PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=720567}
8,6 19 tys. ocen
8,6 10 1 18664
Life is Strange
powrót do forum gry Life is Strange

Teorie wszelakie

ocenił(a) grę na 10

Jak w temacie, tutaj zamieszczę swoje teorie i Wy też możecie zamieszczać swoje. Chętnie je przeczytam, może trochę się pokłócę xD Uwielbiam różne punkty widzenia.

Okej, no to mam 4 różne sprawy to przegadania - zwierzęce duchy Rachel i Max, Nathan Prescott, Chloe Price i zakończenie gry. Zacznę może od zwierzęcych duchów RA i MC. Po obejrzeniu (niestety nie mam możliwości zagrania w LiS, więc oglądam je jak film w możliwie różnych wykonaniach) czwartego epizodu zdziwił mnie znikający jeleń. Na początku miałam komple: "Coo?! No way!", ale potem (to znaczy około 4 rano) pomyślałam sobie, że może twórcy od początku wprowadzali nas w błąd, że niebieski ptak (bluejay? bluebird?) jest duchem Rachel. Pomyślałam sobie: "Ej, Rachel od początku prowadziła Max przez tę sprawę jako jeleń!". Moja teoria: jeleń jest duchem Rachel, a niebieski ptak być może Max. Lub obie mają takiego samego ducha i dlatego Max widziała ducha Rachel.

Teraz kilka słów o Nathanie. Czy tylko mi się wydaje, że jest mniej winny niż myślała Max? No okej, nie powiem, że jest w porządku. Nie grozi się innym bronią. Ale on zachowuje się, jak osoba z zaburzeniami, po traumie, a nie jak zły do szpiku kości psychol, jak widzi go Max. Może po zakończeniu czwartego epizodu zmieniła zdanie, ale tego nie wiemy. W każdym razie, Nathan nie chciał zabić Chloe, co widać, gdy spróbujemy wyjrzeć za róg, gdy postrzeli już Chloe (można to zrobić chyba za trzecim razem, ale nie jestem pewna). Widać, że to był wypadek i chciał tylko, żeby ona sobie odpuściła. Po drugie, co on takiego zobaczył w aparacie, że nawet nie zauważył padającego śniegu? Po trzecie: "Rachel in the Dark Room". Wyglądało to tak, jakby miał obsesję, ale nie na punkcie samej Rachel, ale konkretnej sytuacji. No i na koniec zdjęcie, które można znaleźć w Dark Room. Są tam trzy zdjęcia Rachel - na jednym jest żywa, na drugim jakby odleciała, a na trzecim wygląda już na martwą. I o to trzecie zdjęcie mi chodzi, bo teraz jestem już pewna, że nie była tam sama, tylko z jakimś chłopakiem, też prawdopodobnie odurzonym. Tylko mi przypomina on Nathana? Może o to chodzi z "Rachel in the Dark Room"? Przebłysk wspomnień z traumatycznych przeżyć? Jeżeli Nathan był jedną z ofiar Jeffersona (być może przypadkową, dlatego nie ma "własnego" segregatora), wyjaśniałoby to jego zachowanie i reakcję, gdy zobaczył Max w ubraniach Rachel. Był zaskoczony, że żyła, co mogło znaczyć, że widział ją martwą.

