jeśli rzeczywiście będziemy wybierać pomiędzy nimi to... to będę się wachał!.. pięć sekund:) ale to zawsze pięć sekund nie?