PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=720567}
8,6 19 tys. ocen
8,6 10 1 18702
Life is Strange
powrót do forum gry Life is Strange

Teorie wszelakie

ocenił(a) grę na 10

Jak w temacie, tutaj zamieszczę swoje teorie i Wy też możecie zamieszczać swoje. Chętnie je przeczytam, może trochę się pokłócę xD Uwielbiam różne punkty widzenia.

Okej, no to mam 4 różne sprawy to przegadania - zwierzęce duchy Rachel i Max, Nathan Prescott, Chloe Price i zakończenie gry. Zacznę może od zwierzęcych duchów RA i MC. Po obejrzeniu (niestety nie mam możliwości zagrania w LiS, więc oglądam je jak film w możliwie różnych wykonaniach) czwartego epizodu zdziwił mnie znikający jeleń. Na początku miałam komple: "Coo?! No way!", ale potem (to znaczy około 4 rano) pomyślałam sobie, że może twórcy od początku wprowadzali nas w błąd, że niebieski ptak (bluejay? bluebird?) jest duchem Rachel. Pomyślałam sobie: "Ej, Rachel od początku prowadziła Max przez tę sprawę jako jeleń!". Moja teoria: jeleń jest duchem Rachel, a niebieski ptak być może Max. Lub obie mają takiego samego ducha i dlatego Max widziała ducha Rachel.

Teraz kilka słów o Nathanie. Czy tylko mi się wydaje, że jest mniej winny niż myślała Max? No okej, nie powiem, że jest w porządku. Nie grozi się innym bronią. Ale on zachowuje się, jak osoba z zaburzeniami, po traumie, a nie jak zły do szpiku kości psychol, jak widzi go Max. Może po zakończeniu czwartego epizodu zmieniła zdanie, ale tego nie wiemy. W każdym razie, Nathan nie chciał zabić Chloe, co widać, gdy spróbujemy wyjrzeć za róg, gdy postrzeli już Chloe (można to zrobić chyba za trzecim razem, ale nie jestem pewna). Widać, że to był wypadek i chciał tylko, żeby ona sobie odpuściła. Po drugie, co on takiego zobaczył w aparacie, że nawet nie zauważył padającego śniegu? Po trzecie: "Rachel in the Dark Room". Wyglądało to tak, jakby miał obsesję, ale nie na punkcie samej Rachel, ale konkretnej sytuacji. No i na koniec zdjęcie, które można znaleźć w Dark Room. Są tam trzy zdjęcia Rachel - na jednym jest żywa, na drugim jakby odleciała, a na trzecim wygląda już na martwą. I o to trzecie zdjęcie mi chodzi, bo teraz jestem już pewna, że nie była tam sama, tylko z jakimś chłopakiem, też prawdopodobnie odurzonym. Tylko mi przypomina on Nathana? Może o to chodzi z "Rachel in the Dark Room"? Przebłysk wspomnień z traumatycznych przeżyć? Jeżeli Nathan był jedną z ofiar Jeffersona (być może przypadkową, dlatego nie ma "własnego" segregatora), wyjaśniałoby to jego zachowanie i reakcję, gdy zobaczył Max w ubraniach Rachel. Był zaskoczony, że żyła, co mogło znaczyć, że widział ją martwą.

