PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31493}
6,5 5,8 tys. ocen
6,5 10 1 5750
6,2 12 krytyków
Świat Dzikiego Zachodu
powrót do forum filmu Świat Dzikiego Zachodu

Film ten należy obejrzeć nie tyle ze względu na fabułę, ale na fakt, iż był on pierwszym filmem, w którym zastosowano obrazy wygenerowane (zmodyfikowane) przez komputer. Dowiedziałem się o tym zupełnie przypadkiem, podczas zbierania danych historycznych do mojej pracy dyplomowej. Do niedawna byłem święcie przekonany, że pierwszym filmem, w którym zadebiutowały komputery był tron z 1982 roku, a tu taka niespodzianka - już w 1973 potrafili połączyć te dwie, jakże w tamtych czasach zupełnie odmienne dziedziny. Z wypiekami na twarzy zajrzałem na IMDB aby potwierdzić tą informację i rzeczywiście, w ciekawostkach piszą tam to samo. Interesującym jest fakt, że każde 10 sekund ujęcia z oczu naszego złego rewolwerowca wymagało aż 8 godzin pracy techników komputerowych. Zdumiewające, biorąc pod uwagę możliwości dzisiejszych komputerów. Obecnie osiągnięcie efektu mozaiki zajmuje maszynom milisekundy.
Zniecierpliwiony czekam na kolejny seans filmu w TV, żeby spojrzeć nań z zupełnie innej strony.

ocenił(a) film na 5
Zaru

Miło poznać taką ciekawostkę :) Zwróciłem uwagę na tą scenę, choć do głowy mi nie przyszło, że przecież jakoś musieli ten efekt osiągnąć, a jak to zrobić w 1973roku? Pewnie dlatego nawet przez myśl mi nie przeszło, że to CG.

Sam film dość rozczarowujący jak dla mnie. Niby ma wszystko co powinna mieć produkcja tego rodzaju z tamtego okresu, ale jednak ja się nudziłem. Pewnie winna temu jest nieśpieszna akcja, niskie jej tempo. Na plus pomysł na scenariusz i motyw ze zbuntowanymi robotami - proroczy biorąc pod uwagę przyszłe produkcje sf. Ocena jednak niska
5/10

Muszrom

W październiku 2016 będzie serial HBO Westworld 10 godzinny.
Zobaczymy jak oni sobie poradzą z tym scenariuszem :)

ocenił(a) film na 5
returner

Efekt zdaje się zadowalający : )

ocenił(a) film na 4
Zaru

Efekt efektem ale jego wykorzystanie idiotyczne: cyborg widzi dużo gorzej przez tą mozaikę ale nie ma problemu wypatrzeć ściganego "ludzia" leżącego płasko wskałach, stanowiącego nikły cel. WTF?

Zaru

Jestem pod ogromnym wrażeniem. Tron z 1982 wydawał też mi się pierwszym(lub jednym z pierwszych) filmów z technologią komputerową z prostego powodu - pierwsze prawdziwe pecety(od IBM) to 1981 rok i własnie dopiero początek lat 80-tych to przełom w tej technologii.

Zaru

hej, mam nadzieje że masz się dobrze bo to tyle lat temu temat... teraz jakoś mnie naszło na zgłębienie historii CGI i tak przeglądam sobie różne filmy. Jestem pod wrażeniem Jurassic Parku, który był przełomowy w ilości wykorzystania CGI i dał porządnego kopa filmom w latach 90. Pamiętam go z kina, miałem to szczęście że ze szkoły nas zabrali. Pamiętam te "rozdziawione japy" wszystkich dookoła i cisza gdy ukazały się pierwsze dino na ekranie. To tak jak pierwszy w pełni 3D film jak Avatar.