Teraz połączę ze sobą kwestie Chloe Price i możliwego zakończenia, gdyż są one ze sobą tak związane, że trudno byłoby opisać je osobno. Chyba wszyscy wiedzą, co znaczy nazwisko Chloe. Price, czyli cena, co można dwojako zrozumieć. Pierwsza możliwość - Chloe jest ceną za bezpieczeństwo Arcadia Bay. Tej opcji raczej nie kupuję, ale o tym później. Druga, wg mnie dużo bardziej prawdopodobna - za życie Chloe trzeba zapłacić ogromną cenę. I ktoś mógłby tu powiedzieć: "No tak, całe Arcadia Bay!". Mam na to odpowiedź, ale to też za chwilkę. Jeszcze kilka słów o Chloe - nieważne, w której rzeczywistości jesteśmy, Chloe ciągle jest w sytuacjach pozbawiających jej życia. Przypomnijmy je wszystkie: łazienka, pociąg, strzelanie do zderzaka, problemy z respiratorem, samobójstwo (a raczej eutanazja, ale nie wnikajmy w szczegóły ;)), rozmowa z Frankiem (pies rzuca się na Chloe i Frank ma broń, przez co jesteśmy zmuszeni cofnąć czas; gdyby Chloe miała wyjść z tego cało, nie byłoby to raczej konieczne), Jefferson. Pominęłam coś? Jeśli tak, to napiszcie :) W każdym razie, przez te powtarzające się śmierci Chloe, od których staramy się ją ratować, sprawiły, że wiele osób myśli, że to przez nią Arcadia Bay nawiedzi tornado. Chloe z pewnością w jakiś sposób symbolizuje śmierć i jest z nią powiązana, niezależnie od rzeczywistości, w której się znajduje. No, a teraz wrócę do kwestii Chloe jako ceny i tego, że ona musi zginąć w tej łazience w imię Arcadia Bay. Jeżeli miała wtedy zginąć, czemu w Max obudziły się moce akurat wtedy? Prawdopodobnie te moce zyskała, by powstrzymać tornado, więc coś chciało, żeby uratowała Chloe. To coś będę nazywała Siłą Wyższą, nie macie nic przeciwko? Po drugie, wizję tornada mamy przed sceną w łazience. Tuż przed nią, więc te dwa wydarzenia z pewnością są powiązane, ale skoro było PRZED nią, to może znaczyć, że wydarzy się coś złego, co musimy powstrzymać. Patrz: śmierć Chloe. Więc dlaczego uratowanie jej nic nie daje, a Siła Wyższa upomina się o jej życie we wszystkich znanych nam rzeczywistościach? Ja bym powiedziała, że po prostu nie zapłaciliśmy za życie Chloe, tylko je ukradliśmy. A Siła Wyższa chce, żeby zgadzały jej się cyferki. Jak sprawić, żeby zgadzały się cyferki? Niech w łazience zginie ktoś inny. Ta sama sytuacja, ktoś ginie... Siła Wyższa nie powinna czepiać się nazwisk. Tak więc moja teoria jest taka: na samym końcu gry będziemy mieć zdjęcia, inne dowody, być może zwiniemy Jeffersonowi broń. Będziemy znać prawdę. Zrozumiemy, dlaczego tornado przybywa do Arcadia Bay. Użyjemy np. selfie, które zrobiliśmy sobie na lekcji w pierwszym odcinku i cofniemy się w czasie do poniedziałku. W łazience dostaniemy wybór: zabić Nathana lub samemu poświęcić życie. Może też być tak, że skoro znamy rozwiązanie zagadki, to możemy pozwolić Chloe umrzeć.

Mam nadzieję, że komuś będzie się chciało to przeczytać do końca xD A nawet jeśli nie, to piszcie swoje teorie odnośnie czegokolwiek z LiS związanego.

ocenił(a) grę na 10
aneciora11

Ludzie! Pricefield uważa, że TWD jest lepsze od LiS, bo niby lepsze studio je robiło!!!

ocenił(a) grę na 9
Aurona

To jest kłamstwo. Napisałem że Telltale Games jest najlepszym studiem tworzącym gry (moim zdaniem), ale od razu zaznaczyłem że Life is Strange > The Walking Dead. Także ignore ^

ocenił(a) grę na 10
Pricefield

Guzik prawda! Nic o LiS nie napisał! Chańba mó!

Aurona

E! E! E! Synek! Żadnych kłótni! Zachowaj spokój! Nie rozwalajcie forum :).

ocenił(a) grę na 9
minik555

https://twitter.com/LifeIsStrange/status/645923485596950528

Teraz tylko czekać!! Czyżby?!!?