Teraz połączę ze sobą kwestie Chloe Price i możliwego zakończenia, gdyż są one ze sobą tak związane, że trudno byłoby opisać je osobno. Chyba wszyscy wiedzą, co znaczy nazwisko Chloe. Price, czyli cena, co można dwojako zrozumieć. Pierwsza możliwość - Chloe jest ceną za bezpieczeństwo Arcadia Bay. Tej opcji raczej nie kupuję, ale o tym później. Druga, wg mnie dużo bardziej prawdopodobna - za życie Chloe trzeba zapłacić ogromną cenę. I ktoś mógłby tu powiedzieć: "No tak, całe Arcadia Bay!". Mam na to odpowiedź, ale to też za chwilkę. Jeszcze kilka słów o Chloe - nieważne, w której rzeczywistości jesteśmy, Chloe ciągle jest w sytuacjach pozbawiających jej życia. Przypomnijmy je wszystkie: łazienka, pociąg, strzelanie do zderzaka, problemy z respiratorem, samobójstwo (a raczej eutanazja, ale nie wnikajmy w szczegóły ;)), rozmowa z Frankiem (pies rzuca się na Chloe i Frank ma broń, przez co jesteśmy zmuszeni cofnąć czas; gdyby Chloe miała wyjść z tego cało, nie byłoby to raczej konieczne), Jefferson. Pominęłam coś? Jeśli tak, to napiszcie :) W każdym razie, przez te powtarzające się śmierci Chloe, od których staramy się ją ratować, sprawiły, że wiele osób myśli, że to przez nią Arcadia Bay nawiedzi tornado. Chloe z pewnością w jakiś sposób symbolizuje śmierć i jest z nią powiązana, niezależnie od rzeczywistości, w której się znajduje. No, a teraz wrócę do kwestii Chloe jako ceny i tego, że ona musi zginąć w tej łazience w imię Arcadia Bay. Jeżeli miała wtedy zginąć, czemu w Max obudziły się moce akurat wtedy? Prawdopodobnie te moce zyskała, by powstrzymać tornado, więc coś chciało, żeby uratowała Chloe. To coś będę nazywała Siłą Wyższą, nie macie nic przeciwko? Po drugie, wizję tornada mamy przed sceną w łazience. Tuż przed nią, więc te dwa wydarzenia z pewnością są powiązane, ale skoro było PRZED nią, to może znaczyć, że wydarzy się coś złego, co musimy powstrzymać. Patrz: śmierć Chloe. Więc dlaczego uratowanie jej nic nie daje, a Siła Wyższa upomina się o jej życie we wszystkich znanych nam rzeczywistościach? Ja bym powiedziała, że po prostu nie zapłaciliśmy za życie Chloe, tylko je ukradliśmy. A Siła Wyższa chce, żeby zgadzały jej się cyferki. Jak sprawić, żeby zgadzały się cyferki? Niech w łazience zginie ktoś inny. Ta sama sytuacja, ktoś ginie... Siła Wyższa nie powinna czepiać się nazwisk. Tak więc moja teoria jest taka: na samym końcu gry będziemy mieć zdjęcia, inne dowody, być może zwiniemy Jeffersonowi broń. Będziemy znać prawdę. Zrozumiemy, dlaczego tornado przybywa do Arcadia Bay. Użyjemy np. selfie, które zrobiliśmy sobie na lekcji w pierwszym odcinku i cofniemy się w czasie do poniedziałku. W łazience dostaniemy wybór: zabić Nathana lub samemu poświęcić życie. Może też być tak, że skoro znamy rozwiązanie zagadki, to możemy pozwolić Chloe umrzeć.

Mam nadzieję, że komuś będzie się chciało to przeczytać do końca xD A nawet jeśli nie, to piszcie swoje teorie odnośnie czegokolwiek z LiS związanego.

Pricefield

Tru... oddzielanie spacją jest suabe i denerwujace dla kopiujacego więc jeśli chcesz zapodać jakiś film z YT, kopiuj tylko końcówkę po watch i wrzuć - wtedy styknie, bo ani filmweb nie bedzie płakał, a ty podzielisz się czymś ciekawym OHOHOH.

ocenił(a) grę na 9
Sobiem

LMAO v=2q6HtqaD2xM. Widziane x razy,ale się nie nudzi ^^
Dzięki za pomoc :) Zarządzam koniec Offtopu!

Sobiem

Polecam jeszcze :)
https://www.youtube.com/watch?v=kHo-HzB_AbY
:PPPPPP

aneciora11

A tu jeszcze moja teoria ;)
http://webm.host/13fa3/

XD

aneciora11

XDDD

W sumie... Czemu nie? Myślę, że nie bez powodu na parkingu stoi "ukryty pod rózową osłoną srajtaśmy" rower : D - ładuje się do piątku.

