Jak w temacie, tutaj zamieszczę swoje teorie i Wy też możecie zamieszczać swoje. Chętnie je przeczytam, może trochę się pokłócę xD Uwielbiam różne punkty widzenia.
Okej, no to mam 4 różne sprawy to przegadania - zwierzęce duchy Rachel i Max, Nathan Prescott, Chloe Price i zakończenie gry. Zacznę może od zwierzęcych duchów RA i MC. Po obejrzeniu (niestety nie mam możliwości zagrania w LiS, więc oglądam je jak film w możliwie różnych wykonaniach) czwartego epizodu zdziwił mnie znikający jeleń. Na początku miałam komple: "Coo?! No way!", ale potem (to znaczy około 4 rano) pomyślałam sobie, że może twórcy od początku wprowadzali nas w błąd, że niebieski ptak (bluejay? bluebird?) jest duchem Rachel. Pomyślałam sobie: "Ej, Rachel od początku prowadziła Max przez tę sprawę jako jeleń!". Moja teoria: jeleń jest duchem Rachel, a niebieski ptak być może Max. Lub obie mają takiego samego ducha i dlatego Max widziała ducha Rachel.
Teraz kilka słów o Nathanie. Czy tylko mi się wydaje, że jest mniej winny niż myślała Max? No okej, nie powiem, że jest w porządku. Nie grozi się innym bronią. Ale on zachowuje się, jak osoba z zaburzeniami, po traumie, a nie jak zły do szpiku kości psychol, jak widzi go Max. Może po zakończeniu czwartego epizodu zmieniła zdanie, ale tego nie wiemy. W każdym razie, Nathan nie chciał zabić Chloe, co widać, gdy spróbujemy wyjrzeć za róg, gdy postrzeli już Chloe (można to zrobić chyba za trzecim razem, ale nie jestem pewna). Widać, że to był wypadek i chciał tylko, żeby ona sobie odpuściła. Po drugie, co on takiego zobaczył w aparacie, że nawet nie zauważył padającego śniegu? Po trzecie: "Rachel in the Dark Room". Wyglądało to tak, jakby miał obsesję, ale nie na punkcie samej Rachel, ale konkretnej sytuacji. No i na koniec zdjęcie, które można znaleźć w Dark Room. Są tam trzy zdjęcia Rachel - na jednym jest żywa, na drugim jakby odleciała, a na trzecim wygląda już na martwą. I o to trzecie zdjęcie mi chodzi, bo teraz jestem już pewna, że nie była tam sama, tylko z jakimś chłopakiem, też prawdopodobnie odurzonym. Tylko mi przypomina on Nathana? Może o to chodzi z "Rachel in the Dark Room"? Przebłysk wspomnień z traumatycznych przeżyć? Jeżeli Nathan był jedną z ofiar Jeffersona (być może przypadkową, dlatego nie ma "własnego" segregatora), wyjaśniałoby to jego zachowanie i reakcję, gdy zobaczył Max w ubraniach Rachel. Był zaskoczony, że żyła, co mogło znaczyć, że widział ją martwą.
Teraz połączę ze sobą kwestie Chloe Price i możliwego zakończenia, gdyż są one ze sobą tak związane, że trudno byłoby opisać je osobno. Chyba wszyscy wiedzą, co znaczy nazwisko Chloe. Price, czyli cena, co można dwojako zrozumieć. Pierwsza możliwość - Chloe jest ceną za bezpieczeństwo Arcadia Bay. Tej opcji raczej nie kupuję, ale o tym później. Druga, wg mnie dużo bardziej prawdopodobna - za życie Chloe trzeba zapłacić ogromną cenę. I ktoś mógłby tu powiedzieć: "No tak, całe Arcadia Bay!". Mam na to odpowiedź, ale to też za chwilkę. Jeszcze kilka słów o Chloe - nieważne, w której rzeczywistości jesteśmy, Chloe ciągle jest w sytuacjach pozbawiających jej życia. Przypomnijmy je wszystkie: łazienka, pociąg, strzelanie do zderzaka, problemy z respiratorem, samobójstwo (a raczej eutanazja, ale nie wnikajmy w szczegóły ;)), rozmowa z Frankiem (pies rzuca się na Chloe i Frank ma broń, przez co jesteśmy zmuszeni cofnąć czas; gdyby Chloe