PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=720567}
8,6 19 tys. ocen
8,6 10 1 18721
Life is Strange
powrót do forum gry Life is Strange

Teorie wszelakie

ocenił(a) grę na 10

Jak w temacie, tutaj zamieszczę swoje teorie i Wy też możecie zamieszczać swoje. Chętnie je przeczytam, może trochę się pokłócę xD Uwielbiam różne punkty widzenia.

Okej, no to mam 4 różne sprawy to przegadania - zwierzęce duchy Rachel i Max, Nathan Prescott, Chloe Price i zakończenie gry. Zacznę może od zwierzęcych duchów RA i MC. Po obejrzeniu (niestety nie mam możliwości zagrania w LiS, więc oglądam je jak film w możliwie różnych wykonaniach) czwartego epizodu zdziwił mnie znikający jeleń. Na początku miałam komple: "Coo?! No way!", ale potem (to znaczy około 4 rano) pomyślałam sobie, że może twórcy od początku wprowadzali nas w błąd, że niebieski ptak (bluejay? bluebird?) jest duchem Rachel. Pomyślałam sobie: "Ej, Rachel od początku prowadziła Max przez tę sprawę jako jeleń!". Moja teoria: jeleń jest duchem Rachel, a niebieski ptak być może Max. Lub obie mają takiego samego ducha i dlatego Max widziała ducha Rachel.

Teraz kilka słów o Nathanie. Czy tylko mi się wydaje, że jest mniej winny niż myślała Max? No okej, nie powiem, że jest w porządku. Nie grozi się innym bronią. Ale on zachowuje się, jak osoba z zaburzeniami, po traumie, a nie jak zły do szpiku kości psychol, jak widzi go Max. Może po zakończeniu czwartego epizodu zmieniła zdanie, ale tego nie wiemy. W każdym razie, Nathan nie chciał zabić Chloe, co widać, gdy spróbujemy wyjrzeć za róg, gdy postrzeli już Chloe (można to zrobić chyba za trzecim razem, ale nie jestem pewna). Widać, że to był wypadek i chciał tylko, żeby ona sobie odpuściła. Po drugie, co on takiego zobaczył w aparacie, że nawet nie zauważył padającego śniegu? Po trzecie: "Rachel in the Dark Room". Wyglądało to tak, jakby miał obsesję, ale nie na punkcie samej Rachel, ale konkretnej sytuacji. No i na koniec zdjęcie, które można znaleźć w Dark Room. Są tam trzy zdjęcia Rachel - na jednym jest żywa, na drugim jakby odleciała, a na trzecim wygląda już na martwą. I o to trzecie zdjęcie mi chodzi, bo teraz jestem już pewna, że nie była tam sama, tylko z jakimś chłopakiem, też prawdopodobnie odurzonym. Tylko mi przypomina on Nathana? Może o to chodzi z "Rachel in the Dark Room"? Przebłysk wspomnień z traumatycznych przeżyć? Jeżeli Nathan był jedną z ofiar Jeffersona (być może przypadkową, dlatego nie ma "własnego" segregatora), wyjaśniałoby to jego zachowanie i reakcję, gdy zobaczył Max w ubraniach Rachel. Był zaskoczony, że żyła, co mogło znaczyć, że widział ją martwą.