ocenił(a) grę na 9
Nikelaine

A co sądzicie o teorii że Stella współpracuję razem z Jeffersonem? W tej książce którą dał nam Frank widać że Stella kupiła od niego Hydromofon pierwszego października,trzy dni przed naszprycowaniem Kate! (Hydromofon to pochodna morfiny,może być podawana przez igłę,od tego ma się zawroty głowy,nudności.itp)) i to prawdobodobnie ten sam specyfik został również użyty na Max. i Rachel! Trzeba też dodać że Jefferson of a bitch zatrudnił ją do "pilnowania" drzwi,więc z łatwoscią mogła mu dawać cynk, kto wchodzi,a kto wychodzi.
I jeszcze ten napis na jej tabliczce w Dormitorium,Redrum(Murder).O.o
Hey Stella, what'cha hidin?

ocenił(a) grę na 10
Pricefield

Warto się jej przyjrzeć:
w 1 odcinku mówi coś w stylu, że Jefferson jej się ,,podoba" i że chciałaby ,,zająć miejsce" Victorii przy jego boku, ale jest na to za mało odważna
nie tylko kupiła hydromorfon, ale również amfetamine i zioło - może dla przełamania barier?
w 4 odcinku mówi, że ,, I don't have a lot of money" co jest dziwne - wydała jednego dnia 340 $ na zioło a tydzień później 260$ też na zioło. Coś szasta tym hajsem jak na biedną.
Jeffersona nie ma na imprezie - pojawia się chwilę po Max

Z drugiej strony nie mówiłaby chyba na głos o tym, że Jefferson ją zatrudnił; raczej uniknęła by tego tematu. Wydaje mi się raczej, że mogła mu (nie)świadomie pomóc, ale na pewno nie współpracować. Widać, że jak Kate próbowała skoczyć to Stella była jedną z najbardziej wystraszonych, więc ona by się nie nadawała do ''pracy'' z Nathanem i Jeffersonem.

Chociaż teoria możliwa. ^^.

A napis na jej tabliczce to, z tego co pamiętam, easter egg - nawiązanie do którejś z powieści Hawkinga. ^^

ocenił(a) grę na 10
Kamloo

A tak ogólnie, zbaczajac z tematu, nawiązań do książek i filmów trochę ogólnie jest. Już pominąć oczywiste do miasteczka twin peaks (nawet rejestracja auta Chloe TWNPKS czy jakoś tak)
A ostatnio czytałem "gdy zgasna światła" Alexa Scarrowa, jedna z dalszoplanowych postaci zwie się.. Kate Marsh :D

Kamloo

XD um...Stephen Hawking to fizyk.. masz na myśli Stephena Kinga xDDD i jego powieśc oraz film na podstawie ów powiesci... Lśnienie czyli to pamiętne REDRUM : D... Oj tak w samym LIS jest od zajebuania takich nawiazań.

Ogólnie... Myślę, że Stella nieświadomie mu pomaga - on prawdopodobnie doskonale zdaje sobie sprawe, z tego ze dziewczyna jest jakos nim zainteresowana wiec ta bez zbednych pytan mu pomaga.
Narkotyki? - "Czy wiesz ilu sławnych artystów ćpało? Łap stella moje hajsy i załatw mi troche czegoś, mi jako nauczycielowi nie wypada"
Praca dla Stelli? - "Wiem, ze masz cieżko ale widze ze sie starasz blah blah....A.. Jesli pojawi się Max daj mi znać, musze oglosic zwycięzce konkursu"
No mniej więcej XD

Ale dobrze dobrze.. Bo to ukazuje, ze w ten caly spisek moglo byc zamieszanych wiecej osob ; p - np dyrektor : D który mógł od dawna wiedziec o romansie Marka z Rachel.. Kolejny nadchodzący skandal? Kate Marsh -i scenka pod koniec drugiego epizodu.

ocenił(a) grę na 10
Sobiem

LOOOL. Jestem zawiedziony sobą. :D Ale to przez to, że ostatnio zaczytuje się w fizyce (taak, wiem że są wakacje, ale LiS mnie jakoś zachęciło, żeby zagłębić się w prawdopodobność zjawisk jakie tam są) i jakoś bliżej mi do Hawkinga niż Kinga. :D