Pricefield

Czekam ❤. Life is strange przybywaj ^^

minik555

Chciałabym wierzyć, że chodzi tu o 5 epizod, ale nie chce się cieszyć przedwcześnie, bo może to być kompletnie coś innego niezwiązanego z ostatnim epizodem :(

PS: Ale kurde dziś są urodziny Max, może jednak... cóż na razie nie podniecam się z tego powodu, uwierzę jak zobaczę :P

ocenił(a) grę na 9
aneciora11

CAŁY MIESIĄC!??!! LOOOL...

https://twitter.com/LifeIsStrange/status/645964941728612353

ocenił(a) grę na 10
Pricefield

;-; Tak długo jeszczeee ;-;

ocenił(a) grę na 10
OnlyFilmsAndBooks

Dobraaaa! Przeżyjemy chopie! Miesiąc został! A potem spotykamy się tu i świętujemy uratowanie Arcadia Bay! Ave!

ocenił(a) grę na 10
Pricefield

Chociaż w sumie piszą, że data może się zmienić ;-; Szczerze to wolałabym jakiś krótki zwiastun niż wieść, że trzeba czekać prawie miesiąc. Idę robić kalendarz na odliczanie ;-; Jeszcze tyle czekania ;-;

ocenił(a) grę na 10
OnlyFilmsAndBooks

Też się czujecie jak przed finałem HP? O.o
Nie mogę uwierzyć, że gra którą tak uwielbiam wychodzi już za miesiąc i jeszcze z tego co widzę będzie zwiastun. O.o

ocenił(a) grę na 10
Tsuyami

A nie jednak czytać nie umiem, za dużo radości i dobra jednak. </3

Tsuyami

Nie miałam wielkiego oczekiwania co to tej zapowiedzi, chociaż czekać cały miesiąc, trochę długo, no cóż będę grała w różne gry to szybko mi minie oczekiwanie, przynajmniej wiemy kiedy się spodziewać xD

ocenił(a) grę na 10
Pricefield

To ja tu siedzę w szkole, stresuję się na historii, kuję rosyjski i angielski, a tu takie wieści?! Dość tego, czas w końcu znaleźć ładowarkę, znaleźć komórkę i śledzić wszystko, co choćby nawiązuje do LiS... (i sorry za użalanie się, no ale... Ech...)

ocenił(a) grę na 10
minik555

E! Synek! Jak już to córcia! :) Pricefielda za kobietę, a mnie za mężczyznę! Haha!

Aurona

dlatego w sumie ten temat ma ostrzezenie o spoilerach XD

PO ZA TYM TU SIE ROZCHODZI o analize dzieła <3<3.. o to jak to odbierasz. uo! Podpierając przy okazji swoje tezy materialami znalezionymi w sieci u! <3

Ale rozumiem, ze komuś potem moze sie mniej podobac gra - mi wręcz przeciwnie, ponieważ lepiej ją rozumiem.. tzn. nie mowie tutaj o namacalnych spoilerach z cyklu przebieg calego odcinka. Ale mamy juz za soba 4 epizody wiec wiemy czego mozemy sie spodziewac i nie ukrywajmy ; ] to nie bedzie niespodzianka co sie na poczatku bedzie dzialo... chodzi o to w jaki sposob zostanie nam to przedstawione.. to jest ta cała słodycz Life is Strange <3

ocenił(a) grę na 10
Sobiem

No ma, ma. :(
Analizujem to dzieło! A ja wierzę, że i tak koniec nie będzie wyglądał tak jak wszyscy myślą, bo kto niby Jeffa podejrzewał o bycie nie teges!? (No, moja siostra, ale to jedna osoba na parę milionów, więc...) I ja uważam, że twórcy nas zaskoczą tak, że nam gacie spadną, a na dodatek wybory w grze będą takie, że przy każdym będzie się beczeć! T_T