miała wyjść z tego cało, nie byłoby to raczej konieczne), Jefferson. Pominęłam coś? Jeśli tak, to napiszcie :) W każdym razie, przez te powtarzające się śmierci Chloe, od których staramy się ją ratować, sprawiły, że wiele osób myśli, że to przez nią Arcadia Bay nawiedzi tornado. Chloe z pewnością w jakiś sposób symbolizuje śmierć i jest z nią powiązana, niezależnie od rzeczywistości, w której się znajduje. No, a teraz wrócę do kwestii Chloe jako ceny i tego, że ona musi zginąć w tej łazience w imię Arcadia Bay. Jeżeli miała wtedy zginąć, czemu w Max obudziły się moce akurat wtedy? Prawdopodobnie te moce zyskała, by powstrzymać tornado, więc coś chciało, żeby uratowała Chloe. To coś będę nazywała Siłą Wyższą, nie macie nic przeciwko? Po drugie, wizję tornada mamy przed sceną w łazience. Tuż przed nią, więc te dwa wydarzenia z pewnością są powiązane, ale skoro było PRZED nią, to może znaczyć, że wydarzy się coś złego, co musimy powstrzymać. Patrz: śmierć Chloe. Więc dlaczego uratowanie jej nic nie daje, a Siła Wyższa upomina się o jej życie we wszystkich znanych nam rzeczywistościach? Ja bym powiedziała, że po prostu nie zapłaciliśmy za życie Chloe, tylko je ukradliśmy. A Siła Wyższa chce, żeby zgadzały jej się cyferki. Jak sprawić, żeby zgadzały się cyferki? Niech w łazience zginie ktoś inny. Ta sama sytuacja, ktoś ginie... Siła Wyższa nie powinna czepiać się nazwisk. Tak więc moja teoria jest taka: na samym końcu gry będziemy mieć zdjęcia, inne dowody, być może zwiniemy Jeffersonowi broń. Będziemy znać prawdę. Zrozumiemy, dlaczego tornado przybywa do Arcadia Bay. Użyjemy np. selfie, które zrobiliśmy sobie na lekcji w pierwszym odcinku i cofniemy się w czasie do poniedziałku. W łazience dostaniemy wybór: zabić Nathana lub samemu poświęcić życie. Może też być tak, że skoro znamy rozwiązanie zagadki, to możemy pozwolić Chloe umrzeć.
Mam nadzieję, że komuś będzie się chciało to przeczytać do końca xD A nawet jeśli nie, to piszcie swoje teorie odnośnie czegokolwiek z LiS związanego.
T_T rodzina w uj .. POWRÓCIŁAM o.o córka marnotrawna.
matura? meeeh
szkoła ogólnie. meeehh
ostatnia kwalifikacja zawodowa.. meeeh
20 październik - oby bylo warto... OBY @__@
Mam podobnie, tyle że staram się zwalczyć w sobie lenistwo. Aczkolwiek i tak olewam sobie jutrzejsze geografię i wok...
O.O Sith Sobiem?! Świnto lasu! Brakowało tu tych twoich dwukropków i tych –WTF?! emotek!
Cosplay! nie dość że świetny to na dodatek polski!
http://ocdn.eu/images/pulscms/Nzk7MDMsMmU0LDAsMSwx/d713a606a4a2e386cc19dbbd05d5f 560.jpg
http://ocdn.eu/images/pulscms/ZDk7MDMsMmU0LDAsMSwx/3055f8fa059a26a2cb8d0d2bb0d86 d62.jpg
Nathan i Tobanga:
https://41.media.tumblr.com/82d875f7f4a24e66b15f21b9ea4be2dc/tumblr_nv1xruQTKs1s dsz70o1_r2_500.png
Naprawdę fajnie te Cosplayę wyglądają! A gdzie były robione?
I wyobraźcie sobie, że za jakieś 5-10 lat grafika w grach, nieważne jakiej platformy będzie wyglądała jak na zdjęciu... Piknie bedzie!
Nie wiem gdzie:P
http://i.playground.ru/i/15/31/61/00/blog/content/4zw7xsg6.700xauto.jpg
http://i.playground.ru/i/15/31/61/00/blog/content/62luy4uw.700xauto.jpg
http://ocdn.eu/images/pulscms/YmU7MDMsMmU0LDAsMSwx/0ae964e9fc898bb2f41e910d78959 559.jpg
Żeby grafika była taka jak na zdjęciu, to moim zdaniem będzie trzeba wprowadzić zupełnie nowe komputery, oparte na innych komponentach (lub stworzonych w oparciu o całkiem nowe procesory itd.)