Ogólnie większość tablic rejestracyjnych to jakieś nawiązanie (np. na RV Franka ,,BRKBD" do Breaking Bad itd.).
Pomysł Dark Roomu wydaje się wzięty z książki Millenium ,,Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet" ( aka film Dziewczyna z tatuażem), więc racja - jeśli chodzi o smaczki to autorzy się postarali. :D

Te narkotyki mogą służyć też przeciwbólowo, więc mógł też jej wcisnąć historię o strasznej chorobie kogoś bliskiego i potrzebie łagodzenia bólu - mogła mu pomóc w dobrej wierze (zakładając, że sama tego nie kupiła dla siebie - Warren dziwnie się zachowywał -> pijany 18 latek po pół piwa? W alternatywnej rzeczywistości Stella była z Warrenem, więc może to on był jej celem.... ale to raczej zbyt naciągane )

Właśnie dyrektor jest albo ultra manipulowany albo zamieszany po uszy - w 4 epizodzie też rozmawia z Jeffersonem (pod szkołą). Co ciekawe Jefferson mówi, że ,,nie widział Nathana od popołudnia" - czyli czasowo w grze byłby to okres zaraz przed/niedługo po jego rozmowie z dyrektorem - może ustalili co z nim zrobić/albo co już zrobili *oczywiście ignorując że powiedział to tylko po to żeby zbyć Max*.
Plus ta szklanka z (wydaje się przynajmniej) whisky na stole w Dark Roomie - wiadomo, to może sobie Jefferson nalał, ale jedyna postać w grze, która lubuje się w whisky to Dyrektor.

ocenił(a) grę na 10
Kamloo

Ciekawie by było, gdyby w Dark Room ta whisky należała do Dyrektora... :D A co do jego udziału w całej Sprawie, to myślę, że on wszystko wie, ale z jakiegoś powodu kryje Jeffa. Jego rozmowy z rzeczonym Jeffem i to zdanie, które mnie męczy od trzeciego epizodu: "I let her and Kate down" (żeby to powiedział, Kate musi zginąć). On MUSIAŁ wiedzieć o Rachel. I być może nie tylko krył Jeffa, ale również w jakiś sposób mu dopomógł ją uprowadzić... Nie znoszę go D:

Nikelaine

Albo dowiedzial sie pózniej ; p - dyrektor badz co badz ciagle walczy o "renome" placówki.. Zatajal i czyscil akta Nathana - bo jego rodzice trzymaja w rydzach cale miasto i szkole. Mark Jefferson to swietna reklama uczelni - sama Max stwierdzila, ze wrocila do AB wlasnie przez wzglad na Marka - wybitnego fotografa bla bla.

Dyrektor prawdopdobnie jedyne co robil to zacieral slady tak jak to robil z aktami nathana. Dobre imie szkoly i strach przed gniewem najpotezniejszej rodziny w miescie - tyle. Mozliwe ze przy okazji odkryl co sie dzialo i co wyprawial Mark, a proba samobojcza Kate otworzyla mu nieco szerzej oczy - stad moze nerwowa scenka pod koniec epizodu drugiego.
Pisze jak niedojda, bo klawiatura mnie nie lubi ; p.

ocenił(a) grę na 9
Nikelaine

Offtop :) Znalazłem ciekawy filmik na YT przedstawiający ostatnią cutscenkę z całkowicie innej kamery---RDKBCHJNdFk---. W sumie nic nowego nie pokazuje,no, może po za tym że Jeffo bawi się w Slendermana:)

Pricefield

aaa.. to stąd te screeny z tumbrl'a.. to wiele tłumaczy xD

>.< JEFFERSONNN

ocenił(a) grę na 9
Sobiem

JEFERSON OF A BICZ xD ^^ Btw. Na internetach znalazłem fajny mod,ale chyba nie ten sam co na tym filmiku,zmieniający kamerę,przybliżający ,oddalający plus parę innych "bajerów" Świetny do screenów ^^

Pricefield

bądź co bądź ten z filmiku zedytował plik .ini by uzyskac taki efekt.. Trzeba zakasać rękawy i do roboty O.O kto wie ile tajemnic skrywa Arcadia G-BAY...