Teraz połączę ze sobą kwestie Chloe Price i możliwego zakończenia, gdyż są one ze sobą tak związane, że trudno byłoby opisać je osobno. Chyba wszyscy wiedzą, co znaczy nazwisko Chloe. Price, czyli cena, co można dwojako zrozumieć. Pierwsza możliwość - Chloe jest ceną za bezpieczeństwo Arcadia Bay. Tej opcji raczej nie kupuję, ale o tym później. Druga, wg mnie dużo bardziej prawdopodobna - za życie Chloe trzeba zapłacić ogromną cenę. I ktoś mógłby tu powiedzieć: "No tak, całe Arcadia Bay!". Mam na to odpowiedź, ale to też za chwilkę. Jeszcze kilka słów o Chloe - nieważne, w której rzeczywistości jesteśmy, Chloe ciągle jest w sytuacjach pozbawiających jej życia. Przypomnijmy je wszystkie: łazienka, pociąg, strzelanie do zderzaka, problemy z respiratorem, samobójstwo (a raczej eutanazja, ale nie wnikajmy w szczegóły ;)), rozmowa z Frankiem (pies rzuca się na Chloe i Frank ma broń, przez co jesteśmy zmuszeni cofnąć czas; gdyby Chloe miała wyjść z tego cało, nie byłoby to raczej konieczne), Jefferson. Pominęłam coś? Jeśli tak, to napiszcie :) W każdym razie, przez te powtarzające się śmierci Chloe, od których staramy się ją ratować, sprawiły, że wiele osób myśli, że to przez nią Arcadia Bay nawiedzi tornado. Chloe z pewnością w jakiś sposób symbolizuje śmierć i jest z nią powiązana, niezależnie od rzeczywistości, w której się znajduje. No, a teraz wrócę do kwestii Chloe jako ceny i tego, że ona musi zginąć w tej łazience w imię Arcadia Bay. Jeżeli miała wtedy zginąć, czemu w Max obudziły się moce akurat wtedy? Prawdopodobnie te moce zyskała, by powstrzymać tornado, więc coś chciało, żeby uratowała Chloe. To coś będę nazywała Siłą Wyższą, nie macie nic przeciwko? Po drugie, wizję tornada mamy przed sceną w łazience. Tuż przed nią, więc te dwa wydarzenia z pewnością są powiązane, ale skoro było PRZED nią, to może znaczyć, że wydarzy się coś złego, co musimy powstrzymać. Patrz: śmierć Chloe. Więc dlaczego uratowanie jej nic nie daje, a Siła Wyższa upomina się o jej życie we wszystkich znanych nam rzeczywistościach? Ja bym powiedziała, że po prostu nie zapłaciliśmy za życie Chloe, tylko je ukradliśmy. A Siła Wyższa chce, żeby zgadzały jej się cyferki. Jak sprawić, żeby zgadzały się cyferki? Niech w łazience zginie ktoś inny. Ta sama sytuacja, ktoś ginie... Siła Wyższa nie powinna czepiać się nazwisk. Tak więc moja teoria jest taka: na samym końcu gry będziemy mieć zdjęcia, inne dowody, być może zwiniemy Jeffersonowi broń. Będziemy znać prawdę. Zrozumiemy, dlaczego tornado przybywa do Arcadia Bay. Użyjemy np. selfie, które zrobiliśmy sobie na lekcji w pierwszym odcinku i cofniemy się w czasie do poniedziałku. W łazience dostaniemy wybór: zabić Nathana lub samemu poświęcić życie. Może też być tak, że skoro znamy rozwiązanie zagadki, to możemy pozwolić Chloe umrzeć.

Mam nadzieję, że komuś będzie się chciało to przeczytać do końca xD A nawet jeśli nie, to piszcie swoje teorie odnośnie czegokolwiek z LiS związanego.

Pricefield

widziołom ; P

ocenił(a) grę na 9
Sobiem

(◣_◢)

i.imgur. com/APb6Lsd.gif?1 xDDDDD

Pricefield

:D Max sama w domu :D.