Tylko że modele z tej strony https://onedrive.live. com/?cid=ccc999a7d0822383&id=CCC999A7D0822383%212035&authkey=%21AMrsXUw_2riLqw8( usuń spacje) nie edytują się w xnalara
Poczytaj sobie poradniki jak to zrobić. Bo to wcale nie jest łatwe! Sam chciałem coś w Xnalarze zrobić ale za dużo zachodu...
http://xnalara-customized.deviantart.com/gallery/29541769/Xnalara-and-XPS-Tutori als - poradniki
Aha,trzeba jeszcze ściągnąć Microsoft XNA framework --- http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=22588
Zrobiłem screena spoilerów, które znalazłem w plikach (już widziane, ale tutaj wyglądają troszkę inaczej)
--> http://imgur.com/kO0RPKR
Łojej! Chyba żem nie w temacie! Jeśli można spytać, to jakie modele? Coś związane z przeróbką LiS?
Za pomocą modeli postaci z LiS można robić różne zdjęcia najpierw w xnalara a poźniej np. w keyshot tutaj jest pokazane przykładowo jak to wygląda https://www.youtube. com/watch?v=j-Qk2YlqXnc (usuń spacje)
Ej! Kompania! Sprawdźcie rozdziały w LiS! Na dole sunie napis ,,Epizode 5, Polarized coming soon...'' Wiecie co to oznacza? LiS może wyjść przed 20.10!!!
Mam do was pytanie. Co myślicie o zrobieniu filmu LiS z polskimi napisami ( bez komentarza) w 5 epizodach. 1 już nagrałam muszę tylko trochę podszlifować i będzie gotowy. Komentarze mile widziane ;)
Film? Hmm, ciekawy pomysł! A mogłabyś pokazać próbkę jak by to wyglądało? Bo ciężko mi wyobrazić taki film! Co prawda fani Mass Effecta też taki zrobili, ale jak wyglądałby taki z LiS, to nie mogę se wyobrazić!
Jestem za, choć nie do końca wiem, o co dokładnie chodzi. No ale :D Wszystko jest dobre na niedobór LiS (no, z wyjątkiem nudnych lekcji, na których jest możliwość twoŻenia... Aczkolwiek znajomym się podobało, mimo że nie wiedzieli, o co c'mon).
Ludzie, nie no, weźcie posłuchajcie tego i oglądajcie obraz tego tornada:
https://www.youtube.com/watch?v=X1lVv7TnUHY&list=PL9j5BwkqEy21WW_cOWsGMELCcW0SaO fQ2&index=30
Ta gra jest tak zarąbista, że ja chce by miała ekranizacje!
Nie no, ja się obawiam, że całe to tornado i wszystkie te nieszczęścia to wina Max. Bo w ogóle ZACZĘŁA cofać czas, nie, że uratowała Chloe, po prostu zaczęła cofać czas. A jak wiadomo, czas jest względny i na Ziemi może być taki jak cofnęła go Max, ale w kosmosie nic się nie cofnęło i jak w czwartym epizodzie są dwa księżyce, to może być tak, że ten z kosmosu zbliżył się do tego Max, bo powinien tego dnia, nie patrząc na nic być. I przez to, że były tam dwa księżyce, to zaczęły one zmieniać rzeczywistość w pobliżu AB, sprawiły, że ptaki traciły orientację i ginęły, że powstało to tornado - bo zmieszały się ze sobą siły grawitacji dwóch księżyców i Ziemi.
Mnie ta piosenka i tak bolała (w tym pozytywnym sensie), a w połączeniu z tym tornadem... Widzę tylko i wyłącznie Chloe biegnącą Max na pomoc, gdy na tą drugą zawala się latarnia. Meh, cóż za optymizm... Co do ekranizacji, trochę bym się bała. Ale to nie przeszkodziłoby mi w pójściu do kina :D
Z innej beczki, czy ktoś mógłby mi powiedzieć, gdzie ewentualnie mogłabym opublikować jakiegoś fanarta? Zakładając, że nie mam fb. Byłabym wdzięczna za pomoc ^^
JEEEJ! W końcu normalna osoba, która umie żyć bez facebuka! Brawo! Nie daj się złamać! Ja też go nie mam! Piona!