Emmo Watson ak'a Pricefield zaksaj rękowy ze mno.. i szukej O_O

ocenił(a) grę na 9
Sobiem

No to mam to samo, bo też edytowałem plik .ini... Tylko z małą różnicą,bo dodałem tam "kilka" moich ustawień :Hellyeah
Emma Watson>>>Taylor Swift!! xD

Pricefield

Ja się pobawie dzisiaj plikami .ini ewentualnie tak jak wielu przede mną ogarne pliki gry.......
XD nie prowokuj..I nie zmuszaj bym ci tlumaczyla wyższość Taylor Swift nad Emmą Watson XD

ocenił(a) grę na 9
Sobiem

To nic trudnego.jak bedziesz miała problem to pytaj:)
Emma! Emma! Tejlor nie ma szans:)

Pricefield

Spookojnie.. prawie technik informatyk - gracz od trzeciego roku zyciaaa... Dom sobie rode ^ ^ Ale tankju

o_o Uważaj sobie xD

ocenił(a) grę na 9
Sobiem

We will see^^
Łap mój skrin z debug kamery! oneone! zostanę skrinerę xD .--imgur. com/Tr20LuK.jpg?1 (usun spacje)

Cóż,są gusta is gusciki xD --just kiddin,Tay też jest fajna...:)

Pricefield

O_O woo.. CHLOE T_T... Zapodaj jak mozesz linkiem do tego moda, albo nazwą - bo mowiles, ze po za zmianą układu kamery oferuje kilka innych fajnych bajerów

Mówiac tak szczerze, to obydwie Emma i Taylor są spoko xD -obydwie na równi ^ ^

ocenił(a) grę na 9
Sobiem

Mhmm, zastanowię się ... no dobra,niech stracę xD
ale linku nie dam! bo sie nie da ... wpisz w ggle "camera mod life is strange" i to pierwsze z forum geforce.

ocenił(a) grę na 9
Pricefield

Plus jeszcze mam taki mod--imgur. com/FhuQPie
ale z tym jest więcej kombinownia,memłanie sie z texmodem to nic przyjemnego :)

Pricefield

to tylko textur pack xdd...wystarczy podmienic pliki w grze i viola. Najwyzej trzeba sie bawić w konwertowanie rozszerzeń ; dd

ocenił(a) grę na 9
Sobiem

Nope,trza sciągnąc tmod,i po przez niego uruchomic mod wraz z grą,aha i jeszcze trzeba zmienić nazwę aplikacji,bo inaczej będzie Error:) plus na xpeku są drobne problemy niestabilnością tego programiku. nuff' said xD

Pricefield

Tosz to dobsz..
Przynajmniej nie popsuje sobie plików gry ^ ^

ocenił(a) grę na 9
Sobiem

Grhhh.. nie popsujesz sobie plików bo ten mod jest uruchamiany z "zewnątrz" i nie da rady żeby coś spsuł. finito. Sorry, musiałem :)

Pricefield

o.o Um.. Pisze jak menda wiem.. ALe przeczytaj jeszcze raz co napisałam... albo inaczej przełoże to na polski.

TOSZ TO DOBSZ - To bardzo dobrze - odnosze się do tego, że uruchamiamy moda poprzez zew program : D co wyklucza podmiane plików.
Przynajmniej nie popsuje sobie plików gry - Nie będe musiała podmieniać plików co wyklucza późniejsze problemy z uruchomieniem, crashami i ewentualną dysfunkcją, która prawdopodobnie zmuszałaby mnie do reinstalacji Life is Strange. Co więcej ciesze się ,że gra pozostanie nienaruszona i zawsze będe mogła bezpiecznie zagrać w oryginalne Life is Strange.