Pricefield

Max sama w domu :D. Nie mogę się doczekać ep. 5 :*(((. A jak wyjdzie trailer to od razu go oglądnięcie czy wstrzymacie się do momentu aż zagracie?

ocenił(a) grę na 9
minik555

Na pewno obejrzę xDD bo nawet jakbym nie chciał,to i tak bym obejrzał xDD suaba wola i tyle xDD

ocenił(a) grę na 9
Sobiem

Dorzucam i ido xD
i.imgur. com/KdKAvRO.jpg?1 - Skacowana Che xD
i.imgur. com/F4YCkwa.jpg?1- :-/

ocenił(a) grę na 10
Pricefield

Takie pytanie: wiadomo kiedy ma wyjść piąty epizod? Bo ja słyszałam, że jutro, ale tak się upewnić chce.

ocenił(a) grę na 10
Aurona

Żadne jutro, ani zapowiedzi, ani nic. Raczej się nie uwinęliby z tym, skoro głosy nagrywają od 5 sierpnia. Z tego Co mi wiadomo odcinek wyjdzie w październiku 6-13. Coś w ten deseń. Obstawiam, że bardziej 13.

ocenił(a) grę na 10
Tsuyami

COOOOOO!? To ja zejdę ze sceny przez to czekanie! Ach, a chciałam se na zakończenie wakacji przejść ostatni epizod... Ciekawe ile może trwać nagrywanie głosów, skoro aż tak długo... Ale i tak jutro sprawdzę!

ocenił(a) grę na 9
Aurona

No niestety... gdzieś czytałem że Dontnod nie miałoby problemu z wydawaniem epizodów co miesiąc, tylko oczekiwanie na certyfikat od Microsoftu i Sony(konsole) trwa w uj czasu...

Pricefield

No niestety wszyscy chcą nam umilić życie.

Aurona

neee... ne aż tak długo xdd

nagrywanie głosów do epków nie trwa tak długo xddd lol... to jest zawyczaj kwestia kilku dni - jezeli dialogi są napisane.. nie wprowadzaja zadnych poprawekk itp etc xddd lol... to są sesje nagraniowe bo za podklad odpowiada zew. studio nie samo dontnod - dontnoddd to sobiem zamawia xdd. Nie mowie tez ze jest to kwestia 2-3 dni xdd ale na pewno nie miesiac lol. Winc spokojnie niżej tam menda Pricefield dobrze napisoł o certyfiaktach + kazdy z epizodow musi byc sklasyfikowany pod grupe wiekową i co tom moze byc.. bleh bleh.. pegi </3 ide pić dalej bye bye

ocenił(a) grę na 10
Sobiem

To ja biedna od końca stycznia błąkam się w nowym fandomie na tumblr i próbuję ewentualnie znaleźć zrozumienie wśród znajomych, podczas gdy mam pod nosem to. Wowser.....

Katasza9

a niom o.o

ocenił(a) grę na 10
Sobiem

Czekają na PEGI!? Przecież i tak mało kto patrzy na oznaczenie PEGI, a poza tym to może być tak, że jeden epizod jest od przykładowo 12+, a drugi od 16+? I jakoś tak nie wierzę, że nagle Microsoftowi i Sony nagle przestało bardziej zależeć na kasie niż na tym, czy jakieś dziecko nie będzie mieć traumy, czy coś.

ocenił(a) grę na 9
Aurona

To nie przez PEGI tak długo czekamy xd... ogólnie każdy epizod LiS jest przypisony do kategorii PEGI +16, a to znaczy że Dontnod nie musi się wincyj użyroć z tymi bubkami od rejtingu xdd problemu długiego oczekiwania upatrywałbym w tym przeklintym certyfikacie(długaśny proces) albo w samym Dontnod xd (przy czwartym epku pracowali do ostatniej chwili(fajnal taczes) ) xD

ocenił(a) grę na 10
Pricefield

Oby tylko końcowy efekt był tego wart :( Trochę nie w temacie jestem, jaki certyfikat?

ocenił(a) grę na 9
Aurona

Dokładnie nie wiem^^ ale tu pewnie chodzi o spełnienie szeregu wymogów xd "Kompatybilności,zgodności z bla bla bla wsparcie dla bla bla bla i cuś tam jeszcze xdd i zanim to sprawdzo to ohohoho xdd nie wiem lol ja tylko gdzies przeczytołem że to o ten certificato sie rozchodzi i że to wlasnie jest dluugi proces xdd

ocenił(a) grę na 10
Aurona

Wydaje mi się, że chodzi o testy jakościowe, mające na celu wyeliminowanie glitchy itp. Czy to miałeś na myśli?