A fan art możesz opublikować tu:
http://imgur.com/
Nawet nie musisz być zarejestrowana, albo coś w ten deseń :)
Dzięki za pomoc :D Nad publikacją jeszcze się zastanawiam, bo nie mam skanu ani zdjęć najlepszej jakości, a poza tym był to efekt niedoboru i wybitnie nudnych zajęć ;)
*przybija piątkę z entuzjazmem* Wreszcie ktoś stwierdził, że jestem normalna, yay!
Okej... Do odważnych świat należy! Oto moje pierwsze fanarty, które zdecydowałam się opublikować :D (proszę pamiętać o usunięciu spacji... meh...):
imgur. com/rvOzMaa
imgur. com/EjvSzNn
imgur. com/qWj05Gy
imgur. com/xB73NdG
imgur. com/W7SkZZg
imgur. com/g32uyKt
Pierwsze pięć powstało w piątek w czasie wybitnie nudnych lekcji w moim brudnopisie, a nad ostatnim pracowałam jakieś trzy tygodnie i był to mój pierwszy fanart w życiu. I wiem, że brakuje tatuażu, ale on był za trudny... Mimo to jestem zadowolona :D
Całkiem nieźle, zwłaszcza Chloe. Ja też na rysowałam obrazek, ale go nie zeskanowałam. Może któregoś razu zeskanuję i pokażę.
Ale w paincie narysowałam zwierza duchowego Pricefielda:
http://imgur.com/YZxu1Yq
Dzięki wielkie! Stwierdziłam, że to niemożliwe, że program do rysowania nie nadaje się do rysowania, więc się zawzięłam i narysowałam. Normalnie rysuje na papierze, ale tym razem postanowiłam w paincie!
Hmm, może narysuje więcej zwierząt duchowych w paincie...
Fajne ci to wyszło! Szczególnie rysunek Che mi się podoba! Twórz więcej i wrzucaj, bo brakuje tutaj artów tworzonych przez "nas" szczególnie tych narysowanych własnoręcznie! Może też coś wrzucę tylko najpierw muszę coś stworzyć(ale nie jestem tak hardkorowy aby coś ręcznie sklecić:) pobawię się Corelem! :P
Dziękuję za słowa pochwały i życzę powodzenia w tworzeniu! :D A arty tworzone komputerowo też są spoko ;) Tylko ja jestem w tej kwestii równie upośledzona jak mój komputer...
It's so cute!!! Najbardziej podoba mi się ten ostatni, a te lekcyjne niosą ze sobą taką fajną refleksję... Super :D. Ja niestety muszę zaczynać od nowa -__-.
Łał ale piękne te fanarty masz talent do takich rzeczy. Ja niestety nigdy tak nie narysuje bo nie umiem ale cieszę że inni wykorzystują swój talent :)
Jeśli mam być szczera, to z premedytacją siedziałam i ćwiczyłam rysowanie na wakacjach, żeby właśnie tworzyć arty. Przed nimi (ćwiczeniami) nie umiałam postawić względnie prostej kreski, nawet przy użyciu linijki xD Poza tym kto powiedział, że fanart musi być ręczny? ;)
Chodzi o to że pokazywana jest tylko fabuła bez gameplayu ten film trwa około półtorej godziny na yt są takie filmy ale nie ma polskiego więcej czemu nie miał by być
Jestem za :D. Co do funny moments mam dobre pomysły i materiały. Tylko żeby wam się spodobało :). Lepiej biorę się do roboty. Dzięki wszystkim za pomysły!
Dzięki że pytasz. FATALNIE! Wszystkie pliki wideo przygotowane wcześniej przeze mnie mają jakieś błędy -_-. Czyli praktycznie muszę zaczynać od nowa. Grrr... Dlaczego ja się pytam?! Tyle czasu poszło w *wybierz sobie niecenzuralne słowo*! Co do kanału na yt podam ci go trochę później jak będę chciał pokazać moje pierwsze kroczki ku temu :) Żeby nie było że oszukuję:
1. imgur. com/98Pb9ek [SPACJA]
2. imgur. com/gensOj7 [SPACJA]
Na drugim zdjęciu widać że pomimo tego że mam ścieżkę dźwiękową w filmie to program odczytuje film jakby nie miał głosu. No po prostu nie wierzę! Jutro zaczynam od nowa ;(. Jeszcze raz dzięki że pytasz. Dzięki temu mnie motywujesz :D. A teraz idę do matmy xDDD
Kate Amber!? W LiS jest coś czego nie wiemy o Kate i Rachel!? W końcu w sumie nigdy nie pytaliśmy Kate o Rachel...