To miałam na myśli, nie wyrażałam swojej niepewności - popsuje czy nie popsuje : D... Ale tak to jest jak, ktoś taki jak ja siada i nieumiejętnie dobiera słowa i nie stosuje przecinków...sorka

przeklad z gunwo-polskiego na polski.

ocenił(a) grę na 9
Sobiem

Już rozumie psze pani i dziekuję za przełożenie na jezyk polski . Aha i nie moge wklejac linków bo mam konto od miesiąca dopiero, tak samo mam restrykcję dot . ilosci komentarzy na dobę(6) LOL . co za głupie zasady ^^

ocenił(a) grę na 10
Pricefield

wygląda ciekawie ale to nic specjalnego - jeff pojawia się i znika po to żeby zaoszczędzić pamięci w komputerze, w teorii nikt z graczy nie miał tego zobaczyć zatem nie było potrzeby robienia animacji np. kiedy on przychodzi. ;)

ocenił(a) grę na 8
Nikelaine

Według mnie łania jest zwierzęciem Max – po prostu jako zadanie obrała sobie doprowadzenie Max do ciała Rachel, dlatego zniknęła, gdy jej się to udało. Dlatego widzieliśmy ją w okolicach grobu w odcinku drugim. Zdaje się, że Samuel mówi Max coś podobnego – że być może jej zwierzę chce jej coś pokazać. Poza tym, gdyby była zwierzęciem Rachel, to nie pojawiałaby się w innych miejscach, a o ile dobrze pamiętam, widzieliśmy ją też przy latarni.

Co do Nathana – wg mnie tylko pomaga Jeffersonowi, ale dlaczego? Cholera wie. Wskazówki były już wcześniej, gdy przewijał się jego bunt wobec tego, że wszyscy chcą go kontrolować. Wszyscy – czyli widocznie nie tylko ojciec, ale i Jefferson. I też mi ten chłopak na zdjęciu przypominał Nathana. Dziwne tylko, że Max tego nie zauważyła i nie skomentowała.. Mam nadzieję, że dowiemy się, co dokładnie wydarzyło się z Rachel (cała sytuacja z dark room). W każdym razie dla mnie Nathan nie jest jednoznacznie złą postacią - robi złe rzeczy najpewniej, ale uważam, że jest do tego przymuszany i wykorzystuje się jego słabość psychiczną. Smsy, które Max zinterpretowała jako wiadomości od ojca są według mnie od Jeffersona (tak jak kartka zostawiona na komputerze w dark roomie - zauważcie, że nie jest podpisana!). A to pokazuje, że Jefferson nim manipuluje, kontroluje go, obiecując drogę do wielkości.

loisviolet

Co do początku to możesz mieć racje - już śpiesze z uzasadnieniem. Bo gdzieś wczęsniej czytałam, moze nie tu... Jednym z argumentem przemawiającym za tym,że to Rachel jest tą łanią było opuszczenie głowy przez ducha, gdy dziewczyny już znalazły ciało Rachel i to, że łania pojawiła się w miejscu gdzie było zakopane ciało... Ale trzeba wziąć pod uwagę, ze duch chciał bronic max - pierwszy epizod początek i pojawiajac się w drugim epizodzie w miejscu gdzie pochowana byla Rachel tak na prawde wskazywal to miejsce by też.. o dziwoo.. pomóc Max - w końcu chciala znaleźć tę dziewczynę.

Co do drugiej czesci, o pomocy Nathana - też mi sie wydaje, że tylko pomagał Jeffersonowi. Dlaczego?Już śpieszę z wyjaśnieniem - Sadystyczne zapędy, władza. Spójrz na jego pokój, plakat w pokoju i w Dark Roomie... Kręciła go władza i bezradność innych wobec jego możliwości. Jefferson urzeczywistniał to, co go kręciło ; p. Ten chłopak na zdjęciu to prawie na sto procent nathan x]....W sumiee.. Spójrz, Nathan miał obsesje na punkcie Rachel - prawdopodobnie po jej śmierci, był przy tym... Jefferson robił zdjęcia dziewczynom, które pod wpływem narkotyków robily się uległe i bez życia... Rachel ginie, nathan mdleje - mamy świetne zdjęcie - jeffer son of a bicz - jakby to ktos tutej napisal... ma świetne ujęcie ; P. Nathan nie nienawidził R. - reakcja w trzecim odcinku gdy ten z uśmiechem i nadzieją spogląda na Mad Maxa. Rozwijając dalej.. Nathan ma coraz większe problemy z samokontrolą.