ocenił(a) grę na 10
Katasza9

MiałAŚ, droga Kataszo, MIAŁAŚ, też jestem baba z babki prababki i chyba o to mi chodziło, dzięki wszystkim :)

ocenił(a) grę na 10
Aurona

Nie ogar ze mnie - chciałam odpisać na post Pricefield'a ale postowanie na FW mnie przerasta. Jeszcze raz najmocniej przepraszam jeżeli poczułaś się urażona :<

BTW. Nie ma w Polsce jakiegoś forum LiS? Hmm?

ocenił(a) grę na 9
Katasza9

:)
Forum jest,ale pustoo ;/ --lifeisstrange.forumpolish. com/

ocenił(a) grę na 10
Katasza9

Spoko, nie uraziłam się :)

Pricefield

certyfikat tyż.. tyle, że i tak jestem prawie ze pewna ze musza kazdy z epizodow ogarniac... zauwoż jedi różnie w niektorych epach pod wzgledem pegi bleh bleh.... zobuaczymy..

ocenił(a) grę na 9
Sobiem

ehh...Sith... do każdego epizodu przypisane jest Pedzi +16 xd winc juz chyba nie musza czekac na przyznaanie ratingu... noo chyba że w piatym epku trza bedzie podbic do +18 wtedy to co innego xdd

ocenił(a) grę na 9
Pricefield

Oł maj...^ no comment, just ignore it... pliss xd such a bullshit...

ocenił(a) grę na 10
Pricefield

To teraz delikatnie zmienię temat:
http://www.gamesradar. com/goldenjoystickawards/vote/

Jeżeli jeszcze tego nie zrobiliście to polecam zagłosować na LiS (chyba że macie innego faworyta :c) w następujących kategoriach: Best Audio, Best Original Game, Best Storytelling, Best Gaming Moment, Best Gaming Performance, Ultimate Game of the Year.

ocenił(a) grę na 9
Katasza9

O.O dzięks! :)

Sorka Geralt,ale to jest rok Life is Strange:)

Katasza9

znom ; ] choć akurat xD ogarnełam te nominacje w trakcie - podeszłam do głosowania min dlatego, ze jestem pazernym graczem i cieszy mnie mozliwosc zdobycia bioshocka infinityyyseuisya za 1 eurosa

ocenił(a) grę na 10
Sobiem

Haha to samo u mnie 1 juros to nie 20 :D Tak jeszcze wspomnę, że można głosować po kilka razy, co uczynię po dotarciu do pracy hie hie hie ^^

Katasza9

2 lata temu to za free rozdawali civke 5 i mafie 2 osobno.. no ale ci sprytniejsi bardziej cebulowi (np ja) ogarneli na dwa e-maile dwie te produkcje ktore grzeja miejsce w mojej "kolekcji"

Pricefield

nou nou.. jedi 16+ tru... ale jeszcze sie przyznojee... dragi... przemoc.... seks.... nie ogarni am juz dzisiaj.. mam nadzieje jedi ze ogarnales

ocenił(a) grę na 9
Sobiem

jestem zakrecony dzis xdd i mam nadzieje sith ze ogarnelas #ziouo

www.facebook. com/LifeIsStrangeLIS/videos/476538242514505/---bardzo polecom obejrzec,to jest świetne!...Chloe:/

Pricefield

jutro na pewno ogarne.. dzisiaj nope.. jutro tez pewnie srednio bo szkoła... LIFE IS STRANGE WYCHODŹ X_X ja nie chce matury... ja che grac w life is strange i opracowywac teorie O!....