Aurona

Ja podejrzewalam XD .. Jedi tez podejrzewał XDD

ocenił(a) grę na 10
Sobiem

I ja! Nigdy go nie lubiłam, był zbyt cool na bycie tym dobrym.

ocenił(a) grę na 10
Nikelaine

Widzieliście to tło na zdjęciu zapowiedzi 5 epizodu, aż mnie ciary przechodzą co o tym myślicie? totalna apokalipsa O-O

ocenił(a) grę na 10
MaxPricefield

Bo to BĘDZIE totalna apokalipsa!!! Ach, ja se ten czas przeczekam ucząc się do sprawdzianów kuratoryjnych, więc trzymać za mnie kciuki!

Aurona

Trzymamy! Ale mnie ciarki wzięły gdy zobaczyłem zdjęcie ep. 5!!! Będzie totalny ODJAZD!!! Szkoda że 20 października ;(. Nie wytrzymam tyle -_-. Want jak to Max mówiła gdy zobaczyła fajowy aparat.

ocenił(a) grę na 10
minik555

Dzięki!

ocenił(a) grę na 9
minik555

Jak tam filmik?? Robi się!? :)

ocenił(a) grę na 10
Aurona

Powodzenia na sprawdzianach! Co do zdjęcia... The storm is coming, we're all gonna die...

ocenił(a) grę na 10
Nikelaine

Dzięki!

ocenił(a) grę na 9
MaxPricefield

To nie musi być dokładnie 20.09 -"This is the date we are aiming for" więc może się to jeszcze wydłużyć... albo może wyjść wcześniej! Oby!

I trailera nie będzie!... ale można się było tego spodziewać... bo co by mieli w nim pokazać? God!! No nie mogę się doczekać!!!

Pricefield

Filmik niedługo będzie. Cierpliwości. To nie bułka z masłem :D

Pricefield

Na razie dobija mnie szkoła -__- oraz LIS że wyjdzie tak późno -__________-.

ocenił(a) grę na 9
minik555

Faakt... trzy miesiące! Telltale style! No ale mam nadzieję na jakieś... 5 godzin samej rozgrywki bez lizania ścian:)

ocenił(a) grę na 10
Nikelaine

To raczej fejk, ale jakiś koleś wrzucił wybory, no i są podobne do tych co wrzucała aneciora kiedyś.

SPOILERY! PIP PIP!

*SPOILERS*

You offed Mr. Jefferson - 100%
You let Mr. Jefferson live - 0%

Max is Chloe's girlfriend - 60%
Max is Warren's girlfriend - 30%
Max is single - 10%

Nathan helped you escape - 65%
David Madsen helped you escape - 35%

Tsuyami

Też jak na razie nie biorę tych wyborów co napisałeś za prawdziwe, ale są bardzo do moich podobne i szczerze wydają mi się prawdopodobne, do wydarzeń jakie pewnie rozegrają się w wielkich finale :)

ocenił(a) grę na 10
aneciora11

Spoilersy!
No i czwarty to mógł by być ten z Rachel.

W ogóle zauważyliście, że w czwartym odcinku było tak mało wyborów, tyle samo co w pierwszym.
Aczkolwiek trzymam kciuki, aby było 5 wyborów jak na 5 odcinek przystało. :)

ocenił(a) grę na 10
Tsuyami

Cóż, ich prawdziwość prawdziwością, ale gdyby istniała możliwość zabicia Jeffa... :D Spełnienie moich marzeń ^^

ocenił(a) grę na 10
Tsuyami

AA! SPOILERY!!! BŁAGAM! PODAWAJCIE LINKI TO SPOILERÓW!!! NAWET SZTUCZNYCH!!! BO STRACH TU WEJŚĆ!