ocenił(a) grę na 8
Sobiem

Myślę, że Nathan lubił Rachel i być może nawet nie chciał, żeby coś jej się stało. Zastanawiam się, czy przypadkiem jej śmierć nie była nieplanowana. Być może wcześniej wzięła jakieś narkotyki od Franka, a te w połączeniu z lekami od Jeffersona spowodowały u niej śmierć?
Boże, nie mogę tak długo czekać na kolejny odcinek!

loisviolet

I tutaj może też rozwieje kilka wątpliwosci.... W sumie rozpisywalam sie o tym. xD n oale nic...
Gdy Max w dark Roomie przegląda zdjecia i trafia na zdjecia rachel.. to to drugie zdjecie i komentarz max, który w przełożeniu na polski rozumie się mniej wiecej tak "Rachel, obudzila się jest wściekła" cos w ten deseń nie bijcie mnie za ten przekład.. Zmierzam do tego, ze w trakcie sesji Rachel mogła się wybudzic z amoku - bądź co bądź, otumanili ją prawdopodobnie narkotykami od franka - a tutaj warto też wrocic do jednej z wiadomosci na telefonie nathana, gdzie ten byl wsciekly na franka, ze ten sprzedał mu zwykłą wode... A to każe mi myśleć, że towar franka nie zawsze był pierwszej jakości.. Tak więc i tym razem z R. mogło wyjsć niefortunnie i ta sie przebudziła, a Jefferson musiał ją po prostu zabić, by ta nie doniosła na niego.
Mój mózg jest jednak chory- bo zaczelam nawet dopuszczać taką myśl, że mężczyzna z listu to niekoniecznie musial byc Jefferson.. Tylko Nathan.. ale csii

Albo tak jak piszesz, w wyniku połączenia się dwóch substancji - ZGON.

ocenił(a) grę na 8
Sobiem

Hmm, na to nie wpadłam, ale faktycznie pasuje! Nie skojarzyłam tej wiadomości o słabym towarze ze zdjęciem, na którym się wybudziła. A to świetnie pasuje, bo mam wrażenie, że zabójstwo nie było planowane - jedynie krótka sesyjka i odstawienie Rachel na miejsce.

loisviolet

Dokładnie ^ ^

ocenił(a) grę na 9
Nikelaine

Sądzac po spojlerach epizodu 5,to może tak wyglądać;

1 .Po odurzeniu Max, Jefferson zabiera ją do ciemnego pokoju.
2 .David Madsen(?) ratuje ją
3 .Max uzywa fotografii z Warrenem, cofa się w czasie,ratuje Chloe
4. Przeszukują samochód Jeffersona w poszukiwaniu dowodów.
5. Dostajemy wybór pomiędzy zabiciem Jeffersona,a zadzwonieniem na policję
6. Huragan atakuje Arcadia bay
7. Max cofa się w czasie (używając fotografii z motylem) do łazienki gdzie Nathan grozi Chloe.
8. Dostajemy wybór- możemy poświęcić Chloe, ratując tym Arcadia bay przed burzą, albo nadal uratować Chloe.
9. Jeśli zdecydujemy sie uratować Chloe , Max mówi jej o huraganie i razem opuszczają Arcadia bay samochodem Che.

Pricefield

Myślę, że to może właśnie tak wyglądać :) No cóż ja od początku wiem jaki wybór podejmę :PPP (jeśli taki będzie w grze) a domyślam się, że tak właśnie gra nas poprowadzi. Tylko jak dobrze pamiętam twórcy kiedyś wspominali, że ma być kilka zakończeń (więc ma być więcej niż 2, tak myślę) przynajmniej oni tak przez cały czas o tym mówili ;) No cóż może zobaczymy jak to ma być, wtedy jak wyjdzie finał historii. Aha i wczoraj jeden z twórców Michel Koch napisał na swoim Twitterze, że zaczęli nagrywać głosy do 5 epizodu (dopiero teraz?) i stwierdził, że już miał gęsią skórkę kiedy to słuchał :D Ach ci twórcy zamęczą nas ;)

ocenił(a) grę na 9
aneciora11

Wybór był by jasny. Sorry Warren-taki mamy klimat :). A co do nagrywania , mają jeszcze dwa miesiące na wydanie,więc myślę że teraz jest własciwy czas na nagrywanie VA. Aha,tak dla jasności,Chloe na pewno będzie w piątym epizodzie,ponieważ Ashly Burch była we Paryżu,a to się akurat zgrało z sesją VA:)

aneciora11

W sumie to nic dziwnego, bo tak jak mówili wcześniej -"blah blah, wybory graczy beda kształtować ciąg dalszy produkcji blah,blah" - z czwartym epizodem było podobnie ; P.. No i też kwestia tego by uniknąć przecieków : D... Co więcej oni i tak "zamawiają" glosy z amerykanskiego studia blah blah.

