Widzę, że przeważają oceny negatywne. Rzeczywiście, zakończenie może rozczarowywać, podobnie jak miejscowa sztywność dialogów, ale ogólnie pomysł jest dobry, ja spokojnie daję 6, m.in. za ładne zdjęcia, jak w temacie.
[spoiler]Wszystko byłoby ok gdyby nie zakończenie, ja w pewnym momencie myślałem, że to bedą jej urojenia wtedy by był film naprawdę dobry, a wciskając taką bajkę na koniec, to sorry niestety słabo.
gdyby byłyby to jej urojenia film wg mnie byłby przeciętny,wiele jest filmów z takimi zakończeniami,a tu bez "hepi endu" więc ja daje 10/10 film genialny
Przyznaję rację, zdjęcia świetne, ponadto wspaniała "kolorystyka filmu" - soczyste, wyraziste barwy, czasem zimne potęgujące wrażenie nieprzychylności wobec bohaterki. Z mojej strony pochwała także za bardzo dobrą muzykę i grę Charlize Theron, która przyćmiła Depp'a. Daję 9/10.
A mnie zdjęcia nie zachwyciły, nie wyróżniły się niczym szczególnym. Takie proste, aczkolwiek nie złe. Świetne zdjęcia to są w "Ludzkich dzieciach" czy w "Moulin Rouge", a te są, że tak powiem przeciętne. Charlize, rzeczywiście lepsza od Depp'a . Na muzykę nie zwróciłam szczególnej uwagi, więc też nie nie wyróżniające się niczym czego jeszcze nie było. Powiem tyle wykonanie dość słabe, choć scenariusz nie taki zły. Ogólne mocne 6;)
dla mnie zakończenie super, nie takie jak by sie chciało co nie? i dobrze ! za bardzo jesteśmy przyzwyczajeni ze wszystko jest tak przewidywalne i kończy się tak, jakbyśmy tego chcieli...
Dlatego lubię filmy/ksiązki nawet z najbardziej oryginalnymi (chamskimi?) zakończeniami, (odchodząc od tematu) np. książka, gdzie prez 100 stron opisywana jest dana postać, która później, nagle, nieoczekiwanie, tak jak w życiu, umiera, i może jest złość - tyle czytałem a tu koniec, ale efekt bardzo dobry!