ocenił(a) grę na 10
Tsuyami

AAA! Wiecie co!? To ja dam przykład i wkleję spoiler-trailer-fanowski!!!
https://www.youtube.com/watch?v=clCfef4HYuI

ocenił(a) grę na 10
Aurona

O!O!O! A macie!
https://www.youtube.com/watch?v=JRLFkW56xrQ

ocenił(a) grę na 10
Nikelaine

Bardzo fajne są te trailery.A po za tym mam pytanie czy wiecie może skąd ściągnąć program xnalara by można było w nim edytować modele postaci LiS bo chciałam zrobić gify a mam kilka ciekawych pomysłów. Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc;)

ocenił(a) grę na 9
MaxPricefield

Stąd ściągniesz ten programik- mediafire. com/?efufok6wy3f0p (usuń spację przed "com")

Pricefield

Robimy się jak wielka Life is strange'owa rodzina :D. Wyobrażacie sobie żebyśmy zobaczyli się w realu? Bo ja nie.

ocenił(a) grę na 10
minik555

Ja tak... Byłoby ciekawie :D

Co do trailerów, ten drugi sprawił, że mnie przeszły ciarki. I przekierował do tego: www. youtube. com/watch?v=SLD6LyDnwm4 (usunąć spacje) Większość pasuje, co nie? (bardziej lub mniej, ale jednak)

ocenił(a) grę na 9
Nikelaine

Spotkanie w "realu"? Byłoby... dziko! xD

Za dłuugi ten filmik;/ i wkurza ta potrzeba usuwania spacji!! Ale jeszcze miesiąc:) i nie będziesz musiała bawić się w "spacjowanie" :)

Fajne to wrzucam! :
http://40.media.tumblr.com/7057fa30854bf7f4779d45e33c11e94e/tumblr_nv39pqAjnD1ua q572o7_1280.png
http://40.media.tumblr.com/0adf1d1e085d3fe4851927347a6345b7/tumblr_nv39pqAjnD1ua q572o8_1280.png
http://40.media.tumblr.com/ada7fae9ca41ceb82b741ed78988c6e8/tumblr_nv39pqAjnD1ua q572o4_r1_1280.png
http://36.media.tumblr.com/d63177a3260eef4233f5b92013edbb5c/tumblr_nv39pqAjnD1ua q572o2_1280.png

Pricefield

Fajne te zdjęcia. I tak wg. to gracie w Lis na komputerze czy na ps? Ja na kompie ;). A szkoła was dobija? No mnie tak -_-. Pocieszcie mnie ;(.

ocenił(a) grę na 9
minik555

Ja na kompie też i modlę się aby dysk wytrzymał przynajmniej do listopada(ostatnie podrygi) DAMN!
I nie pocieszę cię... bo też jest lipa;/

Pocieszcie nas!

ocenił(a) grę na 10
minik555

Ja gram na komputerze. Nie martwcie się! Za dwa dni weekend! Za miesiąc LiS! Moja recepta, żeby być jeszcze radośniejszym z LiS: walnijcie se do tego czasu masę nauki, konkursy, prace w domu, itp, żeby być dodatkowo meeega zmęczonym. I jak wyjdzie LiS to będzie takie: JEEEEST!!!!

ocenił(a) grę na 9
Aurona

Rzeczywiście pocieszenie z tym Lisem... Miesiąc!! pffff... Ale ja będę miał zajęcie przed LiS:) "Gra o tron" "Tales from the Borderlands" "Mass Effect 2/3" i na dodatek wychodzi Majnkraft 15 października (zastanawiam się nad kupnem) więc będę meeeega zmęczony:) a raczej moje palce xD (a nauka gdzie, mhm?!?!)
a potem przejdę LiS i będzie takie: GOD! WHY?! i nastanie ciemność...
Tylko żeby ten przeklęty dysk wytrzymał...

ocenił(a) grę na 10
Pricefield

To kup większy!

ocenił(a) grę na 9
minik555

I jak tam filmik! Robi się?? xD

ocenił(a) grę na 10
minik555

O! Na pewno chciałbyś mieć w rodzinie taką zwariowaną mnie i mojego smoka Serytiana?