Pricefield

I jest wysoce prawdopodobne, że masz racje : D - w skrócie, ale masz racje. Przy okazji zastanawia mnie, reakcja Madsena - prawdopodobnie bedzie obwiniał ją o śmierć Chloe... Albo zamias Madsena pojawi się Nathan
Ahh wrześniu... jestes tak blisko, a jednoczesnie tak daleko...

ocenił(a) grę na 9
Sobiem

chyba Październiku (5-16) :)

Pricefield

październiku jesteś tak blisko.. a jednocześnie tak daleko

ocenił(a) grę na 10
Sobiem

Skąd info o październiku? Sugerując się steamem to odcinki mają wychodzić co ok. 1,5 msc. Z poprzednimi odcinkami trafili, w tym z 4:

• Episode 4: Dark Room – 21-28th, 2015 worldwide (don’t worry it’s still coming in July) on Steam, Xbox Live, and PlayStation Network in America/Canada; Then July 22-29th, 2015 on PlayStation Network in Europe/Australia.

więc liczę, że też się wyrobią na ten termin:

• Episode 5: Polarized – August 25th-September 1st, 2015 worldwide on Steam, Xbox Live, and PlayStation Network in America/Canada; Then August 26th-September 2nd, 2015 on PlayStation Network in Europe/Australia.

Ja wierze, że do 2 września zagram . :D Nawet nie chce myśleć, że 3 miesiąc wakacji przeleci mi na wymyślaniu teorii, a nie na zakończeniu przygody ( i czekaniu na sezon 2 :D )

Kamloo

Wątpie by drugi sezon miał powstać XD - a nawet gdyby miał to już z innymi bohaterami XD
A co tej notki o piątym epizodzie - nie nalezy tego brac do serca... Premiera moze sie osunąc nawet o miesiąc co miało zresztą miejsce z czwartym epizodem... A na epizody czekać kazano nam różnie xP.

ocenił(a) grę na 10
Sobiem

Trochę więcej wiary. :D
W 4 odcinku odwiedziliśmy wiele nowych lokacji, które musiały być tworzone od zera. W 5 będzie tylko jedna nowa (sugerując się dziennikiem :D ), więc liczę, że nie będzie aż takich opóźnień. Wiadomo: dialogi, postacie, skrypty, efekty itd. itd. itd. ale wierze w szybkie wyjście (ewentualnie - opóźnienie kosztem dopracowania gry :D).
Zresztą niech tworzą w spokoju, hype nie minie. :D

"We would love to have the opportunity to do another season"
"We can really go with other characters, other locations, but still keep the identity of the game, the themes of the game"
Martin Koch & Luc Baghadoust

Sezon drugi to otwarta karta, ale z pewnością kwestia lat, a nie miesięcy po zakończeniu 1.

Kamloo

^ ^ OBY.... Nawet jeżeli nie sezon drugi to pewnie po sukcesie Life is Strange rzucą sie dalej w ten gatunek ; ].. Dontnood wierze w was.

Plus walka z bugami, a mnozy sie ich i mnozy niestety.. Ale spokojnie, sam fakt, że dokończą to cudo mnie bardzo cieszy : ] - a potem licze na jakieś komiksy i fandom.. : ]

ocenił(a) grę na 9
Kamloo

Sezon drugi będzie i jestem tego pewien. Teraz DONTNOD będzie się koncentrował na Wampirze,który będzie wychodził przez cały następny rok,więc LiS sezon 2 będzie nie wczesniej niż w 2017r...

Pricefield

Vampyrze któóryy.. zapowiada się bardzo dobrze ^ ^... plus warte do obskoczenia Remember me : D hou hou