ocenił(a) grę na 9
Sobiem

Matura to pestka:) nie ma co sobiem tym głowy zawracać^^... a teorie czy co tam chcesz(spojlery sith czekajo na interpretacje!) to pisz... PISZ n_n

Pricefield

nie dla mnie ; ]

jestem noga z matematyki - matematyk nie potrafi tlumaczyc ^ ^ nawet jak nie zdam to trudnoo bede pracowac na wózku widłowym.. ale mogac grac w life is strange bede szczesliwa

ocenił(a) grę na 9
Sobiem

Jeśli ja ją ogarnąłem to ty też dasz radę^ ^ a też byłem heh JESTEM nogą z matmy :D @ za prace na wózku wyciągniesz wincyj niż ten matematyk co nie umie tłumaczyć xdd sou tru

Pricefield

Blueah jestem zdania, ze matematyka nie powinna byc obowiązkowa tak jak i polski...powinnismy miec po prostu wybór obowiązkowy :
matma/polski albo jedno i drugie
Ale spoko, skoro on nie potrafi tlumaczyc, to sama sobie wytłumacze - przez trzy lata rysowałam w zeszycie bo na prawde czasami już nie wyrabiałam - przepisujac tylko wzory.

Zobuaczmy...

ocenił(a) grę na 9
Sobiem

Dokuadnie^^ ja np. nie wiąże przyszłości z matmą a ci mi wciskają całki,różniczki i czy jakąś inną geometrie... no po prostu fak logic... a co do "Matematyków"... to nigdy nie trafiłem na takiego co by potrafił w przystępny sposób przekazać swoją wiedzę...^^ same osuy... blehhh.

.

ocenił(a) grę na 9
Sobiem

Dokuadnie^^ ja np. nie wiąże przyszłości z matmą a ci mi wciskają całki,różniczki i czy jakąś inną geometrie... no po prostu fak logic... a co do "Matematyków"... to nigdy nie trafiłem na takiego co by potrafił w przystępny sposób przekazać swoją wiedzę...^^ same osuy... blehhh.

jesli siue nie myle miałas rozpracowywac LiS... hmm? xd

ocenił(a) grę na 9
Pricefield

Fak ju filmweb

Pricefield

staram sie rozpisać te miejscówki, tylko musze sie oprzeć jeszcze o te wybory ktore zapodałeś. Wiec troche tego wyjdzie

ocenił(a) grę na 9
Sobiem

Może też to ogarnę... mhmm... i się porówna^^ ide kminić.

ocenił(a) grę na 10
Sobiem

A jak na maturze byłoby: napisz swoją teorię dotyczącą LiS i to za 20 pkt to też byś nie chciała? :D

Aurona

ja bym bardzo chciala miec mozliwosc odwolywania sie do gier xD..ALe w sumie nie mam na razie problemow z rozprawka - nigdy nie miałam xDDDD

A gdyby dali takie zadanie xD to by mi musieli dawac dodatkowe kartki arkusza : D...w sumie na zwykłą rozprawke nie o LIS tez będą chyba musieli mi dac xdd

ocenił(a) grę na 10
Sobiem

A najgorszą rzeczą na takiej maturze mogłoby być to, że masz się zmieścić na dwóch stronach, bo inaczej ciach z punktami... Albo na ustnej maturze z polaka takie coś :D Nauczyciele pewnie musieliby Ci coś wstrzyknąć, tak jak Max, żebyś się zamknęła :D

ocenił(a) grę na 10
Aurona

And that was no emoji!

Aurona

Zdziwie Cię xP nie gadam jak poyebana - polonisci mają to do siebie, że nie trzeba im tłumaczyć jak debilom XD

Pricefield

O_O to jest baaaardzo BARDZOO świetne.... Jutro po szkolem przychodzem i rozpracowywuje life is strange > > O!

ocenił(a) grę na 10
Sobiem

A mi doszedł do szkoły nowy nauczyciel, który cholera przypomina Jeffersona :D :/

Skąd, ja sie pytam, skąd? :P