LOL, skąd to jest? Fajne! Jakby jeszcze dać tak tańczącą łanię Max i motyla Chloe :D
Okej... Mam właśnie ostre WTF?! Siedzę sobie, rysuję i słucham muzyki. Nad biurkiem mam okno, więc sobie przez nie zerkam (z niego często widać piękne niebo). Jest sobie pełnia i gdy tak sobie patrzę, to widzę jakby podwójny obraz księżyca (wiecie, przez podwójną szybę)... Oficjalnie stwierdzam, że jestem prześladowana przez LiS xD
Dziędobrywieczór
Przeczytałam cały wątek, i zanim będę gadać o Life is Strange to szczególnie zainteresował mnie offtop z początkowych stron. Mam ochotę zacząć zabawę z grafiką komputerową i o tym też rozmawiali tutaj Tejlor i Pricefield. Interesuje mnie coś w stylu cel-shading, chcę zacząć. Chciałabym żebyście mi polecili jakieś konkretne programy, strony, fora żeby zacząć. Wiem że mam gugla ale jestem tu fakin lejzi, nie potrafię tam nic znaleźć napisanego językiem zrozuimałym dla ludzi prostych. Aktualnie rysuję na papierze, ale chcę czegoś nowego. Pomuszcie ;_;
O grze nawet nie wiem jak się wypowiedzieć żeby coś nowego wnieść do dyskusji. Kocham ścieżkę dźwiękową. Jak zabrzmiało Got Well Soon na End of the World Party (czy jak to się tam zwało, poprawcie mnie, ostatnio grałam w Lisa w dniu w którym wyszedł 4 epizod) to aaaaaaaaaah eargazm, świetne to było zrobione że niby z pogłosem tej hali. Inny gorący wątek tutaj to Pricefield właśnie. I też popieram. Jednak chciałabym żeby to było rozegrane w subtelny sposób.
Jak pozbieram myśli to wypowiem się bardziej :v
Witam!
Osobiście nie wierzę, że ktoś przebrnął przez te 20 stron... Gratulacje :) Sama jednak nie polecę żadnego programu, bo informatycznie jestem upośledzona jak na XXI wiek xD
Naprawdę pisałem z Sithem o grafice komputerowej?? O___O no ale ok... Zobacz ten filmik https://www.youtube.com/watch?v=T_mWItZc1H8 bo chyba o to ci chodzi i ogólnie polecał bym Corela 2015 albo CorelDraw jest dużo narzędzi do Shadingu i ten programy są dość proste w obsłudze. Jest jeszcze Sai Brush ale to już nie moja bajka. A forów czy stron nie znam.
To nieźle masz! xD
http://imgur.com/RyRyFgi
To dopiero początek, ale wrzucam, bo tak! Chloe jedzie się utopić a Max jej na to pozwoliła... ;/ Będzie bez kolorów, bo na razie nie do końca rozkminiłem jak się nimi posługiwać :)
Fajne to! Aczkolwiek smutne... Powodzenia w rozkminianiu kolorów! ;)
A to dziś powstałe rysunki, nieco ambitniejsze (chyba):
imgur. com/XWCT68S
imgur. com/i6wbaUh
Smutne?! mhm... Dodam kolory jednak I! mam w planie Jeffersona gdzieś za yaya powiesić na jakimś drzewie(stworzę specjalnie dla niego na środku plaży) albo statek narysuję i będzie na maszcie wisiał... Także mój twór będzie trochę "radośniejszy" a dodać trzeba że Chloe jednak się rozmyśliła! YAY!
O! Chyba też muszę przejść na ręczny... ręczne rysowanie :3 Bo jednak tworzenie czegoś samemu ołówkiem czy czymkolwiek sprawia większą satysfakcję... przynajmniej tak sądzę:P
A co do rysunków... ten z Rachel mi się podoba! a szczególnie napis "MISSING" xD ... Twórz i wrzucaj dalej!!
Skoro taki masz plan, to smutnym tego nazwać nie można... :D Ja wracam do rysowania. Mam już niebieskiego motyla i chyba muszę pomyśleć, co dalej... Niby powinnam się położyć, żeby jutro mieć siłę się nauczyć na historię i rosyjski, ale LiS ważniejszy xD
Czy ja wiem, czy większa satysfakcja? Na pewno więcej stępionych ołówków xD